Artemis M22

Svakako ne može da škodi ako se puni na 200 bari, ali opet računam ako je proizvođač deklarisao na 250 bari da može toliko.
Ja imam M16, kome je maksimalni pritisak isto 250, ruku na srce nisam ga punio toliko nikad jer imam pumpu pa me mrzi toliko da pumpam, ali na 220-230 redovno punim i nije bilo nikakvih problema.

Послато са POCO F2 Pro помоћу Тапатока

Za ovu informaciju nek ti odgovore vlasnici M22-ojke. Ja imam M16 i on ne poseduje drugi manometar, ima samo glavni za pritisak u cilindru.
Mene malo buni jedna stvar, rekao si da si podesio regulator na 120 bara, a manometar ti pokazuje 110, što znači da ti je regulator ipak na 110.

Послато са POCO F2 Pro помоћу Тапатока

Лако ћеш утврдити да ли ти лажу манометри или ниси ни подесио регулатор на 120б. Ја сам на М16 усместо шрафа за декомпресију ставио манометар који показује притисак у пленуму. Када пуцам са хронијем и брзина скочи мало, тада погледам манометар, па после 2 дијаболе крене да пада, и тада очитам колико показује манометар на цилиндру и код мене су отприлике оба тада на 105б. Не могу баш да очитам тачно као да је неки дигитални, али колико могу да видим она оним ситним подеоцима показује тачно.

Када пуниш цилиндар, види да ли ти се слажу манометар на цилиндру и на филу.

Па на то питање можеш да добијеш 100 одговора. Повећање притиска иза регулатора углавном значи подизање снаге... Наравно ако је пропраћено и другим захватима, неким дорадама проширивању канала кида ваздух иде, замени опруге чекића или променом тензије опруге, додатни пленуми... Уколико питаш за фабричко сетовање на М16 је углавном било 125-130б.
Свакако ниси требао да дираш регулатор, а да ниси мало ушао у материју.

AleksandarCvetkovic said:
Mene interesuje manomrtar iza regulatora koliko kod vas pokazuje. Onaj manji ispod puske. 110b je kod mene.

Kolega ima Mk2 verziju M22 koja ima dva manometra, prva verzija koju ima većina (ja) kod nas ima samo manometar na cilindru. Drugi, dodatni manometar pokazuje pritisak posle regulatora. Zato i uglavnom i ne znamo koliki je pritisak iza regulaora (osim ako se puška ne rastavi i priključi na manometar kao što je neko rekao).

Па ја сам ти одговорио на твоје питање и више од тога.
То што имаш још једну пушку би значило шта?
Нема на чему, и други пут...

Postovani
Moze li se na Artemis M22, uz dorade montirati spoljno podesivi regulator od M16A ili M16D?
Unapred HVALA

Pošto se moj M22 (5.5mm) dosta čuje reših da stavim moderator. Unutar shroud-a u poslednjih 10-tak cm postoji 5-6 komora (kombinacija poluloptastih podloški i čaura-distancera), ali nije efikasno koliko sam želeo.

Prvo sam nabavio adapter za 1/2-20 navoj za Artemis M22 sa ebay-a iz Engleske.

Adapter_M22.jpg

Zatim sam naručio moderator sa Alija, ali nisam obratio pažnju, navoj je 1/2-28. Pa sam Alija nabavio i adapter sa 1/2-20 na 1/2-28. (Verovatno je za neku AR15 priču.)

6inch.jpg

6inchB.jpg

adapter 1-2 20-28.jpg

Da bih uvrnuo adapter za M22, morao sam da izbacim 2 podloške, jednu čauru i da skratim za 2.5mm poslednju čauru. Na slici se vidi zazor na adapteru dok nisam skratio (izbrusio) distancer.

20220501_174354.jpg

20220501_174406.jpg

Testirao sam preciznost sa i bez moderatora, na 30m sa džakčića i u toj seriji je preciznost bolja sa moderatorom.

20220501_174439.jpg

Ono što je najvažnije, sada je M22 dosta tiša, uz cenu da moram da navrćem/odvrćem moderator, jer ne staje u kofer montiran. (Ime neke draži u navrtanju sa svih 10 prstiju, evocira na 007 i sl. kinematografiju.)

Imam M22 par godina, tek sam nedavno shvatio da je moguće relaksirati mehanizam za okidanje tako što se pridržava ručica zatvarača u zadnjem položaju i okine obarač. (Bezbednost: Ne držati dijabolu u cevi. Prilikom relaksiranja, cev usmeriti u bezbednom pravcu.)

U zadnhje vreme poceo sam da se ponovo druzim sa 22 jkom.Posto je dugo stojala zapostavljna resio sam da joj malo posvetim paznje.Na nekoliko zadnjih pucanja je samo ona isla.Juce izvrseno malo poboljsanje bolta.Koje je odmah na gadjanu dalo pozitivne rezultate. Olaksana manipulacija pri natezanu.veca povrsina za hvat.

Tako da je puska ponovo postala aktuelna.

Attachments

• 6.jpg
    6.jpg
    258.1 KB · Views: 474
  • 5.jpg
    5.jpg
    304.9 KB · Views: 474
  • 4.jpg
    4.jpg
    280.7 KB · Views: 474
  • 3.jpg
    3.jpg