Ugovor o kupoprodaji.

Kustadin

New member
Pozdrav drustvo.
Nekoliko malih pitanja.
Da li igde online ima neki univerzalni ugovor o kupoprodaji vazdusnog oruzija? Nasao sam nekoliko razlicitih, ali su opet skoro isti.
Cisto da proverim da li ima neke razlike ili je svejedno koji cu da uzmem? I koliko mi primeraka treba zapravo?
Negde stoji jedan, negde da mi treba cetiri.
Hvala svima unaped na pomoci.

Pozdrav drustvo.
Nekoliko malih pitanja.
Da li igde online ima neki univerzalni ugovor o kupoprodaji vazdusnog oruzija? Nasao sam nekoliko razlicitih, ali su opet skoro isti.
Cisto da proverim da li ima neke razlike ili je svejedno koji cu da uzmem? I koliko mi primeraka treba zapravo?
Negde stoji jedan, negde da mi treba cetiri.
Hvala svima unaped na pomoci.
Savet je da prvo obiđeš notara(2 ili 3 po mogućstvu)i sastaviš kupoprodajni ugovor.Papire od puške ponesi sa sobom.Posle do Mup-a na odjavu puške.Imaš razlike u kategorijama,od čega i zavisi ugovor,tako da ne postoji univerzalni.Problem je što od Mup-a do Mup-a u različitim opštinama imaš i različita objašnjenja i pravila,na žalost.

Prvo idi u MUP i kod njih se raspitaj koja je procedura, ako ti oni kazu da ti treba notar i kupo.prodajni ugovor, onda tako i radis, ali zasto bi isao prvo kod notara kojo ce ti raditi ugovor i naplatiti, a MUP ti to radi mozda sve?! Ja u mom MUP-u sve zavrsavam, odem sa kupcem skinu pusku sa mene i predaju papire kupcu, a on sa njima ide u svoj MUP i prijavljuje na sebe...kakvi notari i ugovori...ali isto tako, mozda neki MUP ima svoj jedinstven zakon, pa on trazi i notara i ugovor. Zato prvo u MUP

Savet je da prvo obiđeš notara(2 ili 3 po mogućstvu)i sastaviš kupoprodajni ugovor.Papire od puške ponesi sa sobom.Posle do Mup-a na odjavu puške.Imaš razlike u kategorijama,od čega i zavisi ugovor,tako da ne postoji univerzalni.Problem je što od Mup-a do Mup-a u različitim opštinama imaš i različita objašnjenja i pravila,na žalost.
Izvinjavam se sto upadam, ali mislim da notari ne daju obrasce niti sastavljaju ugovore, tako nesto pise na papiru na zidu kod njih. Oni traze da im se donese gotovo sta treba da overe. Bar tako rade neki koje sam ja posetio u Beogradu...

Izvinjavam se sto upadam, ali mislim da notari ne daju obrasce niti sastavljaju ugovore, tako nesto pise na papiru na zidu kod njih. Oni traze da im se donese gotovo sta treba da overe. Bar tako rade neki koje sam ja posetio u Beogradu...
Eto,ni kod njih nije isto.Meni je notar sastavio ugovor,možda zato što se poznajemo iz kraja.U Blagoja Parovića,blizu bazena na Košutnjaku.

Evo da i ja zamutim, prosle godine sam prodao pusku rodjaku iz kraljeva, ja zivim u prokuplju, otisli prvo u mup, a oni nas poslali kod notara, tamo uradili kupoprodajni ugovor, pa moja odjava u mup, i ta odjava otisla sa njim u kraljevo, on tamo uredno prijavio platio taksu, sluzba radi kako misli da treba, dal je ispravno ne znam

Ja u mom MUP-u sve zavrsavam, odem sa kupcem skinu pusku sa mene i predaju papire kupcu, a on sa njima ide u svoj MUP i prijavljuje na sebe...kakvi notari i ugovori...ali isto tako, mozda neki MUP ima svoj jedinstven zakon, pa on trazi i notara i ugovor. Zato prvo u MUP
Tako je i kod mene u stanici policije i većini beogradskih stanica, a znam i za neke druge gradove. Nikakav notar, referent u policiji sve odradi, a novi vlasnik samo ode u "svoju" policiju i tamo prijavi pušku na svoje ime. Ali, pošto znamo da nije svuda isto, najbolje je otići u policiju i pitati, jer oni ponekad imaju neki svoj sistem rada.

Moje iskustvo je da smo kod notara overili ugovor o poklonu(dobro je da ga i ženi prikažeš)otišli u pu Zemun,odjavili sa drugara.Zatim sam ja u pu Sombor prijavio na sebe

Sve sam se ja bio raspitao.
Prvo kod prijatelja u policiji, a posle toga i kod notara.
Receno mi je za celu proceduru i kako funkcionise.
Ja sam pitao za ugovor, koji je prilicno jednostavan, ali ima nekoliko slicnih verzija na internetu. :D
Nisam bio siguran koji mi tacno treba.
Ovaj sam na kraju nasao:
Ugovori.
Hvala svima na pomoci svakako.

