Montaza i upucavanje jeftine optike - bez mnogo kliktanja :)

slavia634

Active member
Iscitao sam podosta, ali ipak resih da otvorim novu temu.

Danas sam se malo zabavljao na 25m sa 634, optika NS 4-16/50, nosaci NS dvodelni (koji fabricki dolaze uz nisan), brzina sa HN Sport oko 210m/s, sa JSB Express oko 217m/s, zatvoren prostor.

Obirom da ste mi tamo u onoj temi o drugoj optici objasnili u kom polozaju tureta je optika najresterecenija i kako da pronadjem opticki centar .. resih da probam sve to. Sa ogledalom i staklima stavljenim preko njega se nisam (vrv) snasao bas ponajbolje (jer mi je takav nacin trazio da prilicno mnogo vrtim u smeru kazaljke na satu oba tureta) ... sto je i ovako odokativno a i pod prstima bilo previse nategnuto. Te sam to uradio kao sto je @SrpcheTheGreat predlozio-brojanjem ukupnih klikova te namestanjem oba tureta na polovinu tog raspona.

Rezultati su prilicno dobri, kao i sama slika. Slobodno mogu da kazem da su prosecne grupe u kontinuitetu dosta bolje nego kako je optika bila pre toga setovana. Recimo da je ovog popodneva bila tura od 9 uzastopnih grupa 10-15mm/5-6 dijabola. Mozda mi se i posrecilo, probacu jos nekoliko puta ovih dana, za danas sam samo toliko ispucao. Ali ipak imam utisak da ceo sistem radi lepse i konzistentnije.

Ali, ... uvek neko ali :) ... brojanjem klikova i nalazenjem optickog centra svi pogoci su otisli dole desno. Nekoliko puta sam skidao i ponovo montirao optiku, bez pipanja tureta. Po meni, sa pravilno namestenom optikom, bez pomeranja optickog centra, dobijam super grupisane pogotke oko 80-90mm dole-desno, recimo pod 45 stepeni od kruzica koji se nisani.

Dosta klikova treba da bih doveo nisan u nulu. Ali obzirom da mi je slika bas bas dobra, bolja od one na koju sam inace navikao, da su grupe takodje bolje ... sto rekose ... ja tu vise ne bih nista dir`o. Probacu jos ovih dana, ali imam preliminarni utisak da ne treba nista oko klikova da diram, bar ne toliko puno. Ako je to moguce ....

Znaci ... ocigledno je da nisan ne lezi u osi cevi. Elevaciju cu lakse da resim podmetanjem recimo hartije na zadnjem nosacu (nemam pojma koliko ce da treba). Ali kako da sredim pravac, tj da nisan poteram malo udesno ? Ne znam da li postoji neka finta sa ovakvim nosacima. Znaci, bez cackanja tureta...ili ako treba - da to bude minimalno.

Pogledacu i podesive nosace, ali koliko kapiram, trebace mi neki i za visinu i za pravac. Mnogo srafova, mnogo kontakta, nesto bas i ne verujem da ce takva skalamerija da drzi dugo nulu. Sem ako je vrv ne platim papreno , a to ne bih :)

Slusam savete , hvala

Probaj za horinzontalu da podmetneš trakicu šmirgle pod levu stranu prednjeg nosača ako ne bude dovoljno onda i pod desnu stranu zadnjeg nosača.Za vertikalu,da podigneš mesto pogotka,podmetni npr.dva sloja lima od limenke ispod optike na zadnji nosač...

svi pogoci su otisli dole desno. Nekoliko puta sam skidao i ponovo montirao optiku, bez pipanja tureta. Po meni, sa pravilno namestenom optikom, bez pomeranja optickog centra, dobijam super grupisane pogotke oko 80-90mm dole-desno, recimo pod 45 stepeni od kruzica koji se nisani.
Osa nosača i osa cevi nisu paralelni, sasvim sigurno (možda čak ni lastin rep na sanduku i osa cevi nisu paralelni, ali jbg...)

Ovo što ti je @glale napisao je jedan način, imaš još ukupno (izbroj sam) načina:
- prednji nosač u zadnju poziciju, zadnji u prednju
-prednji nosač rotiraj za 180 stepeni i ostavi u prednjoj poziciji
-zadnji nosač rotiraj za 180 i ostavi u zadnjoj poziciji
-prednji nosač rotiraj za 180 i stavi u zadnji položaj, a zadnji samo prebaci u prednji položaj
-zadnji nosač rotiraj za 180 i stavi u prednji položaj, a prednji samo prebaci
Uz svaki od ovih modaliteta, probaš i ovo što ti je @glale rekao (ima da se našrafljuješ i rašrafljuješ kolko oćeš, al nije mi te žao, sve sam ja to radio "X" puta, pa eto ništa mi ne fali 😂)

Ako ništa od toga ne uspe-baci nosače, pa kupi druge (tuga za novčanik, šta ti ja mogu što oćeš da pucaš vazdušnom :))

Podesivi po visini i po pravcu štipaju za oči, al ne idu brate na slaviu, idu na longrendžerske puške, pusti te fazone...
(ps. rekao sam da ću se povući iz javnosti, ali ti si mi nekako drag, pa eto gazim sopstvene principe...)

