Measuring groups

Slazem se Zaretom oko sublera i merenja grupa. Prvo - u vecini slucajeva mete nam budu lose postavljene, te je i njihovo busenje lose i neprecizno (krza se papir itd), a druga stvar je nepreciznost svih tih digitalnih sublera koje vecina nas koristi, idu +- i do 0.5mm iz visestrukog uzastopnog merenja. Meni je sasvim dovoljan i najobicniji lenjir. Mada i njega korstim mozda 3x godisnje, hocu da kazem da skoro pa uopste ne merim grupe :). Ako su velicine spoljnog promera jagodice desnog kaziprsta, znam da je oko 15mm :). Treca stvar je sto nemam niti mnogo pusaka, niti su to neke vrhunske sprave, niti mnogo vrsta dijabola na raspolaganju, niti sam, sto je najbitnije, neki opasan strelac ... pucam bas bas iz neke razonode :).

@glale
Tek kada sam prvi put probao BR metu, i to mnogo manju (polovina od cele koju si prikacio) ukapirao sam koliko pojma nemam :cool:. Ovih tvojih 25 dijabola mogu da stanu u vrv 10-12mm-mozda i manje ... kada bi se sve grupisalo u jednoj meti, kod mene bi to bilo min 40-50mm. A u isto vreme, kada bih pucao recimo 25 grupa po 3 kom, pojedinacne grupe bi bile vrv prosecno solidne. Hocu da kazem, da mi se cesto desi, da metu pored mete u istom redu, razmak 8cm, ispucam sasvim korektno obe grupe po 5 dijabola (prosek 10mm), ali kada bi ih sastavio (znaci metu preko mete), ukupna velicina nove grupe bi bila 30mm. Jednostavno pomerim POI cim promenim metu i sam ne znam zasto, koliko god se trudio da sve podesim isto kao i kod predhodne grupe sto se tice hvata, oslonca ... a tek kada pucam sledeci nizi red, onda se sve i svasta desava :ROFLMAO:

Last edited:
Grupa jsb heavy 4.5 5 kom 21m
Crvena meta
20240422_131802.jpg

Grupa Baracuda ft 4.5 5 kom 21m
20240422_131751.jpg
Ispada jsb nešto bolji
Međutim
Nisu baš neke grupe ( veličina grupe A3 )😄
Jsb
20240422_130738.jpg
Baracuda ft
20240422_125410.jpg
Svaki put je bolja hn baracuda ft koliko god puta pucao BR metu. Mislim da u mom slučaju pakovanje hn-a ima manja odstupanja u diabolama od jsb-a. Kod jsb se dogodi recimo 5- 6 muševa pa onda 7ica-8 ica ni iz čega.
Gađanje grupa može i da prevari.

Slazem se Zaretom oko sublera i merenja grupa. Prvo - u vecini slucajeva mete nam budu lose postavljene, te je i njihovo busenje lose i neprecizno (krza se papir itd), a druga stvar je nepreciznost svih tih digitalnih sublera koje vecina nas koristi, idu +- i do 0.5mm iz visestrukog uzastopnog merenja. Meni je sasvim dovoljan i najobicniji lenjir. Mada i njega korstim mozda 3x godisnje, hocu da kazem da skoro pa uopste ne merim grupe :). Ako su velicine spoljnog promera jagodice desnog kaziprsta, znam da je oko 15mm :). Treca stvar je sto nemam niti mnogo pusaka, niti su to neke vrhunske sprave, niti mnogo vrsta dijabola na raspolaganju, niti sam, sto je najbitnije, neki opasan strelac ... pucam bas bas iz neke razonode :).

@glale
Tek kada sam prvi put probao BR metu, i to mnogo manju (polovina od cele koju si prikacio) ukapirao sam koliko pojma nemam :cool:. Ovih tvojih 25 dijabola mogu da stanu u vrv 10-12mm-mozda i manje ... kada bi se sve grupisalo u jednoj meti, kod mene bi to bilo min 40-50mm. A u isto vreme, kada bih pucao recimo 25 grupa po 3 kom, pojedinacne grupe bi bile vrv prosecno solidne. Hocu da kazem, da mi se cesto desi, da metu pored mete u istom redu, razmak 8cm, ispucam sasvim korektno obe grupe po 5 dijabola (prosek 10mm), ali kada bi ih sastavio (znaci metu preko mete), ukupna velicina nove grupe bi bila 30mm. Jednostavno pomerim POI cim promenim metu i sam ne znam zasto, koliko god se trudio da sve podesim isto kao i kod predhodne grupe sto se tice hvata, oslonca ... a tek kada pucam sledeci nizi red, onda se sve i svasta desava
Ja planiram zbog ovoga da nabavim onaj produžetak za optiku koji naleže na oko i omogućava da oko uvek bude na istoj udaljenosti od optike. Takođe je i libelica na optici nešto što apsolutno mora da se ima, jer zbog rastojanja između optike i cevi, zavisno od ugla pod kojim stoji puška, može da dođe do tog rasejavanja grupa, iako se gađa u istu tačku.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Sve te razumem, ali bar meni, od "pomagala" ... sve drugo sem prednjeg oslonca od dzakcica sa psenicom, stolice i stola, ne pravi (sto kazu komsije) gust, za ovu zanimaciju. Ponekad se desi da samog sebe odusevim, a u svim drugim slucajevima psujem losu pusku, oprugu, optiku, klimav sto, kamion koji tandrce spolja tamo negde na mozda 100m, mesarku.iz marketa sro mi uvali izgleda mleveni but umesto plecke sat vremena pre pucanja ..... itd :ROFLMAO:
Kapiram sta hoces da nabavis i mislim da je ok pomagalo. Samo napred. Mozda cu i ja ;)

Users who are viewing this thread

Back