boca manometri punjenje

ovo je utisnutno na njoj
14409124_1179237835470598_1786076082_n.jpg

14429548_1179237848803930_1345712121_n.jpg

Ipak sam pogrešio, co2 vatrogasna je valjda 30 bara. Ne vidim te slike možeš li preko nečeg drugog da uradiš upload (blokiraju mi facebook). Pa da nosim nekom ko se razume da pogleda.

Nosio sam kod coveka gde ti i Putin punite boce ,rekao mi je da moze da se puni na 300 bara ,samo mi treba ventil koji ima radni pritisak 300 bara jer ovaj koji je trenutno na boci ima radni pritisak 200 bara.

marenzi said:
Nosio sam kod coveka gde ti i Putin punite boce ,rekao mi je da moze da se puni na 300 bara ,samo mi treba ventil koji ima radni pritisak 300 bara jer ovaj koji je trenutno na boci ima radni pritisak 200 bara.

Imaš firmu ,,messer'' na batajnickom putu pre batajnice sa desne strane. Time se bave. Rade ateste punjenje . Imaju i ventile.

momcilo said:
marenzi said:

Imaš firmu ,,messer'' na batajnickom putu pre batajnice sa desne strane. Time se bave. Rade ateste punjenje . Imaju i ventile.
prodao bocu kupio pumpu :lol:

Нов сам у ПЦП свету и тотални сам аматер, тако да постоје многа питања на која немам одговор. Тренутно су ми актуелна два питања везана за боцу на која нисам успео да нађем одговоре на форуму. Ако сам нешто прескочио, извињавам се.

1. Радни притисак у боци је 300 бара (атест на 450 бара), а у цилиндру је 200 бара.

Да ли боцу треба пунити на 300 бара или се МОРА пунити на 200 бара колики је максимални притисак у боци? Ако се боца напуни на 200 бара, логично је да да после сваког пуњења цилиндра, притисак у боци опада, а самим тим и цилиндар се поново не може напунити до 200 бара, већ ће бити мањи за онолико колико је претходно сам напуњен (систем спојених судова). Тада ће број пуњења цилиндра пушке бити мањи а чешћи, ако се не варам.

2. Максимални притисак у цилиндру пушке је 200 бара. Сваким његовим пуњењем притисак у боци се смањује.

Како, тј. чиме измерити притисак у боци после неколико пуњења цилиндра? Може ли се измерити помоћу fill station-a? Ја га не користим већ цилиндар скидам са пушке и користим адаптер. Волео бих да знам колики је притисак у боци да ме не би ,,изненадила" празна боца.

Хвала унапред на одговорима.

1. Радни притисак у боци је 300 бара (атест на 450 бара), а у цилиндру је 200 бара.

Да ли боцу треба пунити на 300 бара или се МОРА пунити на 200 бара колики је максимални притисак у боци? Ако се боца напуни на 200 бара, логично је да да после сваког пуњења цилиндра, притисак у боци опада, а самим тим и цилиндар се поново не може напунити до 200 бара, већ ће бити мањи за онолико колико је претходно сам напуњен (систем спојених судова). Тада ће број пуњења цилиндра пушке бити мањи а чешћи, ако се не варам.
Nisu sve boce iste. Postoje i boce kojima je radni pritisak I 200 Bara kao i na 300 Bara. Na svakoj boci ima zig gde pise radni pritisak a I testni sto te ne interesuje. Svaku bocu smes da punis do radnog pritiska. A ovo ostalo si sam shvatio.

Da bi video pritisak u boci mozes da nabavis cep koji imitira prikljucak I zatvoris crevo od fill statona i kako vazduh nema gde da izadje kad otvoris bocu, na manometru vidis pritisak u boci. Kosta par dolara kod brace kineza.

2. Максимални притисак у цилиндру пушке је 200 бара. Сваким његовим пуњењем притисак у боци се смањује.
Зато се и користе боце од 300 бара, иначе би само приликом првог пуњења у цилиндру имао 200 бара, а сваким следећим све мање.