UGOVOR O KUPOPRODAJI​

Zaključen između

[•] iz [•], ul. [•] br. [•], sa JMBG: [•] (u daljem tekstu „Kupac“)

i

[•] iz [•], ul. [•] br. [•], sa JMBG: [•] (u daljem tekstu „Prodavac“)

(Kupac i Prodavac su zajedno nazvani u ovom ugovoru „Ugovorne strane“)

PREDMET UGOVORA
Prodavac prodaje a kupac kupuje oružje, i to vazdušne PCP puške [PROIZVOĐAČ], model [•] kalibra [•] ([•]mm) sa serijskim brojem [•], oružje iz kategorije [•], registrovano kod PU [•], pod brojem [•] (u daljem tekstu „Oružje“), za kupoprodajnu cenu od [•] dinara.
Ugovorne strane su saglasne da je Kupac isplatio u celosti ugovorenu cenu iz prethodnog člana u celosti.
Prodavac se obavezuje da pre predaje Oružje odjavi u svojoj policijskoj stanici.
Kupac se obavezuje da u zakonskom roku registruje Oružje u skladu sa propisima Republike Srbije.

SAGLASNOST ZA REGISTRACIJU
Prodavac je saglasan i svojim potpisom na ovom Ugovoru potvrđuje da je saglasan da se kupac upiše i registruje kao vlasnik Oružja bez daljeg prisustva Prodavca.

ZAVRŠNE ODREDBE
Ovaj ugovor je sačinjen u 3 primerka.

Prodavac

[•]​

Kupac

[•]​

Naši zakoni su piš Božiji, tj.naši tumači zakona, a hvala Bogu, ostavljeno im je da mogu da tumače kako im je raspoloženje u danu...ako je žena dala...onda ćemo prosto i brzo, ako nije...e najebali ste :). Kako kome se svidi, a on tako i tumači nešto. Ovo je običan kupoprodajni ugovor, a koji je samo modifikovan u delu da se oružje prodaje/kupuje. Isti ovakav je i moj kada sam kupio kuću i isti kada sam prodavao automobil. Samo neki MUP voli da to ide preko notara (pitam se zašto?!?), a neki normalni to rade sve sami...odjava, dokaz o odjavi, prijava, papir da je prijavljeno...i čitava mudrolija u 10 min.

Pisao je Voja, ako neki referent u policijskoj stanici traži ugovor, samo se pozovite na MUP-ovu pravnu službu i ona će im objasniti da ugovor od notara ne treba. Raspitajte se pre toga za broj telefona pravne službe za tu PS.

Upravo uradio odjavu, trazili su ugovor i iskoristio sam Aleksandrov sablon. E sad, ja nikakav dokaz o odjavi nisam dobio.

Ako sam dobro razumeo prvo se ide u PU kod vlasnika oruzja koje je predmet prodaje da se odjavi. U nekoj PU se odjava zavrsava bez kupoprodajnog ugovora, overenog ili neoverenog, a u nekoj PU mora overen kupoprodajni ugovor kod notara.
Moje pitanje je da li je ovo ispravna procedura sto sam gore napisao, i da li mi kao prodavci tog oruzja dobijamo od PU neku potvrdu o otudjenju istog, ili oni samo izbrisu to oruzje iz evidencije?

Што се закона тиче, не треба ти никакав уговор. Ако ти ипак траже, инсистирај да прочитају одредбе закона и да ти не троше време ни новац беспотребно.
Прво се одлази у полицијску станицу где се одјављује оружје и потребно је само да обе стране приложе личну карту. Издају они ту и некакав папир са којим купац одлази у своју полицијску станицу и пријављује оружје. Такса је око 2.200 динара.
То је цела процедура!

Hvala na odgovoru, pitao sam jer hocu da prodam vazdusnu pusku iz C kategorije, pa da budem siguran koja je kupoprodajna procedura, i da budem siguran da sam "razduzen" od nje.

Najbolje da se raspitaš u svojoj PU sta traže sa odjaviu. Imam iskustvo i kao kupac i kao prodavac korišćene puške. Kada sam kupovao u S. Karlovcima nije mi trebalo ništa. Kupoprodjni ugovor su sastavili u PU i sa tim sam u svojoj PU Zemun prijavio pusku uz uplatu takae
Ali kad sam svoju pušku prodavao tražili su mi ugovor overen kod notara (verovatno da se oni nebi mučili) i tako sam odjavio pušku.
Tako da od PU zavisi sta ti traže. Koliko sam zaključio u Bgd svuda traže da dodjes sa ugovorom i papirom vlasnika o prijavi puške C kategorije koje predmet prodaje.

• Like
Reactions: .45
Jos da dodam
Ako radiš ugovor kod notara obavezno u 4 primerka:
1 za notara
1 za PU
1 za kupca
1 za prodavca

• Like
Reactions: .45

Users who are viewing this thread

Back