Airguns-Srbija Benchrest - diskusija u susret trećeg po redu turnira u veštini gađanja vazdušnom puškom

Mislim da ima zainteresovanih za tu disciplinu. I sam sam bih učestvovao. Treba samo dobro osmisliti discipline i krenuti sa širenjem priče kako bi se ljudi zainteresovani. Strelaca ima samo ih treba obavestiti na vreme.

Ja sam jedan od zainteresovanih. U toj "energetskoj kategoriji" imam Artemis-a M16 (PCP) i Stoeger-a RX 40 (spring), obe u 5.5mm. Da li se one uklapaju u propozicije "varmint-a"? Pogledao sam propozicije (na linku, ispod) ali nisam siguran da sam razumeo sve detalje u pogledu konstrukcije puske i energiju projektila koju ova ispaljuje (da li je 27J maksimum, pa moze i ispod toga ili mora da bude sto pribliznije 27 itd.):
https://tinyurl.com/2yplmzed

Razumem. Medjutim, da li se gornji limit odredjuje po zvanicnoj (proizvodjacevoj) specifikaciji ("ovaj nas model ostvaruje xy dzula na ustima cevi...") ili se na takmicenju, pre gadjanja, ovo kontrolise na hronometru. Dakle, takmicar ima PCP pusku koja je deklarisana kao max 45J, ali kojoj se "snaga" spusti (ogranici) na polovinu putem ugradjenog regulatora - da li je sada tretiramo kao pusku koja ne prelazi limit (27J)? Ili, pretpostavimo da hocemo da koristimo prelamacu koja sa svojom originalnom, od strane proizvodjaca ugradjenom oprugom razvija 30J. Zamenimo ovu oprugu nekom drugom, slabijom i ta puska je sada oslabljena za desetak duzla...Da li se ta puska sada uklapa u propisani "energetski rang"?

U svim disciplinama gde je snaga ograničena puške će biti hronirane tj.biće izmerena brzina i izračunata snaga.

Michael said:
Dal ima mogucnosti da se upaci i malokalibarska puska?

Joj, verujem da bi mnogi medju nama voleli, ali, to bi nas pretvorilo u "Small caliber firearms and Airguns Srbija" :)

Sta mislite da se uvedu kvalifikacije i da se pucaju dve mete za kvalifikacije i treca meta za finale? Za discipline 25 i 50m na primer. Cini mi se da sam negde procitao da su to zvanicna pravila...

Bravo za entizijazam. Moram da pohvalim novi izgled foruma,izgleda baš dobro. Radujemo se druženju i takmičenju. Od mene imate podršku za popularizaciju takmičenja preko grupa na facebook-u Vazdušno i Tetivno Streljaštvo i Airguns Serbia. Možemo da pomognemo i oko nekih nagrada za učesnike takmičenja. Da malo poguramo celu priču.

Cek jesmo li definisali jel se puca posebno 70 i 90 ili samo 90 ili 70 kvalifikacije pa ko prodje onda puca 90 metara

Definisali smo da će se pucati. Da li će 70m biti kvalifikacija za 90m, to treba da još razmislimo (nameće se kao logično ako bude više prijavljenih).

Za Lr ako trebamo toplu vodu izmisliti, moje mišljenje, da se pucaju grupe po 5 hitaca u papir...+ sajteri... 150-200-250m u jednu disciplinu. Tako nebi previše vremena zauzeo, Ako biće drugi dan, ko zna ko će doputovati opet, samo za jednu disciplinu.

Pucaće 10 ili 11 ljudi odjednom, tako da će jedan set trajati 45min do sat vremena u proseku.. Definitivno će sve biti završeno za 1 dan, to nam je i zakonski uslov pošto prijavljujemo međunarodni turnir. Kada bi išli na dva dana, morali bi unapred da predajemo previše podataka ministarstvu (brojeve pasoša, lokacije gde će odsedati stranci itd..).

Predlog za discipline (trebalo da izgleda otprilike ovako):

Dijabola:
25m opruga LV
25m opruga HV
25m pcp LV
25m pcp HV
50m 16j
50m do 5.5mm
70m do 7,62 mm
90m do 7,62 mm

Bez ikakvih ograničenja po tipu snage i municije:

150m
200m

Lično nisam za spajanje LR u jednu discipnu, mišljenja sam da to favorizuje skuplju opremu i iskusnije pucače i da bi (bar za prvo vreme) trebalo da izbegavamo ponovno upucavanje optika na licu mesta. Takođe razmišljamo da se sad pucaju samo dve daljine LR (možda 200 i 250 ili 150, 250?) da ne preterujemo odmah, lako će se to proširivati.

Last edited:
Iskustvo favorizuje svakako kao i sve ostele discipline
Pucaće 10 ili 11 ljudi odjednom, tako da će jedan set trajati 45min do sat vremena u proseku.. Definitivno će sve biti završeno za 1 dan, to nam je i zakonski uslov pošto prijavljujemo međunarodni turnir. Kada bi išli na dva dana, morali bi unapred da predajemo previše podataka ministarstvu (brojeve pasoša, lokacije gde će odsedati stranci itd..).

Predlog za discipline (trebalo da izgleda otprilike ovako):

Dijabola:
25m opruga LV
25m opruga HV
25m pcp LV
25m pcp HV
50m 16j
50m do 5.5mm
70m do 7,62 mm
90m do 7,62 mm

Bez ikakvih ograničenja po tipu snage i municije:

150m
200m

Lično nisam za spajanje LR u jednu discipnu, mišljenja sam da to favorizuje skuplju opremu i iskusnije pucače i da bi (bar za prvo vreme) trebalo da izbegavamo ponovno upucacanje optika na licu mesta. Takođe razmišljamo da se sad pucaju samo dve daljine LR (možda 200 i 250 ili 150, 250?) da ne preterujemo odmah, lako će se to proširivati.
Slažem se što se tiče iskustva... Ali sajteri na svakoj daljini svakako trebaju. Ako gledamo realno, trebalo bi razdvojiti po daljini gađanja, Lr u dve discipline. Impakt M3 i Maverick jede sve iznad 150m, tu nema šta tražiti ostalima(teoretski možda V3, Uragan2 ali ih nema). Zato bi napravio 100-125-150(120-150-180), i 150-200-250... A vreme za jednu disciplinu ne treba više nego ostalim...

Bravo za entizijazam. Moram da pohvalim novi izgled foruma,izgleda baš dobro. Radujemo se druženju i takmičenju. Od mene imate podršku za popularizaciju takmičenja preko grupa na facebook-u Vazdušno i Tetivno Streljaštvo i Airguns Serbia. Možemo da pomognemo i oko nekih nagrada za učesnike takmičenja. Da malo poguramo celu priču.

Hvala za pohvale! Pričaćemo uživo oko saradnje.

Iskustvo favorizuje svakako kao i sve ostele discipline

Ako gledamo realno, trebalo bi razdvojiti po daljini gađanja, Lr u dve discipline. Impakt M3 i Maverick jede sve iznad 150m, tu nema šta tražiti ostalima(teoretski možda V3, Uragan2 ali ih nema). Zato bi napravio 100-125-150(120-150-180), i 150-200-250...

Predlažeš da napravimo dve discipline i da u kraćoj (100-125-150) zabranimo FX?

Users who are viewing this thread

Back