Diana EMS 34 Black 20 džula

Sto se tice snage puske, "problem" je 99% do opruge, odavno sam citao da je neko ovde na forumu pisao za dianu 34 da ima oko 16j umesto 20j, ne verujem da je to puska za drugo trziste a kamoli da su transfer port i klip drugih dimenzija...a i da probas u isto vreme 20j video bi da ti zapravo zelis 16j...
To sto dimi je normalna pojava kod nove puske jer je puna masti i ulja...

Kolege Tortojed i Engine,bar onako bez veze spomenite reč "Diana"u daljim komentarima.

Kolega Srđane, puška je identična onoj u naslovu topika, znači kupio sam Diana 34ems Panter, sa sintetičkim kundakom. U uputstvu koji sam dobio uz pušku piše brzina do 320m/s a energija do 20J. Ja sam juče mjerio brzine 204, 205, dok danas 195m/s (H&N Silverpoint 0,75g). Preciznost je solidna iako nije upucana (gore desno nosi) al je grupa ok.
Nažalost nisam imao druga zrna prilikom testiranja. Ipak 30% niža brzina od deglarisane kod potpuno nove puške i renomiranog proizvođača mi je sumnjiva. Dal da se pomirim sa tim ili da reagujem na neki način?
Takođe, klima se plastični čep kočnice, jeli to normalno?

Da li si brzine merio u istim uslovima kao juce?
Svetlost utice na hroni a i ugao pod kojim pucas...
Ako brzine imaju velika odstupanja onda je verovatno djon ostecen, sto je cesta pojava kod diane da dodju sa takvim djonom...

Nisu isti uslovi, juče vlažno i oblačno, danas sjeverac i vedro. Danas sa 2 m dalje jer valjda i direktni udar iz puške može uticati na hronograf. Ali serije su indetične, juče 205, 204, 205. A to je daleeeko od obećanih 320m/s!

Sent from my iPhone using Tapatalk

@Engine da li negde piše sa kojom dijabolom ili težinom dijabole su dobili deklarisanu brzinu od 320m/s?
Da li su tu brzinu postigli sa dijabolom H&N 0.75g koju ti koristiš?
Pretpostavljam da kao i većina proizvođača koriste marketinški trik i sa nekim lakim aluminijumskim dijabolama sa težinom tipa od oko 0.31 grama .

Screenshot_20240109_153031_Chrome.jpg
Screenshot_20240109_152926_Chrome.jpg
Evo okvirno izračunate brzine na 16j snazi.Sa tim da opet promenom projektila može doći i do pomene snage,ali da ne produbljujemo temu.

Sa tom dijabolom sa kojom pucas, maximalno sto bi mogao da ocekujes je oko 230 m/s da bi dobio snagu koja je deklarisana...
Puska ti jeste slabija, da ne kazem taman kakva treba da bude, ali ako si zapeo da imas 320 m/s onda zameni oprugu i djon, kupi najlakse dijabole koje postoje (max. 0.40g) i dobices brzine preko 300 m/s...i to je sve sto ces dobiti, zadovoljstvo da vidis na hroniju 300+ m/s, tu preciznosti nema...

Ako je ovo fabričko stanje, onda je to meni prihvatljivio, međutim ako je puška iz nekog razloga slabija od deklarisane onda bi trebao reagovati na neki način.
aced8f41958b64de0a253f638385320a.jpg

To je prava brzina za precizno gadjanje, a sa druge strane razumem vase ne zadovoljstvo, najbolje je da vratite gde ste kupili i uzmete nesto sto ce vase potrebe zadovoljiti

