Anschutz 8001

R10 cu svakako probati, eventualno i puska u stegu, pa poredjenje sa jeftinijim varijantama
Cekam da mi stignu ove stvarcice:
http://www.schiesssport-baur.de/Schiesssport-Zubehoer/Visierung/Visierlinienerhoehungen/Visierlinienerhoehung-XXL-20mm.html
Trebalo bi da mi omoguci komfornije nisanjenje (prirodniji polozaj vrata) pa time nadam se i bolje grupe, a usput ce i "druga nula" da bude na nesto preko 20m za lakse eksperimentisanje na otvorenom bez mucenja dioptera...

Ako sam dobro shvatio, Vi hoćete da podignete nišane na pušci? To je dobra ideja, samo onda treba testirati na kojoj se tačno daljini drugi put presecaju nišanska linija i balistička kriva. Ako je ovakav rezultat sa naslona bio sa Meisterkugeln dijabolama, mogu misliti kakav će biti sa R10. :D

Igrao se danas malo - udaljenost mete 24m, umeren vetar, dijabole RWS Meisterkugeln 0.53 i JSB Exact 0.547, nisan podesen na 10m. Rezultati su na slikama, a moj utisak je da bez 16j na livadu ne treba izlaziti :D

Attachments

• 10 X JSB.JPG
    10 X JSB.JPG
    648.6 KB · Views: 4,888
  • 4 X 5.JPG
    4 X 5.JPG
    692.9 KB · Views: 4,889
  • IMG_8905.JPG
    IMG_8905.JPG
    640 KB · Views: 4,890
  • IMG_8907.JPG
    IMG_8907.JPG
    572.7 KB · Views: 4,890
Što više čitam Vaše postove, više mi se dopada ova puška! :D Ovo su zavidni rezultati i za pušku sa optikom, a ne sa diopterima na ovoj daljini... s obzirom da su upucani na 10m. Koliko vidim, stigle su one spravice koje ste naručili za povećanje visine nišana? Da li su grupe sa Exactom prebačaji ili podbačaji, pošto ne znam kako su bile okrenute mete? :)

Sa JSB su prebacaji, velika je razlika u BC izmedju JSB i RWS. Ukoso je stajala samo meta na poslednjoj slici kada sam pucao sa JSB 10 x za kraj. Nemam utisak da je na toj razdaljini diopter inferioran u odnosu na optiku, naravno ako centar mete nije bas mali - vise je nezgodno je sto ne vidis odmah rezultat.

ta puska ima potencijal da sa optikom na 25m pravi grupu kao i na 10m.
Ni na 50m rezultati nebi bili mnogo losiji.
Sto se tice snage slazem se da bi 16j bilo idealno ali u zatvorenim uslovima i 7.5j bi dobro grupisalo samo sto bi dosta bio veliki pad dijabole.
jos da dodam da ajnsuc puske dosta preradjuju u 16j i koriste ih za ft takmicenja pa eto i dojma o njihovoj preciznosti

Moze biti da si u pravu... ja sam ipak ocekivao da cu imati nesto bolje grupe, valjda zato sto sam na 10m prakticno potvrdio fabricki test, mada ne sa krova auta i po vetru, vec udobno sedeci sa puskom dvostruko naslonjenom

Attachments

• IMG_8932.JPG
    IMG_8932.JPG
    594.9 KB · Views: 4,855
Interesantan je podatak da fabrika Anschutz ne koristi tehnologiju hladnog kovanja u proizvodnji cevi za oruzje (kao ni firma Lotar Walther), i uopste da se "hammer forged" cevi retko vidjaju kod vrhunskog oruzja namenjenog takmicenju

Cevi koje si izradjene metodom hladnog kovanja vise su poznate po izdrzljivosti nego po preciznosti i rade se za velikoserijsku proizvodnju. Anschutz, lotar walther..... cevi izradjuju metodom plasticne deformacije izvlacnjem alata kroz cev (button), po veku trajanja su izmedju kovanih i rezanih. Cevi izradjenje metodom rezanja su najpreciznije i malo izdrzljive, zbog nemogucnosti koriscenja visoko ugljenicnh celika (ma da je ovo za celike pod znakom pitanja).Ova metoda se koristi u malim firmamam i kucnim radionicama. Postoji jos i elektro hemijski postupak (erodiranje) i to je relativno nova metoda... Svi ovi nacini imaju i podvarijante izrade.

Tjunirao sam pusku malo, digao je na blizu 10J i naravno merio sve i svasta. Cisto kao info da je i ovako nesto moguce, sa H&N finale match pistol 0,49g ,koji ranije nisam ni probao puskom, bio je niz od preko 20 identicnih ocitavanja 655 fps, koji sam dva-tri puta bio presekao drugim dijabolama radi kontrole. Kad je hroni jednom pokazao 654, nastavio sam jos malo - opet sve 655. Za neverovati. Primera radi, RWS R10 0,53g, koji je u istoj klasi, kretao se 618-623, a kometin JSB 0,547gr 604-616.

