AGS FT&HFT-2025 Bukova jaruga turnir

A gde je ovde oranje?! Šta je ovo, crvenkapica u šumi...oranje bato, oranje, pa da se oseti prava draž HFT :)

Turnir je završen, većina nas je već stigla svojim kućama i polako se sležu utisci. Onako na "prvu loptu" možemo reći da je sve proteklo u savršenom redu, bez ikakvh problema i zastoja. Teren je bio odlično pripremljen i prilično zahtevan u fizičkom smislu, a isto tako je zahtevao prilično umeće, preciznost i snalaženje strelaca u različitim situacijama.
Okupljanje učesnika je započelo već oko 8 sati ujutru i polako su se razmenjivale ideje i proveravala oprema. U 9 sati smo poželeli svoma dobrodošlicu kratkom uvodnom reči, a onda se prešlo na upucavanje, na delu strelišta namenjenom za to - takozvani zero range.

Image00001.jpg
Image00002.jpg
Image00003.jpg
Image00004.jpg

U 10 sati je upucavanje bilo završeno i strelci su polako krenuli ka strelištu, koje je od mesta skupa bilo udaljeno nekih 300m. Na slici se vidi u daljini teren, koji je jednim delom bio na ravnom i na suncu, a drugim delom u šumi i hladovini.

Image00006.jpg

Nešto posle 10 sata sudija je zviždukom označio početak takmičenja i strelci su polako počeli da zauzimaju početne pozicije u zavisnosti da li su se prijavili za FT ili HFT.
Prvi deo terena je bio, kao što sam već napomenuo ravan, ali i osunčan.

Image00007.jpg

Naše dve dame Marina i Sanja su pucale u paru

Image00008.jpg
Image00009.jpg
Image00010.jpg
Image00011.jpg
Image00012.jpg
Image00013.jpgImage00015.jpg
Strelci koji su pucali HFT su, prema pravilima, pucali i iz ležećeg stava, što je bila novina u odnosu na klasični FT, ali su oni već imai iskustva i dobro se snalazili na terenu.
Za to vreme momci na FT su zauzimali klasične poze i pucali puni entuzijazma,

Image00016.jpg
Image00017.jpg
Image00018.jpg
Image00019.jpg
Image00021.jpg
Image00022.jpg

Nastaviće se...

U međuvremenu, druga grupa je zauzela svoja mesta u šumovitom delu terena, koji je odlikovao veći broj uspona, spuštanja, a mete su bile na različitim mestima - na visini uz drveće ili u udubljenjima terena u rupama, što je podrazumevalo različite kose hice i proračune.

Image00024.jpg
Image00025.jpg
Image00026.jpg
Image00028.jpg
Image00029.jpg

Nije bilo samo uspona. Bilo je i pucanja na dole, što je bilo jako atraktivo, kada strela stoji bukvalno na ivici odrona, a dole u rupi su poređane mete.

Image00032.jpg
Image00033.jpg
Image00035.jpg
Image00034.jpg
Image00036.jpg
Image00040.jpg

Nastaviće se...

Nakon skoro 5 sati pucanja, već pomalo umorni, krenuli smo nazad ka zbornom mestu da se okrepimo, umijemo, napijemo vode i malo odmorimo.
Posle kratkog odmora, jedna gupa strelaca je otišla ponovo do terena da skupi i skloni mete, a druga grupa je ostala da isprati dodelu medalja najboljima u HFT disciplini.
Kada je HFT u pitanju plasman je sledeći:

1. Edi
2. Žolt Postoš
3. Nenad Kovač

Pogledajte kratki video sa dodele medalja najboljima u HFT:

Nastaviće se...

Kada je FT u pitanju i tu su rezultat bili jako tesni i bukvalno su 1-2 oborene mete više rešavale ko će ići na pobedničko postolje. Dakle, postolje izgleda ovako:

1. Nenad Ugodin
2. Miljan Đorđević
3. Mladen Jordanov

Slike će uskoro stići, pa ćemo ih objaviti čim dobijemo.
Takođe, uskoro ćemo objaviti kompletne rezultate i broj poena svih takmičara, kao i fotografije njihovih takmičarskih lista.
To bi bilo sve od mene u ovim prvim javljanjim, a kako se utisci budu slegali i fotografije sortirali, mi ćemo ih, kao i uvek, objavljivati, da ostanu za uspomenu i nama i takmičarima, ali i kao podsticaj ostalima da se i oni oprobaju u vazdušnom streljaštvu.

