Cometa 300

Niški

Active member
Pozdrav strelci! Prvi put pisem ovde pa ne zamerite ako nacinim neki prekrsaj u smislu ponavlja se nesto ili losa tema itd...spreman sam da ucim i ispravim eventualne greske 😀. Naime tema je cometa 300,iz predstavljanja mozete videti da od zastavice nisam iso ozbiljnije (ali planiram) i sad citao sam razmisljao gledao i odlucio da uzmem jednu cometu. Privuklo me je dakle drvo,izgled,mogucnost montaze optike,stara skola izrade...Pogledao sam i 220 popularna je ali u radnji sam opet odlucio 300. Dakle mene konkretno zanima sa optikom gadjanje mete precizno na 25m i eventualno pouzdano gadjanje mete ili limenke do 50m. Probacu i vise sigurno ali su mi ovo prioriteti dakle puska je nova kad je zastavica bila nova ja se nisam ni rodio...od iskusnijih ima li neki savet za prvu upotrebu,mozda na nesto moram kod nje da obratim paznju mozda je neko koristi za ovo sto ja hocu...Na nju za sada ide optika gamo 3-9x40 AO

Pozdrav novi kolega. Budi pametan. Pogledaj na YT i kod nas na forumu kako se rasklapaju springerice. Rasklopi je, odmasti od stare masti,a onda stavi novu kvalitetnu molibijumsku / liqui moly Lm47 mast. Ispoliraj klip i krajeve opruge (ista procedura kao sto smo druge kolege i ja kacili za nase weihrauch puske. Pogotovo od @BurekUSvemiru kad je tjunirao hw30s). Stavi ispoliranu bas tanku podlosku ispred opruge kad ulazi u cilindar. Sve delove gde metal ima kontakt sa metalom tanki sloj ove moly masti. Ocisti samo jednom cev i nikada vise. Pogledaj Tbt klipove na YT o tjuniranju i sve ce ti biti jasno. Ne stedi se nikako na dijabolama jer ce dosta uze grupe biti sa kvalitetnim dijabolama. Sto se tice optiku koristi neke dobre dvodelne nosace koji imaju pin stop da ti ne bi klizala optika i to je to. Najbolja ti je optika sa fiksnim uvecanjem jer je mnogo izdrzljivija nego sa uvecanjem. Snaga i brzina ti nisu toliko bitne koliko je bitna preciznost i konzistentnost.

Sve ostalo sto te zanima pitaj. Ja sam krenuo sa Cometa 220 galaxy i Fenix 400 i eto vidi gde sam sad . Super su to puske za pocetak!

13fc4e195f3f021613914974ca48cbf7.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited:
Odusevljen sam ovim forumom generalno, narocito kolegijalnoscu i nesebicnosti od iskusnijih po temama.Veliko hvala na izdvojenom vremenu i deljenju iskustva. I zastavica mi davno nije videla nista gore od jsb i hn uzasava me kad otvorim kutijicu a na prvu krive kosuljice ostaci od kalupa itd...Palo mi je na pamet da ja ne znam koliko je ona stajala u radnji magacinu transportu...i da mozda nije lose prvo je rasturiti razmastiti u uputstvu toga nema...Sto se tice podloske jeli poznato dali to treba da bude celicna bakarna tvrdja meksa ja sam nekako skapirao da bi trebala da spreci oprugu da izadje iz ose tj.da manje vibrira i da poboljsa naleganje na cilindar?

Last edited by a moderator:
To je i cela poenta foruma Dosta nekih mnogo iskusnijih ljudi sa ovog foruma koji su pre rado delili svoje iskustvo i znanje su se ili ulenjili ili ih ne interesuje. Bas mi je zao zbog toga, ali ima nas nekoliko koji se trude i nadaju da ce ti stari koji su ih sve naucili vratiti nazad da dele znanje...
Jer nije doboljno samo lajkovati, mora se i deliti neko misljenje, iskustvo i znanje da bi forum imao smisla.

Elem , poenta podloske je da da opruzi da se lakse okrece pri opaljivanju jer dno cilindra ne mozemo da poliramo. Stavi neku tvrdji ali da je sto tamja/laksa da ne utice na brzinu klipa. Dobro ispoliraj da bude kao ogledalo i sa jedne i druge strane.

