wooyadeen said:
Ja sad stvarno ne razumem (tj mislim da ti mene nisi razumeo). Takođe mislim da si pobrkao uloge proizvođača i uvoznika. Elem kinezi (proizvođač) su sastavljali puške. Podloške niko nije naknadno dodavao, namontirane su u fabrici i tako su došle iz iste, puške su sa podloškom dolazile u svakom uvozu od prvog do danas, kao što vidite ima ih i kod kraleta. Takođe i diana puške iz topguna imaju te iste podloške.
Znam da ova priča ne vodi nikuda, ali da napišem isto što sam i gore samo malo precizniji da budem.
Puska se proizvodi već par godina. Već u prvim serijama kineski inženjeri i monteri su videli da za neki deseti deo milimetra rukav cekića (pretpostavljam da je do njega) je deblji nego sto treba. Prvo su isporucivali puške sa odvijenim šrafovima kao sto sam ja dobio i iznenadio se kada sam skinuo kundak kada su ispala 2 srafa, a eto na kraju našli rešenje u dodatim podloškama. Ništa meni ne bi smetale podloške, nego sam samo konstatovao da kada su već videli problem koji imaju puške prilikom montaže, nisu ga rešili kako treba nego su slali puske sa odvijenim šrafovima ili eto na kraju sa podloškama. Žao mi je sto ima je takva politika, bojim se da će sa narednim modelima pokvariti imidž brenda koji su napravili u svetu. Nisam ja ni pomislio da je neki nemac to dodavao prilikom reklamacije.
wooyadeen said:
Uvoznik inače snosi svu odgovornost i sav rizik. Kad god se pokvari puška, popravku i delove plaća uvoznik (ne proizvođač, bez obzira opravdano ili ne).
Što se tiče uloge proizvođača i uvoznika da pokušam da razumem šta ne razumem.
Kupujem pušku i dobijem dobijem garanciji od godinu dana jer tako daje fabrika kazu u radnji. OK, mozda se to kosi sa zakonima ove zemlje, ali to sad nema veze za ovu priču. Znači covek je uvoznik, pretpostavljam da će naručiti i određenu količinu rezervnih delova o svom trošku da kada jednog dana budu reklamacije može brzo da reakuje i isporuči serviseru, a sve u cilju zadovoljnih mušterija. Neispravne delove pošalje fabrici (ili mu oni veruju da su neispravni) i šalju mu nove. Tako to funkcioniše kada si uvoznik, a ako prodavac plaća popravke onda se zove drugacije.
wooyadeen said:
Kolega nije ostvario pravo na garanciju. Puška mu je vraćena neprecizna. Panim (Zlatko) je bez insistiranja kupca sam doneo drugu pušku sa koje sam ja skinuo cev pa zvao kolegu naknadno da dođe na zamenu. Ja se tako sećam događaja ali zarad istine bih zamolio pomenutog kolegu da opiše šta se dogodilo (moguće je i da sam pogrešno zapamtio).
Sećam se te priče i lep gest Zlatka....mada opet ukoliko je ustanovljeno da je cev montirana naopako i da je fabrička greška (čok okrenut ka bloku), ne znam kako su mogli da odbiju tu reklamaciju.
wooyadeen said:
Nadam se da neko ne misli da sam ja protiv toga. Ja bih zaista voleo da svi proizvođači šalju sve puške kod mene na pregled ili "nulti servis" kako god da to nazovemo. Ja to radim za novac i to bi meni baš odgovaralo.
Ja sam pisao iz svog ugla da bih bio srećniji kada bi se tako radilo. Ipak smo svi iz različitih delova ove naše male zemlje, pa je baš cimanje posle uglavnom zbog sitnica prelaziti XY kilometara, gubili vreme i ponajviše živce.
wooyadeen said:
Slučajno baš imamo primer najvećeg evropskog prodavca koji je te puške isporučio našem uvozniku, pa se možemo uveriti kako se to radi u evropi, i oni su poslali puške bez da ih prethodno provere...
Cela ova prepiska je i krenula od ovoga....Nestašica Artemisa M16 u 5.5mm, lepo vreme, mi pišemo ovde pozitivne kometare i ljudi žele da kupe. Zlatko narucio kontigent iz Kine za jesen i javlja da je uz velike napore uspeo da nabavi određeni broj pušaka iz Kral-a. Ispostavilo se da su sve bile felericne i nameće se logično razmišljanje da su sve bile reklamirane.
To je samo moje razmišljanje koje ne znači da je isparavno, ali znam kako finkcionišu stvari na zapadu. Tamo se kupac poštuje, tamo se za neispravnost vraća novac uz izvinjenje prodavca. Isto tako prodavac ne sme da se igra ni u ludilu da taj isti proizvod prodaje kao nov, nego jasno napise "refabricated". Možda je ovo moja nekao teorija zavere i nisam u pravu, ali neke stvari koje se u poslednje vreme dogadjaju mi daju prava da tako razmišljam.... npr pre par dana famozno poskupljenje ZAN slagova u 23 grain-a. Video čovek da smo ih ishvalili i onda samo oni poskupeli za 600 din. Nakom poziva našeg kolege su pojeftinili. Hvala bogu da nismo Severna Koreja, pa da zavisimo od (samo)volje uvoznika, naručićemo ih direktno iz Slovenije.
Žao mi je što iznosim sve ovo, znam da je tvoja pozicija nezahvalna da išta kometarišeš, pa se osetiš da je ovo indirektno napad i na tebe kao servisera. Ni jednog trenutka to nije bilo, znam da si ti ljudima otklanjao sve kvarove u roku, mene si više puta primio kad god sam pozvao, ali neke stvari mi smetaju kod uvoznika(distributera, preprodavca, nakupca) i moram da kažem.