Nisu sve boce iste. Postoje i boce kojima je radni pritisak I 200 Bara kao i na 300 Bara. Na svakoj boci ima zig gde pise radni pritisak a I testni sto te ne interesuje. Svaku bocu smes da punis do radnog pritiska. A ovo ostalo si sam shvatio.
Радни притисак је 300 бара, али ми није било јасно да ли смем да је пуним до краја? Логично је да смем јер боца пуни цилиндар само онолико колико може да стане без обзира на њену запремину. Поједини ме убеђују да мора да буде пуна онолико колики је притисак у цилиндру, што ми је нелогично.
Значи, пуним је до краја, у овом случају до 300 бара без обзира на цилиндар.

Da bi video pritisak u boci mozes da nabavis cep koji imitira prikljucak I zatvoris crevo od fill statona i kako vazduh nema gde da izadje kad otvoris bocu, na manometru vidis pritisak u boci. Kosta par dolara kod brace kineza.
Имаш ли можда неки линк? Или можда фотографију да видим како то изгледа?

Зато се и користе боце од 300 бара, иначе би само приликом првог пуњења у цилиндру имао 200 бара, а сваким следећим све мање.
Врло логично, јер ако бих напунио боцу на 200 бара, а цилиндар може да се пуни до 200 бара, приликом сваког следећег пуњења цилиндра притисак у боци се смањује па тако и цилиндар не може више да се пуни на 200 бара (јер у боци више нема 200 бара), већ се пуни на онолико бара колико има у боци., тј. притисци у боци и цилиндру се изједначе. Систем спојених судова.

Врло логично, јер ако бих напунио боцу на 200 бара, а цилиндар може да се пуни до 200 бара, приликом сваког следећег пуњења цилиндра притисак у боци се смањује па тако и цилиндар не може више да се пуни на 200 бара (јер у боци више нема 200 бара), већ се пуни на онолико бара колико има у боци., тј. притисци у боци и цилиндру се изједначе. Систем спојених судова.

Samo da ispravim neke dileme oko punjenja boca....
Ja imam YH koji godisnje barem jedanput obnovim cilindar - drugi stepen - za visoki pritisak (ovih dana je napunio nekih 67 sati ukupno na motoru). Znaci pun potencial punjenje bez sto vise mogicih gubitaka ...
Ne secam se ikad da sam mogao da naguram 300 bari... mozda negde oko 280.
Ali kada se moje boce ohladi (imam dva komada od 12 Litara - to su ove sto vatrogasci koriste za disanje negde tamo unutra u vruce), digitalni manometer opada do negde 250-260 bari.
Samo sam hteo da ispravim brojeve.... odavde mozemo dalje - koja "puska" ume da radi sa kojim pritiskom?
Neki proizvodjaci su dizajnirali neke puske sa dimenzijama prema oringu=gumeni zaptivac (ako sam pogodio kako bi se to zvalo na Srpskom). Ako preopteretis taj gumeni oring sa vecim pritiskom, postoji sansa da se gumeni materijal ugura u zazor... mi bi najradije u taj fenomen da ne uletimo.
(moram da priznam da me ovak keyboard podosta nervira, ne mogu da pamtim kako bi mogao u ASCI da nadjem karaktere za "ć-š-ž" itd. Stvarno...)

Ne secam se ikad da sam mogao da naguram 300 bari... mozda negde oko 280.
Moj puni bez problems 330-340 bara. Star je 3 godine i sve je originalno na njemu.
Sto se tice sto ti opadne pritisak u boci kada se ohladi, to je sasvim normalno. Ja moju posle dopunim ponovo do 300.
Ne moze ni jedna boca da se napuni iz jednog punjenja a da se ne prekoraci pritisak.
Sto se tice o ringova, skoro svi proizvodjaci obicno koriste NBR 70 I kod pusaka koje se pune 230B, 250B I 300Bara. Neki koriste i NBR 90 na nekim mestima. Mislim da to zavisi od konstrukcije sistrma a ne toliko do o ringova.

Da li neko ima iz zrenjanina i iz okoline ko koristi pcp pusku koji bi me mogao posavetovati oko boce i punjenja iste?

str.Pozdrav posto sam nov na ovoj stranici , izvinjavam se ako tema nije zaovde,
20250821_191235.jpg
sta mislite o karakteristikama ove boce i da li moze da se nadje regulator punjenja ,posto dolazi bez istog

Attachments

• 20250821_192624.jpg
    20250821_192624.jpg
    102.4 KB · Views: 32

Users who are viewing this thread

Back