Artemis/Snowpeak m25 9mm cal

stefke999

New member
Pozdrav... Prvi post ovde. :) Nisam ni pocetnik, vec pretpocetnik (imam samo replike za airsoft do 1.5j snage).

Zanima me kakva je preciznost na m25 u 9mm kalibru? Pricamo 50-90m udaljenosti. Video sam vise recenzija, najmanje na engleskom, sto mi dosta govori o kvalitetu. Medjutim, cak ni na tim koji nisu na engleskom nema nesto preterano informacija o preciznosti na nekim malo ozbiljnijim daljinama za vazdusno oruzje. Video sam grupu od 15cm na 100m, sto je prilicno lose (pitanje je da li je do strelca ili do puske).

Ukoliko imate preporuku za drugu vazdusnu pusku u slicnom cenovnom rangu, zaista bih hteo da cujem.

Hvala!

Kolega Stefke, zamolio bih vas da se prvo predstavite https://airguns-srbija.com/forum/threads/novi-clanovi-pozdravljaju.3/page-93, kazete nesto o sebi, minimalno. Pa procitate na brzinu pravila foruma.
A sto se tice saveta za takvu zver, niti sam to ikada video, niti cuo da neko ima,
A vas razvojni put krece kao i mnogih ovde, sto vece, jace da se puca na daljinu.
Na kraju vecina zavrsi sa d kategorijom ili puskama do 16j snage u 4,5mm.
Kada razmisljate o tome treba d auzmete u obzir i cenu dijabola, koja je verovatno ogromna.
Druga stavka je potrosnja vazduja koja je verovatno kao T55 na uzbrdici
Po meni bolje se odluciti za neku budget varijantu u 4,5mm, nauciti osnove gadjanja, ima i dobrih springerica i pcp koje su u tom cenovnom rangu.

Bez obzira sta budes odlucio, koju pusku da nabavis, treba da ti bude jasno da ne postoje dve iste cevi.
Neke su dobre, neke nisu a neke prosecne. Kod skupih pusaka taj odnos ide u korist dobrih sto ne znaci da ne mozes da dobijes i losiju.
Imao sam prilike da probam nekoliko pusaka kao i sto ja imam i sve su pucale drugacije.
Sa PCP-om, imao sam mnogo srece dok je springerica bila ocajna. Srecom, sa poliranjem cevi sam dobio solidnu preciznost, dok je drugareva bila takva od prvog dana.
Drugi veliki problem su dijabole. Od kutije do kutije istih dijabola, preciznost ide od odlicne do ocajne. Konkretno JSB Heavy 4.5mm.
Dok kod kalibra 6.35 nema tako velike razlike ali se vidi.
Mislim da ces biti mnogo srecniji sa kvalitetnom puskom manje snage nego da pokusavas da oponasas placene promotere sa YouTuba i odmah kupujes pusku za 100m. I da mislis da je normalna preciznost puske na 100m da pravi grupe 30-40mm.

Kolega Stefke, zamolio bih vas da se prvo predstavite https://airguns-srbija.com/forum/threads/novi-clanovi-pozdravljaju.3/page-93, kazete nesto o sebi, minimalno. Pa procitate na brzinu pravila foruma.
A sto se tice saveta za takvu zver, niti sam to ikada video, niti cuo da neko ima,
A vas razvojni put krece kao i mnogih ovde, sto vece, jace da se puca na daljinu.
Na kraju vecina zavrsi sa d kategorijom ili puskama do 16j snage u 4,5mm.
Kada razmisljate o tome treba d auzmete u obzir i cenu dijabola, koja je verovatno ogromna.
Druga stavka je potrosnja vazduja koja je verovatno kao T55 na uzbrdici
Po meni bolje se odluciti za neku budget varijantu u 4,5mm, nauciti osnove gadjanja, ima i dobrih springerica i pcp koje su u tom cenovnom rangu.
Hvala na savetima. Medjutim, ne zanima me precizno gadjanje na male daljine. Igram airsoft redovno...