Iskreno želim da čestitam @Bull i @nesaceh što su najviše potegli da se organizuje ovo takmičenje na koje nemam zamerki.Mete su bile odlične i funkcionalne ,imali smo 25 staza i po prvi put koristili tajmere na FT takmičenju koje organizuje AGS.Dakle sve je bilo u skladu sa propisima.
Sada samo želim da svako naredno takmičenje bude bolje!
Još jednom bravo za organizaciju!

Čestitke pobednicima u obe discipline , domaćinima na organizaciji , naravno sponzoru za izvrsnu "Gudu" , svim učesnicima na druženju i Ugodinu, Miki i Bullu na savetima!
"Bilo mi je prvi put ..." i nisam se pokajao hahahaha, opet ću!

Last edited by a moderator:
Red je da i ja iznesem svoje potpuno irelevantno mišljenje i utiske.
Pre svega bih zahvalio svima koji su radili na ovom projektu Joci, Miljanu, Voji, Neši Čehu, Nemanji, Ugodinu, Horvatu i ako sam još nekog promašio neka ne zamere, samo mi mozak stoji kao bara.
Teren je bio zanimljiv, naročito za nas iz Banata kojima je sve više od 3 stepenika planinarenje. Mete su bile zanimljivo postavljene i mogu se kategorisati u ravničarski deo, 2 uzbrdna dela i jedan nizbrdni. Meni je lično bio najzanimljiviji nizbrdni deo što ne znači da ostali nisu bili dobri, nego eto tako.
Ja sam pucao HFT prvi put u životu i bilo mi je jako teško da odredim daljinu okom a nisam koristio svoj metod pomoću dotova da to radim jer nisam imao volje ni živaca jer sam na takmičenje došao posle noći provedene na 18. rođendanu bratanca i divim se sebi kako sam sve izgurao.
No dosta lameniranja.
Mete su bile glanc nove, i super izgledaju i lepo se vidi plava pozadina u šumi. Ja lično više volim svetlu pozadinu a taman kill zone je se i posle pogodaka lepo vidi u odnosu na faceplate ali to je moje lično mišljenje i nema nikakve veze.
Bilo je nekih zastoja u početku zbog meta dok se nisu razradile malo ali to nije ništa posebno i smatram i normalnim. Svakao su te puaze dobrodošle da se malo relaksira.
Ekipa je kao po već dobro ustaljenom običaju bila relaksirana i nasmejana. Mi koji smo bili zajedno u hft sekciji koristili smo svaku priliku da ohrabrimo jedni druge zezanjem, gurali štapove u točkove jedni drugima i uopšte uzev gledano smo bili zaista užasni.

Moj učinak je bio katastrofalan ali to nije posledica nikakvih stranih faktora, zavisti stranih sila, merkura u uranu nego plod neznanja, neiskustva i neuvežbanosti.
Nadam se da ću se za sledeći put malo bolje spremiti jer sam sada naučio dosta toga.
FWB601 je sjajna puška ali je malo kabasta za nošenje po padinama. Balans je isto malo problematičan u nekim situacijama. Takođe je malo bio i problem njena snaga od 7j. u državama gde se koristi ta snaga za HFT pucaju samo do 30 ili 35m jer je preko toga misaona imenica čini mi se pogoditi nešto ponovljivo.
Optika vector 2-8 kojoj je smanjena paralaksa na oko 20m je odrađivala posao ali mislim da bi bipak bilo bolje da je 10x i da se bi se bolje pravila distinkcija između dotova.. O ovoj temi ću još razmisliti i ne bih donosio zaključke prerano.
Torba koja je ujedno i ležaljka je bila zaista korisna i to mi je možda i najbolji de opreme.

