Benchrest pucanje springericama (prelamačama) - iskustva

Trifke

Well-known member
Danas sam probao na 25m BR, 25 meta (dijabola-meta). Mogu Vam reci VELIKO RAZOCARANJE!!! Samo da ne bude zabune, ne puske, nego mene kao strelca! Klasican debakl (kao Partizanov od sinoc)! Slika sve govori, ja nemam sta da dodam:cry:
Da, ima jedna koja nije 9 nego je 7 (kada se bolje pogleda, dijabola je udarila u 7, a papir se pocepao do 9), sto znaci da je ukupan skor 189....tuga. probao sam jos jednu nakon toga i tu mi je bilo 198, ali sam se iznervirao i pucao sam posle toga ponovo u iste, sve gde nisam pogodio u belo.

Attachments

• 20260223_121848.jpg
    20260223_121848.jpg
    434 KB · Views: 41
Kolega Trifke svaka cast upravo je to bila poenta mog pitanja,povucen iskustvom a sto nije mnogo logicno u teoriji...u praksi BR meta je poseban izazov kod springerice jer je preosetljiva na promenu polozaja na osloncu i ako drzimo identican hvat puske sa promenom mete pomera se tacka oslanjanja na restovima a samim tim i pogodak. Mozda bi se trebala otvoriti nova tema gde bi nam iskusniji eventualno pomogli oko ove problematike ali smatram da je tvoj rezultat ako je bez veceg iskustva sa oprugom sasvim solidan.

Tako je, moj jedini i isti kao sto i ti potvrdjujes zakljucak, promenom mete, menja se i oslonac. Koliko god da sam se trudio da drzim isti stav, a 100%ga drzim, pomeranje puske ka meti, uvek nesto sjebe. Toliko sam se iznervirao bio, da sam uzeo na kraju da proverim upucanost i dobio grupu ispod 10mm lagano, ali, tu mi je ista ravan sa istom metom.
Jedino sta sam na kraju zakljucio, ali nemam vise ovih meta, kada brze pucam, bez velikog i dugog smirivanja rada srca i disanja, pogodci su bili dosta bolji, tj.ne znam da li su mi od 25 dijabola, jedna ili dve izasle iz belog krugа, a ovde na slici se moze videti da je skoro polovina ispala.
Ne znam, nisam pametan, ali je zajebano ovako gadjati.
Svaka cast na predlogu.

Malo sam o tome razmisljao i probao po pitanju springerice BR je umece i vezba velika recimo na 50m i 25m rezultati skoro isti a to sve zbog veceg pomeranja po pitanju puska oslonac kod gadjanja na manjoj daljini...Tako dodje da je grupa i BR kod springerice posebna tematika totalno

Na poslednjem benchrest takmičenju (28.09.2025, Bukova jaruga) sam ostvario zavidan rezultat, bio sam prvi od pozadi. Gađao sam sa puškom Weihrauch 50s (4.5mm, 7,5J), i ubio 181 poen. Oko mene su bile bestrzajne nemice u rukama mnogo iskusnijih kolega, tako da nisam razočaran postignutim rezultatom, ali sam primetio da niko (za vreme gađanja) nije podigao pušku sa oslonca (sve su puške bile side-lever). Osim toga, svi su sedeli za stolom tako što su opkoračili zadnju betonsku nogu stola. Ja jedini sedim sa leve strane stola , kako bih mogao da stavim kundak na butinu desne noge radi prelamanja. Mislim da stalno podizanje puške i sedenje "ukrivo" značajno utiče na preciznost. Voleo bih da iskusnije kolege springeraši kažu neka svoja iskustva, ako treba i u posebnoj temi.

Izuetno zanimljiva tema zaslužuje posebno mesto za diskusiju, a na osnovu želje članova. Ovde nastavljamo i siguran sam da će svi budući potencijalni takmičari moći da puno toga nauče.

Ja jedini sedim sa leve strane stola , kako bih mogao da stavim kundak na butinu desne noge radi prelamanja. Mislim da stalno podizanje puške i sedenje "ukrivo" značajno utiče na preciznost.
Tako je kolega, to je i kod mene ista boljka. Ali, kada se razmisli logicno, pa isto to radim kada pucam grupe...pa onda nemam takve varijacije?! E tu onda dolazi deo, kada pucam grupu, meni puska pri svakom spustanju ide na isto mesto i stoji u istoj ravni kao za predhodni hitac, ali kod meta-dijabola, meni puska nakon svake dijabole menja ravan prema meti, a samim tim se i ja spustam/podizem-pomeram blago levo/desno... To je ono sto se razlikuje od pucanja grupa i sto uveliko pravi razliku u preciznosti.
Da, danas sam cak probao da pucam bez zadnjeg oslonca, samo prednji, tj.ruka na dzacicu, eeeee...to je tek perverzija od "setanja" koncanice :ROFLMAO:

Oko mene su bile bestrzajne nemice u rukama mnogo iskusnijih kolega, tako da nisam razočaran postignutim rezultatom, ali sam primetio da niko (za vreme gađanja) nije podigao pušku sa oslonca (sve su puške bile side-lever).
Ima tu do ne-podizanja puske sa oslonca, kao I do sedece pozicije, ali bih se usudio da pretpostavim da je veliki broj tih nemackih side-lever, ustvari FWB300, Walther LGR ili neka stara Diana?