Bez obzira sta budes odlucio, koju pusku da nabavis, treba da ti bude jasno da ne postoje dve iste cevi.
Neke su dobre, neke nisu a neke prosecne. Kod skupih pusaka taj odnos ide u korist dobrih sto ne znaci da ne mozes da dobijes i losiju.
Imao sam prilike da probam nekoliko pusaka kao i sto ja imam i sve su pucale drugacije.
Sa PCP-om, imao sam mnogo srece dok je springerica bila ocajna. Srecom, sa poliranjem cevi sam dobio solidnu preciznost, dok je drugareva bila takva od prvog dana.
Drugi veliki problem su dijabole. Od kutije do kutije istih dijabola, preciznost ide od odlicne do ocajne. Konkretno JSB Heavy 4.5mm.
Dok kod kalibra 6.35 nema tako velike razlike ali se vidi.
Mislim da ces biti mnogo srecniji sa kvalitetnom puskom manje snage nego da pokusavas da oponasas placene promotere sa YouTuba i odmah kupujes pusku za 100m. I da mislis da je normalna preciznost puske na 100m da pravi grupe 30-40mm.
Gledam rekreativno zezanje do 1000e. Citao sam da su FX najbolje, ali ne zelim da dam 300.000 dinara za hobi. Zato pitam za M25... 150j bi trebalo da ima dovoljno energije da odnese dijabolu, ali me preciznost brine.

Zašto tako veliki kalibar? Sve drugo mogu da shvatim ali to mi nije jasno, ne vidim svrhu?

Pazi ovako, odmah u startu da znas da nisam najpametniji, tj.nisam pametan uopste sto se tice PCP pusaka :), ali nesto sto sam iskusio, to mogu da ti prenesem. Prvo, ne treba ti 150j da bi "odneo" dijabolu do 100m., sa 40j ces dobaciti i 300 m.. Drugo, da li imas 150j u pusci, ili duplo manje, ne znaci ni da ces biti precizan na 100m.. Trece, iskreno, ne znam za sta ce ti 150j snage, jedino ako ne ides na safari :). Za kraj, zasto moras novu da kupis i das 300000, imas FX-a i za dosta manje, a imas i polovne, dobro odrzavane za jos manje...tako da, dobro razmisli, nije presudno da je jako, skupo, novo.

Takodje nisam neki prepametan ali najekonomčnija je puška na oprugu i to D kategorija, ne treba prijava u SUP, relativno je je jeftina (oko 50 000) i retko se kvari.Sa puškom D kategorije možeš pucati u svakom iole normalnom dvorištu što sa ovim prejakim puškama ne možeš plus dijabole za 4.5 kalibar su 600-700din 500 kom a ovi veći kalibri su posebna priča i nije bezbedno pucati sa njima po dvorištima.Poslednje i najvažnije, uzmi pušku 7.5j cal 4.5 i sa deset metara iz stojećeg stava pogodi tzv 100 krugova sa deset dijabola pa ako to postigneš vreme je da ideš dalje ali pre toga nema smisla.😁

Lepše zvuče slatke laži nego surova realnost. Neko prođe jeftino učeći na tuđim greškama, neko plati debelo učeći na svojim a neko jednostavno samo baci novac i ne nauči nikada...

Ja bih kolegi @stefke999 preporučio da se malo strpi i da potroši malo vremena da pogleda kojim kalibrima i kojim oružjem pucaju ostale kolege. Po mogućnosti uživo pošto jutjub i internet trpe svašta. Ranije se govorilo da papir trpi svašta ali činjenica je da samo papir u koji se puca (meta) ne laže.

