Kako gađate springericama?

Snimite (u text fajl) ovo sto ovde procitate - to su 3 kljucna zapazanja skupljena tokom 50-godisnjeg springeraskog staza. Za Dan Bezbednosti, ako me se setite, OK&thanx, moze i neka torta (Vasina, Cheesecake, Reform, Rozen...) ako ne, to je bila moja duznost itd.. :cool:

-kundak: plasticni je, generalno, bolji od drvenog (na istom modelu puske). Zasto? Dva razloga: 1. tendencija labavljenja srafova usled natezanja i opaljivanja je MANJE izrazena na plastici (bolje "prianja" uz gvozdjuriju); 2. drvo je, po pravilu "rezonantnije" od polimera/plastike, pa i ovo igra itekako vaznu ulogu kada se radi o preciznosti(ma). Ove razlike se narocito dobro vide na pojedinim "magnum" prelamacama (Dijanina linija N-TEC, Norikine "Dragon/Spider", Walther Terrus/Parrus itd.). Moj savet onima koji se dvoume izmedju jednog te istog modela puske u varijantama drvo vs polimer je: izaberite polimer, ostavite te ljupke "turske orahovine" i "predivne mahagonije" onima koji ce pusku koristiti kao ukras na zidu.

-"Artillery hold" je dokazano optimalna tehnika drzanja (svi stavovi bez oslonca): prednja ruka NE STEZE vec samo pridrzava/podrzava kundak odozdo, u "tacki ravnoteze" (a to je, najcesce, odmah ispred stitnika okidaca), "kopito" kundaka blago pritiska ulegnuce izmedju ramena i kljucne kosti, palac ruke kojom okidamo nalazi se na zadnjem delu "sanduka" (gvozdjurije) i samo se oslanja na njega, osim ako puska ima "pistoljski rukohvat" (gde je moguce palcem obuhvatiti drsku). Zasto? 1. pusci se dozvoljava da "radi" iliti "pliva" na dlanu i da se maksimalno prilagodi vibracijama tokom "lansiranja projektila", jer je ovaj proces znatno duzi nego u slucaju koriscenja vatrenog oruzja i/ili PCP oruzja; 2. stezanje kundaka sinhrono sa povlacenjem lista okidaca OBAVEZNO rezultuje smanjenjem preciznosti gadjanja - desnjaci gadjaju vise na gore i u desno a levoruki na gore i u levo, jer povlace i celu pusku ukoliko tokom okidanja stezu vrat kundaka. Dakle, saka zadnje ruke cvrsto drzi ("neutralise") kundak i tek tada kaziprst povlaci list okidaca.

-disanje: mnogo gresaka sam primetio u mnogobrojnim video prikazima koji se vrte na guglovom judjubretu. Poneki "ucitelji" savetuju da vazduh duboko udahnemo pa da pucamo kada umirimo pusku. Pogresno. Proces ide ovako: nanisaniti, udahnuti NE PREVISE duboko, ispustiti, otprilike, cetvrtinu vazduha, "smiriti" nisan na meti tokom par sekundi i opaliti.

Razumem da ima losih drvenih kundaka na jeftinim puskama pa plasticni ume da bude bolji izbor, ali nije tacno da je dianin plasticni kundak bolji od drvenog, govorim o ntec modelu koji si pomenuo, imam oba modela i ne mogu se porediti uopste, plasticni je neudoban, grub, laksi i tanji, smesan u odnosu na drveni...kad se vec pominje preciznost, bitnije je da ti je kundak udobniji a ne kako srafovi prianjaju za pusku...

@milos.992

Gresis.
1. do sada sam licno video 7-8 primeraka N-TEC 35 ciji su se kundaci RASPALI, ali ne zbog pada/udarca o tlo i slicno, nego od VIBRACIJA. Pronaci ces svedocenja i na Internetu. Svi ovi primerci imali su/imaju ISTU pukotinu - gornji rubovi koji obuhvataju celicni deo pucaju ("gde je tanko, tu se kida") i to PO DUZINI (uzduz). Nijedan plasticni kundak nije tako prosao (a raspitivao sam se i kod prijatelja/poznanika u nekolicini trgovinskih firmi).
2. Prianjanje KUNDAKA uz celik je problem - ne prianjanje srafova (mozda se nisi precizno izrazio?). Medjutim, ono prethodno hebe nase koze - pritezes, pritezes, stavljas lepak i omatas kucinom/trakom i na kraju...kvrc-prc.
Ja sam zadovoljni vlasnik jedne N-TEC 34 u cal. 22, plastikanerke - ne bih taj jedan kundak menjao za 10 odgovarajucih komada, nebitno od kojeg drveta napravljenih: baobab ili mahagoni ili sekvoja ili koren oraha ili indigo-bagrem sa Jupitera...