Pogledaj pod obavezno te neke nase teme u springericama gde smo sve detaljno objasnjavali kako se "tjunira" springerica.

Kad god springerica ne radi kako treba ili je matora mora se rasklopiti i neke od osnovnih stvari zameniti ( opruga i dihtung klipa) i pogledati dal se nesto pokvarilo ili puklo pa zameniti.

Last edited:
Jasno kao dan i hvala na savetima.Posao mi je takav da imam oko sebe ljude koji jako dobro poznaju materijale i obradu,ide jako lose vreme pa cu da ga iskoristim da to bude sve kako treba. Usput mozda se javi jos neki predlog...Svakako cu ovde preneti i utiske i iskustva koja budem imao jer smatram da to pogoduje svima

Dobra je Cometa 300. Odavno je u prodaji, sto znaci da je popularna.

Okidac je malo prost I dobro bi mu doslo poliranje kontaktnih povrsina, mada zna I sam da se ispolira od koristenja.

Ispucaj pola pakovanja dijabola, pa javi kako grupise I kako se slazete.

Pozdrav,videcu u narednih nekoliko dana da je spremim za upotrebu pa da se probamo vreme ne ide na ruku ali uklopice se nesto. Poznata mi je problematika sa okidacem sa zastavicom se obaram godinama te poliranje pa povratna opruga pa podmazivanje...ali i to je lepota ovog druzenja sa vazdusnim oruzijem pa mi valjda i trazimo da sami sebi izgradimo neku perfekciju i postignemo neki rezultat sve je to deo price. Hvala na podrsci i naravno delim ovde sve utiske na dalje.

Kolega Niški, samo bih te zamolio da ne citiraš svaki post u svojim komentarima, nema potrebe citirati post odmah iznad tvog. Hvala. :)

Pridružujem se pozdravima za novog kolegu. Kao bivši vlasnik Comete 300 sa pomenutom optikom 3-9x40 AO generičkog proizvođača, sadašnji vlasnik svega i svačega, nazirem poznati mi obrazac, pa ujedno bih podelio i zabrinutost za streljačku budućnost našeg kolege.
Družio se sa C300 nekih dve godine kao solo, kasnije paralelno sa skupljim primercima vazdušnih pušaka i mogu potvditi da je u svojoj klasi, kao i za početak sticanja navika gađanja oprugom, tj. "Da li me sve ovo uopšte zabavlja?" sasvim dobra.
Zavisi od afiniteta, može se odmah pristupiti rasklapanju, premazivanju, obrađivanju malko grubljih detalja završne obrade, eventualne izrade nove vođice klipa sa manjom tolerancijom ka unutrašnjem obimu opruge (tawng), polirati dodirne površine jednostavnog i malko grubog okidača... itd.... TbT kitovi, aksijani sinter ležajevi za torzionu silu opruge? Skačemo u bazen pre nego je napunismo.
Možda sve gore navedeno i poboljša iskustvo, ali da poboljša tačnost za kategoriju, ne verujem.
Postavilo se pitanje za precizno gađanje na 25m i plinkanje na 50. Akcenat (opet zavisno od afiniteta) bi trebalo staviti na samo gađanje, kontrolu trzaja, okidanja, stav, izbor dijabola i zabavu..
Pomenuta optika, u ovom slučaju, barem zasnovano na ličnom iskustvu, služiti svrsi, bilo da se koristi orginalna "D" opruga ili rezervna, priložena u pakovanju, ako je kupljena sa tom opremom.
Potpuno delim recept našeg iskusnog kolege @Webley & Scott -a, sa ispravkom doze od pola pakovanja proširio na celu.
Svako dobro!

Mislio sam na pola pakovanja od minimum 4 razlicite sorte 😁

Uvek uzimajuci u obzir RWS Superdome.

A @chaba , kao bivsi vlasnik, sigurno moze nesto da preporuci iz prve ruke.

