AGS - Airguns Srbija Benchrest 14. jun 2026.

Ako ti ne vidis prednost na benchrestu izmedju 4.5 i 6.35,ne znam sto bih ti rekao.
Uglavnom,samo sam iznio svoje misljenje.
Kako rupa od 4.5 i 6.35 na meti moze da bude ista,i da se boduje isto,kako vjetar moze da utjece isto na 4.5 i na 6.35?
Samo jedna od stvari koje cine razliku,no kazem,ako to sami ne znate po nekoj logici,tko sam ja da nesto objasnjavam.
Sto se tice 50 joula pusaka i to sam objasnio,to nije onda vise benchrest,nego extreme benchrest.
A razdvajanje kalibra ,pa mislim da to sam zdrav razum govori da ne ide zajedno.
Ako vi to stavljate sve u istu katergoriju,sretno i ugodno druzenje zelim.

Ajde procitaj lepo ponovo sta sam napisao. Prvo i osnovno, da li si cuo, video nekoga da je 6.35 cal.spustao na 16jula, a da bi dosao na takmicenje do 25m i da ima prednost nad ostalima koji pucaju sa 4.5?! Malo je debilno, zar ne? Sto se tice 4.5 i 5.5, opet ja ne vidim da neku veliku razliku ce da pravi 5.5 nad 4.5? I za kraj, spominjes rupu i sada ce da ima prednost onaj sto puca sa vecim kalibrom? Opet mi nije najjasnije, ja koliko znam postoje one male zezancije, a koje se ubacuju u svaku rupu da bi se tacno znalo i odredilo koja rupa je bliza kom broju. Tako da ni tu ne vidim prednost?

Da, izvinjavam se cenjenom auditorijumu, ali zaista nemam pojma kako se zove ono malo s...koje me podseca na nekakav kalibrator i ubacuje se u rupe (naravno, mislim na rupe od dijabole :).

Veze ovo s benchrestom nema.
Pravila se znaju.
Sve drugo je narodno veselje.
Onda tako nazovite druzenje,a ne benchrest natjecanje.
U daljnju raspravu ne ulazim,ako ti ne vidis razliku i prednost veceg kalibra u odnosu na manji.
Ako se puca po pravilima zna se koja su pravila,ako ce se izmisljati pravila kako bi se ugodilo nekolicini,onda necete skupiti 10 ljudi na natjecanju,onih koji tome tako pristupaju.
Ali kao sto rekoh,ovo ce biti napucavanje bez ikakvog reda i pravila.
Da me se ne shvati krivo,sve sto sam htio reci je da se treba odvojiti sve u kategorije koje po pravilma se i koriste u benchrestu.

Last edited:
A sto tebi smeta da dodjes i pucas sa cim ti zelis? Ako budes prvi, svaka cast, ako budes poslednji, opet lepo, bar si se druzio sa pravim ljudima i video si nesto novo sto nema nigde, eto samo kod nas na AGS. Kako god da okrenes, na dobitku si ;)

Коме је најављено такмичење без везе, не мора да се пријави, а сходно томе не треба ни да коментарише, погово не у негативном тону!
Свугде се бенч-рест пуца са 4,5 и 5,5 у истој категорији, у 16Ј на 25m скоро да и нема разлике.
У Србији је Д категорија до 10Ј, па се зато пуца та дисциплина, не знам зашто бисмо користили туђа ограничења. А 16Ј је свакако "златни стандард"...
А за веће даљине и веће калибре, и да га назовемо екстремни бенч-рест, то је опет бенч-рест, а шта друго?!

Коме је најављено такмичење без везе, не мора да се пријави, а сходно томе не треба ни да коментарише, погово не у негативном тону!
Свугде се бенч-рест пуца са 4,5 и 5,5 у истој категорији, у 16Ј на 25m скоро да и нема разлике.
У Србији је Д категорија до 10Ј, па се зато пуца та дисциплина, не знам зашто бисмо користили туђа ограничења. А 16Ј је свакако "златни стандард"...
А за веће даљине и веће калибре, и да га назовемо екстремни бенч-рест, то је опет бенч-рест, а шта друго?!
Gdje si ti to pucao benchrest da su se pucali svi kalibri zajedno,u kojoj to drzavi?
To sto se napravi neko seosko puckaranje,pa svi pucate iz cega se stigne,ne znaci da se tako inace radi.
Ponavljam,ja ovdje govorim o nekim pravilima i smjernicama benchresta,cega ovdje ocigledno nema.
Moj ton uopce nije negativan,nego pokusavam pomoci,ali ocigledno nema spasa za ovakve.
Tako da ti mi sigurno neces govoriti hocu li ili necu komentirati.

