Čišćenje cevi vazdušnih pušaka

Joca

Administrator
Staff member
Pisalo se na forumu povremeno o čišćenju cevi vazdušnih pušaka, ali nismo do sada imali odvojenu temu o tom (važnom) aspektu nege i održavanja vazdušnih pušaka.
Realno i iskreno govoreći, ova tema je dobila na aktuelnosti tek relativno skoro, sa pojavom novih "modernih" pušaka. U neka ranija vremena se većinski smatralo da za čišćenjem cevi nema potrebe. Tek relativno skoro je ova tema ponovo pokrenuta, a kako je vreme odmicalo, ljudi su shvatili da od čišćenja može biti koristi.
Da bih nekako sublimirao sve savete o pravilnom čišćenju cevi, na našoj Facebook stranici sam postavio opširniji tekst o ovoj temi. Objava je javna, pa je mogu videti svi. Koga zanima, može pročitati i naravno komentarisati, izneti svoja iskustva itd...

https://www.facebook.com/airguns.srbija.official/posts/131110071823626

Svaka cast na postu. Fenomenalna informacija za nas pocetnike. "Ako čistimo cev u kalibru 5,5mm, koristićemo strunu promera oko 2,3mm do 2,5mm". Koliko debela struna za trimer treba za 4.5mm cev, takodje me zanima i debljina strune za pecanje?

Zanimljiv post Joco, veome mnogo ljudi misle da VP oružje ne treba da se čisti, što naravno nije tačno.

Evo ja bi nešto da dodam iz svog iskustva o čišćenju.
Kod nas se puške čiste od prilike min 2 x mesečno a najbolje se pokazalo jednom nedeljno, suvom krpicom, ili pamučnim trakicama.
Naravno postoje i oni koji nikad nisu čistili svoje VP nikada i smatraju da to ne treba da se radi...

Nikako ne koristiti filcane čepove koji se ispucavaju, pošto filcana prašina ulazi u regulator i posle izvesnog vremena se stvaraju problemi sa istim.
Što se ulja tiče ista situacija.
Prilikom nauljivanja krpe i provlačenjem kroz cev, ulje se sliva kroz trasfer port i dolazi do regulatora, što takođe može napraviti ozbiljne probleme.
Ako baš hoćete da koristite ulje radite to sa plastičnom cevčicom koja obično dolazi uz sprejeve. Gurnuti plastičnu cevčicu u cev tako da vrh cevčiče pređe rupu transfer porta, puška nek bude okrenuta ka dole, prsnuti ulje zatim ubaciti, strunu ili kanap sa krpicom i provući. Skinuti krpicu isti proces ponoviti još par puta sa suvim krpicama dok se cev ne osuši.
Posle svakog prolaska staviti čistu suvu krpicu.

Balistol nije tako dobar za čiśenje pošto ostavlja tanak film, koji se zgusne vremenom i postane beo kao mast , ako se dobro ne osuši krpicom.
Dobar je za lovačko oružje, za posle sezone.

Opisću ukratko kako ja to radim.
Pred svako testiranje čistim cev, opalim oko 35 dijabola i onda tražim najbolje serije.
Obično na 500 dijabola čistim cev nekad i pre. , samo suvom krpom, 3 x je dovoljno da cev bude skroz čista.
Dešavalo mi se da ako odem na test a opalio sam 2000-3000 dijabola, nađem odličnu seriju seriju i posle prvog čišćenja ta serija više ne funkcioniše.
Kad menjam seriju dijabola obavezno čistim cev.
Ja uglavnom koristim istog proizvođača dijabola samo može da se desi da jednu seriju koristim za trening a drugu za takmičenja.

Dan pred takmičenje čistim cev obavezno, opalim 35 dijabola i pakujem pušku.

Anschutz preporučuje da se cev čisti svaki trening, što može da se praktikuje a i ne mora.

Odličnim serijama se nama smatraju grupe od 5.4 do 6.0 mm na 10 metara, 10 dijabola.

Ja koristim ovakav set sa čišćenje:

https://www.ebay.ca/itm/Cleaning-Set-for-ANSCHUTZ-Feinwerkbau-Gehmann-Walther-Steyr-and-BENCH-REST-/171734366271

cd20a7777beb1cfb7889c587832018eb.jpg

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

GoxyM said:
Koliko debela struna za trimer treba za 4.5mm cev, takodje me zanima i debljina strune za pecanje?
Poenta je da presavijena trimer struna, zajedno sa komadom pamučne krpice taman fino prolazi kroz cev. Ni previše teško (što nije dobro), ali ni previše lako, jer onda neće dobro čistiti. Za kalibar 4,5mm, najbolje je krenuti sa strunom 1,8mm do 2mm, a najlon od 1mm bi bio dobar, jer debljih skoro da i nema kod nas u prodaji. Inače, dvojica mojih drugara koriste ribolovačku upletenu strunu umesto najlona, ali nešto manjeg prečnika, mada, po meni, tu treba biti oprezan jer uletena struna prilično lako može oštetiti cev, pogotovo ako se često koristi. ja lično je ne koristim.

Sebic said:
Balistol nije tako dobar za čiśenje pošto ostavlja tanak film, koji se zgusne vremenom i postane beo kao mast , ako se dobro ne osuši krpicom.
Hvala Sebiću na lepim rečima, a pitao bih te koje sredstvo ti koristiš, ili koje preporučuješ za čišćenje?

