Artemis LP400

Miodragb

Member
Vazdušni pištolj Artemis LP400 pripada kategoriji "single stroke pneumatic" (SSP) pištolja, i za njegov rad vam ne treba CO2, pumpa, boca ili kompresor. Samo vazduh, kutija jeftinih dijabola i, naravno, meta. Karakteristike pištolja su sledeće:
- kalibar 4.5mm
- dužina čelične olučene cevi: 175mm
- masa: 670g
- materijal - aluminijumski liv i nešto malo plastike
- brzina na ustima cevi: oko 90m/s (sa neprobranim dijabolama H&N Excite Plinking)
- prednji nišan: fiksni
- zadni nišan: podesiv po pravcu
- namena pištolja: plinking i gadjanje meta na 10 metara

20250321_082149.jpg

20250321_082249.jpg

Na Youtube-u imate prikaz rada pištolja, a ja bih, posle ispaljene jedne kutije gore pomenutih dijabola, izneo neka svoja zapažanja.
Obzirom na cenu, LP400 je iznenadjujuće dobar i precizan pištolj. Na 10 metara, u zatvorenom prostoru, sa oslonca i sa dijabolama "Excite plinking", pravi grupe od 25mm.

20250321_112917.jpg

Sa probranim i skupljim dijabolama bi verovatno pravio i manje grupe, ali je meni i ovako super, ne mogu da skinem osmeh sa lica.
Da se ne lažemo, voleo bih da umesto Grčke boginje lova bude Walther (LP400), ali koliko para, toliko muzike.

Okidač je jednostepen i osetljiv. Pištolj nema kočnicu, pa treba biti oprezan, kao i sa svakim oružjem. Kako je pištolj SSP, nema skoro nikakav trzaj, što značajno utiče na preciznost.

Neke delove pištolja sam i unapredio:

- Plastične korice sam zamenio drvenim (Aliexpress) i dodao gumeni umetak za prste (takodje Aliexpress). Sada pištolj bolje leži u ruci, i manje mi se znoji dlan.
- Zadnji nišan je podesiv po pravcu, ali ne i po visini, pa na 10m mora da se nišani iznad mete. Pošto je zadnji nišan uguran u poprečni trapezni utor (lastin rep), koji je istih dimenzija kao i na "pravom" Colt 1911, prva ideja mi je bila da pazarim podesivi nišan, ali me je cena istog (4x cena pištolja) odvratila od te ideje. Zato sam na 3D štampaču odštampao novi zadnji nišan, koji je za nijansu viši od originalnog, i ima širi prorez, te sam dobio vrlo upotrebljivu nišansku sliku na 10m, sa odgovarajućom metom.

Dok mi ne dodje u ruke neki Walther / Pardini / Morini (dobro, može i neki Steyr, nisam izbirljiv), poslužiće i ovaj.

Šta kod ovakvih pištolja može da se pokvari, ima li rezervnih delova?
I nikako mi nije jasno zašto skoro svaki model mora da liči na Colt??

Šta kod ovakvih pištolja može da se pokvari, ima li rezervnih delova?
I nikako mi nije jasno zašto skoro svaki model mora da liči na Colt??
Ima nešto delova kod Balistas-a, verovatno su to delovi koji riknjavaju. Tehnički gledano, osim o-ringova koji su potrošna roba, crv sumnje me izjeda oko čivija koje povezuju navlaku sa ramom i osovinom klipa. Čivije su čelične, ali je navlaka aluminijumska i vidjena da se razloče od upotrebe. Negde sam pročitao da je životni vek pištolja preko 5000 dijabola. Videćemo.
A zašto baš Colt 1911? Pa ajmo ovako: ovog meseca se navršava 114 godina od kako je vojska SAD zvanično usvojila ovaj pištolj. Rame uz rame sa AK47 i Lugerom, Colt 1911 spada u legende koje prepoznaju i oni koji ne vole oružje. O dizajnu i "lepoti" neću da pišem, jer lepota je u oku posmatrača :)

Juče na strelištu sam upoznao gospodina Miodraga i oduseveo se pomenutim pištoljem. Doduše nisam ga video u fabričkom izdanju, ali ovako estetski doradjen je super, lepo lezi u ruci. Odlicna igračka, za bas simboličnu cenu. Ja bih tu samo laser stavio i zabava zagarantovana :)

Juče na strelištu sam upoznao gospodina Miodraga i oduseveo se pomenutim pištoljem. Doduše nisam ga video u fabričkom izdanju, ali ovako estetski doradjen je super, lepo lezi u ruci. Odlicna igračka, za bas simboličnu cenu. Ja bih tu samo laser stavio i zabava zagarantovana :)
Evo, može nešto ovako :)

Laser.jpg

Hvala kolega Beretta na ideji. Da vidimo kako puca. Krugovi su "olimpijske" sedmice za 10m, sa neprobranim H&N Excite Plinking dijabolama, po 5 komada, na 10m.

Mete.jpg

1. Sa laserom i sa oslonca, Ovo potvrdjuje da pištolj slaže dijabole u 25mm.
2. Sa laserom, olimpijski stav.
3. Bez lasera, olimpijski stav.

Mete 2 i 3 pokazuju da praktično nema razlike u veličini grupa sa i bez lasera, i da sam podjednako loš strelac.

Users who are viewing this thread

Back