Diana Bullseye ZR Mount

zuxbg

Active member
Pricalo se o ovom nosacu na forumu, ali nisam nasao posebnu temu.

Elem, na propagandmo filmu za ovaj nosac postavili su snimak high speed kamere kako radi. Zaprepastilo me je koliko se rita springerica: pomera se zadnji cep u odnosu na cilindar, uvija se kundak, kocnica leti napred-nazad:

https://youtu.be/bBLiIeoxGTg

Ja ga imam više od godinu dana i na mojoj puški radi odlično. Prve verzije su se pakovale u blister, a ova novija se dobija u kartonskoj kutiji. Ne znam postoje li još neke razlike između stare i nove verzije, osim u pakovanju i nešto drugačijem logotipu. Moja puška nije jaka i nema trzaj kao magnum springerice, ali na njoj radi bez problema. Koliko sam ovde na forumu video, bilo je nekih probema, pa su ljudi morali da ga rasklapaju (možda je to bila kineska kopija ne sećam se), ali ja nisam imao nikakav problem. Radi isto kao i prvog dana, dobro "drži nulu", svi šrafovi čvrsto drže...
Jeste donekle skupa stvar i ne baš mali izdatak, ali mislim da vredi.

fjaJoVn.jpg

Pomoc. Montirai ZR Mount (original) i ponestalo vertikalnig klikova. Na 10m prebacuje 13cm. Optika Hawke Vantage 3-9x50AO.

zuxbg said:
Pomoc. Montirai ZR Mount (original) i ponestalo vertikalnig klikova. Na 10m prebacuje 13cm. Optika Hawke Vantage 3-9x50AO.

Jedino rešenje su moa inserti.

Na kraju sam podmetnuo ispod optike na prednjem prstenu 10-tak slojeva ducktape-a i sada je OK. Ne znam koliko ce da drzi

Inace, uspeo sam da pretegnem srednji sraf koji drzi montazu na sini. Sraf je pojeo navoj u alyminijumu. Ne znam da li da lepim, ili da urezem za broj veci navoj ili da ostavim kako je sada.

Optika se malo mrda kada ju protresem po svim osama, ali pravi OK grupu na 30m, kad pazim 5cm, kad popusti koncentracija 10cm (JSB Monster 1.645g i Diana Mag 1.37g), sto je solidno za Hatsan 125 u 5.5mm.

IMG_07032020_222754_(1000_x_600_pixel).jpg

IMG_07032020_222854_(1000_x_600_pixel).jpg

Našao sam na netu dva članka kako smanjiti klimanje ove montaže. Oba predlažu da se izbuše rupe na liniji vođica, da se urežu navoji i stave crv šrafovi od mekšeg materijala (jedan je upotrebio mesing, drugi PVC) koji će da pritisnu vođicu i na taj način umanjiti klimanje. Potrebno je naći adekvatan nivo nategnutosti da spreči klimanje i da omogući klizanje (amortizaciju). Šrafove treba učvrstiti nekim lepkom za šrafove. Jedan autor kaže da je to rešenje video kod lokalnog FT takmičara na Diana 54 AK pa je i sam implementirao slično.

1. rešenje - 4 mesingana šrafa

5.jpg

6.jpg

2. rešenje - 8 PVC šrafova

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

Taj lepak je tečni teflon, plave boje je. Koriste ga vodoinstalateri.
Ako bih ja ovo radio za sebe koristio bih 4 plastična crvića, manjeg promera, npr.f3.
Za crviće ne bih koristio lepak, već teflon traku ili nešto sl., jer bih možda posle 1000(nagađam) pucanja pojedine morao da dotegnem. Pažljivo bih eliminisao sve šavove nastale posle bušenja i urezivanja navoja, pogotovu unutar klizača.
Ja sam tako nešto radio za neke CNC graverke, koje su zahtevale preciznost od 1/200mm, gde je položaj materijala apsolutno morao da bude na istom mestu, bez obzira iz kog bi pravca došao. Ali ti mene ne slušaj, slušaj savest svoju :)

Моје чисто теоријско разматрање: Ако се овако уради онда треба имати мере у дотезању вијака. Кад се превише стегне, неће моћи покретни део да се лагано креће па је питање колико ће се компензовати трзај који се преноси на оптику. Колега @zuxbg, да ли можеш после ове модификације да направиш неки успорени видео снимак да видимо како се сад понаша овај уређај?

Šta je ovde poenta?
Pretvaranje "Diana Zero Recoil Mount" kliznog nosača u fiksni nosač, ili šta?
😀

Glock17 said:
Šta je ovde poenta?
Pretvaranje "Diana Zero Recoil Mount" kliznog nosača u fiksni nosač, ili šta?
😀

Vidak said:
I meni nekako to pade na pamet, bem li ga..... :?

Kažu stari, dok je ne stegneš neće da te voli :cool:
Dodatni šrafovi se zatežu sve dok postoji "klimanje" nosača, tj. dok postoji bočni i/ili vertikalni zazor između nosača i vođica.

Da, da... I onda kad prestane "klimanje", prestaje i "klizanje", a ZR-Mount postaje fiksni nosač i gubi smisao i svoju prvenstvenu namenu... :roll:

https://www.youtube.com/watch?v=dqH6eVem9dw&ab_channel=AirgunExploration%26AdvancementChannel
Na 1h, 14 min i 30sec je Hektor Medina, lik koji je smislio ovu prepravku za zr mount, koristi bas onu dianu 54, Sightron optiku i zr mount i takmici se u FT pa i pobedjuje...tako da, sigurno zna bolje od nas zasto je stavio te dodatne srafove...
I zasto uopste koristi zr mount na diani 54 ako su obicni nosaci sigurniji i precizniji? Verovatno zato sto ta puska ipak unistava optike...

Glock17 said:
Da, da... I onda kad prestane "klimanje", prestaje i "klizanje", a ZR-Mount postaje fiksni nosač i gubi smisao i svoju prvenstvenu namenu... :roll:

Joj bre Gloko, nije baš tako, ne zatežu se oni do kraja. Zatežeš sve dok ne izgubiš taj postojeći "LUFT". Teoretski, minimalno on mora da postoji da bi se klizač kretao, međutim, praktično i ne mora. PVC vijak može da upije i taj min.zazor a da klizač ostane pokretljiv.

Ne znam, ne tvrdim ja ništa, možda ste i u pravu, samo sam izrazio sumnju, pošto imam originalni ZR-Mount i moja iskustva su nešto drugačija...🤔

Ja još nisam napravio ovu prepravku, tek sam naručio PVC crviće. Kolege bojan.ks i milos.992 su pojasnili smisao ove modifikacije: da se smanji klimanje (luft) gornjeg u odnosu na donji deo montaže, a da ostane funkcija kompenzacije trzaja.

Ja sam ZR Mount nabavio pre 3 godine iz Nemačke. To je bila novija serija u kartonskoj kutiji, dok su prve pakovane u provodni blister (tako su mi rekli). Istini za volju, u poslednje vreme mi stoji jer nemam više springericu, ali na njemu je sve maksimalno utegnuto i ni najmanjeg lufta nigde nema. Ništa ne mrda i sve je kako treba. Nikada nije menjao POI prilikom pucanja, uvek je "držao nulu" bez ikakvih problema.

fjaJoVn.jpg

Users who are viewing this thread

Back