Kolega Stefke je precizno dao parametre
100 000 din
100m
Preciznos od - do. ( nekom je to lubenica nekom jaje, nekom gong a nekom meta. na 100m ). Važno je da se uziva.
Kada bi svi imali isto mišljenje, na primer u auto industriji, verovatno bi se proizvodio jedan tip automobila. Pošto se ukusi, želje mogućnosti a i potrebe razlikuju od pojedinca do pojedinca, voze se i dzipovi, limuzine , karavani, mala eco vozila .t.d.
Isto je i u ovom hobiju.
Bilo bi poželjno da kolege sa pcp puškama koje odgovaraju datim zahtevima predlože nešto ili daju neki savet, bez da se apstahuju želje novog kolege.
Iz svog ličnog iskusta jedino što zam je da je za date parametre kalibar 5.5 dovoljan.
Pozdrav svima

Ne bih da kolegi Stefketu kvarim zabavu, ali... kalibar 9mm ima mnoga negativna ograničenja: (pre)visoka cena dijabola, izuzetno sužen izbor modela i vrsta istih... takođe snaga od 150J ima prilična ograničenja: zahteva visok kvalitet izrade i materijala, što automatski podiže cenu, a treba uzeti u obzir i potrošnju vazduha, što rezultira malim brojem korisnih hitaca, što opet zahteva veliku bocu, koja je skupa, plus potreba čestog punjenja boce, koje opet nije jeftino, itd... tako da na žalost, ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji.
Zato uz dobrodošlicu, predlažem kolegi da dobro iščita forum, pogotovo deo o PCP puškama, potraži modele pušaka i kalibre koji su se u praksi dobro pokazali, nikako ne žuri i polako sklapa mozaik.

Last edited:
Bilo bi poželjno da kolege sa pcp puškama koje odgovaraju datim zahtevima predlože nešto ili daju neki savet, bez da se apstahuju želje novog kolege.
Iz svog ličnog iskusta jedino što zam je da je za date parametre kalibar 5.5 dovoljan.
Pozdrav svima
Niko ovde ne apstrahuje novog kolegu, buduceg pucaca, samo mu otvaramo oci. Cini mi se da je malo previse "zagrizao", a nije probao, pa se bojim da ce mu se zgaditi ukus toga sto je probao :). Ovo samo potvrdjuje cinjenica koju je sam i naveo "...imam samo replike za airsoft do 1.5j snage..." i sledeci pogled je na 9mm od 150j.. Mislim da je bolje da krene sa necim "laksim", nista ne fali ni istom proizvodjacu u 5.5 i 6.35 kalibru, cak sta vise, mislim da su odlicne. FX je prica za sebe, ali to povlaci i malo ozbiljniju cifru za kupovinu iste..., pa onda i cifra za sve dodatke, a koji se sami namecu kada uzmes nesto tako ozbiljno i onda igranci nikad kraja. Tako da, na forumu ima pregrst objasnjenja, "recenzija" raznih vazdusnih pusaka, pistolja od dosta ozbiljnih i u materiji kolega, samo treba citati i biti, kao sto stari nasi kazu "strpljiv spasen".

Gledam rekreativno zezanje do 1000e. Citao sam da su FX najbolje, ali ne zelim da dam 300.000 dinara za hobi. Zato pitam za M25... 150j bi trebalo da ima dovoljno energije da odnese dijabolu, ali me preciznost brine.
A koja bi preciznost tebe zadovoljila? Posto ti nije neogranicen budzet, kao i nama. :) Pa onda I neko moze da ti da konkretan savet.

Dakle, kolega je ne znam koji po redu koji postavlja već svima nama dobro poznato pitanje. Svi smo prošli kroz to. Ja sve novopridošle vraćam na ovaj post i mislim da je u njemu sve rečeno...pa ako se ima strpljenja, diskusija kraće traje.
Nisam znao gde da stavim ovo, pa rekoh da udenem ovde, uklapa se uz "uopšteno". Znači, snaga ili preciznost? Ovaj nadam se zabavan i pomalo poučan video napravio sam podstaknut svim onim diskusijama na FB u kojima se toliko žestoko potencira snaga, odnosno brzina dijabole i sposobnost probijanja najrazličitijih predmeta, dok se o preciznosti, rekao bih, ređe vodi računa. A šta će nam snaga ako ne možemo da pogodimo metu? Ovo je moje viđenje tog "problema".

Users who are viewing this thread

Back