Last edited:
Ne znam za 350 ntec, puska je prejaka pa je svasta moguce, do sad sam video da kida optike, ne i kundake...
Imam i ja 340 ntec, ispucao bar 50 000 sa njom, jedino sto sam radio na kundaku su caure za prednje srafove...
A od ove godine imam jos jednu sa plasticim kundakom, tj nije moja nego ćalova, ali to nije bitno, 340 ntec sa premium kundakom je mnogo bolja i udobnija i prosto ne verujem da bi iko izabrao model sa plasticnim kundakom a da ih je obe drzao u ruci osim u slucaju da je kupuje jer je jeftinija a ne bolja...
E sad, ti kazes da ga ne bi menjao ni za 10 bilo kakvih drvenih kundaka, cak i da je kvalitetan? Meni to vise zvuci kao da se lozis da imas "crni snajper" a ne kao da znas sta pises ili da znas da pucas sa springericama...

Moram da se ukljucim a vezano za disanje. Disanje ne treba biti namreno - tj. ne treba namerno udahniti ili izdahnuti. Treba disati normalno, obicno ko puca u streljani vec ima neku pripremu u smislu da je smiren i da nije fizicki opterecen pa da ima ubrzano disanje (nije kao u lovu), samim tim je disanje mirno, telo je mirno, kada osetimo da je vreme za okidanje disanje treba da se zaustavi - telo to oseti (bar moje), jednostavno zaustavis disanje, nebitno da li si krenuo da udahnes ili izdahnes (prirodnije je da prekines izdisaj - meni).
Sekunda-dve nakon toga su vreme u koje treba da okines, posle toga krece "nemir" i skoro nikada nisam imao dobar pogodan nakon toga.

Meni se dobro pokazalo i drzanje sa tri prsta napred. Doduse, tek od skora imam i koristim springericu koja je nesto jaca ali definitivno mi se ovo cini najboljim. I kundak pritisnut uz rame, kao sto je napisao TorTojed.

Pa sad...
Disanje definitivno treba biti namerno, bar su tako mene, pored svih ostalih, učili u streljani, a priprema je u dva duboka udaha i izdaha a onda udah i pola izdaha i miran si desetak sekundi što se količine kiseonika u krvi tiče i imaš sasvim dovoljno vremena da nanišaniš i opališ. E sad, ako se ruke tresu to je druga priča... 😉

Is komentara jednog iskusnog strelca (sa GTA, to jest Gateway to airguns) - jedan od ucesnika u raspravi tipa "wooden vs synthetic" je malo do umereno dezinformisan, pa mu onaj uzvraca:

I've also heard that wood absorbs the recoil better in spring powered air rifles...

Actually, that is not true.

Part of the popularity of guns like the m34 Panther is the improved firing behavior over the beech stocked versions. Those nylon filled synthetic stocks absorb a LOT of buzz and recoil from the rifles. Comparing a beech stocked m34 to a synthetic stocked one is like comparing a nitro piston to a metal spring gun,IMHO.
Beech/Birch is VERY hard and hums like a tuning fork. It also cracks easier in the web areas under the air cylinder than synthetics.

Dakle ne pises iz svog iskustva nego sta je neki "iskusni strelac" sa GTA foruma napisao...i to naravno prepricavas meni koji pucam sa obe puske...
Ali ajde, izgleda da sam tek sad otkrio kakav sam plasticni "dragulj" uneo u kucu, imacu to u vidu kad budem sledeci put pucao sa njom, ako stvarno verujem da je plasticni kundak bolji od drvenog onda cu mozda i pucati bolje sa tom puskom...
Skrecemo sa teme, ne vredi dalje raspravljati o ovome...

@TorTojed ti poznaješ dotične iskusne strelce ili ne?
Da li one silne springerice za 10m koje su iškolovale generacije vrhunskih strelaca i ispalile kamion pun dijabola i još pride može se reći da većina njih još uvek radi ,a stare su i po 50 godina imaju manu što su sa drvenim kundakom?Da možda tada nije bilo kvalitetnih polimera kao sada?
Na internetu se može naći dosta (dez)informacija i svako ima svoje mišljenje je,a jedan moj prijatelj kaže:,,Mišljenje je dupe i svako ga ima.''
Možda ja nisam shvatio najbolje pa je polimerski kundak daleko bolja opcija za magnum springerice,a za ove koje to nisu može i drvo ili laminat da prođu!?!
Naravno nikada ne bi izneo tako smelo neku tvrdnju bez da nisam stekao neko dobrano iskustvo po nekom pitanju.Ja sam od onih koji umeju da lupe ,pa da ostanu živi.I na kraju ni to nije sramota.Mada često znam ponešto kada se upuštam u davanje saveta ili u neku diskusiju,a znam i da se povučem kada vidim da nema svrhe ubeđivanja se sa nekim.
Svako dobro želim.

