B3-2 opruga

Nordmaner

New member
Izvinite ako opet otvaram istu temu jer staru ne mogu da nadjem ili je mod obrisao.
Da li moze neko da obijasni sta je bitno ako rasklapam vazdusnu na sta treba obratiti paznju i da li neko zna kakva opruga bi odgovarala na ovu vazdusnu,hteo bi da stavim jacu.I kakvu mast ubaciti unutra posle rasklapanja???
Stavio bi drugu jacu oprugu,ako bi mogao da dobijem bar 220/230 ms,a i ova opruga sto je u njoj nekako tandrce kad pucam.
Molim za pomoc vazdusari

Poštovanje svima,

Na početku jedna napomena po pitanju teme odn. modela puške - kineska puška B3 u verzijama 1-3 je osnova za mnoge druge modele različitih brendova - GSG WF600, Norconia b36f...itd. Ne bi bilo loše ako neko zna za još brendova, da uradi reply... Prošli vikend na najlonu u NS prodavala se ista puška sa meni potpuno nepoznatim brendom, koji na žalost nisam zapamtio.

A sad vezano za temu opruge pokrenute od strane @Nordmaner - da li neko ima iskustvo sa zamenom opruge gasnim klipom koji se nudi u oglasima (Subotica) ?

Većina B1-3 pišaka ima klip napravljen savijanjem lima za razliku od krštenih klipova. Mala je verovatnoća da će takav klip preživeti jače udarce.

Da, to ima smisla, sigurno ne treba uzimati jači gasni klip nego što je fabrička opruga.
Moje pitanje je da li gasni klip može lepo da zameni oprugu? Ne želim da pojačavam pušku, nego kad mi strada opruga, da je zamenim klipom. Prodavac tvrdi da su klipovi dugotrajniji od opruga ~20.000 natezanja.
Više mi je ovo bio motiv.

Gasni klip ne može biti dugotrajniji od opruge. U gasnom klipu se nalaze zaptivke (obično o-ring gumice) koje nemaju baš dugi vek trajanja. Dobri gasni klipovi su oni koji mogu da se servisiraju i da im se podešava pritisak (Hatsan Vortex je po meni najbolji). Sa druge strane gledano, opruge mogu da traju jako dugo. Često se srećem sa puškama koje imaju oprugu staru i po 50 godina a koja je tu negde oko fabričke specifikacije.

Gasnom klipu ne smeta toliko kao oprugi da stoji nategnut, valjda je to glavna prednost.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ti klipovi sa oglasa nisu nekog kvaliteta, cisto sumnjam da se nesto promenilo u zadnjih par godina, ali kad sam ih ja kupovao za neku staru pusku, dva sam imao, sa oba sam imao oko 180 m/s u pocetku, jedan sam i koristio koliko toliko, drugi minimalno jer sam kupio drugu pusku i posle par godina stajanja sad je brzina oko 120 m/s na oba klipa, a to se ne bi desilo sa oprugom...
Dok recimo fabricki gasni klip koji koristi diana meni traje vec 5 god i ispucao sam minimum 50 000 dijabola, snaga je spala sa 20j na 16j i tek sad valja necemu 😂

Kada sam ja došao na ovaj forum, jedno od mojih pitanja je bilo može li se ugraditi gasni klip u Dianu 240 Classic. :D Prvo mi niko nije danima odgovarao (što sam odmah shvatio kao najbolji odgovor), a onda su mi još neki kompetentni ljudi jasno stavili do znanja šta o tome misle.

Hvala na podeljenom iskustvu i znanju. Nov sam u ovom sportu/hobiju, a sve me zanima i otkrivam dosta novih stvari u odnosu na pre 35 godina.
Definitivno u ovakvu pušku nema smisla stavljati gasni klip, a verovatno će trebati mnogo dijabola da bi opruga oslabila...
Na kraju krajeva i mnogo kvalitetnije i ozbiljnije puške i dalje imaju oprugu.

Users who are viewing this thread

Back