Kolege hvala na savetima.Prvo necu vise citirati toliko i ja vidim da nema potrebe...mi nislije smo na losem glasu po raznim pitanjima u komunikaciji pocev od padezi 😀 pa na dalje i cesto preteramo kad se trudimo da ne smetamo ljudima iz drugih krajeva. E sad sto se tice comete same naravno ispucacu neku dijabolu pre rasturanja cisto da vidimo kako to dolazi iz fabrike,mozda bude zanimljivo pa bude celo kutice.Sustina mog pitanja bila je posto je prva upotreba dali nesto mozda treba podmazati ocistiti dotegnuti da zbog neznanja ne dodje do nekog trajnog ostecenja a ovo nesebicno deljenje iskustva od strane drugih kolega cu obavezno uzeti u obzir svako pojedinacno i sa postovanjem prema njihovom iskustvu obratiti paznju jer posle probe ne gine joj rasturanje narocito sto sam i pre kupovine znao za te neke sitne nedostatke ali nama jako bitne. Veliko hvala svima

A @chaba , kao bivsi vlasnik, sigurno moze nesto da preporuci iz prve ruke.

Dijabole, pardon...
Nisam spomenuo odgovarajuće dijabole koje smo našli za cometinu cev, ne bi li uskratio zadovoljstvo eksperimentisanja i deljenja neodgovarajućih bližnjima svojim, priljateljima i prolaznicima.
Nema neke filozofije, cevka nije probirljiva, lepo nosi klasične, svima poznate jsb exact (u 7.5j express i rs), crossman premiere, rws dome, qys 550 (posebno u 14+j), tj. lake i srednje težine dijabole renomiranih proizvođača. HN, barem kod ove cevi se nije proslavio. Za nijanse, sledi proba. Pitanje podkalibra, serije, broja prese, partije, naravno sledi kad kolega pređe, nadamo se skoro, na opsesivno-kompulzivnu radost PCP gađanja.
Ne treba spomenuti, ali kao disklejmer: Specifične dijabole poput raznih horneta, polimaga, špicastih, snajper, dumdum i nadzvučna čudesa uzimamo kad bi sebi želeli dokazati da nismo u pravu ili pokloniti nepriljatelju.

Umarex dijabole, nemojte ih zaboraviti. U rangu sa Snowpeak koje se dobijaju za Dž. uz kupljenu pušku, dobre za bacanje u kontejner.

Imam trenutno jsb u 3 varijante sa njima cu da probam to koristim za zastavicu njoj mnogo treba da se ugadja obzirom na vreme temperaturu daljinu i sve ostale faktore... Vidim da i druge puske generalno uvek lepo rade sa jsb verovatno ce tako ostati i sa cometom ali probacu obavezno nesto od rws i crossman nadalje.A sto se tice umarexa eto sad kapiram da nikad nisam ispalio njihovu dijabolu, zasto ne znam ali izgleda da je tako i trebalo da bude.Umarex uzimam co2 ampule za ekol pistolj jer stvarno lepo drze pritisak i rade ujednaceno i celicne BB isto za pistolj

Sustina mog pitanja bila je posto je prva upotreba dali nesto mozda treba podmazati ocistiti dotegnuti da zbog neznanja ne dodje do nekog trajnog ostecenja
Za početak "na'rani kučiće i ništa ne diraj"...tj. pucaj brate, uzmi joj dušu, pa kad vidiš gde je tanka, onda rasklapaj i igraj se. A sam kvalitet proizvoda će te dovesti do nekog oštećenja (neće trajnog, osim ako je ne dohvatiš i njom odvališ čangrizavom komšiji ogradu u afektu) ili neće, to niko ne može da sigura...

a ovo nesebicno deljenje iskustva od strane drugih kolega cu obavezno uzeti u obzir svako pojedinacno i sa postovanjem prema njihovom iskustvu obratiti paznju
Ovo me podseca na Hipokratovu zakletvu-"...prema svojim kolegama odnosicu se sa dužnim postovanjem i kao prema braci"....