Kako ovo lepo izgleda... :) Na kraju će sa standardne da pređe u Field Target pušku. Možete li da objasnite kako ste tjunirali pušku i podigli je na 10J? Koja je ovo optika? :)

Stefane, obradio sam na strugu telo regulatora pritiska i povecao na taj nacin za oko 33% zapreminu plenuma (prostor izmedu regulatora pritiska i ventila) koji je fabricki veoma mali, optimizovan za 7,5j. Na slikama se vidi gde je regulator i kako on izgleda nakon obrade. Naravno, snaga se moze podici i dotezanjem opruge strikera, ali to se tako ne radi. Optika je Delta Titanium 4-16x42AO

Attachments

• IMG_0290.JPG
    IMG_0290.JPG
    233.1 KB · Views: 4,783
  • anschutz8002_9003.jpg
    anschutz8002_9003.jpg
    1.1 MB · Views: 4,782
Jasno mi je, ali da li se sada puška može vratiti na fabričkih 7.5J ili? Jel taj model optike sa Mil Dot končanicom ili sa 4plex? Jedno vreme je u Teleskop Novi Kneževac ova optika koštala 33.000 dinara, a sada vidim da košta oko 40 i nešto. Do kojih daljina ste testirali ovu lepoticu? :)

Naravno da moze, popusti se opruga strikera za oko 1/3 kruga od fabricke postavke za 7.5J. Tu ima i nekog benefita, kako zbog dodatnog smanjenja vibracija vec iovako mrtve puske (masa strikera je 15 grama, hod 5mm), tako i zbog neznatnog povecanja efikasnosti.
Optika ima duplex koncanicu a testa nije bilo, osim upucavanja na 10m.
JSB Exact Express .177 verovatno ne drzi niko kod nas?

Express niko kod nas. Probaj kod ovih, imaju RS ( malo lakše). Pitaj ih, možda imaju i Express. Free delivery do Srbije, a savet je da naručuješ po jednu kutiju nedeljno i malo je skuplje, jer naši uzmu još 400 din po kutiji. Čisto da znaš šta te čeka... Ja sam uzimao već par puta.
http://m.ebay.co.uk/sch/i.html?sid=sharg_sklad_militarny&_pgn=1&isRefine=true

Najveći izbor JSB dijabola kod nas ima Grof, ali oni nažalost nemaju ni Exact Express ni Heavy. Ima li negde Exact Heavy kod nas?
Odlično kolega Sportex, sviđa mi se kako ste opremili i tjunirali optiku. Na prvi pogled mi se učinilo da je optika mogla da bude montirana malo niže i na većoj udaljenosti od oka, ali Vama to ne znači ništa jer je kundak podešavajući. Kakvi su utisci sa optikom (kvalitet slike, mehanike na prvi pogled, garancija i to? I možemo li znati gde ste je kupili i ima li u ponudi još nekih modela sa podešavanjem paralaxe? Hvala unapred! :)

Fino sto si stavio optiku i povecao joj snagu. preporuka je ako moze da se pojaca na 16j i dobijas finu ft puskicu sa kojom bez problema mozes da grupises do 50m.
Svakako u toj puski ima potencijala za tako nesto.
Ocekujemo neke fotke grupa na vecim daljinama :D

Samo sam čekao da se ti javiš, od početka si priželjkivao da se tjunira i pretvori u FT pušku... :-D I meni se dopada.

Vikash said:
Express niko kod nas. Probaj kod ovih, imaju RS ( malo lakše). Pitaj ih, možda imaju i Express. Free delivery do Srbije, a savet je da naručuješ po jednu kutiju nedeljno i malo je skuplje, jer naši uzmu još 400 din po kutiji. Čisto da znaš šta te čeka... Ja sam uzimao već par puta.
To se zove korisna informacija, hvala!

bullpuppcp said:
Ocekujemo neke fotke grupa na vecim daljinama :D
Ako bude grupa za fotke cemo lako :D
Mada ja bih voleo i da jednom osmotrim uzivo HW100

StefanS said:
Na prvi pogled mi se učinilo da je optika mogla da bude montirana malo niže i na većoj udaljenosti od oka, ali Vama to ne znači ništa jer je kundak podešavajući.
Nisanska linija je 55mm iznad ose cevi, meni je to ok.

StefanS said:
Kakvi su utisci sa optikom (kvalitet slike, mehanike na prvi pogled, garancija i to? I možemo li znati gde ste je kupili i ima li u ponudi još nekih modela sa podešavanjem paralaxe?
Optika je kupljena od firme Stardast, placena je 300e, imali su komada jedan. Moji utisci ukratko: finis prosecan u okviru cene, pokretni delovi klize kako treba, eye relief je frustrirajuce malog raspona, koncanica je tanka, AO oznake se fino poklapaju sa stvarnom razdaljinom. Slika u poredjenju sa Bushnell Elite 3200 10x40 je tu negde, mozda za trunku tamnija na istom uvecanju.
Od optika za nase potrebe to je bio jedini model.
Opcija mi je bila i da po slicnoj ceni kupim napolju i ''prenesem'' neki Simalux ili skromniji Sightron, ali ovaj detalj na Delti me osvojio:

Attachments

• IMG_0327.JPG
    IMG_0327.JPG
    283.6 KB · Views: 4,728

Users who are viewing this thread

Back