ORIGINAL Bushnell Trophy 3-9x40 za springericu

Bushnell optika je veoma kvalitetna, prvo pravljena u Japanu u Hakko fabrici, posle preseljeno da se sklapa u Filipinipinima zbog cene radne snage. A staklo, kao najbitniji deo, je jos uvek pravljeno ue Japan.
Optika sa fiksnim paralaksom se moze spustiti sa fabrickih 100m namenjenih za lov, na nase potrebe od 25m, skidanjem prednjeg prstena na objektivu I blagom rotacijom stakla za nekih 1/4 do 1/2 kruga.
Trazi par slika objektiva I ako se vide navoji, parallax se moze rucno podesiti.

E da.. moraces da podignes cosak nalepnice da bi odsrafio prsten koji drzi staklo objektiva. Kad je slika ostra (u fokusu na distanci na kojoj obicno gadjas , sa najvecom magnifikacijom x9) nalepnicu vratis. Ako ti je to bitno.

Ово је ловачка оптика, има фиксну паралаксу.
Није ово за неко прецизно гађање а и питање је како би издржала трзај спрингерице.
Баш лепо изгледа иначе ал' за нашу употребу боље би дошао неки Hawke Vantage или Nikko Stirling Mountmaster за пушке испод 10Ј.
Причам о онима што имам/што сам видео, колеге вероватно имају искуства и са другим буџет маркама.

Iskren da budem, ja ovu optiku ne bih kupovao. Prvo zato što je "operacija" sa rotiranjem sočiva prilično neizvesna, zahteva vreme bez ikakve garancije da 100€ neće biti bačeno u đubre. Takođe, ovo nije optika za koju bismo baš mogli reći da je stari kvalitet. Daleko od toga da je loša, ali ni po jednoj karakteristici ne odgovara za naša gađanja iz vazdušne piške u papirne mete. Maksimalno uvećanje od 9x je minimum za naš stil gađanja, paralaksa mora biti podesiva od 10m na dalje, dkale nikako fiksna "lovačka". Takođe, nije navedeno koja je končanica u pitanju, a to je jako bitno.
Naravno, mi savetujemo, a ti ćeš doneti konačnu odluku.
Evo i cene nove:

Sve zavisi od upotrebe. Ako je za plinking svasta ce da posluzi.

Ako je za BR, 9 magnifikacija je premalo, kao I za FT ( tu bez 30x nista )

Ako je za HFT onda I moze jer jedna od najpopularnijih je upravo fiksna magnifikacija 10x32, parallax na 25m. Sve preko 35m I sve ispod 15m van fokusa, ali onda mozes da procenis daljinu I holdover/under.

Slazem se da je koncanica mozda I najbitnija, narocito ako treba 1/2 ili ceo mildot, ili za BR gde je veoma tanka koncanica najbitnjja.

Pa se vracamo na upotrebu I namenu.

Za sta ce da se koristi ova optika?

Zaobidji. Ako ti treba za springericu "slabiju" od 10 J (gde je potresanje, uglavnom, podnosljivo) ili PCP, posao ce ti bolje odraditi klonirani BSA 4-16_44 sa regulatorom paralakse, koji se na oglasima valja za 6 do 7 hiljada rsd.

Last edited:
Hvala vam svima na odgovorima, mnogo ste mi pomogli da ne bacim novac uzalud.
Moram malo sebe da opravdam zašto postavljam ovakva pitanja. Naime, ja imam rupu od 35 godina u ovom sportu / hobiju. Za mene je vreme stalo na Slaviji 620, Zastavi M-56 i nekoj sidelever pušci sa kojom su pucali napredniji strelci koji su se takmičili. Optički nišan na vazdušnoj pušci tada nije bio u opciji uopšte, odn. bio je naučna fantastika.
I eto...posle 35 godina se vraćam streljaštvu i zahvaljujući vama društo sa ovog foruma, otkrivam jedan potpuno novi svet. Kad stignem, napisaću jedan obiman tekst o mom viđenju streljaštva nakon čitanja verovatno celog foruma...

Ali da se vratim na temu, kao neko ko je pročitao skoro sve što ste napisali do sada o optikama na VP - šta mislite, da li je uzrok brzom propadanju optika na VP to što ispale mnogo, mnogo više hitaca od karabina ?
Verujem da bilo ko od nas za jedan dan ispali više dijabola nego jedan lovački karabin metaka za više godina. To da karabin ima slabiji trzaj od VP nisam baš siguran s' obzirom na iskustvo iz vojske sa M-48 koji zna da polomi ključnu kost strelcu ukoliko je labavo drži. Isti taj M-48 je danas lovački karabin 8x57.