Nojvalijo niški brate moj, u mom konkretno slučaju, nije u pitanju nesebično deljenje saveta, nego sam ja toliko sujetan i zaljubljen u sebe, da mislim da mi je svaka i prva i poslednja....
nego...

samo ti teraj po sopstvenom nahodjenju, a iskustvo će nepobitno stići u pravi čas...e onda dodji da te zbunimo još više....😂

Last edited:
Za početak "na'rani kučiće i ništa ne diraj"...tj. pucaj brate, uzmi joj dušu, pa kad vidiš gde je tanka, onda rasklapaj i igraj se. A sam kvalitet proizvoda će te dovesti do nekog oštećenja (neće trajnog, osim ako je ne dohvatiš i njom odvališ čangrizavom komšiji ogradu u afektu) ili neće, to niko ne može da sigura...
Slazem se potpuno sa kolegom i sam sam hteo da ti ovo napisem ali kolega bio brzi.
Meni se jedino nije svideo okidac i to bih malo sredio. Ostalo je skroz OK. Ta opruga nece trajati vecno pa polako spremi nesto lepo za zamenu kada do toga dodje. Ne bacaj pare nego pucaj i uzivaj.

Za pocetak ocistis cev od masnoce i ostavis je suvu, zatim ispalis oko 1.000 dijabola, onda vidis gde si sa tom v. puskom i sta treba da unapredis.

Pozdrav kolege strelci!Danas sam probao Cometu 300 i sad cu se potruditi da detaljno ovde ostavim svoje utiske jer sam bogatiji za jedno iskustvo vise a nekome ce znaciti to iskustvo,nadam se kao sto su i meni neka...Dakle cometa nova nikad nategnuta nosim sa sobom jsb exact i jsb exact heavy i jednu kutiju sport s hunting racunam da opalim nesto bzvz jedno 10 komada cisto da legne puska pa tek onda ove sto volim... Opalio 5 komada i nazirem problem! Mesto gde se prelama cev pocinje da bude braon i brzo kapiram da sa komprimovanim vazduhom izlazi i rdja 😞... Vadim alat krecem redom i onda kapiram da mi je sve poznato a to upravo iz komentara kolege SteffAirguns sa pocetka teme.Dakle sto se comete tice kolko da je nova prvo rasklopi obavezno sto je covek napisao budi pametan i tih 5 koje sam ispalio vec je krenulo da ostecuje pusku.Ovo sam zatekao unutra20251117_120523 (1).jpg
Ovo niko ne ocekuje u novoj pusci osim onih koji su imali situacije...20251117_122200.jpg
Jasno je dakle da ne treba da bude ovako.Daljom bi upotrebom ostetilo brzo i dihtung klipa a i sam cilindar...Dalje opruga koja je bila unutra je u najmanju ruku sklepana krajevi nisu dobro uradjeni samim tim opruga se krivi ne prati osu i ostecuje cilindar i sebe.20251117_120740.jpg
Na srecu rezervna koja dolazi uz pusku je uradjena solidno mada mi ne odgovara sto je jaca ali o tome cu u drugom postu. Treci je problem ova rdja u samom cilindru i unutar klipa koja bi svakako vrlo brzo napravila riseve i ostetila napominjem fabricki odlicno obradjen sklop.20251117_120626~2.jpg
Sto se tice ovih problema reseni su upravo onako kako je pomenuti kolega predlagao na pocetku znaci sve je ocisceno ispoliran klip ispolirana opruga (deo koji naleze na dno klipa),nasao sam nacin da izbegnem ubacivanje podloske na dno klipa uspeo sam i njega da ispoliram sve delove koji prave neki kontakt podmazao i sklopio.20251117_124417~2.jpg20251117_125318~2.jpg20251117_123958.jpg20251117_123919~2.jpg20251117_124229~2.jpgsve je slikano negde na pola posla inace bih nesto zaboravio da uslikam. Sto se okidanja tice ima i tu sto sta za uraditi ali ostavljeno je za drugu priliku a i sacekacu samo da nalegne pa onda eventualno doraditi malo. Nakon sto je sklopljena montirao sam optiku i do mraka mi je ostalo vrlo malo. Obzirom da je optika na dva odvojena nosaca(nova) primetio sam da cu morati obavezno da namestim pin stop jer ide 1cm unazad na 10 ispaljenih dijabola iako stegnuto na max... Dakle probao sam na 25m i prezadovoljan sam preciznoscu puske skoro su iste grupe sa jsb 0,547 i jsb 0,670 stim sto je grupa ovih tezih jedno 2cm niza na toj daljini.Kundak je savrseno obradjen deblji je rukohvat meni odgovara nekome mozda i nebi.Gadjam uvek bar sa jednim osloncem ali smatram da je za pucanje iz stojeceg stava bez oslonaca malko teska puska.Sa ovim radovima puska radi mocno i ujednaceno zvuk opruge je tisi izrazito ali je generalno dosta glasnija pri opaljenju.Za moje potrebe pokusacu da sredim onu prvu oprugu jer je cev izvanredna i mislim da manja snaga nece mnogo uticati na preciznost. Veliko hvala svim iskusnim kolegama jos jednom posebno SteffAirguns jer sam nadajuci se da postoje tako strucniji medju nama i postavio pitanje ovde i spasio sebi gubitak vremena i zivaca. Iskreno bih voleo da cela ova konverzacija u buducnosti nekome stvarno pomogne da ima sto bolje iskustvo jer cometa 300 je za te dukate prilicno ozbiljan sportski rekvizit ali uz par strucnih saveta!