Last edited:
Ми то тако волимо (сељаци шта ћеш). Ти ако наставипшда тролујеш добићеш бан као другар.
Ja sam samo pokusao utvrditi da li se puca po svjetskim pravilima ili ne,nista drugo.
Ne vidin u cemu je problem ako me zanimaju detalji natjecanja.
Trazio sam odgovor od organizatora,a nakacili se neki seljaci kako ti kazes.
I onda ja trolujem?

Tiho, Tiho, za divno cudo koliko si ti decko odskocio van svih ovih nasih okvira?! Tacno se prepoznaje Evropa i standard. Meni je inace bas zao sto se nisi prijavio na nase "natjecanje", pa da vidis uzivo "seljacku" organizaciju, prosto bi ti bilo milo da vidis uzivo potvrdu koliko si "iznad" nas.
Ali, eto ti se sada ljutis na nas, pa ces sigurno vratiti te zvanicne pozivnice, a koje si nam namenio za prisustvo kod tebe u mestu, da prisustvujemo i mi na nekoj svetskoj organizaciji, imali bi sto sta da naucimo i mi "seljaci", ovako, ostadosmo mi "seljaci", a ti svetski putopisac, sta ces, zivot je cudo.

Tiho, Tiho, za divno cudo koliko si ti decko odskocio van svih ovih nasih okvira?! Tacno se prepoznaje Evropa i standard. Meni je inace bas zao sto se nisi prijavio na nase "natjecanje", pa da vidis uzivo "seljacku" organizaciju, prosto bi ti bilo milo da vidis uzivo potvrdu koliko si "iznad" nas.
Ali, eto ti se sada ljutis na nas, pa ces sigurno vratiti te zvanicne pozivnice, a koje si nam namenio za prisustvo kod tebe u mestu, da prisustvujemo i mi na nekoj svetskoj organizaciji, imali bi sto sta da naucimo i mi "seljaci", ovako, ostadosmo mi "seljaci", a ti svetski putopisac, sta ces, zivot je cudo.
Ajde ne provociraj.
Ja nisam tebe nazvao seljakom,niti sam ja iznad ikog ovdje.
Ja se cisto referiram na neka pravila,kojih ovdje ocigledno nema.
I to je to.
Ako si se ti nasao uvrijedjenim to je tvoj problem.
Ja sam na vasim natjecanjima bio,i dobar sa svima.
Ako se u necemu ne slazemo,ne znaci da se trebamo vrijedjati.

E izvini onda, znaci tvoja opaska "seosko puckaranje" ne svrstava nas i sve koji zele da ucestvuju u seljake...mada ne vidim ni tu nista ruzno, ja se ponosim cinjenicom da sam seljak, odrastao na selu, naucio vrednosti seljaka...ali, tvoj ton mi je izgledao kao nakaradna karakterna osobina (izmislila gospoda poput tebe), a ne pripadnost. Kazes "Bio si kod Vas na natjecanjima", pa ne kapiram, sto dolazis tamo gde su "seljacke" organizacije? Tako da, spinovi politicki ne prolaze.

E izvini onda, znaci tvoja opaska "seosko puckaranje" ne svrstava nas i sve koji zele da ucestvuju u seljake...mada ne vidim ni tu nista ruzno, ja se ponosim cinjenicom da sam seljak, odrastao na selu, naucio vrednosti seljaka...ali, tvoj ton mi je izgledao kao nakaradna karakterna osobina (izmislila gospoda poput tebe), a ne pripadnost. Kazes "Bio si kod Vas na natjecanjima", pa ne kapiram, sto dolazis tamo gde su "seljacke" organizacije? Tako da, spinovi politicki ne prolaze.
Seosko se odnosilo na "bez pravila",neko neobvezno druzenje itd.
A ne vrijedjanje ikoga.
I ja sam dijete sa sela.
Na natjecanjima na kojima sam bio imali ste jasna pravila,sto je bilo sasvim u redu.
Ne znam zasto se raspravljamo oko gluposti.
Ne slazemo se oko toga da se treba odvojiti kategorije u natjecanju po kalibru i ok,sve u redu.
Pa organizator je taj koji je tako napravio i ja to postujem.
Ja sam samo pitao,jer mi nije bilo jasno da je to uopce upitno..

Čovek lepo pita po kojim pravilima se puca? Ako postoje pisana pravila lepo navedete koji član kog pravila i mirna Bačka. Ako ne postoje opet napišete da radite onako kako hoćete, mislite, sviđa vam se...

Upravo tako.
Trifke ako sam te uvrijedio ili bilo koga,moje isprike.
Apsolutno nije to bila namjera.
Stavljam ti sliku svog prvog benchrest natjecanja,znaci 13 godina sam u ovome,imam ponesto iskustva,i to ne znaci da omalovazavam nekog drugog,pa zato mi je bilo cudno neka pravila koja vi imate.