Hvala vam svima na odgovorima, mnogo ste mi pomogli da ne bacim novac uzalud.
Moram malo sebe da opravdam zašto postavljam ovakva pitanja. Naime, ja imam rupu od 35 godina u ovom sportu / hobiju. Za mene je vreme stalo na Slaviji 620, Zastavi M-56 i nekoj sidelever pušci sa kojom su pucali napredniji strelci koji su se takmičili. Optički nišan na vazdušnoj pušci tada nije bio u opciji uopšte, odn. bio je naučna fantastika.
I eto...posle 35 godina se vraćam streljaštvu i zahvaljujući vama društo sa ovog foruma, otkrivam jedan potpuno novi svet. Kad stignem, napisaću jedan obiman tekst o mom viđenju streljaštva nakon čitanja verovatno celog foruma...

Ali da se vratim na temu, kao neko ko je pročitao skoro sve što ste napisali do sada o optikama na VP - šta mislite, da li je uzrok brzom propadanju optika na VP to što ispale mnogo, mnogo više hitaca od karabina ?
Verujem da bilo ko od nas za jedan dan ispali više dijabola nego jedan lovački karabin metaka za više godina. To da karabin ima slabiji trzaj od VP nisam baš siguran s' obzirom na iskustvo iz vojske sa M-48 koji zna da polomi ključnu kost strelcu ukoliko je labavo drži. Isti taj M-48 je danas lovački karabin 8x57.
Druze, problem je kod VP sto ima jos jedan trzaj kad klip udari u kraj. I sila naglo menja pravac tj. smer.
Po ovome sto pises izgleda da smo slicna generacija i jedino sto mogu da ti posavetujem da se batalis optike i koristi pusku kako jeste.
Bio sam krenuo tvojim stopama pre par godina i voleo bih da se neko nasao da mi tako kaze.
Odustao sam od svega i kupio PCP.

Za mene je vreme stalo na Slaviji 620, Zastavi M-56 i nekoj sidelever pušci sa kojom su pucali napredniji strelci koji su se takmičili. Optički nišan na vazdušnoj pušci tada nije bio u opciji uopšte, odn. bio je naučna fantastika.
Eto i kada sam ja počinjao bilo je isto. Zastava M56 i stari Diana vazdušni pištolj. Pauza 30 godina i onda dođem na ovaj forum.
Kad stignem, napisaću jedan obiman tekst o mom viđenju streljaštva nakon čitanja verovatno celog foruma...
Biće nam drago da taj tekst objavimo na našem Blogu.
šta mislite, da li je uzrok brzom propadanju optika na VP to što ispale mnogo, mnogo više hitaca od karabina ?
Pisali smo o tome na Forumu. Problem nije u samoj jačini trzaja, nego u vrsti trzaja. Karabin, kao i svako drugo vatreno oružje, ima trzaj unazad, ali bez obzira na jačinu, trzaj se tu završi i biva donekle amortizovan i ramenom strelca. Kod springerice, trzaj je sasvim drugačiji i više liči na udarac čekića nego trzaj, plus što je on zbog ponašanja opruge uvek u dva pravca: prvo unazad, pa onda u milisekundi napred. Ovi trenutni udari deluju kao malj na optiku i onda najčešće strada končanica, pomeri se sočivo ili strada fina mehanika u turetima.
Evo, pogledaj na ovom usporenom snimku kako to izgleda i zamisli da nema ovog ZR Nosača (Zero Recoil Mount) koji ima ulogu da spreči te trzaje i udarce.

Moram da pitam jer ne shvatam jos uvek. Vise puta je spominjan trzaj vazdusne puske sa oprugom ali mi ne ide u glavu zasto bi taj trzaj pre pokvario optiku od vatrenog oruzja - ovom slucaju nekog karabina?
U nekoj od tema je takodje spomenuto/polemisano kako bi i gasni klip isto/brze pokvario optiku zbog trzaja.