Zanimljiva i vrlo korisna tema. Ja sam licno u dilemi, jer nailazim na razna misljenja po tom pitanju. Konkretno, do sada sam ispalio iz Peruna jedno 2000+dijabola. Cev nisam cistio ni jednom, ne primecujem pad preciznosti... Sad procitam da Anschutz preporucuje da se cev cisti svaki trening, a oni znaju svoj posao.

@Sebic, da li ovaj post moze da vazi i za springerice?

@Joca, ja koristim Bore tech oil.
Malo je skuplje ali je vrhunsko.

https://www.boretech.com/categories/gun-cleaners

Prvo rimfire blend pa onda friction guard.
Meni ova dve bočice traju celu MK sezonu a čistim nedeljno 6-7 puta.

@Proka da li je springerica ili PCP cev treba čistiti.

Super hvala, nabavićemo :D
Inače, dobio sam prošle godine ovaj Remington bore cleaner, ali ga nisam do sada koristio, ne znam kakav je za cev vazdušne puške.bore.jpg

@Joca Ovo je više za vatreno, malo je jače.
Msm neće ti ništa biti sa cevkom ali za VP nema potrebe.

Evo ja ću postaviti nešto što sam probao i bio zadovoljan.
Cene su razne tako da može da se probere.
Jedino nisam probao Brake free clip, ali iz iskustva drugara koji ga koriste sam čuo samo reči hvale.
Meni Bore tech radi fantastično, za sad.
Uskoro ću da dobijem neko rusko ulje koje je kako kažu ovi moji Rusi bolje i jeftinije od Bore techa pa ću da probam kakvo je i da vas obavestim.
90e902cd4b89df3230243d3b27c7b79c.jpg
896de3cd447c29a4b5059a666c342e28.jpg
9f2f9a08427af07c32fa37c6a153fd79.jpg
049852f34892df11504876425b45730b.jpg
868d35b7cd0a11a880ee7618105cfdec.jpg
e870731ab9027a063d7f7e0de35fd3b0.jpg

Drago mi je da je došlo do nekih demistifikacija vezano za čišćenje cevi Vp. Lično čistim cevi kada primetim da je došlo do gubitka preciznosti, a da sam pri tom proverio još neke sitnice koje bi mogle biti uzrok. Koristim Balistol i naravno pazim da ne završi u transfer portu. Trudim se da provučem dovoljno krpica da da cev ostane,, suva". Posle toga kao što je kolega Sebić napisao ispalim 50ak dijabola ne jureći neku preciznost da se cev,, naoloviše". U slučaju da postoji o ring u cevi onda koristim tanje pamučne krpice koje lakše prolaze da ne bi došlo do oštećenja istog, a ako nema volim da krpica,, cvili" prilikom provlačenja.
Na jednoj pušci sam bio prinuđen da čistim na 500 dijabola cev I čak sam prao dijabole :cool:, ali valjda se cev ispolirala I sada već više od 5000 dijabola nije čišćenja, a preciznost je kakva treba da bude.
Hvala Sebiću što si podelio ovo sa nama.

Najbolja "uradi sam" zmijica za čišćenje cevi se pravi od strune za pecanje (ne od najlona već od upletene strune) na koju se navuče termo bužir pa se isti ugreje fenom. Malo je samo komplikovanije provući strunu kroz termobužir (pošto treba da bude teasn) ali se to lako odradi žicom (od bicikle ili nekom drugom).

Narode, a kakva je situacija sa onim setovima za ciscenje sto se prodaju, koji se sastoje od sipkice i cetkica?

wooyadeen said:
Najbolja "uradi sam" zmijica za čišćenje cevi se pravi od strune za pecanje (ne od najlona već od upletene strune) na koju se navuče termo bužir pa se isti ugreje fenom. Malo je samo komplikovanije provući strunu kroz termobužir (pošto treba da bude teasn) ali se to lako odradi žicom (od bicikle ili nekom drugom).

Ako ti nije problem, slikaj mi to, pa pošalji tamo na Viber, jer nisam baš ukapirao kako se pravi. Mogu da uradim i ja sebi i da napravim foto-strip i da to okačimo ovde da i drugi vide. Imam upredene strune koliko hoćeš, od 0,07 do 1,00 mm.

Mozda ce moje pitanje mnogima zvucati glupo, ali bolje da ga postavim, nego da napravim neku glupost...Ako hocete da ocistite cev novog Artemisa M16, koja je konzervirana, kako to radite? Mislim, ja cu da kroz usta cevi provucem najlon od trimera, ali kako da on izađe na drugu stranu, a da je pri tome ne izvucem zatvarac iz cevi? A ako izvucem zatvarac povlacenjem poluge sa strane, zar necu na taj nacin repetirati pusku? Kako se to radi? :)
Sa prelamacom znam, ali me zanima kako ovde ide?
Unapred hvala svima na odgovoru.

To se radi dok je repertirana puška ili se skine cev. Jako je bitno da sredstvo kojim se čisti cev ne ode u transfer port, a ta mogućnost se eliminiše skidanjem cevi.

Users who are viewing this thread

Back