Flyers

Posto imaju preveliko trziste "normalno" je da kvalitet opada. Zato se sve vise i vise desavaju varijacije u tezini i kvalitetu u svim segmentima. Sa povecanjem proizvidnje vise se i alat trosi pa nije vise ni tako lako pratiti seriju dijabola koje dobro rade u odredjenoj cevi.
Pisem ti na srpskom jer vecnost bi mi trebala da ti odgovorim na engleskom a google translate ne koristim.

I agree however the 6 different HN slugs i took straight from the tin were all correct
This is the final result after measuring 600 rounds when you scale this up over a year they are loosing a lot of money

Attachments

• 20240718_213258.jpg
    20240718_213258.jpg
    197.2 KB · Views: 35
Last edited by a moderator:
Mislim da H&N ima daleko manju proizivdnju od JSB-a mada moguce i da je drugaciji metod proizvodnje kod ova dva proizvodjaca pa samim tim i dolazi do ovih varijacija u tezinama. Sto se tice slagova rekao bih da su daleko laksi za proizvidnju pa mozda i zato imaju i tu manje varijacija u tezini, naravno drugacije su i legure kod ova dva prizvodjaca. I jos jedna vrlo bitna stvar je to da je JSB jos davno postavio visoke standarde sa svojim proizvodima pa nam sada svaka mala oscilacija jako smeta kao kranjem korisniku.

Yes but getting Spot On Quality for Jsb prices is not acceptable and from a business point of view i would be looking over my shoulder at the competition 🤔

They've conquered the market and have become arrogant, allowing their quality to slip, which will eventually turn around and bite them.

It's been happening since Covid.

In the meantime H&N Baracuda 8, is stealing their market, not to mention QYS!

Amazingly, pellets they make for other brands like Falcon Accuracy Plus (fantastic pellet , very similar to the light JSB Exact express and RS), Webley Mosquito and Air Arms Diabolo express have not seen the decline in quality.

Upravo tako. Drugi proizvodjaci ce sve vise i vise uzimate deo kolaca. To se vec desava i u takmicarskom segmentu. Umesto da ih povecanje trzista stimulise da prave jos bolje projektile desava se bas suprotno. Ja na zalost nisam imao srece ni sa jednom cevi da mi ista bolje lezi od JSB opet pricam o 4.5mm i klasicnim dijabolama, h&n barakuda 8 nazalost nisu se pokazale iako sam imao visoka ocekivanja od njih bukvalno su mi na 50m pravile 2 grupe gde je u jdna bila malkice sira o jedne dijabola i odatle na 15mm druga isto tako. Jos nisam pomenui vezano za druge brendove za koje JSB pravi je to da svaki brend ima svoju presu na kojoj se rade dijabole za njih i cesto budu jako jako konstantne i daju cest odlicne rezultate.

Baracuda 8 ima samo jednu velicinu glave, pa ili ce da bude 100% ili nista od nje !
Makar nema onog JSB zezanja sa 4.50, 4.51, 4.52...

A zbog tipicno tvrdje H&N legure, nece ni suknje da se iskrive, sto u transport, sto u dzepu, kako ih ko prenosi, I kako je ko pazljiv.

Steta sto kod tebe razbacuju, jer su I jeftinije.

Čudna je to dijabola. Mislim na Baracuda 8. Mnogi je koriste i pucaju precizno, dok nekima ne odgovara i rasipa. Imao sam priliku da je probam među prvima, jer smo još u oktobru prošle godine na Evropskom prvenstvu u FT u Bugarskoj svi dobili po jednu kutiju (doduše ja dve, jer mi je Goxy dao svoju :D:love:) i meni je bila sasvim korektna. Na žalost, zbog svoje glupe navike da štedim ono čega nemam dovoljno, nisam je detaljno testirao. Sad sam nabavio još 4-5 kutija i plan je da testiram na 25m (to je daljina koja mene zanima), kako sa 7,5 tako i sa 16J, pa ćemo videti.

Baracuda 8 ima samo jednu velicinu glave, pa ili ce da bude 100% ili nista od nje !
Makar nema onog JSB zezanja sa 4.50, 4.51, 4.52...

A zbog tipicno tvrdje H&N legure, nece ni suknje da se iskrive, sto u transport, sto u dzepu, kako ih ko prenosi, I kako je ko pazljiv.

Steta sto kod tebe razbacuju, jer su I jeftinije.
Da na zalost nisam imao srece. H&N ftt su znale da imaju pristojne grupe ali dosta cesce je bilo flajera u odnosu na JSB. JSB je dijabola koja odogvara najvecem broju cevi verovatno bas zbog svoje mekanije legure samim tim ima i malo vece brzine naspram H&N dijabola a i malkice bolju balistiku, Ja zbog svih tih stvari a pre svega preciznosti sam sei zadrzao na exactu mada je bilo kolega ovde na forumu koje su sa nekim barakudama i lg400 imali fenomenalne rezultate. Svakako preporuka da se za istu cev oproba sto veci broj dijabola i pokusa da nadje magicna.

