DIANA 350 MAGNUM

Hvala na savetima drugari. Pucao sam u nedelju, i opet se posle nekoliko desetina dijabola šraf ispred štitnika obarača odvio za ceo krug. Poslušaću savete. Pogrešno sam razumeo, a bitno mi je da mogu lako da ih odvijem ako treba i skinem kundak. Evo slika nekih meta. Pucano je na 25m sa naslonom, sedeći (Diana 350 N-Tec Magnum Luxus 4.5mm i Diana High Power dijabole). Prva meta je korekcija nišana jer su pogotci bili malo na desnoj strani i gore.

zirfvt.jpg

2a0kyvb.jpg

33w2l8i.jpg

Pucano je mehaničkim nišanima. Do sada sam ispalio nekih 300- 350 dijabola iz puške. Okidanje je izuzetno mekano. O probojnosti dijabola na ovoj daljini sam već pisao. Grupisanje je odlično, mada je tada bilo veče već, i komarci su napadali, pa je to značajno uticalo na mrdanje i cimanje prilikom nišanjenja i opaljenja. Kada sam pucao polako, bilo je nekoliko uzastopnih 10-ki. Neke slike su rotirane. :D Jedino me nervira što se ta poluga kojom se ispod cevi sabija gasni klip pomera i zvecka (sastavljena je iz dva dela, a na donjem kraju kao da nije pričvršćena ni za šta pa landara), ali nisam primetio da ometa normalno funkcionisanje puške. Sa ovim dijabolama bi puška trebala da ima brzinu od 300-305 m/s (32J), dok sa dijabolama od 0.54g treba da ima 345 m/s i probija zvučni zid. Voleo bih da je testiram na Chrony-ju i proverim tačnost deklarisane brzine i energije, kao i da li vremenom slabi ovaj gas piston. :D

dodji na skup pa ces moci da premeris sve sta zelis i oprobas druge puske ;)

Voleo bih da prisustvujem druženju, ali ne verujem da ću moći da dođem ovaj put. Gde se održava skup, nisam shvatio? :D

Pratim ovu temu tj citam i sve mi je jasno sem jednog a to je zasto bi iko kupio pusku sa oprugom koja kosta skoro kao PcP ? :)

Ako se pitanje na mene odnosilo, da odgovorim. :D Kod nas je jako slab izbor PCP pušaka (Gamo Coyote, Comete, Hatsan AT44, ČZ 200 i Diana P1000), a s obzirom da sam hteo Dianu, samo je 350 N-Tec model došao u obzir jer ima gasni klip i konstantnu brzinu koja ne opada. Diana P1000 mi se svidela, ali ja baš skupa, a ove ostale PCP mi se nisu dopale. Rekao sam da sam što se tiče vazdušnih pušaka veliki zaljubljenik u Diane... mada bih voleo da isprobam neke od ovih PCP pušaka posle onoga što sam pročitao na forumu. :)

Po meni ima i dosta dobrih pusaka sa oprugama koje mogu da idu u korak sa PCP do nekih granica..
ali i kostaju kao PCP puske.. samo sto nema boce,pumpe i ostalih stvarica koje idu uz PCP..a ljudima to smeta pa kupe sa oprugom.
npr HW 97

Attachments

• HW-97-BL-STL-Zfr.-quer.jpg
    HW-97-BL-STL-Zfr.-quer.jpg
    70.1 KB · Views: 6,176
Pa smisao PcP puske je da nema trzaja i da ima okvir za vise municije, ova em je jednometka em trza , po cemu ide u korak sa PCP puskama?

Preciznost tj grupe na vecim daljinama.
Nekome nije tesko da ubacuje dijabole..

https://www.youtube.com/watch?v=GSUd5s3tx74

HW97 kao i HW77 su izuzetno precizne i top end springerice.
dobar strelac moze praviti vrhunske grupe sa njime.
razlika jeste u tom trzaju i nacinu gadjanja sto je nekim strelcima veci izazov nego gadjanje sa pcp puskama.
zato npr u FT-u ima spring piston sekciju i takmicenje.
naravno nisam pomenuo aa prosport i tx200 koje su jednako dobre kao i hw pa tu ima jos i walther springerica i jos dosta drugih high end springerica.
ja licno bi voleo da imam jednu od tih i poboljsam svoje gadjanje sa federusama

pozdrav!

Evo još nekih utisaka o Diani 350 N-Tec Magnum. Do sada sam ispalio oko 400 dijabola, uglavnom na daljinama od 25-30m. Ono što sam skoro primetio je da puška dosta dimi posle opaljenja, i taj dim izlazi iz kundaka, tj mehanizma. Buni me što se to sad dešava, jer je valjda izbacivanje ulja i to trebalo da bude u početku. Taj dim koji izlazi iz mehanizma je bele boje i drukčije miriše od onog dima iz cevi, koji ima neki specifičan miris na sagorelo ulje. Odvijanje šrafova je stvarno primetno jer se posle nekoliko desetina dijabola odvijaji šrafovi od nišana i šraf koji drži mehanizam u kundaku, tako da ću poslušati savet koleZa i pažljivo naneti na šrafove onaj Loctite za pričvršćivanje navoja. Primetio sam da je probojnost malo slabija u ondosu na pre, testirao sam sa istim dijabolama i sa istog rastojanja, i ne može da probije neke prepreke koje je pre probijala dijabola (lim, bure...). Dosta sam razmišljao o tome, i zabrinulo me je da li to ima veze sa gasnim klipom i da nije neki kvar u njemu pošto tako dimi i dijabola ima slabiju probojnost? Voleo bih da čujem nečiji savet ili mišljenje. :)

Cudi me da Diana nije resila taj problem sa odvijanje srafova.
Mislim da trebas bar 1000 dijabola da ispalis da je razradis..
A sto se tice snage najbolje da izmeris brzinu.