Tako sam i ja nekako planirao, tj pretpostavljao sta me ceka :) , hvala tebi, hvala @glale - tu

A sto se tice tvog povlacenja iz javnosti, nisam bio upoznat sa stanjem. Kada sam jutros procitao tvoje uputstvo za moj problem - bio sam malo i zabezeknut tom frazom .. te sam malopre malo istrazio, doduse samo nekoliko zadnjih dana :).

Znas kako .. (obrisao sam upravo sada jedno 500 slova koje sam bespotrebno napisao) ... a koja su se svodila na:
.. nastavi da "gazis svoje principe" - niko od nas nece da se naljuti :). Naprotiv. A magicno-bozanstveno dugme - ignore - .. sada srecom postoji :)

Obirom da ste mi tamo u onoj temi o drugoj optici objasnili u kom polozaju tureta je optika najresterecenija i kako da pronadjem opticki centar .. resih da probam sve to. Sa ogledalom i staklima stavljenim preko njega se nisam (vrv) snasao bas ponajbolje (jer mi je takav nacin trazio da prilicno mnogo vrtim u smeru kazaljke na satu oba tureta) ... sto je i ovako odokativno a i pod prstima bilo previse nategnuto. Te sam to uradio kao sto je @SrpcheTheGreat predlozio-brojanjem ukupnih klikova te namestanjem oba tureta na polovinu tog raspona.

Optički i mehanički centar ne moraju biti isti. Zavrtanje ili odvrtanje tureta do krajnjeg položaja nije baš najbolje za optiku (posebno ne za one jeftinije).

Najbolji način za dovođenje optike u optički centar opisan je u alineji 3.2. priručnika za podešavanje optičkog nišana.

Da potvrdim da je @wooyadeen bio u pravu, tj da se izgleda opticki i mehanicki centar ne uklapaju na ovoj optici. Ili sam ja mozda lose brojao - pa se u tolikim klikovima zabrojao ... kada sam prvobitno stelovao opticki centar.

Centar koncanice nije stajao u mestu kada se nisan okrece oko svoju uzduzne ose. Pravio je sopstveni krug koji isao ispod pocetne pozicije, i sasvim malo desno. I tesko sve to moze da se lepo podesi samo okretanjem nisana u razlabavljenim nosacima (bar se ja ne snadjoh veceras), jer mrda i puska, a mrda i onaj plasticni kamperski sto koji koristim povremeno za pucanje, jos i zum. Meni je predvece najjednostavnije bilo da pusku sa nisanom unesem u moju malu radionicu, stavim je u vecu bravarsku stegu na cvrstom stolu, otvorim vrata da bi dobio vidik od bar 12 m, jer tek na tolikoj daljini moze lepo da se izostri slika na njoj. Normalno da se sa dve deblje presavijene krpe oblozi deo podkundaka gde se stegom stegne. Onda se vrlo lako ovo usetuje. Ako se optika stavi na veci zum, vise se vidi greska. Radio sam na pola, znaci na 8x (valjda nisam pogresio) ..

Sto se tice finalnog upucavanja ...
Puska je posle ovog stelovanja i postavljanja nisana, ... na 25m bacala takodje dole (oko 12 cm) ali sada sasvim malo desno, mozda 1cm. Na 634 koristim staru (pisao sam vec o tome), duzu cev od 631.

Ako nekome nesto mozda znaci ... na 25m sam podigao pogotke bukvalno tacno u centar sa 4 parcica izolir trake na zadnjem nosacu. Tako se uklopilo. Trakice od cca 2cm sam lepio jedan preko drugog na donjem delu tubusa, te zasrafio tako na nosac. Na prednjem nisam nista dirao, to sam resio sa nekoliko klika-tj povukao taj 1cm pogotke ulevo. Malo sam se dvoumio za toliko podmetanje trake pozadi, ali tako uradih. Valjda necu da s..bem nisan. Znaci, ... visina pogodaka se uklopila fakticki bez bukvalno ijednog klika. Ne znam kako ce izolir vremenom da se pokaze, da li ce gubiti nulu, koliko ce se razlabljivati mozda srafovi na tom nosacu ... videcemo. U svakom slucaju, praticu kako ce vremenom da se ponasa ova jeftina optika, obzirom da je sada ovako "rastereceno" montirana. Kada kazem "rastereceno" mislim na podesavanje optickog centra, a ne na budzenje trakom i stezanje, te pokusaja krivljenja uzduzne ose tubusa ... :ROFLMAO:

Svestan sam da sve ovo ne moze da bude bas bas relevantno, obzirom da je i puska iz budzet klase ... te da i njen "raznorazni" rad :) utice na sve ostalo. Zabavi nikad kraja :rolleyes:

Probao sam sasvim malo veceras gadjanje, lepo grupise, vrv cu za vikend moci vise.

