Definicije pomoć

Bojan 017
Jbg, kada se delje luk svaki se meri ne može da dođe do te situacije :)
Znači zaključak bi bio, proizvođači ne proveravaju redovno šta ugrađuju već kako šta naiđe. Pa kada ukapiraju da su zahebali, prodaj to Srbiji ko ih šiša. Onda to može da objasni zašto smo bojan ks i ja imali slične rezultate, a taj tip na netu dobio ispravan primerak i dobio energiju dijabole sličnu specifikaciji.
Jbg, ulovio sam metaba da je kod nas prodavao robu sa grepkom zašto ne bi i swiss arms.
Hvala druže

Mane kouč
zato sam i pitao. Rekoh da nemam iskustva sa vazdušnim oružjem i ne znam šta sve ima i šta se dešava na tržištu. A opet mislio sam ipak je to oružje i tu su makar proizvođači i trgovci malo ozbiljniji. Nažalost izgleda da nisu.
Pozdrav

E sad pošto ste mi pomogli da rešim rebus još jednom da se zahvalim i da postavim još jedno pitanje.
Pošto pucam napolju gde nisu idealni uslovi (vetar prvenstveno) voleo bih da imam još malo brzine da me ne bi baš slab vetar odgurao van mete. Ovo mi je bitno iz bezbednosnih razloga, da dijabola ne ode van mete i ne odleti negde gde ne treba. Svojevrememo me je ometao ne prejak vetar i nisam mogao da pogodim sa nekih 5m flašu od 2l, dijabola je bežala u stranu. Pretpostavljam da bi veća brzina dijabole smanjila uticaj vetra.
Da bih dobio veću brzinu, imam izgleda dve opcije. Prva je da odnesem pištolj kod nekog oružara da mi zameni opruge i proveri klip kako "zaptiva". I dalje bih da ostanem u klasi D, tako da ne kršim zakon.
Druga opcija mi je da kupim nešto bolje, pa ako treba i da pređem u klasu C.
Ja bih lično probao ovu prvu opciju da još malo probam sa ovim šta imam, da vidim kako to sve diše da ne ulažem pteviše novca dok ne steknem još iskustva.
Molim vas dajte mi vaše mišljenje koja je od ove dve opcije bolja. Ako mislite da je bolja opcija 2, koje proizvođače da gledam (koji najmanhje lažu u odnosu na ono šta piše u katalogu). U principu planiram da pucam napolju do nekih 20m, i ne trebaju mi neke nebeske snage i brzine.

Zare
ako zaključimo da je za ove moje potrebe potrebna C kategorija, onda ide puška. Za opciju 2, ako je isplativije da uzmem nešto bolje može to da bude i puška u D ili C kategoriji.
Ja sam ovaj pištolj uzeo jer je bio jeftin, da ne ulažem mnogo za početak, a ima i onaj rasklopivi kundak pa mi delovalo kao lakše za nošenje.

Luconosa, najbitnije je da oruzje koristis tamo gde je dozvoljeno, i da uvek u koferu imas dokaz o kategoriji i vlasnistvu.
Nijedan policajac ili lovocuvar ne nosi hronometar sa sobom, da utvrdjuje na terenu kako je kategorisana tvoja puska. Ali ako pucas po ataru i livadama, dzaba ti sve potvrde o preciznoj kategorizaciji.
I naravno da je isparvno snagu izrazavati u dzulima, a ne u brzini projektila jer ona zavisi od tezine projektila, ali je u zakonu ovako pogresno uprosceno…

