Pošto sam do sada učestvovao na dva AGS takmičenja plus Benchfest. Nisam se preterano trudio da se upoznam sa svim sitnim detaljima, ali evo šta kaže pravilnik tj AI:
Na zvaničnim takmičenjima po WRABF (World Rimfire and Air Rifle Benchrest Federation) pravilima, u kategoriji do 16.2 džula (što odgovara Light Varmint klasi za vazdušne puške), pucanje sa kalibrom 5.5 mm (.22) NIJE dozvoljeno u istoj klasi.U ovoj kategoriji kalibri su strogo podeljeni prema pravilniku WRABF:Klasa do 16.2 J (Light Varmint - 25m): Dozvoljen je isključivo kalibar 4.5 mm (.177).
Puške u kalibru 5.5 mm ne mogu da se takmiče u ovoj klasi, čak i ako im je snaga smanjena ispod 16.2 J.Klasa do 27.12 J / 20 ft-lbs (Heavy Varmint - 25m): U ovoj jačoj klasi dozvoljeni su i 4.5 mm i 5.5 mm zajedno u istoj kategoriji.
Kako se rešava "prednost" većeg kalibra?Zanimljivo pravilo WRABF-a je da se na metama od 25 metara sve proistekle rupe na papiru boduju (proveravaju) isključivo sa kalibarskim uvodnikom (proberom) od 5.5 mm (.22), bez obzira na to što takmičari u Light Varmint klasi pucaju manjim kalibrom 4.5 mm. Na taj način se simulira da su svi pogodci napravljeni većim kalibrom, čime se izjednačavaju uslovi i sprečava da veći promer dijabole lakše "dodirne" unutrašnji krug za veći broj poena.
U nastavku, pošto nemam 5.5mm pušku, pitao sam AI ako mi je težina dijabole oko 0.9gr (prosek) to u 16-16.2j daje solidnih 180m/s pa je prednost očigledna!
Da ne smaram. I ne zakeram. AGS pravi turnir takav kakav jeste. I meni ta pravila ne smetaju (previše) tako da ..