Boca

Deluje da je to neki quick disconnect. CZ adapter za punjenje može direktno na bocu.

homemade za laksi transport boca..zanimljivo

Attachments

• IMG_20160329_111834_867.jpg
    IMG_20160329_111834_867.jpg
    266.6 KB · Views: 5,755
tasa90 said:
...zanimljivo

Dodao bih, pre svega efikasno. Ne treba samo preterano zatezati vijke ili staviti između neki materijal koji vrši otpor trenja ka boci (neki teflonski materijal).

http://www.triem.com/sr/proizvodi/teflon-platno-i-teflon-mreze/teflon-platno-obicno

Ko to pravi?

Posto pojma nemam o bocama zanimaju me par stvari :D Bice nekom smesno ali bolje proveriti..

Gde cuvate boce (leti-zimi) ?
U kom polozaju i dali je to bitno ?
Dali ih treba cuvati od smrzavanja (npr. ostavim zimi bocu u supi gde bude -15) ?
Od velike temperature? npr voznja autom a boca u gebeku gde je +55 stepeni, i ostavim tako auto na suncu ?
Transport (u autu).. kako vi to radite?
Sta mora da se pazi kod boce da bi bila bezbednbost na samom vrhu?

Ta boca treba da "radi" na istom principu kao i "plinska boca" u kolima. Na nju postoji uticaj temperature ali je ona bezbedna (čak i prilikom sudara).

Promena temperature utiče na gas u boci. Evo zanimljive animacije:

Charles_and_Gay-Lussac%27s_Law_animated.gif

Pošto je boci nepromenljiva zapremina jedino može da raste ili opada pritisak gasa (zamisli da se na gornjoj slici klip ne pomera). Shodno tome, na boci bi onda trebalo da postoji sigurnosni ventil (kao kod bojlera ili plinske boce recimo), da ako pritisak poraste preko neke određene granice sigurnosni ventil ispusti gas i smanji pritisak u boci. U suprotnom, boca može da eksplodira.

Шарлов закон - дефиниција:

Притисак гаса директно варира са температуром, ако је запремина стална, волумен гаса ће се мењати са променом температуре ако је притисак непромењен, или ако запремина остаје непромењена, а расте температура, повећава се притисак.

Ne znam da li tvoja boca ima sigurnosni ventil, pa bi trebalo da ga svakako ugradiš ako nema. U suprotnom slučaju morao bi sam da izračunaš koliki nadpritisak zid boce može da izdrži i shodno situaciji na terenu (+ ili -) puniš bocu do određenog nivoa. Minus ne treba da te brine jer se gas onda skuplja, međutim ako bocu napuniš do MAX pritiska a napolju poraste temperatura za 20-ak stepeni (izneseš bocu sa sobne temperature i staviš u gepek gde je 40-50 stepeni) možda bi trebalo da se zamisliš.

Dakle, sigurnosni ventil ti čuva glavu. :)

sasafij said:
Ne znam da li tvoja boca ima sigurnosni ventil, pa bi trebalo da ga svakako ugradiš ako nema. U suprotnom slučaju morao bi sam da izračunaš koliki nadpritisak zid boce može da izdrži i shodno situaciji na terenu (+ ili -) puniš bocu do određenog nivoa. Minus ne treba da te brine jer se gas onda skuplja, međutim ako bocu napuniš do MAX pritiska a napolju poraste temperatura za 20-ak stepeni (izneseš bocu sa sobne temperature i staviš u gepek gde je 40-50 stepeni) možda bi trebalo da se zamisliš.

Nema nikakvog smisla ta računica. Prilikom punjenja boce ili cilindra isti se zagrevaju (~50 °C) pa se to posle lagano hladi. Iz istog razloga punjenje boce se obično obavlja nekoliko puta da bi dobili 330 bara. Kompresori koji pune na 300, baš zbog tog zagrevanja boce prilikom punjenja se automatski isključuju na 330 bara (kada se ohladi padne na 300), pa se čeka da se boca ohladi pa se puni ponovo, i tako par puta da bi u boci ostalo 330 bara. Boce koje se pune na 300 atestirane su na 450 tako da nemaš preteranog razloga za brigu, samo nemoj da je ispustiš ili da ispustiš nešto teže na ventil.

Naravno ne bih je ostavljau u ekstremnim uslovima +/- svejedno.

http://airgun-hq.co.uk/airgunhq/Tools/Calculators/tabid/54/Default.aspx
racunam i nemogu da verujem ako sam dobro izracunao :D

koliko punjenja imam sa bocom od 6l ako punim 122cc.. 105-165

80 puta, pod uslovom da ti fill station nije veće zapremine od 15cc. To je broj punjenja koje je izračunao kalkulator... e sad, temperatura (razlike pritiska), nekonzistentno punjenje (nema šanse bez regulatora punjenja da napuniš do 165 svaki put isto... nema šanse ni da staneš tačno na 105 svaki put... Računaj oko 75 punjenja.

http://tinyurl.com/TasinaZavrzlama

Taso ovaj dečko je budala... Nemoj da stojiš na putu delovima koji mogu da izlete u slučaju da nešto omane. Svi će ti reći da je sve sigurno ali i dalje nema nikakve potrebe da ti cilindar "gleda u neki deo tela" posebno ne u lice ili stomak/grudi. Staneš lepo sa strane i baš te briga ako nešto otkaže i izleti u procesu... Svi će ti reći da je bezbedno i da je nemoguće, al na netu imaš video sa onim likom kome je ventil završio u butini, ali toliko duboko da su ga doktori izvadili sa zadnje strane.

Još nešto. Dao si pare za multi, koji je kozmetika a skidaćeš cilindar za svako punjenje... Bahato, veruj mi. Za cz200 (po meni) obavezan deo je Quick Fill od altarosa i zbogom skidanje cilindra prilikom punjenja. Odvrtanje i zavrtanje cilindra kod punjenja nije dobro za navoj, oring, brunir na cilindru, brunir na cevi...

Koliko si platio tvoj ?
Ja naso http://www.altaros.cz/en/air-arms-czub/28-aa-s200-cz200-quick-fill-with-bar-manometr-
samo sto bi postarina bila verovatno 60e+

Pa to ce me izaci jos 180e + :eek: sa sve tim cudima od boce do cilindra...

Bolje da vise ne ulazim na forum.

To je cena sa poštarinom... Quick Fill i nipla su 50e nisi lud da kupuješ onaj ružni manometar, prebacićeš originalni wika. Još ako hoćeš regulator +79e.
Free shipping je od altarosa. Ja bih ti i regulator prepuručio... ali regulator nije obavezan koliko Quick Fill. Ali opet mi je neverica da daš pare za plastičnu kozmetiku a da ignorišeš konzistentnost.

Kada se atest radi kod nas u srb, dali se dobija neki papir ili utisnut zig da je boca atestirana od te i te firme i da vazi do xy datuma? Tj da je neko stvarno odradio atest i proveru te boce?

za sta ovo sluzi i kako se koristi ova boca.. zbog ovog prstena mi nije bas jasno

Attachments

• 6_litre_300_bar_steel_cylinder.jpg
    6_litre_300_bar_steel_cylinder.jpg
    92 KB · Views: 5,588

Users who are viewing this thread

Back