Luconosa said:
E sad pošto ste mi pomogli da rešim rebus još jednom da se zahvalim i da postavim još jedno pitanje.
Pošto pucam napolju gde nisu idealni uslovi (vetar prvenstveno) voleo bih da imam još malo brzine da me ne bi baš slab vetar odgurao van mete. Ovo mi je bitno iz bezbednosnih razloga, da dijabola ne ode van mete i ne odleti negde gde ne treba. Svojevrememo me je ometao ne prejak vetar i nisam mogao da pogodim sa nekih 5m flašu od 2l, dijabola je bežala u stranu. Pretpostavljam da bi veća brzina dijabole smanjila uticaj vetra.
Da bih dobio veću brzinu, imam izgleda dve opcije. Prva je da odnesem pištolj kod nekog oružara da mi zameni opruge i proveri klip kako "zaptiva". I dalje bih da ostanem u klasi D, tako da ne kršim zakon.
Druga opcija mi je da kupim nešto bolje, pa ako treba i da pređem u klasu C.
Ja bih lično probao ovu prvu opciju da još malo probam sa ovim šta imam, da vidim kako to sve diše da ne ulažem pteviše novca dok ne steknem još iskustva.
Molim vas dajte mi vaše mišljenje koja je od ove dve opcije bolja. Ako mislite da je bolja opcija 2, koje proizvođače da gledam (koji najmanhje lažu u odnosu na ono šta piše u katalogu). U principu planiram da pucam napolju do nekih 20m, i ne trebaju mi neke nebeske snage i brzine.
Čim imaš dilemu da dijabola može da ti odleti gde ne treba , tu ne treba ni da pucaš, kršiš zakon. Zapravo, jedino ispravno je registrovano strelište.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Heh lane
Imam već iskustva sa policijom i lovočuvarima na terenu doduše sa lukom. Krenuo ja na planinu da berem gljive i ponesen luk, reko da ispucam neku strelu na 40, 50m pošto ovde gde gađam imam nekih 25m Bilo gljiva, nisam ni stigao da odapinjem strele, međutim neko me video i zvao policiju. Jbg 2 sata bila lovočuvarska služba i policija u uzbuni. Na kraju sam dobro prošao, na sreću pošla i staramajka samnom, videli da ipak nisam lovokradica. Kada te tako nađu procedura je uzmu ti oružje i odnesu na merenje. Pa ako je sve u redu vrate ga, a ako nije onda si nahebao.
Na kraju nisu mi luk uzimali ali brate ne bih preporučio nikome tu situaciju. Ulazak sa oružjem u lovište, a hvala bogu kod nas ti je sve lovište 50m od zadnje kuće. Od tada dobro pazim da se ne zeznem ponovo, posebno ja koji je u životinje uperio jedino objektiv.

Mane u principu ne može. Kada duva jači vetar, ne pucam. Čisto želim da i to predvidim i da smanjim sve neželjene uticaje na najmanju moguću meru. U blizini imam neko staro rastureno strelište, i tu je u suštini bezbedno, ali i pored toga želim da sve moguće neželjene uticaje svedem na najmanju moguću meru. Opreznosti nikada dosta

To strelište nije više registrovano, ali je bezbedno. Pa sad ako me nađu kako pucam, a imam metu sa "hvatačem" dijabola, stoje grudobrani, nema nikog okolo.. Pa nek nose pištolj na merenje ako misle da treba.

Za Srbiju se ni nutela ne pravi kao za npr nemacko trziste, zove se isto ali jedno sa drugim nemaju veze...
Iz licnog iskustva, vezanog za posao, 90% robe koja se uveze iz EU tamo ne moze da se proda iz raznoraznih razloga, a najcesci je feler, povrat robe, a onda ciscenje magacina dragim balkanishe koji vide 30% jeftinije ali dobar brend pa sve i da ne valja, original jbg i kao takav ovde skuplji nego tamo gde ga nije bilo moguce prodati...
Mi navikli da je garancija mrtvo slovo na papiru, inspektori nikad nisu na strani potrosaca jer od toga nema vajde, za njih tako da...
Nemoj da se nerviras, mogao si isto proci sa Dianom, HWom ali ti onda sujeta nebi dala da kazes da nesto ne valja jer si posteno preplatio...
😉

Ma znam vrlo dobro ovo za robu za Srbiju, ali još nikada nisam natrčao na ovoliku degradaciju performansi. Kao nekome ko nema iskustva na ovom polju ništa mi više nije bilo jasno. A naši prodavci ko naši prodavci, pričaju gluposti i nemaju pojma o onome šta prodaju. Hvala na odgovorima

Nagard said:
Za Srbiju se ni nutela ne pravi kao za npr nemacko trziste, zove se isto ali jedno sa drugim nemaju veze...
Iz licnog iskustva, vezanog za posao, 90% robe koja se uveze iz EU tamo ne moze da se proda iz raznoraznih razloga, a najcesci je feler, povrat robe, a onda ciscenje magacina dragim balkanishe koji vide 30% jeftinije ali dobar brend pa sve i da ne valja, original jbg i kao takav ovde skuplji nego tamo gde ga nije bilo moguce prodati...
Mi navikli da je garancija mrtvo slovo na papiru, inspektori nikad nisu na strani potrosaca jer od toga nema vajde, za njih tako da...
Nemoj da se nerviras, mogao si isto proci sa Dianom, HWom ali ti onda sujeta nebi dala da kazes da nesto ne valja jer si posteno preplatio...
😉

Često čujem ili pročitam ovakve autošovinističke izjave. Jadno, bedno, bezveze nema veze sa temom ni sa forumom ni sa istinom. Ako imaš nešto konstruktivno da napišeš izvoli, ako ne, uzdržavaj se od ovakvih komentara.

zare said:
Da li uopšte ima vazdušnih pištolja u C kategoriji?

