AGS - Airguns Srbija Benchrest 14. jun 2026.

Ja sam u četvrtak u Osijeku, mogu mu lično odneti.. Kao golub pismonoša.. 🤣 Samo da me neko ne otkine sa većim kalibrom.. 🤪🤦

Pošto sam do sada učestvovao na dva AGS takmičenja plus Benchfest. Nisam se preterano trudio da se upoznam sa svim sitnim detaljima, ali evo šta kaže pravilnik tj AI:

Na zvaničnim takmičenjima po WRABF (World Rimfire and Air Rifle Benchrest Federation) pravilima, u kategoriji do 16.2 džula (što odgovara Light Varmint klasi za vazdušne puške), pucanje sa kalibrom 5.5 mm (.22) NIJE dozvoljeno u istoj klasi.U ovoj kategoriji kalibri su strogo podeljeni prema pravilniku WRABF:Klasa do 16.2 J (Light Varmint - 25m): Dozvoljen je isključivo kalibar 4.5 mm (.177).

Puške u kalibru 5.5 mm ne mogu da se takmiče u ovoj klasi, čak i ako im je snaga smanjena ispod 16.2 J.Klasa do 27.12 J / 20 ft-lbs (Heavy Varmint - 25m): U ovoj jačoj klasi dozvoljeni su i 4.5 mm i 5.5 mm zajedno u istoj kategoriji.

Kako se rešava "prednost" većeg kalibra?Zanimljivo pravilo WRABF-a je da se na metama od 25 metara sve proistekle rupe na papiru boduju (proveravaju) isključivo sa kalibarskim uvodnikom (proberom) od 5.5 mm (.22), bez obzira na to što takmičari u Light Varmint klasi pucaju manjim kalibrom 4.5 mm. Na taj način se simulira da su svi pogodci napravljeni većim kalibrom, čime se izjednačavaju uslovi i sprečava da veći promer dijabole lakše "dodirne" unutrašnji krug za veći broj poena.

U nastavku, pošto nemam 5.5mm pušku, pitao sam AI ako mi je težina dijabole oko 0.9gr (prosek) to u 16-16.2j daje solidnih 180m/s pa je prednost očigledna!

Da ne smaram. I ne zakeram. AGS pravi turnir takav kakav jeste. I meni ta pravila ne smetaju (previše) tako da .. 👍👍👍

Barem jedan pametan covjek koji razumije pravila benchresta.
Kalibri se odvajaju i to je to.
Kod vas su pravila drugacija i ok.
Bitno da sam ja dobio naljepljena pravila na engleski koja covjek uopce ne razumije,i uz to i prijetnje.

Da se nadovezem, ja sam imao pitanja u vezi SSP i Kalibra i Daljina, dobio odgovor, ok, na meni je da li cu doci ili necu. Doci cu ako resim pusku svakao, otisle gumice pre dva dana jbg.
Tako je organizator odredio i pozvao ljude da dodju...ko hoce.
Ja da organizujem nesto ja bi imao neka pravila bila ona identicna evropskim ili ti Ftitz Underground BR, nebitno. Smatram da ko zeli doci ce ko ne zeli nece.
U svakom slucaju cenim i postujem svaki rad i napor u vezi organizacije, ima tu posla masala pa kako god da se zove

Sent from my 22101316UG using Tapatalk

Last edited:
Po pravilniku WRABF u LV i HV klasama dozvoljeni kalibri za pucanje su 4.5mm kao i 5.5mm maksimalne snage 12fpe odnosno 16.2j. vazi za 25m i 50m
Zbog naseg zakona bice i kategorija do 10j u oba kalibra
Za velike daljine odnosno 100m bice dozvoljeni svi kalibri do 7.62. i neogranicene snage kao i pucanje sa slagovima.
Ako imate jos nekih pitanja molim da budu sazeta tako da ne vredjaju nikog i ne prave razne provokacije.
Sve se moze lepo sporazumeti nema potrebe za dizanjem tenzije.
Pojedini komentari lice na klasicne botovske tako da ako se i dalje nastavi tako bice sankcionisani.
Pozdrav za sve strelce i ocekujemo vas na strelistu!

Hteo sam da dodam 100m 16j al ne znam koliko je ljudi to pokušalo.. sa 25 na 50m pad je oko 12cm na 100m pad je 114cm!

Tako da možda probam jednu metu na 75m na mossijevoj jaruzi.. za sad..

dcae6c32acc17134ef2a2868df694dc7.jpg

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Last edited by a moderator:
Ledeni je sa Zastavom pucao i sa većim padom pa pogađao. Ne sećam se koje su daljine bile u pitanju ali možda zatreba nekome ;) ,

Hvala druze Mossi, a i da zamolim da mense izbaci iz 16J spring 25 jer sam izgleda greskom tu stavljen.

Pozdrav

Sent from my iPhone using Tapatalk

Users who are viewing this thread

Back