Artemis M16 5.5mm

Elem, interesuju me ako je ko voljan da podeli iskustva kako pozitivna, tako i negativna vezana za modifikaciju

Niko se ne hvali negativnim rezultatima. Konkretno za M16 na servisu sam imao veliki broj neuspešno modifikovanih pušaka. Oštećenih cevi, sedišta ventila i barrel connector-a.
Što se modifikacija tiče, M16 ima kratku cev i najveći benefit se ostvaruje zamenom cevi sa FX linerom od 600mm pravio sam ih i sa 700mm ali to izgleda kao grotska (predugačko). Svakom ko to želi pre svega iskreno kažem da se to ne isplati, da je bolje da u startu kupe drugu pušku sa dužom cevi i većim plenumom.

Niko se ne hvali negativnim rezultatima. Konkretno za M16 na servisu sam imao veliki broj neuspešno modifikovanih pušaka. Oštećenih cevi, sedišta ventila i barrel connector-a.
Što se modifikacija tiče, M16 ima kratku cev i najveći benefit se ostvaruje zamenom cevi sa FX linerom od 600mm pravio sam ih i sa 700mm ali to izgleda kao grotska (predugačko). Svakom ko to želi pre svega iskreno kažem da se to ne isplati, da je bolje da u startu kupe drugu pušku sa dužom cevi i većim plenumom.
Poštovanje Vojo, možete li da navedete par pušaka koje su po Vašem mišljenju najprihvatljivije za modifikacije (ne računajući narvno FX modele koji su sami po sebi totalno modularni) ?

Izaćićemo iz teme. Prosta je matematika. Može se modifikovati svaka puška ali se to ne isplati. Ako diskutujemo o totalnim modifikacijama isplati se modifikovati samo najskuplje puške. Kada modifikujemo jeftiniju pušku na primer M16, zamenimo sve opruge, regulator, dodamo plenum od FX Mavericka, jeftiniju kinesku karbonsku bocu i lep kundak, daleko prebacimo cenu FX Crown ili FX Dreamline...

Izaćićemo iz teme. Prosta je matematika. Može se modifikovati svaka puška ali se to ne isplati. Ako diskutujemo o totalnim modifikacijama isplati se modifikovati samo najskuplje puške. Kada modifikujemo jeftiniju pušku na primer M16, zamenimo sve opruge, regulator, dodamo plenum od FX Mavericka, jeftiniju kinesku karbonsku bocu i lep kundak, daleko prebacimo cenu FX Crown ili FX Dreamline...
Ok, hvala.

Evo u prilogu slike kako ne treba i kako treba obraditi transfer port. Ovo sa slike 1 je rađeno burgiom i kompletan "barrel connector" je uništen, dijabola ovaj krater ne može da prođe bez teškog oštećenja. Na slici 2 se vidi kako to treba uraditi.
Једно питање Војо, за све нас који се не разумемо најбоље. Шта се тачно добија овом, ако може да се каже благом модификацијом ( значи без промене цеви ), само обрада унутрашњих ивица, ако сам разумео трансфер порта ( или како се већ зове ) итд. ? Јел само снага ( онда и колико, ако је Артемис м16 просечне снаге око 37 џула) и прецизности или оба? Хвала.
Живео

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Na slici je prošireni transfer port. Originalni je 4mm, ovaj je ovalni 4.2 x 5mm Proširenjem transfer porta dobija se samo bolji protok vazduha, samim tim veća brzina ili manji pritisak pri istoj brzini pa samim tim i manji trzaj pri opaljenju. U kombinaciji sa novom (slabijom) oprugom ventila dobija se još više istog efekta :) dakle još veća brzina ili još manji pritisak regulatora. Preciznost zavisi 99% od cevi, a cev je (da ponovim ko zna koji put) lutrija. Poliranjem cevi se može dobiti malo, ništa spektakularno.

Last edited:
Na slici je prošireni transfer port. Originalni je 4mm, ovaj je ovalni 4.2 x 5mm Proširenjem transfer porta dobija se samo bolji protok vazduha, samim tim veća brzina ili manji pritisak pri istoj brzini pa samim tim i manji trzaj pri opaljenju. U kombinaciji sa novom (slabijom) oprugom ventila dobija se još više istog efekta :) dakle još veća brzina ili još manji pritisak regulatora. Preciznost zavisi 99% od cevi, a cev je (da ponovim ko zna koji put) lutrija. Poliranjem cevi se može dobiti malo, ništa spektakularno.
Хвала на одговору. А ако причамо о снази, колико би то отприлике било?

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Pozdrav ljudi, na koliko bari pumpate ovu pušku... Ja sam imao pravilo da je pumpama na 200bara, međutim jednom sam je napumpao na 230, i mislim da sam oštetio o-ringove ili ko zna šta... Sada je puška ok i ne znam da li da nastavi sa pumpanjem do 200 ili smem da idem i više, kakva su vaša iskustva?

I ja sam imao problem sa nepovratnim ventilom par puta. Ali se to lako resava. Napravio sam nov ventil po ugledu na puske koje se pune do 300B i vec godinu dana punim pusku na 250 i nema problema. Bukvalno 10 min posla.

Ja ću sada da pričam o nečemu u šta se ne razumem, ali ako je ta boca (tj cilindar) atestorana do 250 bari, a ventil osim što služi za punjenje je i neka vrsta sigurnosti, u smislu da će prvi da popusti ako se pretera sa pristiskom, i onda mi je logično da ne bi smeo da se menja jačim ventilom, jer ja lično nikad ne bih rizikovao da mi cilindar eksplodira.

Opet kažem možda sam nalupao gomilu gluposti ali prosto kad radim sa nečim što je pod tolikim pritiskom, volim da sam oprezan i siguran.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Ja ću sada da pričam o nečemu u šta se ne razumem, ali ako je ta boca (tj cilindar) atestorana do 250 bari, a ventil osim što služi za punjenje je i neka vrsta sigurnosti, u smislu da će prvi da popusti ako se pretera sa pristiskom, i onda mi je logično da ne bi smeo da se menja jačim ventilom, jer ja lično nikad ne bih rizikovao da mi cilindar eksplodira.

Opet kažem možda sam nalupao gomilu gluposti ali prosto kad radim sa nečim što je pod tolikim pritiskom, volim da sam oprezan i siguran.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
To je jednosmeran ventil za punjenje i nema veze sa atestiranim pritiskom boce i nema nikakvo svojstvo u sigurnosti. Atremis je napravio taj ventil sa malo ostrim ivicama i ostecuje o ring. Probao sam da ga poliram ali ne vredi.

Daleko si od lupanja, proizvođači često namerno ostavljaju najbezbedniji način da se pritisak oslobodi željenom (sigurnom) pravcu kako (u slučaju proboja) ne bi došlo do eksplozije a samim tim i povreda ili nečega još goreg. Na primer: kod CS200 namerno je istanjen cilindar na određenom mestu, kod wildcat/maverick to mesto je kapica glavnog ventila, kod artemisa to je nepovratni ventil i da ne nabrajam dalje.

Znači sve u svemu, najbolje da ostane punjenje do 200bari :)

Recimo 220, ničemu ne prija da ga teraš po gornjoj granici. Ni živim bićima, ni motorima, ni procesorima pa ni sudovima pod pritiskom.

Users who are viewing this thread

Back