Pa bih odlicne BR rezultate prevashodno trazio upravo u tom faktoru.
Naravno kao I kod samog strelca.

Veoma je tesko trzajucoj springerici da parira gore navedenim modelima.

@Trifke iz mog iskustva-ako nemaš fwb ili pcp bilo koju za BR, potrebno ti je mnogo umeća da dobiješ preko 200 na BR. Upravo što je rekao @Miodragb i @Webley & Scott , svako podizanje puške sa resta radi punjenja i ponovo postavljanje i nišanjenje odvlači puno od prethodne POI prema meti. Kad pogledaš, pcp korisnici koji dodju sa onim metalnim stalcima za praćenje satelita sa korakom od pola mm, gde sa dva točkića mrdaju levo desno i ubijaju od 240 pa na gore, pri tome puške miruju sve vreme, jedino kretnja koje imaju je stavljanje dijabole u cev. Potpuno je razumljivo da sa prelamanjem mnogo koncentracije treba i mnooogo uvežbanosti. E pošto sam ja tankih živaca, totalno sam prestao da koristim HW za BR, jer po meni ona, kao i svaka druga spingerica je idealna za slobodne hvatove, uključujući i stojeći stav na 10m pre nego za BR bilo koje daljine (osim kad upucavaš optiku, a i to je približno, jer posle pucaš iz stava pa možeš da malko i koriguješ)...naravno sve ovo je samo moje mišljenje...

Bravo @SrpcheTheGreat. To sam i ja zakljucio iz jucerasnjeg mog prvog pokusaja gadjanja takvog modela meta. I da, potpuno se slazem sa tobom, stojeci stav kao da je prirodni za ovu puskicu, ali opet do granica realnog. Ja npr.ne ocekujem da gadjam u metu sa 25 m.stojeci stav i da pogadjam sve u 8, 9, 10, niti ocekujem da pravim grupu od 5 do 10mm., sasvim sam realan i to sam ukapirao posle nekih par dana druzenja sa HWom. Ali, gadjanje spinera, gongica, figurica i to malih velicina (2, 3, 4mm), sa 25, 30, 40, 50m, e tu se vidi sva njena moc kontrole, tu me je odusevila. Opet, zasto ne mogu da pogadjam u papir i pravim grupu od 10mm...nemam pojma, ali zato gong na 30, 35m od 20mm pogadjam 95% slucajeva?! To je tek prica za sebe, kao da ne mogu da se fokusiram na nacrtanu tackicu na papiru, kao sto mi daje fokus predmet.
Sto se tice ove vrste gadjanja (meta-dijabola) iz BR, naravno, ne bih bio ja-ja kada ne bih pokusavao i dalje da dobijem tih famoznih +200 krugova. Nada poslednja umire! Ceracemo se mi jos :ROFLMAO:

Sto se tice ove vrste gadjanja (meta-dijabola) iz BR, naravno, ne bih bio ja-ja kada ne bih pokusavao i dalje da dobijem tih famoznih +200 krugova. Nada poslednja umire! Ceracemo se mi jos :ROFLMAO:
Kad smo kod ćeranja, predlažem skup nas paćenika sa springericama, prvi lepi vikend, u Bukovoj Jaruzi. Ne bi bilo takmičenje (znači bez keteringa, prasetine, medalja..), već druženje, pucanje BR na 25m, razmena iskustava, uzajamo plakanje na ramenima. Ima li zainteresovanih?

Ja sam uvek za...samo da uspemo da pogodimo svi da smo slobodni. Mislim da bi to bilo jedno pravo konstruktivno druzenje...ako nista, pa bar kao sto kolega @Miodragb rece "uzajamno plakanje na ramenu" :ROFLMAO:

Moze, stvar je u tome da se zna jedno 10tak dana ranije zbog organizacije svakog pojedinca,mozemo na licu mesta da razglabamo probamo i unapredimo BR gadjanje sa oprugama. Trenutno imam jednu sliku grupe sa cometom 300 na 25m nisam merio ali vidi se kolika je grupa sa 5 kom na BR meti nije ni blizu tako20260215_151045~2.jpg
Iznad je rupa od eksera. Uradicu sa BR metom za vikend verovatno da vidim sta mogu da ucinim pa delim

Auto je na farbanju nemogu da izvedem nikako da dodjem drage volje ali resio sam da probam onu metu sutra na lokalnom nivou pa mozemo ovde da placemo zajedno kasnije sutra : ) . Srecno

Pozdrav springerasi!Sto se tice plakanja danas ovako... sa prednjim osloncem (zadnji zaboravih) Cometa 300 sa gamo 3-9x40AO 10j bazdarena sa Jsb straton rezultati ocajni ali prelep dan sve je uredno naplaceno konzervi na 45m....20260308_134009~2.jpg20260308_134706~4.jpg
Raduje me situacija, ima tu svasta za probati narocito oko koriscenja oslonca inace sve greske su do mene proverio vise puta.Kao opravdanje mogu navesti samo povremeno malo vetra i polozaj gde mi je sunce oci isteralo ali druge mogucnosti nije bilo zbog bezbednosti.

Users who are viewing this thread

Back