Druze, problem je kod VP sto ima jos jedan trzaj kad klip udari u kraj. I sila naglo menja pravac tj. smer.Hvala vam svima na odgovorima, mnogo ste mi pomogli da ne bacim novac uzalud.
Moram malo sebe da opravdam zašto postavljam ovakva pitanja. Naime, ja imam rupu od 35 godina u ovom sportu / hobiju. Za mene je vreme stalo na Slaviji 620, Zastavi M-56 i nekoj sidelever pušci sa kojom su pucali napredniji strelci koji su se takmičili. Optički nišan na vazdušnoj pušci tada nije bio u opciji uopšte, odn. bio je naučna fantastika.
I eto...posle 35 godina se vraćam streljaštvu i zahvaljujući vama društo sa ovog foruma, otkrivam jedan potpuno novi svet. Kad stignem, napisaću jedan obiman tekst o mom viđenju streljaštva nakon čitanja verovatno celog foruma...
Ali da se vratim na temu, kao neko ko je pročitao skoro sve što ste napisali do sada o optikama na VP - šta mislite, da li je uzrok brzom propadanju optika na VP to što ispale mnogo, mnogo više hitaca od karabina ?
Verujem da bilo ko od nas za jedan dan ispali više dijabola nego jedan lovački karabin metaka za više godina. To da karabin ima slabiji trzaj od VP nisam baš siguran s' obzirom na iskustvo iz vojske sa M-48 koji zna da polomi ključnu kost strelcu ukoliko je labavo drži. Isti taj M-48 je danas lovački karabin 8x57.
Eto i kada sam ja počinjao bilo je isto. Zastava M56 i stari Diana vazdušni pištolj. Pauza 30 godina i onda dođem na ovaj forum.Za mene je vreme stalo na Slaviji 620, Zastavi M-56 i nekoj sidelever pušci sa kojom su pucali napredniji strelci koji su se takmičili. Optički nišan na vazdušnoj pušci tada nije bio u opciji uopšte, odn. bio je naučna fantastika.
Biće nam drago da taj tekst objavimo na našem Blogu.Kad stignem, napisaću jedan obiman tekst o mom viđenju streljaštva nakon čitanja verovatno celog foruma...
Pisali smo o tome na Forumu. Problem nije u samoj jačini trzaja, nego u vrsti trzaja. Karabin, kao i svako drugo vatreno oružje, ima trzaj unazad, ali bez obzira na jačinu, trzaj se tu završi i biva donekle amortizovan i ramenom strelca. Kod springerice, trzaj je sasvim drugačiji i više liči na udarac čekića nego trzaj, plus što je on zbog ponašanja opruge uvek u dva pravca: prvo unazad, pa onda u milisekundi napred. Ovi trenutni udari deluju kao malj na optiku i onda najčešće strada končanica, pomeri se sočivo ili strada fina mehanika u turetima.šta mislite, da li je uzrok brzom propadanju optika na VP to što ispale mnogo, mnogo više hitaca od karabina ?
Kod mene se (nazovi) ZR mount sam od sebe napravio jedno vreme... i to sa dvodelnim Nikko S visljim nosacima i povecom optikom NS 4-16/50 AO.