Pošto sam se raspisao, da kežem nešto i o samom HFT.
Iako je na oko vrlo sličan FT u stvari je mnogo drugačiji i nudi sasvim drugačiji vid streljaštva. Mete jesu iste ali sve ostalo je baš različito. Samo odrešivanje daljine je baš teško i mislim da zahteva tonu iskustva da bi se radilo kvalitetno. Takođe bracketing za odrešivanje daljine je dobar samo ako znate unapred neke stvari koje će biti na strelištu i njihove dimenzije u stvarnosti, mete, otvore na metama, letve koje drže....
Ne mogu da kažem da m i je jedna disciplina draža od druge, to je stvar ukusa a možda i finansija. Umeće se podrazumeva.
Ja imam opremu i za jedno i za drugo pa mogu da sudim sa te nbeke strane, a umeće nemam ni za jednu pa je onda sve malo subjektivno.
Ali mi se čini da je HFT ipak teži jer ne mogu da se koriste kuke, optike, podesivi hamsteri...
Traži više treninga čini mi se od FT jer odrediti daljinu nije lako. Opet meni je to bilo problem zbog trajektorije dijabole na 7j koja je znatno zakrivljenija u odnosu na 16j.

Nadam se da nisam previše sve udavio

PS sad sam se tek setio da se zahvalim bračnom paru Radić na izvrsnom posluženju.

Sportski pozdrav

Last edited:
Takodje bih želeo da se zahvalim svim organizatorima i ljudima koji su učestvovali u takmičenju…teren je fantastičan ,bukvalno imaju da se pucaju svi tipovi terena!
Čista desetka od mene i radujem se sledećem dešavanju na istom mestu!

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Drugari, hvala svima na lepim rečima i podršci. Ovo ne kažem kurtoazije radi, nego zaista. I mogu da vam obećam u ime svih nas, da nećemo spavati na lovorikama, nego se truditi da svako sledeće takmičenje, bilo to FT, HFT, BR, 10m stav ili nešto peto, bude još bolje i naprednije. A to će biti od koristi svima, jer samo tako se stiče iskustvo u vazdušnom streljaštvu.
Ja lično FT i HFT ne pucam jer mi je fizički zahtevno, za BR nisam imao pušku do skoro, ali sad se spremam i ja... pa ako dodeljujete medalje za poslednjeg sa najmanje bodova, upišite odmah mene za istu.

I pri samom kraju (udavio sam vas, znam) još nešto, ali ne manje važno:
Ovim putem se javno zahvaljujemo kompanijama Steyr Sport i Weihrauch Sport, koje su se odazvale našoj molbi i donirale malo svog pratećeg materijala koji smo podelili takmičarima. Svi prijavljeni takmičari su dobili traku, hemijsku olovku, značku i našivku, a osvajači medalja su plus dobili kape i bandane. Takođe je bilo i kataloga koje su mogli da uzmu svi koje zanima.
Uz to, prvoplasirani u disciplini FT je dobio jednu našu AGS metu na poklon.

IMG_20250908_160342.jpg

Evo i ja bih iskoristio priliku da se zahvalim svim takmicarima kao i ljudima koji su dosli da podrze takmicenje kao i na druzenje.
Ja licno sam jako zadovoljan kako je sve proteklo. Nadam se da je svima bilo prijatno druzenje i da je teren koji smo pripremili bio interesantan i raznolik. Po reakcijama pojedinih takmicara rekao bih da je potok bio najzanimljiviji i da je najvise utisaka ostavio.
Znam da je bilo rekao bih manjih propusta ali opet ovo je novi teren za FT u koji je za sredjivanje mnogo vremena potroseno.
Za ubuduce planiramo da jos prosirimo teren i povecamo broj staza tako da ocekujte jos bolji provod na sledecem takmicenju :)
Jos bih se zahvalio @nesaceh i Nemanji na sredjivanju terena, @Miko miko i @nesa 41 na pomoci za postavljanje terena. I @MRadic i @ZRadic na lepoj poslastici koju su nam priredili💪
Pozdrav za sve i do skorog vidjenja!

Last edited:

Users who are viewing this thread

Back