Last edited:
Pa sad, ako ćemo po Glaletu, sloj lima od limenke mu dođe 0,1mm pa to udvostručeno ispadne 0,2mm dok je sloj izolir trake cirka 0,15mm ili u tvom slučaju 0,60mm. E sad, izolirka je generalno elastična pa popušta pod pritiskom usled stezanja i opet niko ne može da bude siguran koliko si na kraju kantovao optiku 😅

Da, tako sam i ja razmisljao. Znas kako, posto sam je ionako vec stegao (ne bas krvnicki), ispada da skidao ne skidao dodje mu na isto. Ako je i uradjena steta, ne bi je ispravio skudanjem. Neka je ovako, pa cemo videti.

Ja mislim da, nije problem sto ti neces znati koliko si kantovao (0,1; 0,3...mm), iskreno, sta koga briga koliko si, ako to tebi odgovara i dobijas na daljini. Problem je sto je, a kao sto je kolega gore napisao, izolir traka elasticna i popusta pod pritiskom, a to znaci da ti to sada odgovara, ali za mesec dana, izolirka je popustila pod pritiskom optike i to ti vise nije tih 0,6mm, vec je 0,5 ili manje, a samim tim si izgubio ono sta si jurio (al' se ne sekiraj, nama muskarcima je u krvi da gubimo nesto sto jurimo :)). Ne znam da li sam u pravu, ali ja to tako kao laik vidim

U svakom slucaju .. ako se nekada pojavi oglas .. "optika ista ovakva ... kao nova ... pazena mazena .. bila samo na pcp ne jacoj od 30J .. pucala najcesce moja baba pred odlazak na zadusnicu da bi smirila zivce, jer se ja ionako interesujem samo za balet i operu - jerbo mrzim oruzje ..." a prodavac je neki novi lik sa nikom @pedanterija , ... znate sta vam je ciniti :ROFLMAO:

Edit - dopuna: Da batalim vise zafrkancije, nasao sam fotku (https://airguns-srbija.com/forum/threads/nikko-air-king-3-9x42-upucavanje.1663/post-42892) koju je poodavno postavio @wooyadeen i koja mnogo govori o svemu ...

Ima li da je neko narucivao MOA Insert-e, odakle itd ? .. ako moze link

Sto se tice koriscenja izolira ... kada sam, dok je puska bila u stegi, proverio jednim hicem .. koliko ce otprilike da mi treba dodavanje necega, dosao sam do zakljucka da je bolje da koristim nesto sto je ipak malo "mekanije" i podlozno deformaciji koju ce stezanjem sam tubus sebi da napravi i prilagodi. Fakticki da se sama izolir traka prilagodi sto vise osi koju ima optika. Najblize sto mi je slicno bilo pri ruci je bila izolir traka. Nisam juce imao neke drugacije trake.

Last edited:
Ako se vremenom traka slegne, nije problem dodati još sloj-dva. Ne može večno da se sleže. A opet je koliko-toliko elastična veza sa nosačima što nikako ne može da škodi.

U svakom slucaju .. ako se nekada pojavi oglas .. "optika ista ovakva ... kao nova ... pazena mazena .. bila samo na pcp ne jacoj od 30J .. pucala najcesce moja baba pred odlazak na zadusnicu da bi smirila zivce, jer se ja ionako interesujem samo za balet i operu - jerbo mrzim oruzje ..." a prodavac je neki novi lik sa nikom @pedanterija , ... znate sta vam je ciniti :ROFLMAO:

Edit - dopuna: Da batalim vise zafrkancije, nasao sam fotku (https://airguns-srbija.com/forum/threads/nikko-air-king-3-9x42-upucavanje.1663/post-42892) koju je poodavno postavio @wooyadeen i koja mnogo govori o svemu ...

Ima li da je neko narucivao MOA Insert-e, odakle itd ? .. ako moze link

Sto se tice koriscenja izolira ... kada sam, dok je puska bila u stegi, proverio jednim hicem .. koliko ce otprilike da mi treba dodavanje necega, dosao sam do zakljucka da je bolje da koristim nesto sto je ipak malo "mekanije" i podlozno deformaciji koju ce stezanjem sam tubus sebi da napravi i prilagodi. Fakticki da se sama izolir traka prilagodi sto vise osi koju ima optika. Najblize sto mi je slicno bilo pri ruci je bila izolir traka. Nisam juce imao neke drugacije trake.

Nažalost nacrtana na brzinu, mrzelo mi da crtam i gornji deo :)

Treba mi info, na koju vrijednost se može pritezati aluminijski nosač sa imbus šarafima, kilo-zavrtačem?
Isti takav čelični ide na 27…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Treba mi info, na koju vrijednost se može pritezati aluminijski nosač sa imbus šarafima, kilo-zavrtačem?
Isti takav čelični ide na 27…

Gornji 1.8
Donji 3.2
To je max preporučena vrednost za Hawke nosače i njihove šrafove. Meni 1.5 i 2.5 odlično drži.

Gornji 1.8
Donji 3.2
To je max preporučena vrednost za Hawke nosače i njihove šrafove. Meni 1.5 i 2.5 odlično drži.

Jesu li Hawke aluminijski? Ja imam Nikko nosač monoblock, alyminijski.
Na 2.1 (donji)je spao posle par diabola, što znači treba više, al ne znam koliko više.

Users who are viewing this thread

Back