Diana Bullseye ZR Mount

Ono sto ja videh je da nijedan taj pokretni nosac ne drzi nulu nako 300 ili manje ispaljenih dijabola , mozda na nekoj slabijoj springerici do 10ak dzula ali 16 i vise dzula ga razvali brzo , naravno pisem samo iz licnog iskustva i samo ono sto sam licno video , mozda neko ima drugacije iskustvo ...

Joca said:
Ja sam ZR Mount nabavio pre 3 godine iz Nemačke. To je bila novija serija u kartonskoj kutiji, dok su prve pakovane u provodni blister (tako su mi rekli). Istini za volju, u poslednje vreme mi stoji jer nemam više springericu, ali na njemu je sve maksimalno utegnuto i ni najmanjeg lufta nigde nema. Ništa ne mrda i sve je kako treba. Nikada nije menjao POI prilikom pucanja, uvek je "držao nulu" bez ikakvih problema.

Bata @Joco, što se tiče ZR-Mounta delimo slična iskustva... 👍 ;)

zr1.jpg

zr2.jpg

Joca said:
Ja sam ZR Mount nabavio pre 3 godine iz Nemačke. To je bila novija serija u kartonskoj kutiji, dok su prve pakovane u provodni blister (tako su mi rekli). Istini za volju, u poslednje vreme mi stoji jer nemam više springericu, ali na njemu je sve maksimalno utegnuto i ni najmanjeg lufta nigde nema. Ništa ne mrda i sve je kako treba. Nikada nije menjao POI prilikom pucanja, uvek je "držao nulu" bez ikakvih problema.

Da li biste prodali taj komad, kolega?

Iskreno, ne bih prodavao, jer mi ovi naši oprugaši sa foruma stalno ubacuju onog poznatog crva, da i ja možda, nekada, u nekom trenutku, eventualno, jednom prilikom... pazarim ponovo neku baš finu springericu... :D

Ova modifikacija je krenula od prve verzije nosaca koja je imala veci luft, sa novijom verzijom je taj luft smanjen ali verujem da bi i novija verzija bolje radila sa ovim prepravkama...
Ja imam noviju verziju, istu kao Joca, ali nikad nisam bio zadovoljan sa njim...sve je zategnuto, nema nikakvog lufta da ja mogu da primetim, oni mali srafovi u nosacu su zategnuti koliko je moguce a da nosac i dalje klizi...i zalepljeni su sa lepkom za srafove da se ne bi odvijali...
Neko drugi, ko je zadovoljan sa malo vecim grupama, misleci da puska ne moze bolje jer je springrica, rekao bi da taj nosac radi savrseno...ali jednostavno ne puca toliko dobre grupe kao obicni nosac...
Nekome mozda bas radi kako treba, ali do sad smo svi videli mnogo vise nezadovoljnih nego zadovoljnih...

Joca said:
Iskreno, ne bih prodavao, jer mi ovi naši oprugaši sa foruma stalno ubacuju onog poznatog crva, da i ja možda, nekada, u nekom trenutku, eventualno, jednom prilikom... pazarim ponovo neku baš finu springericu... :D

..tako je bata @Joco, razumno i sviđa mi se kako razmišljaš... :cool: :D

Na YT sam video par snimaka gde postave na vrh objektiva ili okulara merni instrument (mikrometar?), vidi se da ima lufta.

https://www.youtube.com/watch?v=GO0RRBVEXpU&t=129s

Jedan kaže da je klimanje 6-7 hiljaditih (7/6400 od punog kruga?).

https://www.youtube.com/watch?v=O0Pvn_sU79c

"Approximately 0,02mm of repeatability 20cm away from the mount. This gives 5mm over 50m, not bad at all... The oscillation when grabbing the scope are normal, it would give them too with a one piece rigid mount but less pronounced. The most important is it comes back to its default position after one movement back and forth."

zuxbg said:

Први снимак не бих узео за озбиљно. Чак и са фиксном монтажом на компаратеру би се очитало неко одступање у оваквим условима мерења.

Други снимак је направио неко ко зна шта ради. И као што је закључио "уопште није лоше". Ако може да се се побољша неким дорадама, онда одлично, само водити рачуна да се не изгуби основна намена ове монтаже, а то је да апсорбује трзај и на тај начин сачува оптику.

Danas sam u jednoj radnji gledao ovaj nosač za mog druga, i odmah sam primetio to klimanje. Svakako da to je uobičajeno za njih, tako da nakon kupovine mora na remont :roll:
Diana ZR.jpg

Moj plan je da odozgo urežem navoje za šrafove pošto su mu bočne ivice dosta tanke:
Diana ZR2.jpg
Ovako će gornji deo zajedno sa optikom prirodnije da leži u nosaču, valjda :?

Koliko vidim ovde su svi prepametni , čudi me da uopšte ima otvorenih pitanja. Predlažem da se forum zatvori jer svi sve znaju !

Za mene je Diana ZR mount pravo otkrovenje. Puska xxxxx Ekol Ultimate /6.35 mm - je izraziti ubica "optike". Trese toliko da je uspela da unisti i zadnji ("fabricki") nisan (raspale se "svetlece niti"), nakon nekoliko stotina opaljenja. Pre toga, prakticno u roku od odmah rasturila mi je jedan kolimator (zarotirao se krstic) i bukvalno pocepala koncanicu na falsifikovanom Bushnell-u (3-9/40)... Sada je na pusci ZR mount sa Norikinom jeftinocom (4x 32) i "drzi nulu" i posle praznjenja kutije od 150 kom. H&N Baracuda. Mount sam kupio zimus u prodavnici firme Capriolo, u Zrenjaninu, za devedesetak jevrica.

Last edited by a moderator:
Pozdrav kolege,podelio bih ovde iskustvo sa Diana ZR jer znam da ce oni koji planiraju da na ovaj nacin rese klizanje fiksnih nosaca i ostecenje optike verovatno nekad procitati.Ako im bar malo olaksam donosenje odluke kakva god ona bila bice mi drago.Nabavio sam polovan preko kolege sa ovog foruma i mnogo mi je drago da je sve kako treba.Znaci kod mene je montiran na cometa300 kal4,5. Imao sam problem ranije sa dvodelnim fiksnim nosacima klizanje optike unazad na nekih 10 dijabola 1cm se pomeri bez obzira koliko je zategnuto.Razmisljao sam o jednodelnom nosacu ili pinstop ali pojavi se na forumu kolega Steff sa dianom i ja resih sve.Nosac je uzet polovan ali bukvalno kao nov,kad se proba rukom luftova ima realno u svim pravcima osim u nazad ali kada dodje do vecih vibracija vi ste vec ispalili hitac i bitno je da se ona vrati u tacno isti polozaj a to se i desi.U celu klizaca se nalazi jedan konusni deo on ulazi u rupicu na nosacu i uvek se vrati isto.Evo jedne slike sa upucavanja. 20251129_152537~3.jpgZnaci od crne tacke desno su 2 komada a levo u grupi 5 dijabola na tacno 25m. Obzirom da je stojeci oslonjen na auto na 3°C uz kisicu i neki ledeni vetar a najbitnija mi je bila grupa ja sam prezadovoljan sa stola moze samo bolje da bude.

20251129_171709~2.jpg

Users who are viewing this thread

Back