Attachments

• Screenshot_20260526_080604_com_hihonor_photos_GalleryMain_edit_2434767158611416.jpg
    Screenshot_20260526_080604_com_hihonor_photos_GalleryMain_edit_2434767158611416.jpg
    461.5 KB · Views: 29
Čovek lepo pita po kojim pravilima se puca? Ako postoje pisana pravila lepo navedete koji član kog pravila i mirna Bačka. Ako ne postoje opet napišete da radite onako kako hoćete, mislite, sviđa vam se...
Написали све више пута до сада. Међутим овде су у питању неки ветрови који носе Тихог.

B.6 Rifle Specifications.

.22 Rimfire - Rifles Chambered for Short, Long, or Long Rifle. Air Rifle - Rifles Chambered for .177, .20 or .22 and of power / velocity as stated in the Class designationsection. Magazines may be used.The use of electronic equipment in all forms is strictly prohibited on and in all rifle classes, except forelectronic timers. However, these must be mute so there will be no sound - sportsmanship rules apply.

16ј - 4.5 и 5.5 пуцају заједно бодује са са 5.5 калибратором.

Оно што је разлика од тих правила, не меримо тежину пушке. Тако смо радили сваки пут. Тихо се до сада није бунио.

Mislio sam da je sve vrlo jednostavno, ali red je da objasnimo za takmičare koji do sada nisu učestvovali na našim BR turnirima, pošto oni koji jesu, već znaju kako stvari stoje.
Prvo, što se tiče navedene snage od 10J ona je tu zbog poštovanja zakona koji je na snazi u Srbiji, a on kaže da je kategorija "D" do 10J. Ovo je slovo zakona, ali suštinski i praktično, svi pucaju puškama snage 7,5J, tako da tu ne vidimo nikakav problem. Dakle snaga 10J je navedena isključivo zbog zakona, iako svi pucaju puškama 7,5J.
Drugo, što se tiče kalibara, najveći broj takmičara, skoro svi preciznije, puca puškama kalibra 4,5mm i jako malo je ljudi koji imaju puške većeg kalibra u snazi 16J. Ko ima pušku snage 16J u kalibru 6,35? Ako baš neko ima 5,5mm neka puca, jer bitno nam je da strelac može da se tamiči i konačno - druži, što je (nama) i najvažnije.
Treće, što se tiče daljina, tu takođe nema nikakavih problema. Daljine 25 i 50m su standardne daljine svuda, pa tako i kod nas. Što se tiče uvedene daljine od 100m, ona je tu isključivo zbog većeg broja zahteva na prethodnim takmičenjma da se uvede i jedna veća daljina, kako bi mogli da se takmiče i ljudi sa jačim puškama većih kalibara, ali oni koji vole pucanje slugovima. Navedeno strelište ima uslove i za 2-3 puta veće daljine, ali trenutno je daljina od 100m moguća dok se ne dovrše svi detalji i konfiguracije samog strelišta i terena.
Eto ,nadam se da je sada jasnije.

Mislio sam da je sve vrlo jednostavno, ali red je da objasnimo za takmičare koji do sada nisu učestvovali na našim BR turnirima, pošto oni koji jesu, već znaju kako stvari stoje.
Prvo, što se tiče navedene snage od 10J ona je tu zbog poštovanja zakona koji je na snazi u Srbiji, a on kaže da je kategorija "D" do 10J. Ovo je slovo zakona, ali suštinski i praktično, svi pucaju puškama snage 7,5J, tako da tu ne vidimo nikakav problem. Dakle snaga 10J je navedena isključivo zbog zakona, iako svi pucaju puškama 7,5J.
Drugo, što se tiče kalibara, najveći broj takmičara, skoro svi preciznije, puca puškama kalibra 4,5mm i jako malo je ljudi koji imaju puške većeg kalibra u snazi 16J. Ko ima pušku snage 16J u kalibru 6,35? Ako baš neko ima 5,5mm neka puca, jer bitno nam je da strelac može da se tamiči i konačno - druži, što je (nama) i najvažnije.
Treće, što se tiče daljina, tu takođe nema nikakavih problema. Daljine 25 i 50m su standardne daljine svuda, pa tako i kod nas. Što se tiče uvedene daljine od 100m, ona je tu isključivo zbog većeg broja zahteva na prethodnim takmičenjma da se uvede i jedna veća daljina, kako bi mogli da se takmiče i ljudi sa jačim puškama većih kalibara, ali oni koji vole pucanje slugovima. Navedeno strelište ima uslove i za 2-3 puta veće daljine, ali trenutno je daljina od 100m moguća dok se ne dovrše svi detalji i konfiguracije samog strelišta i terena.
Eto ,nadam se da je sada jasnije.
Joco sve u redu,samo sam pitao da mi se razjasni.Ali evo ispalo da ne smijes ni pitati pa ti se prijeti banom itd.
Zivio.

Users who are viewing this thread

Back