Feinwerkbau 603

SrđanMilenković

Active member
Današnje gađanje na 15 m sa astal,i veliko iznenađenje.Elem,upucavanje na prvoj meti,par takvih sa sličnim rezultatima,i potom promenim metu.Malo je širi crni krug,tako da sam morao malo da otvorim prednji nišan.Iris na zadnjem i bilo šta drugo nije dirano.Grupe pobegle gore desno,verovatno zbog drugačijeg pogleda kroz nišane.Naravoučenije,uvek gađajte metu istih dimenzija,to jest standardnu.1.jpg2.jpg

b6cca68e0a5fb53d49d515ac8269f397.jpg

Malo sreće iz radionice i streljane

Moram da podelim koliko sam srećan i zadovoljan sa mojim Feinwerkbau 603. Puška radi kao sat – precizna, mirna, i svaki pogodak je uživanje.

Nedavno sam joj dodao i “Sub Moa” hamster, i to je bio pun pogodak. Prava stvar za stabilniji stav i još bolju kontrolu kod gađanja na većim distancama.

Danas idem kod mog majstora Voje, da zajedno namontiramo kraća vratanca na blok – to će mi omogućiti da konačno koristim optiku, što mi posebno znači jer želim da isprobam 603-ku i na nešto ozbiljnijim daljinama. Jedva čekam da je kompletiram kako sam zamislio.

Biće i novih testiranja uskoro – javljam utiske!

SM Spring-meister

Prema ovoj miloj dami, iako na prvi pogled ne izgleda loše, nije se uvek vodilo dovoljno računa. Ipak je to puška koja se vucarala po ko zna koliko takmičenja i čuvala u ko zna kakvim uslovima.

Njeno drvo jasno priča da su se s njom ozbiljni takmičari borili, i da je uvek bila spremna da da svoj maksimum.

c60bcb2e36d7e6aeffebe52605d52bc9.jpg

A njeni ožiljci to i potvrđuju.

3716688369a66fa20f174da15bf1f233.jpg

6d538be0bf2ff7001a0f3d2d3dd702e1.jpg

b8c151cd57f30eeb001c7f7e04dbc9c9.jpg

ebd1736a0607c0b37b0e1f50413ae757.jpg

4cad8af1e6a729a04d24d749e84f9be9.jpg

Mislim da joj je vreme da joj se vrati stari sjaj.
Krenulo je renoviranje

c0e432277a82e86e9c91493f7eb89175.jpg

89b3e36678d59ee76ab6bed35ed20b0b.jpg

43d1dcd4487cf297c79ea86022f657e6.jpg

Naravno velike zahvalnice drugu mom koji je neumoran i nije mu nikada teško da vrati nazad u život drvo mojih mezimica..

Ne znam da li ste primetili ,ali aluminijumski okvir okidača i UT šina su malo oksidirali. Kako to najbolje ocistiti?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ne znam da li ste primetili ,ali aluminijumski okvir okidača i UT šina su malo oksidirali. Kako to najbolje ocistiti?
Za najfinije ciscenje ovakvih materijala ukrao sam foru od jednog starog majstora za muzicke instrumente i pokazalo se mukotrpno i perfektno sa minimalnim rizikom za ostecenje. Dakle potrebno je naci letvicu od zimzelenog (mekog)drveta (bor,jela,ili majstorski naziv čamovina) najlakse vam je doci do nje jer se koriste kao letve za crep za krov dakle nije bitno kako je obradjeno parce vec je najbitnije da je suvo od vlage. Takva letvica osusena mala se u čelo(upravno na godove) namaze masinkim uljem i onda materijal stavite na neklizajucu povrsinu a onim nauljenim krajem drveta trljate materijal, pritisak treba da bude tek toliko da se metal ne ugreva mnogo. U stanju je da od aluminijuma i hromiranih mesinganih i bakarnih delova napravi bukvalno ogledalo.

Stefane pozdrav,
prvo bih želeo da ti kažem da imaš prelepu kolekciju,a drugo da mislim da je taj kundak i laminat jedan od najlepših (po meni) ikada napravljenih u svetu takmičarskih pušaka.
Mislim da ulje nema šta da traži na drvetu,sem što je odlično da ga razmekša,a odlično i kupi znoj i prljavštinu vremenom. Iz nekog relativno skromnog i višegodišnjeg iskustva.
Kod mene u selu se "okvir okidača" zove zaštitnik. Mislim da bi najbolje i najlepše bilo da i njega i šinu "ispeskiraš" pleksiglasom,tj.nađeš nekog ko to radi pa da ti to oposli,i to po mogućnosti da je pleksiglas sveže promenjen u mašini. Dobićeš fabrički čist komad sa satenskim sjajem...
Obzirom da je "marinija" mek metal,ja bih ga blago prepolirao "Purol-Pastom" ili još bolje anodizirao,to bi trebala da je i fabrička zaštita.
Čuo sam skoro da u Inđiji rade anodizaciju titanijuma,vrv mogu da odrade i aluminijum..