Kolega @goxy pogodio sustinu. Druga stvar koju treba znati je da je ista ta Diana proizvodila kvalitetno oruzje do pocetka 90-ih,a nakon toga sve je upitnog i daleko slabijeg kvaliteta jwr se vecina proizvodinu Kini,dalje tx 200 vrhunska jaka springeruca u drvetu,verovatno nisi ni pucao sa njom,pa nemas predstavu. Jako je diskutabilno i u najmanju ruku obmanjujuce pisati tekstove kao sto si ti kolega @TorTojed koji ocigledno kupis iskustva sa stranih foruma,koja apsolutno ne moraju bitni tacna,jer evo neko ce i ovde procitati tvoje zapazanje i uhvatiti se za njega ,i ako je pogresno. Takodje ima tu jos dosta oko tehnike gadjanja sa kojim se ne slazem,tako da kolega oprezno pisi svoja zapazanja ili se posavetuj sa nekim iskusnjjim,a ovde ih ima dosta.

Послато са SM-A346B помоћу Тапатока

@goxy
Te springerice sto su stare 50 i vise godina su, sa retkim izuzecima, SLABIJE (citaj: srpska "D" kategorija) cetiri i po milimetarske puscice. Ono na sta ja stavljam akcent (u smislu problematike koju raspravljamo) su tkz. JAKE (a.k.a. magnum) prelamace - tek tu, opisane nevolje dolaze do punog izrazaja.

Mane, s obzirom da si "kouč" ti bi morao da "kupis iskustva sa stranih foruma" u mnogo vecoj meri nego ja, buduci da opisana problematika ima daleko duzu i bogatiju tradiciju u inostranstvu nego kod nas (dok se po crnogorskim vrletima jos mogao cuti pucanj iz dzeferdara, kubure i pokojeg "levora", ovi raznorazni inostranci su vec imali vazdusne puske a mi jok, zar ne?). Nemojmo se stideti zavirivanja u strane forume iako se tamo javljaju nekakvi nesposobni Englezi, Amerikaneri, Japanci, Rusi i Shvabe (ako nista drugo, pozvacemo ih ovamo da nesto nauce, pa cemo im to
dobro i naplatiti...).

Last edited:
Gde su bili oni likovi iz AirArmsa da čitaju ovo pre nego što su stavili ovaj prelepi drveni laminat na TX200? 😁😜

Air-Arms-TX200US-HC-Profile-Laminate-RH.jpg

Ufff ovaj laminat je baš perverzija. Zna li se možda hoćemo li u nekoj bližoj budućnosti dočekati AirArms u Srbiji? 😂(Izvinjavam se za off)

OK, bulidza, evo, moj prilog ce biti to sto se vise necu javljati po ovoj temi. Sve najbolje svim kolegama zelim!(y)

Vidim da nema svrhe za dalju diskusiju,pa se povlačim iz iste.

Ja ne znam zasto se Vi ljudi uopste nervirate oko toga, ko je, sta je i kako je napisao...kao sto rece gore u postu Goxy, a njemu preneo neko njemu znan "misljenje je dupe, svako ga ima", sasvim dovoljno pametnom. Pustite svakoga da kaze svoje misljenje, zdravo je cuti nekada i lupetanje (ako nista, lepo se nasmejes :)), a neuki ce se mozdaaaaa...nasankati na lupetanja, ali ce izaci pametniji, pa ce sledeci put dooooobro razmisliti pre nego prihvate svaki savet neznanca koji procitaju :). Tako da, zakopajte ratne sekire, ovo je forum ljubitelja vazdusnog oruzja i pre svega druzenja.
A sada se odjavljujem...jerbo me svi nervirate mlogo na gomili tako...:):):)
Naravno sala, ali ako se neko i nasankao, mozda pomisli i stvarno...e onda, sta da kazem, moj post definitivno nije stigao do mozga doticnog :)

Mene interesuje da li neko ovde uopšte zna fizičko-mehaničke osobine polimerskog i drvenog kundaka pa na osnovu toga tvrdi da jedan ili drugi kundak bolje amortizuje trzaj?
Ko nije shvatio TorTojed tvrdi da razlika postoji kod jakih springerica koje imaju jak trzaj. Možda ima, možda nema. Argumenti tipa vidi kako je lep i ko je od inženjera znao ili nije znao ne piju vodu obzirom da se drvo kao materijal za oružje koristi vekovima a polimer (u tragovima) možda10-20 godina ;) . Kao što je totalno nebitno da li je plasičan ili drven kundak na pušci koja praktično nema trzaj.
A da će biti razlike između kundaka od različitog drveta, naravno da hoće. Različite vrste drveta različito rezonuju i različito se ponašaju pod opterećenjem. Da li će ta razlika biti tolika da se vidi na meti je već neka druga priča.

Users who are viewing this thread

Back