Ovo mi je prva Magnum puška, ali nisam očekivao da će se toliko odvijati šrafovi. Posle jedne serije pucanja se odvije za ceo krug. Imao sam nameru da izmerim brzinu da bih znao tačno da li ima slabljenja ili nekog problema oko tog gasnog klipa, tj opadanja brzine ili ne... Znam za razrađivanje, ali me je zabrinulo to što posle 400 dijabola kao da je puška oslabila i to što je počela odjednom da dimi (ne od početka već od pre par nedelja, iako sam ispalio cca 300 dijabola pre toga). Informisao sam se malo oko one poluge za sabijanje klipa koja je sastavljena iz dva dela i čiji donji deo zvecka, i to je normalna pojava. Kada smo je kupili, probijala je zvučni zid sa RWS dijabolama 0.54g, a sada iskreno ne mogu da procenim jer sam navikao na jak pucanj i ne mogu da napravim granicu.

Pozdrav drugari! :)
Red je da prenesem neke utiske, jer sam konačno namontirao optiku na pušku. Puška je bila u servisu zbog onih problema koje sam imao ranije i uspešno je popravljena. U pitanju je bilo prilično veliko oštećenje dihtunga klipa koji je samo zamenjen i puška je kao nova. Oštećenje je nastalo verovatno zato što je puška bila podmazana unutra više nego što treba (fabrički je takva bila). Zvao sam juče radnju u vezi one Norica optike i prodavac je bio prilično iskren, rekao da nije siguran da ta optika može da izdrži trzaj Diane 350 i rekao je da je garancija na tu optiku godinu dana. Oni nemaju sigurnu informaciju da je to Nikko Stirling rađen za Noricu, tako da sam odustao od ove optike i stavio Nikona Prostaff Target EFR 3-9x40 AO sa ZR Mountom. Poslao sam meil stručnjacima sa Optic Planeta u vezi sa ovom optikom i odgovorili su mi vrlo ljubazno da je ta optika konstruisana za srpingerice i da neče biti problema ako je stavim na magnum pušku. Od Single Block Mounta sam odustao jer sam na više mesta čuo da se stop pin iskrivi od trzaja i da je sa ovim nosačem moguće da puška "rastrese" optiku. Da ne bih rizikovao i testirao, pazario sam ZR Mount nakon što sam ga malo bolje pogledao. Sa unutrašnje strane prstenova postoje po dva imbusa kojima se prstenovi fiksiraju, odnosno dotežu za one vođice tako da luft može da se otkloni u slučaju da se pojavi. Ne znam da li je Voja mislio na to da se zazor pojavio između prstenova i onih metalnih vođica ili između vođica i baze koja dolazi na pušku, pa ako može pojašnjenje. Ono što je još bitno kod ZR Mounta je da se pažljivo montira jer ako se prstenovi stegnu malo više nego što treba, dolazi do "uvijanja" onih metalnih klizača i onda se gornji deo ne pomera kako treba, odnosno koči, tako da se mora naći idealna sila za zatezanje šrafova. To je glavni razlog nefunkcionisanja ovog nosača. Puška je upucana na 20m sa Diana HP dijabolama. U početku je bilo malo problema sa privikavanjem na pucanje sa optikom, ali su se posle popravili rezultati. Limenku sam iz prvog puta pogodio iz ruke na 45m iz stojećeg stava. Na 20m su grupe bile sasvim OK. Grupisao sam po 7-8 dijabola u krug oko 1cm. Pogađao sam čiodu bez problema. Tek sam sada shvatio koliko je bitan položaj i držanje puške prilikom pucanja, o čemu je ovde dosta pisano, jer se dešavalo da kada različito uhvatim pušku, pogodak se pomeri za nekoliko cm. Kada se malo naviknem na pušku, upucaću je na nešto veću daljinu. Sutra ću postaviti neke sličice, a nadam se da će biti i nekih grupa. Generalno sam prezadovoljan ovom kombinacijom, odlično se pokazala za ovih 180-200 dijabola. Danas sam pazario kutiju H&N Baracuda Power dijabola koje imaju istu masu i oblik kao Baracuda dijabole (odnosno Diana HP), ali su bakarisane i imaju nešto malo veći BC pa ću i njih testirati. :D

Grupe od 7-8 dijabola u krugu od 1cm (5-6mm C-T-C) na 20 m, federusom snage 30j su bas dobar rezultat, svaka cast!