Naravno, ima ih i većih kalibara od 4.5. Kod nas se prodavao PP700 u 5.5.

wooyadeen said:
Nagard said:
😉

Često čujem ili pročitam ovakve autošovinističke izjave. Jadno, bedno, bezveze nema veze sa temom ni sa forumom ni sa istinom. Ako imaš nešto konstruktivno da napišeš izvoli, ako ne, uzdržavaj se od ovakvih komentara.

Šta konktetmo ovde nije istina?

Luconosa said:
wooyadeen said:
Nagard said:
😉

Šta konktetmo ovde nije istina?

- da se za Srbiju pravi poseban proizvod, mimo ostalog sveta,
- da je 90% robe uvezeno iz EU u Srbiju feler,
- da u evropi postoje magacini u koje se vraća feler pa se to posle izvozi u Srbiju kad se čisti magacin,
- da smo mi navikli da je garancija mrtvo slovo na papiru,
- da inspektori nikad nisu na strani potrošača.....

Hajde da malo generalizujem kako bi ublažili efekte ove nesuglasice. Postoje proizvodi predviđeni za distribuciju na EU tržište i isti ti proizvodi predviđeni za distribuciju van EU tržišta. Kolika je razlika može se zaključiti uvidom u specifikaciju sastojaka na deklaraciji u slučaju da je u pitanju recimo određena pasta za zube ili pomenuta nutela. U slučaju elektronske robe to je kad određeni foto aparat kupljen u nemačkoj odnesem uvozniku da mi nabavi neki filter a on uzimanjem istog u ruke konstatuje da to nisam kupio kupio kod nas i još dosta primera koji nas već udaljavaju od teme. Činjenica je da roba koja se uvozi prolazi kontrolu, kao i da su naši standardi kvaliteta nešto labaviji od evropskih ali je to daleko od felera i škarta.

bojan017 said:
Činjenica je da roba koja se uvozi prolazi kontrolu, kao i da su naši standardi kvaliteta nešto labaviji od evropskih ali je to daleko od felera i škarta.

Slažem se. Razlika je u zakonima a ne organizovano skupljanje i uvaljivanje škarta. Razliku u kvalitetu oružja (u ovom slučaju vazdušnog) ja nisam video (nema je ni između dijane i artemisa), a nisam video ni da je garancija mrtvo slovo na papiru (ja radim servis u garantnom roku za gotovo sve uvoznike).

Ti nikako da shvatiš da to što ti i npr. 50 % prodavaca i servisera radi kako treba i prihvata garanciju tamo gde treba da prihvati, da to ne radi ona druga polovina.

Garancija je mrtvo slovo na papiru i inspekcija ne služi ničemu sem da prima platu (isto kao i udruženja za zaštitu potrošača). Ako serviser napiše da sa uređajem nije rukovano u skladu sa uputstvom i namenom. Baš bih voleo da vidim kako ćeš kao kupac da opovrgneš tako nešto i ostvariš svoja prava. A ima dovoljno velikih firmi koje tako rade jer im se može.
Pogledaj malo druge tehničke forume pa ćeš naći na stotine (da ne kažem hiljade) slučajeva o kojima pričam. Da ne bude da prepričavam tuđe priče sa neta i ja sam imao takav slučaj. Srećom nije me mnogo pogodio ali mi je ostala poluispravna ali meni potpuno upotrebljiva stvar.

zare, nemoj da sabiramo babe i žabe, apsolutno se slažem za tehničku robu, većina prodavaca ti da automatsku poruku da si odbijen a kad zoveš kažu ti da nisi i da samo sačekaš (tako su uz našu saglasnost pokriveni zakonom kad/ako odbiju posle mesec dana).

Ja sam pisao za prodavce oružja, i to sam pisao o svom iskustvu. Ne mislim da je nemoguće da se dešava i nešto što ja ne vidim. Ali tu je forum da razmenjujemo iskustva.

Ne kažem ja za oružje nego uopšteno. Zakon može da služi kupcu i da ga štiti a vrlo često ne mora, to je suština priče.
Ni malo nije bitno da li je u pitanju tehnička roba, oružje ili avioni. Za sve važi isti zakon.

offtopic

Evo ovaj pištolj oko koga je sve počelo. Dekkarisan kao 7,5J. Boki-ks i ja na merenju dobijemo da je oko 3J, a čovek iz zapadne evrope dobio 7J. Šta se iz ovog jefino može zaključiti? Ovde prodaju robu da greškom.
Imam još par primera, ali mislim da je i ovo dovoljno. Tretiraju nas gospoda kao indijance i to je to.

offtopic

Što se tiče servisa i inspekcije tu ne mogu ništa da tvrdim. Čuo sam neke priče, tu ima i dobrih i loših iskustava.

Users who are viewing this thread

Back