Benchrest 25m, ali sa diopterom

Joca

Administrator
Staff member
Verujem da većina članova zna da je Benchrest moguće pucati i sa diopterom, a ne samo sa optikom. Ova disciplina je pogotovo zanimljiva kada pucamo puškama manje snage (7,5 - 10 - 16J) i u kalibru 4,5mm. Naravno, meta za ovakav vid streljaštva mora biti drugačija nego za pucanje optikom, jer nema uvećanja, a standardni prečnik prstena/inserta na prednjem nišanu je gotovo idealno prilagođen meti koja se koristi za pucanje malokalibarskom puškom.
Kada se puška i diopter dobro upucaju, grupe mogu biti uske kao jedna proširena rupa na meti. Ja sam svojevemeno kačio ovde na Forumu neke slike meta kada sam tako pucao Waltherom LG400 na 7,5J i diopterom.
Posle ovog uvoda, pitanje glasi: da li ima potencijalno zainteresovanih članova/takmičara Foruma koji bi se oprobali u ovoj disciplini? Možda bismo mogli na nekom narednom BR turniru organizovati jedno revijalno pucanje diopterom na 25m, a kasnije napraviti i jedan takmičarski krug.
Šta mislite?

Joco, veoma mi je drago što se zalažete za širenje disciplina na našem prostoru, ali, moje pitanje je, mi smo krenuli sa nekom disciplinom pre par godina, sva ona pompa, organizovanje, strani posetioci... i onda šta se desilo? Pa desilo se to da, polako (da ne kažem skroz) disciplinu sa kojom se krenulo, izbacujemo iz repertoara? Nije mi jasno, umesto da se neka disciplina (meni se bar činilo da je lepo zaživela) čuva, širi i usavršava, ne, mi je izbacujemo i onda ubacujemo brže bolje što više drugih, a koje su za mnoge od nas, nepristupačne, neprivlačne za sada u ovom trenutku. Da me mnogi ne shvate pogrešno, nisam ja protiv drugih disciplina, čak, možda se desi da me neka i zainteresuje...ali, to mora da dođe prirodno, polako. Ovako mi se čini da guramo samo, ajde, ajde...što više, što pre..., a nigde nismo došli do savršenog.
Kako god, opet ponavljam, nisam taj koji nešto ruši i omalovažava, samo ajmo polako.

Da da da!!! Ja bi bas voleo i rado bi prvi bio u redu da se oprobam i takmicim sa mojom 603-kom i LG380-icom! Ako ista ako nema puno zainteresovanih barem da se zezamo i druzimo

SM Spring-meister

Joco, veoma mi je drago što se zalažete za širenje disciplina na našem prostoru, ali, moje pitanje je, mi smo krenuli sa nekom disciplinom pre par godina, sva ona pompa, organizovanje, strani posetioci... i onda šta se desilo? Pa desilo se to da, polako (da ne kažem skroz) disciplinu sa kojom se krenulo, izbacujemo iz repertoara?

Ne izbacujemo je. Privremeno je na pauzi dok se ne srede svi uslovi. Biće to ponovo, ako ne već na sledećem takmičenju, onda sigurno sledeće godine.

Vojo, počinju da me svrbe opasno prsti od čekanja...ali, to nije ništa, nego se počinjem pribojavati da ću imati veeeeeliki izdatak za neku novu puškicu, a da bih mogao da držim korak sa svima Vama...mnogo brzo brate trčite :):):)

Što se mene lično smatra, ja sa diopterom malko bolje pucam nego sa optikom (sa oslonca) , zbog stanja mojih očiju. I to samo u uslovima kada nema daška vetra. Medjutim, na 25m ako nemam dvogled, nemam pojma šta sam pogodio, a u slučaju vetra, korigovanje na meti je nemoguća misija. Mislim da pucanje na toj daljini sa diopterom ima smisla samo u zatvorenom prostoru i onda može biti vrhunski zabavno....

@Joca italijani gadjaju pomenutu disciplinu i to veoma uspesno.
Meni licno nije interesantna kao ni BR generalno ali nemam nista protiv da se ubaci i ta disciplina ako bude bilo dovoljno zainteresivanih.
@Trifke Nemanja uveliko radi na dogradjivanu i sredjivanju strelista tako da discipline koje su izostavljene bile na poslednjem takmicenju vrlo brzo ce biti ponovo aktivne.

@Trifke Voja i Bull su već odgovorili, a ja bih samo dodao da je ovo ideja, za sada, na nivou revijlanog pucanja i upoznavanja ljudi, a sve to u sklopu jedne od misija koje smo sebi postavili kada smo osnivali AGS, a to je promocija i popularisanje vazdušnog streljaštva. Dakle, ova inicijativa nema direktne veze sa već postojećim disciplinama, niti ukidanje bilo koje od njih.

