Hladno bruniranje-sam svoj majstor

Mene je na koncu najdraze sto je ovaj post podstakao lepu diskusiju na forumu...pa tome on i sluzi,zar ne....
Sportski pozdrav svima

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Srpche, meni je uvek interesantno kad ne-profesionalci (lepse zvuci nego amateri) poput mene, se isprobaju na ovakvom poslu. Samo cepaj !
Ja sam isto nedavno ojacao posiveli, istanjeni original brun hemijskom metodom farbanja I super sam zadovoljan, ali tek kad sam naneo 5-6 slojeva.
Naravno da nije isto kao "hladni" brun koji se radi kuvanjem u vodi (ko li mu ga dade ime....) ili u natritskim solima, ali za domacu radinost mene zadovolja.
Evo kako je to ispalo kod mene.
Obrati paznju na razliku boje cevi (koja je radjena) I nisana koji nisam dirao.

20230512_132445_copy_1008x756.jpg20230418_130713_copy_1008x756.jpg

Eto, sad je sve jasno. Hvala Vojo,ipak rec profesionalca znaci...
...pametan covek uci dok je ziv...ako hoce
emoji6.png
emoji23.png

P.s. e sad cu da udarim jos tri sloja...
emoji4.png

Пре третирања је корисно добро загрејати метал (феном за косу или још боље оним за скидање фарбе). Између третмана није добро шмирглати, ја не бих чак ни челичном вуном, најбоље је за то користити старе фармерке.

moze sa uljem ali samo ako hoces posle da ga cistis i odmascujes :)

Najbolje na suvo, ili jos bolje sa alkoholom, acetonom ali odmascivacem da ujedno proces bude izjdenacavanje finisa i ciscenje
I uvek grejanje metala kao sto Vuja kaze.

Zahvaljujem se svim učesnicima ove diskusije (pazi ja sad kao nešto palam...😂), ali mislim da je ovde sve razjašnjeno što se tiče bruniranja kod kuće. Efekat sto posto postignut, koga mrzi da gleda jutjub i pretražuje, ovde ima sve na jednom mestu. I što je najbitnije, sve provereno, sve radi i nema greške.....super...
Sportski pozdrav...

Šmirglao sam sa 320, 600 a na kraju i 1000. Rekoh kad sam već došao dotle, što da ne :)

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Last edited:
Šmirglao sam sa 320, 600 a na kraju i 1000. Rekoh kad sam već došao dotle, što da ne :)

Ne znam da li cu ikad to raditi, ali me bas zanima.

Srba kaze da ne gubimo vreme smirglajuci finim smirglama on bese sa 800 ima super rezultate.

Ali da li kad bi na primer koristili valjak neki tekstilni ili nesto i slicno i pastu za poliranje neku abrozivnu koja blago skida metal, pa posle oprali sretstvom za ciscenje kocnica pa benzinom i na kraju novom ili sa par novih krpa i sa par litara koncentrovanog alkohola zavrsili pranje i odma namazali hladan brun da li bi rezultati bili bolji i da li bi to ucinilo da izgleda kao da je izasla iz neke dobre fabrike?

Meni SIG ASP20 ima malu fabricku inperfekciju na jednom mestu do kundaka ali ne verujem da cu to sve raditi zbog toga, mozda za nekoliko godina ako se stvori jos tragova koriscenja i budem hteo da je vratim u fabricko.

Takodje da li brun moze da se skida peskiranjem ili mora bolje da se smirgla?

Može da se skine bukvalno sirćetnom kiselinom ako se malo potrudiš... Ali skidati fabrički brun sa nove puške zbog male imperfekcije - definitivno ne. Ja na ovo gledam više kao pripomoć kad je stanje dosta loše :) Ne trebaju ti litre alkohola, nije to baš tako osetljivo.

Može da se skine bukvalno sirćetnom kiselinom ako se malo potrudiš... Ali skidati fabrički brun sa nove puške zbog male imperfekcije - definitivno ne. Ja na ovo gledam više kao pripomoć kad je stanje dosta loše :) Ne trebaju ti litre alkohola, nije to baš tako osetljivo.

Super, video sam Woya da je napisao to za sirce znam da time mogu da se ciste ovako zardzali metalni delovi natapanjem i posle se neutralise u vodi sa rastvorom sode bikarbone i nakon toga opere alkoholom i naulji ili ofarba anti rost prajmerom, ali nisam znao da alkoholna kiselina moze da skine i brun.

Mislio sam da je ispeskiram u jednom momentu i posaljem na keramicko farbanje i pecenje, samo mislim da je bruniranje bolje zbog trenja na tim mestima preklopa i da bi bilo dugotrajnije. Svakako cu prvo malo da je koristim kako jeste pre nego sto bilo sta odlucim bar godinu dve dana, to hladno bruniranje deluje bas zabavno kao kucni projekat ako uspem. Rasklopio bi je isto da vidim sta je unutra ali nema niko na netu da nju bas rasklapa da sam nasao video na eng, plasim se da mi ne izleti neka opruga negde i da onda mora da mozgam sta gde ide i kako, te springerice mi deluju puno komplikovanije od pcp posto same prave pritisak, a za sad radi super.

Iskreno bilo bi lepo testirati hladan brun na metalu ispoliranom na vise nacina i na fino peskiranom metalu da se vidi ima li razlike i da li hoce da se desi reakcija ako se koristi polir pasta.

Искрено, одавно није било овако "ентузијастичних" нових чланова и њихових постова... и потребе да напишу све што су помислили и урадили (надуго и нашироко)

Ja sam mislio da smo ovaj topic objasnili i zaokruzili,ali izgleda da sam bio u zabludi...

Super, video sam Woya da je napisao to za sirce znam da time mogu da se ciste ovako zardzali metalni delovi natapanjem i posle se neutralise u vodi sa rastvorom sode bikarbone i nakon toga opere alkoholom i naulji ili ofarba anti rost prajmerom, ali nisam znao da alkoholna kiselina moze da skine i brun.

Mislio sam da je ispeskiram u jednom momentu i posaljem na keramicko farbanje i pecenje, samo mislim da je bruniranje bolje zbog trenja na tim mestima preklopa i da bi bilo dugotrajnije. Svakako cu prvo malo da je koristim kako jeste pre nego sto bilo sta odlucim bar godinu dve dana, to hladno bruniranje deluje bas zabavno kao kucni projekat ako uspem. Rasklopio bi je isto da vidim sta je unutra ali nema niko na netu da nju bas rasklapa da sam nasao video na eng, plasim se da mi ne izleti neka opruga negde i da onda mora da mozgam sta gde ide i kako, te springerice mi deluju puno komplikovanije od pcp posto same prave pritisak, a za sad radi super.

Iskreno bilo bi lepo testirati hladan brun na metalu ispoliranom na vise nacina i na fino peskiranom metalu da se vidi ima li razlike i da li hoce da se desi reakcija ako se koristi polir pasta.
Momak, ne mora bas svaku temu da pokvaris. Previse entuzijazma unosis u sve ovo, piskaraj po temama koje si sam otovorio mada i to je oodavno ispisano samo si trebao da iscitas forum.
Treba buducim zainteresovanim forumasima sve biti lako dostupno i citljivo a ne ovako nabacane i nepovezane ideje i prosto prenosenje svake misli koja ti kroz glavu prodje.
Hvala na razumevanju unapred!

Users who are viewing this thread

Back