Čudna je to dijabola. Mislim na Baracuda 8. Mnogi je koriste i pucaju precizno, dok nekima ne odgovara i rasipa. Imao sam priliku da je probam među prvima, jer smo još u oktobru prošle godine na Evropskom prvenstvu u FT u Bugarskoj svi dobili po jednu kutiju (doduše ja dve, jer mi je Goxy dao svoju :D:love:) i meni je bila sasvim korektna. Na žalost, zbog svoje glupe navike da štedim ono čega nemam dovoljno, nisam je detaljno testirao. Sad sam nabavio još 4-5 kutija i plan je da testiram na 25m (to je daljina koja mene zanima), kako sa 7,5 tako i sa 16J, pa ćemo videti.
Sada prica oko dijabola krece vrlo komplikovano a to je da bude slucaja da na nekim daljinama pojedine dijabole gadjaju neverovatno precizno dok kada se ta daljina povecava grupe se bukvalno raspadnu i pokazu svoje nepotencijal. Ja dijabole testiram na 50m u 4.5mm jer prvenstveno me interesuje FT i potrebno je da dijabola do te daljine zadrzi pritijne grupe i da ne dolazi do cudnih ponasanja u letu, zato je meni neadekvatno da koristim neku dijabolu koja se pokazala bolje na 25m a na 50 se rasturila skroz. Naravno da se dijabola i bira prema aplikaciji u kojoj zelimo da se koristi i to je neka osnovna vodilja. Samo da se nadovezem jos da kada sam pokusavao da pucam sa JSB monster redesign u 5.5 na 50m sam imao bukvalno malu rupicu iako sam video los let dijabole kroz optiku, vec kada sam pomerio daljinu sa 50 na 60m grupe vise nije bilo ali bukvalno je se grupa rasirila toliko da su se pogodci jedva nalazili na A4 papiru, sto nas dalje dovodi u razna umobolna razmisljanja i traganja za resenjem, i jedna dobra stvar je da je uvek interesantno i ima sta da se pouci novo iz svakog sledeceg eksperimentisanja.

Sa dijabolama je neprestana igranka.
Moj Walther obožava Jsb express i to seriju koju je pre godinu-dve uvezao MP tropik i tada sam nabavio dovoljne količine .Taj express uglavnom koristim na BR 25 takmičenjima.Nemam hrabrosti da ga koristim u FT iako u idealnim uslovima pravi iz Walthera fenomenalne grupe na 50m.Onda sam se u potrazi za težom dijabolom maltretirao sa jedno 30-40 serija JSB exact i heavy i nisu ispunile moje želje.Probao sam razne HN dijabole i kao što reče kolega Bull Baracuda 8 pravi 2 (g)rupe na 50m.
Bio sam uporan i našao sam dijabolu i njen potkalibar koji odgovara mojoj cevki ,a što se tiče izrade HN je daleko ispred JSB sada.
Zanimljivo je da potkalibar igra veliku ulogu po pitanju preciznosti.
Zadnjih par meseci jurim dijabolu za novu igračku i opet ide igranka sa dijabolama,ali ja bi to nazivao slatkim mukama.

Da se nadovežem na kolegu Miljana što se tiče jsb monster redesign 5.5cal. Na 50m iz Agt Vulkana u idealnim uslovima pri 295 m/s ( tu se pokazao najbolje) sve u proširenu rupu. Pri nešto pojačanom povetarcu širi na 2-3cm, a pri vetru od preko 3-4 m/s počinje tuširanje. Na 90m tražim što kaže kolega A4 metu. Ovo je moje iskustvo sa serijama koje su mogle da se nabave kod nas.

Dijabole su generalno jednačina sa mnogo nepoznatih. Ako zanemarimo najvažni faktor - strelca, ostaje cev kao presudan faktor, izbor dijabole za određenu daljinu i namenu itd. Poenta je da jedna dijabola radi savršeno na 25m BR, a recimo na 45-50m za FT je katastrofa. Zato je suština odrediti polje interesovanja i onda besomučno testirati dok se ne nađe najbolja. Nema druge.

Upravo sam danas baš pomislio kako je ovo ozbiljna bolest zavisnosti.
U februaru sam kupio pušku za 100 €, Sport S dijabole i bio srećan kao malo dete. Mislio sam to je to...super!
U maju sam već za pcp pušku dao 350€, u junu 150€ za optiku. Usput sam pokupovao gomilu pratećih stvračica...hrono, tripod, koje kakve nosače...itd.
A vrhunac zavisnosti je bio preključe kad sam u Mađarskoj dao 100€ za JSB dijabole...nisam ni trepnuo...inače tamo imaju kompletan asortoman JSB-a u svim mogućim podkalibrima.
A mislio sam da će ceo hobi da me košta 100€ !?!?!?

Users who are viewing this thread

Back