Problem sa upucavanjem optike.

Ako je optički nišan postavljen previsoko, to znači da je optika postavljena dalje od cevi nego što je idealno.
Ovo može promeniti nultu tačku puške, što negativno utiče na preciznost i tačnost, posebno na većim udaljenostima.

Posledice previsokog nosača:

Promena nulte tačke.
Visina nosača utiče na to koliko će metak odstupiti od linije nišana kada strelac cilja na datoj udaljenosti. Ako je nosač previsok, nulta tačka može biti previsoka na većim udaljenostima, što dovodi do podbacivanja.

Gubitak tačnosti.
Što je nosač viši, veća je krivina putanje metka koju optički nišan nameće meti.
Ovo može negativno uticati na tačnost, posebno kod preciznog gađanja.
Стеване, многи овде на овом форуму имају исту могућност као и ти, да користе неки вид вештачке интелигенције за добијање одговора на питања која не знамо. Али сама јој реч каже да је вештачка, а ми овде покушавамо да добијемо праве одговоре од људи који се заиста разумеју, и да тако кажем, користе своју природну, Богом дану интелигенцију да примене у овом спорту, и понекад нас остале науче новом знању, тако да мислим да је није паметно нити сврсисходно користити.

П.С. за неупућене, Стеванов одговор није писао он, већ неки облик вештачке интелигенције, Chatgpt, grok или који други

Послато са SM-A556B помоћу Тапатока

Стеване, многи овде на овом форуму имају исту могућност као и ти, да користе неки вид вештачке интелигенције за добијање одговора на питања која не знамо. Али сама јој реч каже да је вештачка, а ми овде покушавамо да добијемо праве одговоре од људи који се заиста разумеју, и да тако кажем, користе своју природну, Богом дану интелигенцију да примене у овом спорту, и понекад нас остале науче новом знању, тако да мислим да је није паметно нити сврсисходно користити.

П.С. за неупућене, Стеванов одговор није писао он, већ неки облик вештачке интелигенције, Chatgpt, grok или који други

Послато са SM-A556B помоћу Тапатока
Razumem potpuno sta govorite, samo cinjenica je, da sam ja imao problem sa previsokom montazom, i resio sam taj problem sa niskim prstenima. Ja ne TVRDIM, da moje resenje radi u SVAKOM slucaju! Samo sam hteo prikazati JEDNU mogucnost. To je sve. Nisam imao, i nemam nameru da se svadjam. Ne vidim nikakvog smisla u svadji. Nadam se da razumete.

Ova tema je zgodna da malo filozofiram, a možda nekom od početnika bude od pomoći. Iskustveno dobijeni principi pristupa upucavanju optike svode se na tri jednostavna pravila, (ako je cev puške u redu, kao što je @wooyadeen napomenuo):
1. optike sa uvećanjem do 16x i manje od tog uvećanja, mogu se upucati na daljini od 10-50 metara (obično se radi na 25m) sa običnim nosačima tako da, posle upucavanja, ostane dovoljan broj klikova po visini, za pušku jačine 7.5J i više
2. optike sa uvećanjem do 24x mogu se upucati sa običnim nosačima, ali će broj preostalih klikova nakon upucavanja (obično na 25m) po visini (možda) biti oko 1/3 ukupno raspoloživih (zavisi od optike-kod jefinijih tipa Kandar i BSA, možda i manje od 1/3) za puške jačine 16J. Za puške jačine 7.5J za komforno upucavanje ovih optika poželjan je (ali nije neophodan) podešavajući nosač.
3. optike sa uvećanjem preko 24x ne mogu se upucati bez "šimovanja" (podizanja na zadnjem nosaču), ako se želi isti raspon daljine, dakle 10-50m, za puške jačine 16J, tj. moraju se koristiti podešavajući nosači, da bi ostalo dovoljno klikova za dodatno štelovanje po visini, ako je potrebno.
Ovi principi važe za one nosače koje svi mi najčešće koristimo, a to su visine do 25-30mm i ukupne visine montaže do nekih 40-45mm (ako se koristi adapter šina 11 na 11 ili 11 na pikatini) i važe ako su nosači prosečnog kvaliteta, da nisu "ukrivo" napravljeni.
Izrazito visoke montaže (preko 60mm), u malom procentu utiču na gore navedene principe. Ove montaže, kao na slici koju je pokazao @Bull koriste strelci koji jako dobro znaju sve o upucavanju optika, tako da moje filozofiranje i nije vezano za te slučajeve, nego za nas obične smrtnike.

Iz prethodno navedenog proizilazi sledeće:
- pri upucavanju na 25m (što je najčešće)
1. ako ti je puška snage 16J ili jača, optiku malog uvećanja, do16x upucaćeš bez problema klasičnim nosačima, ako su nosači uradjeni dobro. Ako škripi, ne valja nosač, ne valja cev,retko kada šina (lastin rep) urezan na samoj pušci gde se montira optika.
2 ako ti je puška iste snage ili jača , optika do 24x, upucaćeš bez problema sa običnim nosačem, očekuj manje klikova po visini. Ako škripi, ne valja nosač, ne valja cev.
3. ako ti je puška iste snage ili jača, optika preko 24x, moraš da podižeš zadnji nosač ili da koristiš podesive nosače. Ako škripi, ne valja nosač, ne valja cev.
Ako ni u jednoj od potencijalne tri mogućnosti ne možeš da upucaš optiku, baci je u djubre....ili pušku (što je redja varijanta, ali postoji)
Može ovde još da se filozofira, ali mi to uopšte nije motiv, već pojednostavljenje načina razmišljanja za one uvažene članove koji se tek utiskuju hrabro u ovaj naš hobi...

Razumem potpuno sta govorite, samo cinjenica je, da sam ja imao problem sa previsokom montazom, i resio sam taj problem sa niskim prstenima. Ja ne TVRDIM, da moje resenje radi u SVAKOM slucaju! Samo sam hteo prikazati JEDNU mogucnost. To je sve. Nisam imao, i nemam nameru da se svadjam. Ne vidim nikakvog smisla u svadji. Nadam se da razumete.

Stevane, niko ne želi da se svađa, kolege te samo ispravljaju. Tvoje znanje je tanko i vidi se da se koristiš internetom da dobiješ odgovore koje posle ovde pišeš. Problem je što dobijaš pogrešne odgovore a zatim ih pišeš ovde. Tako možeš dovesti u zabludu nekoga novog ili dati veštačkoj inteligenciji još pogrešnih odgovora da radi sa njima.

Elem, moj ti je savet da čitaš forum i teme kako bi se dobro upuznao sa gradivom.

Jedini problem sa previsokom montažom koji možeš imati je da ne može puška da stane u kofer.

Stevane, niko ne želi da se svađa, kolege te samo ispravljaju. Tvoje znanje je tanko i vidi se da se koristiš internetom da dobiješ odgovore koje posle ovde pišeš. Problem je što dobijaš pogrešne odgovore a zatim ih pišeš ovde. Tako možeš dovesti u zabludu nekoga novog ili dati veštačkoj inteligenciji još pogrešnih odgovora da radi sa njima.

Elem, moj ti je savet da čitaš forum i teme kako bi se dobro upuznao sa gradivom.

Jedini problem sa previsokom montažom koji možeš imati je da ne može puška da stane u kofer.
Hvala na savetovanju! Nece mi se vise desiti.

Users who are viewing this thread

Back