Boca

za nas koji smo veliki potrosaci vazduha, nekako se isplati napraviti investiciju od 400-500 eur i pazariti mini kompresor koji duva do 300 bari, a vec ih ima u ponudi. ne kod nas doduse ali ih ima. bez obzira sto su kineski.
ili ona neka ruska opcija, sto smo spominjali pre godinu i malo jace

Ljudi, skoro me pitao drugar, hoće čovek da kupi pcp i bocu, gde može u Bg u da puni tu bocu, legalno da plati, a da je fizičko lice? Jel postoji takvo mesto u Bgu?

Mišljenie mi treba.
Imam mogućnost da nabavim bocu od 10 litara sa radnim pritiskom 300 bara, čeličnu, novu za oko 275 Eura. Poznanik je rekreativni ronilac pa zna "neke ljude koji znaju neke ljude" i kaže mi da nikako ne uzimam karbon sa isteklim rokom trajanja pogotovo što će mi stajati u špajzu u stanu. Ne mora ama baš ništa da se desi a opet djavo nikada ne spava.
Trebao bih se odlučiti preko vikenda jer će početi birokratijia oko uvoza iza nedelje a boce stižu ocarinjene polovinom marta što mi odgovara jer puška neće još mesec kasnije. Nisam siguran, mislim da je neko ronilačko udruženje u pitanju, postoje i opcije od 12 i 15 litara ali niti znam cenu niti planiram da je teglim, ova je prazna preko 10 kg, dovoljno za muskulaturu :)

Proveri opet detaljnije. Sto se tezine tice prazna 10l 230bari tezi tu negde malo preko 10kg. Ako je 300 bari radni pritisak trebalo bi da ima oko 15kg prazna.

300 bara je radni pritisak i ventil adekvatan. Koliko sam razumeo, u ronjenju ima dve "tehnologije", 232 i 300 bar, ova je iz te druge. Svakako prilikom preuzimanja ću sve da proverim. Kilažu boce sam ja odvalio odokativno, napisah više od 10kg a tu spada i 15, znači, pogodih :)

teška kao tocilo, ja moju čeličnu od 10 l punim na 350 -370 bara.........(fala longrifle.......... :D )

Info za strelce iz i oko Novog Sada: uskoro će biti moguće dopunjavati boce i u Veterniku. Jedan ronilac/varilac/štagod :) je nabavio kompresor i uslužno će, izmedju ostalog i puniti boce. Čim saznam da je sve operativno proslediću broj pa kome odgovara...

Da ne otvaram novu temu, jer se i moje pitanje tiče boca, tačnije pritiska. Pošto sam u potrazi za bocom imam nedoumicu oko radnog pritiska.
Elem, pošto se puška koju planiram da uzmem puni na 200 bara, može li se onda koristiti i boca (naprimer ronilačka) koja je pod istim pritiskom? Znam u startu da će to značiti automatski manje punjenja, ali ima li još nekih nedostataka ako koristim bocu od 200 (tojest 232) bara u odnosu na one od 300?
Šta mislite o ovome?

Joca said:
Da ne otvaram novu temu, jer se i moje pitanje tiče boca, tačnije pritiska. Pošto sam u potrazi za bocom imam nedoumicu oko radnog pritiska.
Elem, pošto se puška koju planiram da uzmem puni na 200 bara, može li se onda koristiti i boca (naprimer ronilačka) koja je pod istim pritiskom? Znam u startu da će to značiti automatski manje punjenja, ali ima li još nekih nedostataka ako koristim bocu od 200 (tojest 232) bara u odnosu na one od 300?
Šta mislite o ovome?
imaš novu bocu od 12 litara na 232 bara vrlo povoljno kod Longrifle ovdje na forumu

Joco ,
300 bara, sve drugo ne pije vodu za ovu zanimaciju , iscitaj ovu temuod pocetka pa ce ti biti jasnije....

Čitao sam temu od početka (kao i većinu ostalih tema na ovom forumu), ali pitao sam iz sasvim određenog razloga. Prvo zato što boca nije jeftina, a drugo zato što sam na jednom engleskom forumu pročitao prilično zanimljivo mišljenje o temi 200 ili 300 bara, gde čovek detaljno i nadugačko objašnjava da i boce od 200 bara imaju neke svoje prednosti.
Možda ću dobiti jednu bocu praktično na poklon uz skromnu kompenzaciju, pa me i zbog toga zanima. Znam da je 300 bara standardno rešenje, ali me takođe zanima da li osim manjeg broja punjenja postoji još nešto što bi predstavljalo problem. Takođe me zanimaju naša, tj. domaća domaća iskustva iz prakse.

Problem je u broju punjenja. Jer npr neces moci napuniti cilindar 50 puta na 190 bara nego samo 7puta a posle toga sve nize.

Joca said:
Znam da je 300 bara standardno rešenje, ali me takođe zanima da li osim manjeg broja punjenja postoji još nešto što bi predstavljalo problem. Takođe me zanimaju naša, tj. domaća domaća iskustva iz prakse.

Taj "manji broj punjenja" ti najviše zavisi od puške. FX Wildcat na primer (sa bocom od 200 bara) ne mozes da napunis ni jednom do 225 bara, FX royale još manje od nijednom... cz200s bez regulatora (ako ga puniš na 165 bara) bi mogao da puniš i više od nekoliko puta.

Ništa drugo.

Da, otprilike zato sam i pitao. U varijanti imam dve puške i sa relativno malim kapacitetom vazduha (oko 100-150 ccm), koje se pune na 200 bara, koliko je i pritisak u boci. Kako tu stoje stvari po tvom mišljenu?

Ako u boci imas 200 bara ,i napunis pusku jednom ,u boci vise neces imati 200 bara,a svakim sledecim punjenjem sve manje ,samim tim pusku ces samo jednom napuniti koliko treba,mislim da ti je isplatljivije da kupis ovu od 300 bara ,nego da tu od 200 bara punis posle 5 punjenja puske,ja nekad u danu moju napunim 5-10 puta,a verujem da ces i ti kao pocetnik mozda i vise ,i to skoro svaki dan.

longrifle said:
Zasto ne pije vodu kad je i sam koristim i koristio sam je za Cometu Orion?

Nisam mislio da ti kvarim prodaju , covek je pitao , ja sam mu rekao sto su i meni ljudi sa foruma rekli pre godinu dana . Ako oni lazu lazem i ja, na kraju tu je i kalkulator pa neka sam odluci , moze i bez boce , neka kupi kompresor , ne ?
Koliko punjenja sa bocom od 12l i 15kg. 200baraila , a koliko sa bocom od od recimo 6l i 4kg 300bara?a punjenje isto kosta , narocito vreme?
Ako sam.propustio cas ,.molim da me.ispravite? :geek:
Isto mislim i za pumpu, ko ima para i treba da je ima za svaki slucaj ( verovatno nikad) inace boca , cak i dve , ili jos bolje ako se ima kompresor i laku noc deco :cool:

Users who are viewing this thread

Back