Drugaciji pucanj, tj.drugaciji trzaj je kod vatrenog, tj."meksi". Neko je u nekom postu iznad, dao pravi opis, vazdusna ima udarac kao cekicem i jos je dvosmeran, napred i nazad vrati u milisekundi, dok kod vatrenog to je samo u jednom smeru i ako se cini da je trzaj jak, ali je taj trzaj amortizovan. Odprilike kao kada bi slepao auto sa kanapom i da onaj ko te slepa polako krene, on ima snagu, ali je ta snaga rasporedjena i ublazena, a onda sedne batica i trgne odjednom, kanap puca, a tamo je vukao normalno...jbm li ga, ne znam ni ja sta napricah :)

Трзај ватреног оружја има само један смер.

Код ваздушног имаш трзај кад се отпусти клип где пушка иде назад, онда имаш одмах после тога наредни трзај кад клип удари у крај цилиндра и погура целу пушку напред, и то је оно што прави чуда оптикама.
Оптике су углавном предвиђене да издрже ударац у једном смеру.

Погледај још једном на успореном снимку како ради ЗР монтажа и које покрете прави доњи део монтаже и биће ти јасно.

Njutnov treci zakon kaze da svaka sila akcije ima svoju reakciju koja je istog intenziteta ali suprotnog smera.

U slucaju vatrenog oruzja metak ide napred a kundak jednopravacno, unazad, strelcu u rame.

Vazdusna puska je malo komplikovanija zbog dvopravacnog kretanja klipa, odnosno sve dok klip ispred sebe sabija vazduh, a trenje dijabole o unutrasnjost cevi vece od sile kompresovanog vazduha, ne desava se nista. Onda dijabola krece napred a kundak nazad, isto kao i kod karabina.
Razlika je da cim dijabola krene, pritisak pocinje da opada i ostane jastuk vazduha od koji se klip odbije i krene nazad, a puska napred.

E zbog tog, kretanja klipa napred i nazad, puska trza u suprotnom smeru u roku od nekoliko desetinki sekunde, a optika mora da izdrzi tu silu. Na lepo nastelovanim puskama (idealna opruga, laksi klip, optimalan trasfer port......) taj trzaj je mnogo blazi, pa je puska preciznija a i optika traje duze.

Kod mene se (nazovi) ZR mount sam od sebe napravio jedno vreme :)... i to sa dvodelnim Nikko S visljim nosacima i povecom optikom NS 4-16/50 AO.

Da pokusam da opisem ... ako pusku Slavia 634 doteram oprugom da bude oko 15-16 J ili malo vise, i ako je razmak izmedju nosaca manji od 11 cm (mislim na rastojanje spoljnih - medjusobno najudaljenijih tacaka nosaca), onda kako god i koliko god da stegnem nosace ... na 200-300-400 dijabola, optika ode nazad skoro 1cm. Ako bude rastojanje na 11cm, i malo vise (koliko lastin rep dozvoljava) to pomeranje unazad se smanji ali ga ponovo ima.

Samo sam jedan period pusku drzao tako. Nije se razlupala optika. Mozda sam 700-800 kom ispucao tako i nervirao se zbog toga, ali mi izgleda djavo (ili andjeo iz podsvesti:cool:) nije jednostavno dozvoljavao da kupim neki jednodelni nosac i zategnem je krvnicki-da ne moze optika da mrdne nazad. Vrv bi u tom slucaju treci Njutnov zakon morao da mrdne nesto unutar nje :ROFLMAO:.
A druga stvar je sam trzaj i skakanje ove puske na takvoj snazi. Prilicno nezgodno i samo na mah upotrebljivo uz veeeliku koncentraciju. Secam se dobro saveta cenjenog kolege @SrpcheTheGreat koji mi je jos tada savetovao da bi mozda bolje bilo da snaga bude 12,13J. I bio je u pravu. Sklop ove puske, ovakav kakav je, posle 15J vise nije za precizno gadjanje, bar sa mojim pucackim znanjem.

Zato je sada na malo vise od 13J i sve funcionise dobro.(y)

Last edited:
Da ne produbljujemo dalje diskusiju, nebitno iz kog razloga, činjenica je da optike na springericama nisu dugog veka. Znači da u tom pravcu ne treba razmišljati uopšte, nego ih koristiti sa otvorenim nišanima za manje distance.
Najbolji savet mi je dao @DraganMiletic - optika isključivo na PCP i ne gubiti vreme i novac sa springericama.
Odlučio sam se za početak za "prelazno" rešenje - CO2 pušku QB78. Jednostavnije mi je i jeftinije nabavka CO2 ampula ili bulk punjenje uz minimalnu adaptaciju, a radi posao na 25m sa jeftinijom optikom.

Users who are viewing this thread

Back