Pozdrav, kolega [mention]srDŽan [/mention] , i hvala na lepim rečima!

Slažem se potpuno! Ovaj kundak je jedan od najlepših, ali i najudobnijih za korišćenje.
Ovo ulje što se sada vidi je samo prvi od tri sloja koje planiramo da nanesemo. Biće tu i šelaka i još ponešto što će pažljivo biti utrljano da sve ispadne baš kako treba.

Hvala i vama na predlogu. Ako imate neki savet ili trik iz iskustva kako biste vi to izveli, rado bih čuo!

Pozdrav!

Po pitanju trikova iz iskustva...ima ga skoro svako. Ili misli da ima.. Potrebno je neko vreme,neke probe sa ovakvim i onakvim rezultatima i onda ako te to dovoljno (i umereno opsesivno) drži,stekne se valda i to što ih zoveš trikovima.
Ali trikovi gari nisu na prodaju,a ne mogu ni da se kupe/plate. To nekako ide po sistemu (što kažu braća Ameri) : "You Show Me Yours,And I˝ll Show You Mine"...jel? Prijateljski..😁😁😂😂
Saveta imam i to čak dva! I to najiskrenije.
1. Ako naletiš na dobrog majstora,uhvati ga "k´o smrt babu" i drži ga se i čuvaj ga kao najrođenijeg,to je kod nas retko kao elementarno gvožđe. I ako kad ideš kod njega pomisliš da mu kupiš recimo Jafa keks da se malo osladi,obavezno se otvori i kupi dupli.
2. Slušaj ženu. Moja je Zmaj i glas razuma,i kamo sreće i pameti i da nisam nitro-celulozan pa da sam je poslušao za sve. Ili ranije.
Ostalo sam ti sve već napisao,da ne ponavljam.

Ja sve moje trikove pišem svima na izvolte ovde na forumu

A što se tiče majstora, moje majstore za mehaniku i drvo ne dajem za živu glavu! Bez njih pola ovoh pušaka i pištolja ne bi izgledalo tako lepo i pucali još lepše!

A žena mi je velika podrška, zato sam danas tu gde sam... Čak mi je i ona par cevi nabavila

Podrška je najbitnija drugari!

d613020b0a9824cd72628da5a95ff7c6.jpg

80b0c7b139b2a112c863806922afd2cc.jpg

28a7214360ea676ced65508a928794ae.jpg

Poslednji update! Finale je u toku a završni slojevi se nanose i tu smo pri kraju. Ostaje još samo da se sve sklopi kako treba.

Bilo je tu dosta posla: ulje, šelak, vosak, pa onda beskrajno ručno poliranje… ali baš to daje dušu kundaku. Jedva čekam da ga vidim spakovanog u celini.

Ruku na srce i jeste bukvalno šperploča u pitanju,lepljena fenolom. I to bih se zakleo da je brezov šper...i vrhunski modelovan. Baš su pogodili dizajn.
Rusi i Finci su mislim najviše koristili brezu za stolariju na streljačkim puškama,laka je,stabilna,a i jedni i drugi je imaju u izobilju. Ako je biran komad drveta može da izgleda jako lepo,sivkasto-pepeljaste boje (sibirska breza),a kad se izlaminira izgleda lepše od bilo kog špera za široku potrošnju.
Što se mene lično tiče,ako je majstor/izvođač radova profi,stvarno je majstor i svaka mu čast,treba imati fest strpljenja za takav posao. A ako je "entuzijasta",onda je manijak u dubokoj ilegali. :)(y)

E lepo!
Kaži onda drugu kada neki drugi put bude imao želje i entuzijazma za next level manijačenjem,ako želi neka proba da napravi isto to od šljive (ali isključivo od onog jezgra bordo boje),ebonovine ili crnog pertinaksa. Može na sve od toga da se naleti okolo u restlovima.
Pertinaks se radi u tablama 5mm debljine,ako razdeli crne lamele aluminijumskim limom napraviće jednu otmenu haj-tek ručicu..

A inače da ne flekam previše temu, gledao sam pre par dana u Frankonia katalogu iz .90e ponudu FWB pušaka,sve su u mat laku i ovaj polu-mat finiš na tvom kundaku je po meni daleko lepši..
[automerge]1765024144[/automerge]
20251206_000640.jpg20251206_000202.jpg

Users who are viewing this thread

Back