SteffAirguns
Well-known member
Model: Weihrauch HW35E
Godina proizvodnje: od 1951. do danas (E verzija je „Export“ varijanta sa luksuznijim završnim detaljima)
Zemlja porekla: Nemačka
Tip mehanizma: Klasična opružna puška (springerica sa zaključavanjem cevi)
Kalibar: 4.5 mm
Brzina dijabole : +/- 240m/s
Ukupna dužina: oko 111 cm
Težina: ~3.8 kg
Snaga: 16 J
Cena (nova): 50.000 Rsd
Gde je kupljena : Peloponez NS
Uvod
Ako bi springerice imale porodično stablo, HW35E bi bio deda sa šapkom, štapom i pričama iz starih dana – ali i dalje sposoban da pogodi središte mete kao mladić. Lansiran davne 1951. godine, HW35 je jedan od najdugovečnijih modela u istoriji vazdušnog oružja. Verzija E (Export) posebno je poznata po luksuznijem kundaku i dugom rezimeu kao puška za ceo život.
Ergonomija
HW35E deluje ozbiljno čim je uzmeš u ruku. Teža, duža, robusna – ali sa odličnim balansom. Kundak od oraha, najčešće sa lepim gravurama, monte-carlo uzvišenjem i gumenim amortizerom. Prava starinska elegancija. Položaj ruku prirodan, rukohvat pun i stabilan. Nešto veća masa čini je stabilnom za miran streljački stav, ali nije baš „šetaj i pucaj“ puška kao HW30s.
Osećaj pri pucanju
HW35E ne pokušava da bude hiperaktivna – ovo je uglađena, autoritativna springerica. Pucanje je odlučno, ali rafinirano. Stariji modeli imaju karakterističan zvuk zatvaranja i jedinstveni mehanizam sa zaporom cevi (barrel latch), što doprinosi čvrstini i preciznosti. Rekord okidač, naravno, omogućava finoću i kontrolu. Trzaj postoji, ali je prigušen masom i konstrukcijom. Sve u svemu – pucanje sa stilom.
Pritom sam ja na ovu moju dodao Tech Sights peep sight koji je dao @BurekUSvemiru , a on je nabavio iz SAD. Prednji tunel ima Anschütz-ov providni okrugli insert za diopter i 10m koji sam ja zbrusio da moze da stane u HW prednji tunel. Ja vam ne mogu opisati koliko je dobar ovaj spoj peep sight-a i ovog prednjeh inserta. Ne moze da se ne pogodi sta god da se gadja, a minimalni je pad na meti kad je puska upucana na 10m , a pogadja se na 25m. Ja sam odusevljen sa ovom puskom sad kad ima ove nisane.
Kvalitet izrade
HW35E je pravi primer nemačkog majstorstva: sve je čelik i drvo, bez kompromisa. Mehanizam je otporan na habanje, finiš metala besprekorno urađen, a kundak deluje više kao komad fine stolarije nego deo oružja. Održavanje jednostavno, dugotrajnost zagarantovana. Među springericama, HW35E je kao stari Mercedes W123: možeš da voziš decenijama.
Zaključak
Weihrauch HW35E je puška sa dušom i dostojanstvom. Nije najmoćnija, nije najpreciznija po modernim standardima – ali jeste jedna od najkompletnijih i najlepših. Ako želiš pušku koja se ne kupuje zbog cifara na hronografu već zbog osećaja u rukama i u grudima — HW35E je klasik koji opravdava svaki gram i evro.
SM Spring-meister