DIANA 350 MAGNUM

293j9z5.jpg

Ovo je slika mete koju sam gađao na daljini od 45-50m sedeći, sa naslona. Koristio sam već pomenute H&N Baracuda Power dijabole. Puška je upucana na 20m, i na daljni od 45m sam pogađao u centar bez korekcije nišanjenja. Osetio sam da se puška mrdnula kada sam pucao jer sam bio zadihan od trčanja do mete, pa mislim da mogu da kažem da su ova tri pogotka otišla van grupe mojom greškom. Ova grupa sa slike je oko 5-6cm. Probaću ovih dana opet da pucam precizu na toj daljni pa ću preneti rezultat.
Sada vidim da je slika okrenuta naopako, jer su ova tri pogotka otišla gore desno, a ne dole levo.

Hvala drugari, ali biće i boljih grupa, ovo je neka za početak! :D
Obično pucam po 5 ili 10 komada u grupi da bih video pravu sliku preciznost i tačnosti, jer ako je manje pogodaka, onda može da bude i slučajno. Danas sam pazario H&N Sniper Magnum dijabole od 0.97g. Lepo se ubacuju u cev i vidim da imaju BC veći od ostalih dijabola sa kojima sam poredio. Sutra bih trebao da ih isprobam na 20 i 45m pa ću javiti rezultate. :)

2lazhpi.jpg

Deset H&N Sniper Magnum dijabola na 20m. Probao sam jednom da opalim a da ne zadržim pušku napred i zbog odkoka i trzaja je odmah bio prebačaj (između 7-ice j 8-ice). I naravno, za kraj, pogodak u špenadlu. Ove dijabole su mi se odlično pokazale, vrlo lepo grupišu i prezadovoljan sam sa njima. Na 50m probijaju lim ili dasku od 2-2.2cm, a iz blizine probijaju dasku od 4cm. :-D

Hvala Stef... prilično je precizna sa ovim teškim dijabolama. Jedina mana ovi dijabola je kratak rok trajanja, obično se kutija potroši za jedan dan. :D Opet mi se desilo da su popustili imbusi sa unutrašnje strane prstenova na ZR Mountu, koji iste pričvršćuju za one čelične vođice. Tada dolazi do pojavljivanja lufta. Opet sam skinuo opetiku, pažljivo dotegao te šrafiće koje sam prethodno namazao lepkom za osiguravanje navoja i opet sam vratio optiku. Što se tiče pojavljivanja lufta kod ovog nosača, on nastaje jedino kada popuste ti šrafovi. Kada se ponovo stegnu, nosač stoji prilično čvrsto bez nekih pomeranja. Nadam se da se ovo neće više dešavati. :)

Jednu od najboljih grupa of 5 dijabola otpucao sam pre desetak dana kada sam upucavao optiku posle ponovnog dotezanja ZR Mounta. To je na slici grupa gore levo (oni rasuti pogotci nisu moji). :)

an1yyo.jpg

Vidi se da tu preciznosti ne nedostaje, sto je i najvaznije. Podesio si nisan za maksimalnu tacnost na zeljenim distancama, ali ima li tacnosti sa tom puskom i kad gadjas iz ruke? Ili isklucivo pucas sa naslona?

Optiku sam upucavao sa naslona. Na meti sam nacrtao nekoliko tačaka markerom jer mi je lakše bilo da nišanim u tačku na 20m nego u veliki crni krug. Pucao sam po 5 komada u grupi i polako doterivao optiku. Na kraju sam proverio da li je optika "upucana" kako treba tako što sam povukao vertikalnu i horizontalnu liniju na papiru i pucao po nekoliko dijabola po liniji da vidim da li će biti odstupanja (ne znam da li sam dobro objasnio). Obično pucam sa naslona jer hoću da vidim preciznost puške i koja je najbolja grupa koju mogu da otpucam. Za početak sam pucao na 20m da bih se malo navikao na način pucanja sa optikom na ovoj pušci i uvežbao. Sada prelazim na 45-50m. Što se tiče pucanja iz ruke, nisam nešto mnogo pucao sa ovom puškom. Sada je teška oko 4.5-4.6kg, pa pretpostavljam da sa smanjenim uvećanjem ne bi bilo teško pucati iz ruke. Probaću i to. :)

Mozda sam bio nejasan. Radi postizanja sto boljih grupa (preciznost) pucao si sa nekog oslonca, mozda si i na dva mesta naslonio pusku u cilju maksimalne stabilnosti, i tako oslonjenom puskom podesio si opticki nisan da su grupe na zeljenom mestu na meti (tacnost). Ovo ima smisla samo ako ces uvek tako gadjati. Sa springericom, pogotovo snaznom, tacnost lako pobegne i sa malom promenom hvata i oslonca. Ja sam zato GH 1250 "upucao" drzeci je u rukama, a tako i gadjam, sa naslona ili bez njega.

Moguće da se nismo razumeli. Pušku sam upucao sa naslona, ali kundak nije bio direktno naslonjen na podlogu. Prednji deo kundaka sam držao u ruci, a zadnji u ramenu. Najčešće tako gađam sa puškom jer nemam neke potrebe da sa ovom puškom gađam iz stojećeg stava. Ponekad sa Dianom 34 gađam iz stojećeg stava na 15m mehaničkim nišanima. Da li mislite da do pomeranja tačke pogodaka može da dođe ako gađam samo iz ruke sa ovako upucanom puškom, iako prilikom upucavanja nije bila direktno na naslonu?

Ne bi trebalo, samo sto prirodniji stav, kad zmureci dignes pusku i nanisanis cev treba da je u pravcu mete. Hvat koliko god je moguce uvek isti i na istom mestu i uopste uvek ista sila dodira gde god imas kontakt sa puskom. Izvini bio sam ubedjen da naslanjas pusku direktno na naslon :oops:

Da, znam to i trudim se da uvek tako bude. Znao sam i ranije da bi stav i hvat puške trebao da bude isti, ali nisam nešti preterano verovao dok nisam namontirao optiku. Onda sam se malo igrao sa tim i video koliko rasipanje na meti može da bude kada jače ili slabije stegnem pušku, ili kada je uhvatim na drugom mestu. Hvala Vam na savetu! Tek sam posle shvatio na šta ste u stvari mislili. :) Pozdrav!

Puškica za merak.. Ali dosta novca je potrebno za nešto ovako.. U čemu je razlika 350 n-tec i 340 n-tec..

Tako je. Kontrolor je lepo rekao. Pored te razlike u jačini puške, model 350 N-Tec je duži od modela 340 N-Tec za nekih 7cm i teži oko 400g. Po izgledu su isti. I 340-ica i 350-ica se rade u četiri podvarijante (razlikuju se po izgledu). Model 340 N-Tec je razvijen iz modela 34 uz dodatak gasnog klipa, promenu kundaka i modifikaciju okidača, dok je 350 N-Tec razvijen iz modela 350 Magnum. :) Puškica je prelepa za moj ukus, mada je ispala skuplja kombinacija od neke PCP puške za početak...

Users who are viewing this thread

Back