4.5 ili 5.5

Nordmaner

New member
U kom kalibru je bolje kupiti pusku u 4.5 ili 5.5????
konkretno Gamo Shadow DX u 4.5 ima 305 m/s a u 5.5 ima 230 m/s sto je znatna razlika.E sad koje su prednosti jednog a koje drugog kalibra?????

svaki cal ima svoje prednosti i mane.
4,5 - jeftiniji, manji pad na vecim daljinama itd
5,5 - manji uticaj vetra na putanju, veca razorna moc i sl

sve zavisi da li ces da pucas u papirne mete, ili npr limenke na 30 m. mada u oba slucaja i jedan i drugi cal su ti dobri.

Po meni je svaki springer koji ima 300ms a 4.5mm bacanje para, ali to je moje mišljenje.
4.5 su duplo jeftinije, 5.5 imaju više Joula... ko bi tu mogao biti pametan.
Ali ako je 300ms za 4.5 deklarisana fabrička brzina, slobodno uzimaj, jer nema više od 270ms ;)

Mislis da Gamo Shadow DX u 4.5 nema vise od 270???Fabricka deklarirana brzina je 305.
Danas sam video prvi put diabole u 5.5 nisam imao prilike do sad vidim.Prilicno su krupnije od ovih u 4.5
Konkretno ova puska jel bolja u 4.5 ili u 5.5 kalibru???Nekako sam vise za 4.5 zbog vece brzine,al kad sam danas video diabole u 5.5.... :eek:

Nemoj se zavaravat s veličinom dijabole, uzmi 4.5 i nečeš se zeznut.
5.5 nije ništa bolji samo su skuplje dijabole, i to je kalibar za lov na štetoćine a to je zabranjeno.

Nordmaner said:
U kom kalibru je bolje kupiti pusku u 4.5 ili 5.5????
konkretno Gamo Shadow DX u 4.5 ima 305 m/s a u 5.5 ima 230 m/s sto je znatna razlika.E sad koje su prednosti jednog a koje drugog kalibra?????

Preporucio bi 4.5 cal. Zasto, prvo su dijabole jeftinije, ako se vezemo za cenu. Drugo 5.5 cal ima veci pad dijabole na duze rastojanje. Ja posedujem 5.5 a pre toga sam imao 4.5 i vise sam zadovoljan 4.5 calibrom. Na kraju krajeva sve je izbor vlasnika. ja bi licno odabrao 4.5

I ja bih ti preporucio 4.5.Jeftinije dijabole i veci je izbor ipak u 4.5 nego u 5.5 a radi malte ne isti posao.

4.5 mozes koristiti za sve od meta do onoga sto je zabranjeno :D Iz iskustva ti govorim.

Za gamo ako kazu da ima 305m/s znaci da mozda ima 270 jer pitaj boga sa kojim dijabolama i u kojim uslovima oni to mere,ili jednostavno marketing :)

Uporedjivao ja gamo (zaboravih koji) sto ima kao 300 i kusur m/s i nije ni priblizno mojoj diani od 300m/s a jos je taj gamo bio nov kad smo ga testirali..

Ne znam vidi,ti znas najbolje za sta ces koristiti...

Imas ih uglavnom svugde gde ima 4.5 samo ne znam kakav je izbor ali ima ih,znam da kod nas u NS u Kanoni ima Gama dobar izbor u 5.5 ali to je ipak gamo :)

video sam u caonnoni za gamo , mislim da sam video rws ili tako neke na sajtu neke nase prodavnice .. Evo linka ima rws i H&N

Imam jedno pitanje ako to pripada ovoj temi...uzeo sam dijabole domaceg proizvodjaca 4.5mm ali nece da udje u cev do kraja kao kod drugih dijabola, kao da malo vire, ali sam ispuco jednu kolicinu i preciznost im nije dobra... mala daljina 10-15 m. Kakva su vasa iskustva ?

predpostavljam da koristis neku klasicunu prelamacu? ako nece da udje dijabola skroz (sto je cest slucaj) napravi se mali alatic kojim ih guras unutra dublje da bi mogao da zatvoris cev lepo - nebitno od proizvodjaca.
te domace, predpostavljam da su MaR, su se razlicito pokazale kod razlicitih korisnika, i naravno u razlicitim cevima. probaj ovako, ako ne bude poboljsanja, menjaj dijabole. generalno to tako i ide, kupis jedne, druge, trece, probas, dok ne nadjes neke koje tvoja cev voli.

Da pogodio si cije su dijabole...necu ih koristiti,samo sam hteo da probam, ima po radnjama izbor...svi hvale h&n kazu da su dobre...a od domacih kojih nema mnogo,moze da prodje sports iz zemuna.

liverpul said:
svi hvale h&n kazu da su dobre

Ja nisam čuo nikog ozbiljnog da hvali bilo šta sem JSB. Većina sa ovog foruma puca JSB. Na većini (ozbiljnih) testova najbolji je JSB... Razlog jednostavan. JSB je manufaktura u kojoj se svaka dijabola proveri, ostali rade industrijski i proveravaju jednu od 1000. Prosto.

To sam citao na drugim forumima ali probacu JSB pa videcemo kakve su, Hvala na informaciji ! Ako jos neko ima koristan savet u vezi dijabola neka javi.

liverpul said:
Imam jedno pitanje ako to pripada ovoj temi...uzeo sam dijabole domaceg proizvodjaca 4.5mm ali nece da udje u cev do kraja kao kod drugih dijabola, kao da malo vire, ali sam ispuco jednu kolicinu i preciznost im nije dobra... mala daljina 10-15 m. Kakva su vasa iskustva ?

Za te daljine, pogotovo ako gadjas papirne mete, trebaju ti tzv. mec dijabole sa ravnim vrhom. RWS i H&N su tu najkvalitetniji i verovatno ces biti zadovoljan bilo kojom njihovom dijabolom tog tipa, s tim da su H&N dijabole mekse u poredjenju sa RWS, i tolerantnije prema razlicitim puskama/cevima.

JSB Exact (Heavy) za veće daljine i kraj priče! Za 10 m RWS Meisterkugeln - koristio sam ih i vrhunski su urađene, kao na strugu.

Attachments

• IMG_1454.JPG
    IMG_1454.JPG
    2.3 MB · Views: 6,469

Users who are viewing this thread

Back