. Mislim da pucanje na toj daljini sa diopterom ima smisla samo u zatvorenom prostoru i onda može biti vrhunski zabavno....

Nemaš pojma, sinko, mislim nemaš pojma koliko grešiš. :cool::D Pucali smo nas nekolicina na 25m veoma uspešno na otvorenom strelištu i tek to je prava draž. U zatvorenom je lako, ali da vidiš izazov kada pucaš po povetarcu, a diopter nema uvećanje. Kao što rekoh, ima u temama o Waltheru LG400 nekih mojih slika kako je to izgledalo.

Inače, kao što sam naveo, ovo je samo ispipavanje pulsa strelaca, pa ako se pojavi bar nekolicina voljnih, eto prilike da probamo. :)

Jedna bitna stvar je da strelac ima durbin da se ne bi setao svaki put do mete posle ispaljenog hitca

Ne mora ni durbin, jedna optika sa većim uvećanjem je savršena, a to svi imamo.

Za dioptere nisam siguran da li se koriste standardni ili neki namenski inserti

Koristi se klasičan, standardni insert, koje se savršeno poklapa sa MK metom. Ako neko ipak ima diopter sa podešavajućom blendom, tim bolje.

Da Vam prenesem paralelu iz domaćeg auto sporta sa kružnih trka i relija od pre 15-20 godina jer sad ne pratim a ne bi me čudilo da je isto. A Vi vidite da li priča nešto vredi ili ne.
Praviš nove klase, stalno se "širiš", napraviš 7-8 klasa po Evropskim klasama i dođes u situaciju da sem klase gde ima 30-tak Jugića u svim ostalim "klasama" imaš po 3-4 ili 6 automobila od kojih vredi jedan, eventualno dva a ostali su tu zato što su tu. Pa onda smanjuješ broj obaveznih učesnika da bi se klasa bodovala sa 5 ili 6 (sad se više i ne sećam), na samo 3. Ili ubacuješ one iz slabije u jaču klasu da bi se jača bodovala. Onda neki (u ovom slučaju sa dosta para) koji mogu da kupe dobre automobile postižu istorijske uspehe, rekordne brojeve titula, budu uspešniji od Miluna Vesnića npr. itd...

Last edited:
Pa bilo je takmičenja sa diopterima na 25m ovde u Srbiji.Olimpik se valjda zove ta disciplina na tom takmičenju.
Na kraju se svodi na ono što je kolega @zare napisao.
Imam utisak da ovde (u Srbiji) sve naopako radimo i da zarad ličnih sujeta nema iskrene i prave promocije našeg amaterskog streljaštva.Ovo napisano mogu da potkrepim dobrano.
Žalosno je da je tabu tema na ovom forumu pisati o drugim takmičenjima i dešavanjima.Na primer da je ove godine održan 2. Serbia open u FT gde je bilo dosta stranaca kao učesnika i naravno naših strelaca.Da je bilo 100 meta po 50 za dva dana takmičenja.
Da je bilo grešaka u organizaciji ,ali da je na kraju bilo fantastično.I da je organizator bilo udruženje koje nas je učlanilo u svetsku i evropsku krovnu organizaciju za ovu disciplinu.
Što se mene tiče ja bi voleo da svi prave barem na mesečnom nivou neko takmičenje i mislim da bi išao na svako ukoliko bi mi mogućnosti dozvolile.

Pa bilo je takmičenja sa diopterima na 25m ovde u Srbiji.
Da, znam, i ja sam hteo da se prijavim, ali sam sticajem opravdanih okolnosti - više sile, morao da odustanem čak dva puta.
Ja sam ovom objavom više mislio na članove ovog Foruma i učesnike naših BR takmičenja, da se malo prošire vidici, proba nešto novo, bez ikakve obaveze, čisto revijalno. Uostalom, ja ću sa svoje strane poneti mete i pušku za svoju dušu, pa ko hoće da proba i pridruži se, uvek je dobrodošao.

Meni je diopter vrhunska stvarčica i prva "ozbiljna ljubav" 😆. Isprobavao ne većim daljinama od 10m , ali ne na 25m. Bilo je čisto rekreativno i crtao sam mete da prilagodim insertu. Vredelo bi to probati ali sam se odrekao dioptera u korist optike , dok ne nabavim drugu pušku samo za diopter.

Meni je diopter vrhunska stvarčica i prva "ozbiljna ljubav" 😆. Isprobavao ne većim daljinama od 10m , ali ne na 25m. Bilo je čisto rekreativno i crtao sam mete da prilagodim insertu. Vredelo bi to probati ali sam se odrekao dioptera u korist optike , dok ne nabavim drugu pušku samo za diopter.
Ne moraš, meni u koferu uvek stoje optika i diopter, skidam i menjam na svakom takmičenju. Navikne se čovek na brzu montažu, klik dva i opet si u centru 😉

Users who are viewing this thread

Back