Nema na čemu, Dule, druže moj. Baš mi je drago što ćeš sada još više uživati u svojoj pušci. Veruj mi, sve bi to i proizvođači sami radili da ih taj višak vremena i rada ne košta papreno. Zato moraju da ubace razne teške masti u mehanizme, kako bi puške izdržale ko zna koliko godina po policama i magacinima. A i ta obrada površima i metala uvek moze biti bolja...

Ja se uvek vodim logikom: ako umeš, znaš i imaš vremena zašto ne bi sam sredio ono što je tvoje? Ovo sređivanje te nije koštalo ništa, a dobio si mnogo. Dobio si iskustvo, bolje si upoznao svoju pušku, a i sada se generalno lepše i kultivisanije ponaša pri opaljivanju.

Takođe se slažem da bi ti slabija opruga donela još veće zadovoljstvo, manje trzaja i vibracija, a uz to i bolju preciznost, jer ćeš imati manje potrebe da kompenzuješ sam trzaj.

Uživaj sa njom, polako doteruj sve što ti zagolica maštu i lepo se zabavi.

Sportski pozdrav!

Drage kolege upoznah se sa cometa 300 i obzirom da je puska precizna i dosta mi stvari tu odgovara idem dalje sa sredjivanjem.U medjuvremenu sam vratio slabiju oprugu(nije uticalo na preciznost) i doslo se do okidanja...U sustini fabricki okidac dolazi katastrofa mnogo seta levo desno, nema nikakvih podesavanja, prvi hod ide prelako a onda za opaljenje treba muž i to naravno utice na dalji proces. E sad sto se tice siline okidanja resio sam problem i to je poprilicno lepo skratio oprugu obelezeno plavo na slici,ispolirao povrsine oznacene zeleno i sada imam jedno vrlo lepo okidanje(nemam cime da merim ali sam prezadovoljan)samo bi jos trebalo prvi hod da se napravi da bude tezi(prosto) i sve super.20260107_163452~5.jpg
Medjutim javlja se kod okidanja jos jedan problem a to je odvratan osecaj pri okidanju zbog ugla pod kojim kaziprst leze na okidac u odnosu na putanju kretanja okidaca.Screenshot_20260110_164426_Photos~2.jpg
Okidac svojom putanjom prati osu cevi sto je ok ali jednostavno polozaj ruke je takav da kaziprst prirodno vuce okidac blago na gore i jedini nacin da ne remetite nisanjenje je da vucete kaziprst prema srednjem prstu. Ja tu moram da nesto promenim. Imam pitanje za iskusne golege ovde a i sve ostale treba mi pomoc oko odluke dakle dali prepraviti sam okidac da pri okidanju njegova putanja ide blago na gore ili druga opcija da pravim nov kundak sa pistoljskim rukohvatom a onda i podesiva obrazina i tako dalje...Znaci trenutno sam misljenja da treba da prepravim okidac jer mi je i lakse a i sa ovim kundakom meni licno izgleda super,ipak sa drugim nebi bila vise ta puska totalno bi drugacije izgledala.Pozdrav

Users who are viewing this thread

Back