Hvala Vam! CTC je bilo malo širi od 5-6mm (nisam merio), ali su svi pogotci bili spojeni. Naravno, bilo je i širih grupa na meti, u zavisnosti od toga kako i koliko čvrsto sam držao pušku. Čini mi se da pogodak dosta zavisi od trzaja tj. odskoka puške. Mnogo mi je zgodnije da gađam u manju metu kao što je čioda, ili ona nalepnica kojom se lepe mete jer na većim metama nema bele tačke na sredini, pa ne mogu lepo da vidim centar i da nanišanim u isto mesto svaki put.

Danas sam malo pucao sa Dianom na 20 i na 45m. Na 45m sam gađao limenke, i uspešno sam ih pogađao bez korekcije nišanjenja iako je puška upucana na 20m. Opalio sam i nekoliko dijabola na toj daljini na neku nalepnicu na kutiji i pogotci su bili blizu jedan drugog. Sutra ću postaviti i metu na toj daljini, mislim da ova puška ima potencijala da složi finu grupu i na 50-ak metara. Koristio sam Diana HP dijabola i nekoliko H&N Baracuda Power. U početku je bilo rasipanja na meti u prečniku od nekoliko cm, dok nisam primetio da je popustio šraf ispred branika obarača koji drži cilindar u kundaku za više od jednog kruga. Kada sam dotegao šraf bio je znatno bolji rezultat. Možda je to rasipanje bilo i manjim delom do ovih dijabola, nisam probavao ostale da bih to mogao da kažem. Pred kraj pucanja sam u žurbi opalio nekoliko ovih bakarisanih dijabola i sve su bile grupisane u krugu prečnika kao novčić od 5 dinara na daljini od 20-25m. Ono što me je začudilo je da su ove dijabole iste mase kao Diana HP, a na meti su pogotci sa ovim H&N dijabolama bili viši u odnosu na Diana dijabole za nekih 4-5cm, ali ne mogu da shvatim zašto. Do sada sam sa ZR Mountom ispalio oko 300 dijabola i dalje mi se čini da je sve kako treba. Videćemo kako će se pokazati. Evo nekih slika puške, mete i oštećenog dihtunga, ali ne znam da li su dobre zbog blica, jer sam predveče slikao. :)

1ew312.jpg

mjwoxw.jpg

9tzamx.jpg

Nikon Precision končanica sa tačkicom na sredini.

2m5cvh4.jpg

n2nx52.jpg

29kx35s.jpg

Baracuda power dijabole. Za sada mi se dosta dobro čine, a testiraću ih još. Planirao sam da probam i Sniper Magnum 0.97g.

2med638.jpg

35b8008.jpg

rllyly.jpg

hrn0p4.jpg

Ovo sam pucao na brzinu, i ovaj šesti pogodak je pobegao iz grupe jer mi je zvonio telefon.

3590msy.jpg

2wpic21.jpg

Dihtung klipa je bio prilično oštećen na više mesta i tu se gubilo dosta vazduha.

j609dw.jpg

Danas sam pucao na 20-ak i na 45m. Na 20m sam pucao sa H&N Baracuda Power i Gamo Rocket dijabolama, i Gamo dijabole su pravo razočarenje dok su me ove bakarisane Baracuda dijabole oduševile. Na daljini od 45m probijaju dasku od 2-2.2cm, a i po preciznosti su se dobro pokazale. Na 45m je danas bio lošiji rezultat jer je pucano predveče, a trčao sam do mete pa sam se zadihao. Pucano je sa naslona, sedeći. :)

n71v0y.jpg

fclnvl.jpg

Video sam da je Stefan dodavao nove slike u galeriju, pa sam hteo da kažem da mogu i slike iz ove teme da se prebace tamo ako su dobre... a ako ne, mogu da napravim slike pod boljim svetlom. Što se tiče ZR Mounta ispalio sam do sada oko 600 dijabola. Ne primećujem pojavljivanje lufta za sada. Pre nekoliko dana primetio sam da se desna vođica (čelični klizać) pomera napred nazad za nekoliko milimetara. Skinuo sam optiku, dotegao šrafove koji se nalaze sa unutrašnje strane prstenova najviše što je moglo imbusom od 2mm, a da nosač nesmetano odrađuje, a zatim sam vratio optiku i ponovo upucao. Ukupno je bilo manje od 2 sata posla, i sada je sve kako treba. Ako se to opet bude desilo, probaću da stavim lepak za osiguravanje navoja na te imbuse i onda više ne bi trebalo da bude popuštanja.

Rekao bih po onoj slici "precision končanica" da si kantovao optiku (ako to nije aparat iskrivio).

Ako sam dobro razumeo, rekao si da je optika krivo postavljena u odnosu na pušku? To je tako na slici ispalo, jer sam trežio idealan položaj da bih lepo uslikao končanicu, pa je puška stajala koso. Što se tiče montiranja optike, prvo sam pušku postavio idealno ravno uz pomoć nekoliko libela, a zatim sam končanicu optike poravnao sa viskom, koji je bio okačen na nekih 15-ak metara, tako da je optika postavljena ravno, kako treba. :)

Users who are viewing this thread

Back