Boca

Ako u boci imas 200 bara ,i napunis pusku jednom ,u boci vise neces imati 200 bara,a svakim sledecim punjenjem sve manje ,samim tim pusku ces samo jednom napuniti koliko treba,mislim da ti je isplatljivije da kupis ovu od 300 bara ,nego da tu od 200 bara punis posle 5 punjenja puske,ja nekad u danu moju napunim 5-10 puta,a verujem da ces i ti kao pocetnik mozda i vise ,i to skoro svaki dan.
Slažem se i mislim da je ovo dobar pristup. :) Inače imam karbonsku bocu od 6l na 300 bara, ali je stara i neću je dugo koristiti. Gledao sam na Ali Express-u, ima raznih zapremina, tako da i one dolaze u obzir, a sada pokušavam da saznam treba li neka dozvola ili atest za uvoz (carina se podrazumeva).
Isto mislim i za pumpu, ko ima para i treba da je ima za svaki slucaj ( verovatno nikad)
Imam ručnu pumpu, kupljenu baš za svaki slučaj. Probao sam je sa drugarom par puta i stvarno mislim da je samo za krajnju potrebu. Ni malo lak posao :?

Može boca biti i od 50l, ali ako je na 200 bar-a ne možeš napuniti nešto što treba da bude na npr. 210 bar-a

Kao prvo boca mi nikad nije bila napunjena na 200bara nego na 215-220 a Cometa Orion najbolje radi kad je napunjena na 180bar-a pa ajmo racunajte :D. Uostalom Wooyaden vam je sve objasnio za koje puske je ok a za koje nije ;)
Btw ne kvaris mi prodaju jer je koristim i dan danas na EDgun short 6.35 koji se puni na 210bara.

Ako bocu od 12 lit. punimo na 200 bara i radni pritisak je max. 200 bara, a zapremina rezervoara na pusci je oko 220cm|3 koliko punjenja mozemo ocekivati sa takvom bocom? Ili mora da se puni na 230 bara .da bi sve imalo smisla?

minimum na 230 bara moras da punis bocu da bi imalo smisla ,trenutno najbolja opcija za bocu ti je 300 bara , nista skuplje preterano,a jako korisno spram te od 230 bara.

Dusambej said:
Ako bocu od 12 lit. punimo na 200 bara i radni pritisak je max. 200 bara, a zapremina rezervoara na pusci je oko 220cm|3 koliko punjenja mozemo ocekivati sa takvom bocom? Ili mora da se puni na 230 bara .da bi sve imalo smisla?
Posle prvog punjenja u boci će ti biti oko 196 bar-a, posle drugog 192.6, posle 10-og 163 bar-a, posle 20-og 126.6 bar-a.

Naravno, ovo su podaci za idealne uslove kada se punjenje vrši lagano pa nema promene temperature, za idealno suv vazduh itd itd

Takodje, ovo sam računao da svaki put isprazniš pušku do kraja, što niko ne radi jer nema smisla pucati na npr. 70bar-a. Ja nemam pcp, neka me neko ispravi ako grešim ali za optimalnu brzinu kada padne ispod nekog pritiska (npr ispod 150 bar-a) vrši se dopuna, tako da ovaj moj račun nije tačan.

Ako uzmeš bocu od 10 litara, na 300 bar-a, i puniš tvoju pušku na 200 bar-a, a dopunjavaš kada pritisak padne na 120 bar- a, moći ćeš da je dopunjavaš više od 50 puta. (posle prvog punjenja imaćeš 295.6 bar-a, posle trećeg 292, posle 20-og 262, posle 30og 244, posle 50og 209 bar-a)

Aj sračunaj kad je boca napujena na 215 bara 12L, puška je Cometa Orion SPR i puni se na 180 bara... koliko ima punjenja da se puni do 150-160 bara?

Možeš oko 55 punjenja. Naravno, opet podvlačim, sve je ovo račun za neke idealne uslove (kako se inače i radi u fizici), realno može da se nešto razlikuje ali ne bi trebalo drastično. Sa 55 punjenja ostaje 181 bar u boci i više ne možeš pušku da puniš (na 180 kako ti reče)

longrifle said:
Aj sračunaj kad je boca napujena na 215 bara 12L, puška je Cometa Orion SPR i puni se na 180 bara... koliko ima punjenja da se puni do 150-160 bara?
Kakva je to puska da je punis posle 10 hitaca ?
Mislim da bi izgubio zivce za 1 dan koriscenja te puske..
"Jeftinije" je ubaciti regulator u tu pusku i kupiti bocu od 300 bara ,i pusku koristiti kako treba ,nego kupiti bocu od 230 bara i dopunjavati pusku svaki cas.

Molim vas, ako neko moze otprilike da mi kaze koliko jedna tek napunjena boca od 6l na 300 bara moze puta da napuni Dijanu Stormrider, koja ima cilindar 100? Ne znam kako se to izracunava... Planiram da kupim ovu pusku, i ne bih zeleo da kupujem vecu bocu od 6 ili 8 litara. Ako ne mogu makar 60-70 puta da je napunim onda se ne bi ni upustao u celu tu pricu...

Hvala najlepse, to je onda prava prica. Puska ispuca u kalibru 4.5 oko 40, a u kalibru 5.5 oko 30 dijabola sa jednim punjenjem. Moj plan je bio da opusteno odem na selo i znam da mogu izrokati barem 3000 dijabola... Onda mi cela ova akcija ima smisla, tako da cu juriti 8l bocu.

Users who are viewing this thread

Back