Boca

Furioso said:
Dusambej said:
Ako bocu od 12 lit. punimo na 200 bara i radni pritisak je max. 200 bara, a zapremina rezervoara na pusci je oko 220cm|3 koliko punjenja mozemo ocekivati sa takvom bocom? Ili mora da se puni na 230 bara .da bi sve imalo smisla?
Posle prvog punjenja u boci će ti biti oko 196 bar-a, posle drugog 192.6, posle 10-og 163 bar-a, posle 20-og 126.6 bar-a.
Hvala lepo na pojasnjenju a sada me je kolega Zex uputio na kalkulator pa sam sve lepo ukucao i sracunao.

longrifle said:
Imam podatak da napunim sigurno 50x pusku da pritisak bude na 165bar...
Rajko koliko moze povecati broj punjenja tj,smanjiti potrosnju vazduha ugradnja regulatora ili samo dobijamo konstantne brzine?

longrifle said:
Puška bez regulatora i nema 10 hitaca nego 36 ;)
Nmz da porediš pušku od 500e i 1500e
longrifle said:
Aj sračunaj kad je boca napujena na 215 bara 12L, puška je Cometa Orion SPR i puni se na 180 bara... koliko ima punjenja da se puni do 150-160 bara?
Oces da kazes da od 180 bara do 150-160 bara imas 36 hitaca ???
Napomenuo sam da je "jeftinije" da uzmes reg i bocu od 300 bara ,nego da pucas sa puskom od 180 bara do 150 bara i dopunjavas je bocom od 215bara posle 10 hitaca,jer je to cista patnja puniti pusku posle jednog okvira,pri tome boca posle jedne kutije dijabola bi morala na dopunu..
Koliko imam iskustva ta puska u tom rasponu pritiska ne moze imati mnogo vise od 10 hitaca, pri optimalnoj snazi.
Zar nije bolje dati 100 e vise i uzeti reg i bocu od 300 bara i imati oko 40 korisnih hitaca bez cimanja da dopunjavas pusku i zaboraviti kad si napunio bocu poslednji put :?: ;)

Slabo si upoznat jer ne pucam do te mere nego do 110 bara al nebitno jer ti znas bolje od mene sta i kako ;)

longrifle said:
Slabo si upoznat jer ne pucam do te mere nego do 110 bara al nebitno jer ti znas bolje od mene sta i kako ;)
Izvinjavam se ,lose sam onda procitao ovaj tvoj post
longrifle said:
Aj sračunaj kad je boca napujena na 215 bara 12L, puška je Cometa Orion SPR i puni se na 180 bara... koliko ima punjenja da se puni do 150-160 bara?
Furioso said:
Misliš puni se na 180 a dopunu vršiš kada pritisak padne na 150?
longrifle said:
Mislio sam da si napisao da pusku punis na 180 bara ,pa da je dopunjavas na 150 -160 bara .
Ali sve jedno opcija sa bocom od 215 bara je puno losija opcija od ove 300 bara,msm dobra je i ova od 215 bara samo ako ti je osoba koja dopunjava bocu u udaljenosti od 1 km,pa ne moras da se cimas negde daleko,sve ostalo je veci trosak na spram te od 300 bara koju bi dopunjavao 5 puta manje u odnosu na tu od 215 bara. ;)

Da li je neko možda naručivao boce iz Kine sa Alija? Cene su sasvim pristojne, a Kinezi tvrde da je kvalitet na nivou i da se boce prave po svim standardima na Siemens mašinama. Naravno, bezbednost je svakako na prvom mestu. Dobio sam i informaciju da je uvoz za fizička lica slobodan, tj. da nije potreban atest ili posebna dozvola.
Gledao sam i boce napravljene u Americi, ali je cena skoro 2x viša od kineskih.

Punjenje boce može i u Veterniku, Jovan "Koča" puni za ronioce, ima potrebne filtere, 064/166-8986, kontakt od Gorana.

Tu nešto nije u redu, možda ti ne dihtuje dobro pa curi vazduh za vreme pumpanja. Ja od 120 do 200 bara imam oko 120 pumpanja.

Ovako bavim se ronjenjem i mogu da dodjem do boce od 300 bar 10l za smesne novce e sad boca ima rezervu. Dakle to je sistem integrisan u boci koji presece dotok vazduha roniocu kada pritisak dodje do (najcesce) 50bar (da upozori ronioca da je vreme za izron odmah). Ostalih 50 bari se aktivira pritiskom na dole na lako dostupnu zicu. To je stariji sistem sigurnosti kod boca, ova konkretno je iz 1997. E sad da li je ovo problem?

Users who are viewing this thread

Back