Kolega Srđane, puška je identična onoj u naslovu topika, znači kupio sam Diana 34ems Panter, sa sintetičkim kundakom. U uputstvu koji sam dobio uz pušku piše brzina do 320m/s a energija do 20J. Ja sam juče mjerio brzine 204, 205, dok danas 195m/s (H&N Silverpoint 0,75g). Preciznost je solidna iako nije upucana (gore desno nosi) al je grupa ok.
Nažalost nisam imao druga zrna prilikom testiranja. Ipak 30% niža brzina od deglarisane kod potpuno nove puške i renomiranog proizvođača mi je sumnjiva. Dal da se pomirim sa tim ili da reagujem na neki način?
Takođe, klima se plastični čep kočnice, jeli to normalno?
Upucana sa HN Baracuda match 0,69 g,gde je imala između 212 i 215 m/s.Godinu dana kasnije sa istom dijabolom je legla na 210-212 m/s,tako da to ti je to.Nisam zapazio bilo kakve probleme,sem da moram da pazim na dotezanje šrafa na potkundaku,tj,oko kojeg se cev prelama.Ako se zavrne kao žena teglu od turšije,dosta teže se prelama.Ista muka sa čepom,ide napred nazad 3-4 mm,ali ne utiče na gađanje.

@Engine
"...a energija do 20J". Kljucna rec(ca) ovde je predlog "do". Dakle, PREKO toga verovatno nece ici (bez budzenja) a ispod moze. Tako je i sa mojom Ekol Ultimate - max je deklarisan kao 22 J, mene zapao primerak iz serije podesene za britansko trziste (non-FAC, >12 FPE).

@SrdjanMilenkovic
Kolege Tortojed i Engine,bar onako bez veze spomenite reč "Diana"u daljim komentarima.
Nisam razumeo. Zasto da spomenemo rec "Diana", i zasto bi smo je pominjali bez veze? :unsure:

Last edited:
Upucana sa HN Baracuda match 0,69 g,gde je imala između 212 i 215 m/s.Godinu dana kasnije sa istom dijabolom je legla na 210-212 m/s,tako da to ti je to.Nisam zapazio bilo kakve probleme,sem da moram da pazim na dotezanje šrafa na potkundaku,tj,oko kojeg se cev prelama.Ako se zavrne kao žena teglu od turšije,dosta teže se prelama.Ista muka sa čepom,ide napred nazad 3-4 mm,ali ne utiče na gađanje.

To izlazi 15.5J, indentično kao kod mene! A pogledajte samo naslov ovog topica!

Dakle to je to, snaga puske vam je ista, cak i problem sa tim cepom je isti, to je pretpostavljam do kundaka, verovatno ima lufta iza tog cepa i zato se pomera, mozda ubaciti neku plasticnu podlosku izmedju cepa i kundaka...ako sam ja dobro shvatio sta je problem, jer kod mene na 340 ntec modelu je taj luft manji od 1mm, ja sam iskrojio neku plastiku i ubacio u cep, volim da to sve bude utegnuto...ali ako je kod vas toliki razmak onda ce morati podloska iza cepa...ako vam uopste smeta...
Za snagu puske treba da prestanes da se cimas, moja sa gasnim klipom kada sam je kupio je imala izmedju 20 i 21j, gasni mi godinama slabi, sad je malo vise od 16j i ja presrecan, ne zelim 20j, teze se prelama, vise trza, jace se cuje, teze se kontrolise...
Samo se ti dokopaj boljih dijabola, diana 34 je stvarno precizna puska, ja sam sa mojom prezadovoljan, ne znam kakvi su ti noviji modeli, malo su ih izmenili...

To izlazi 15.5J, indentično kao kod mene! A pogledajte samo naslov ovog topica!

Nađeš dojabolu na 0,3 gr,ima da gruva i preko 20 j. :p Muka je što će tada na 25 m praviti grupu od 15 cm.Meni je proritet stav na 10 m,benč rest na 25 i FT.Diana je kupljena kao izlet u malo više džula.Prijatno iznenađenje za te pare,ali vrlo brzo sam uvideo da ako hoću neku ponovljivu preciznost do 40 m,ne treba prelaziti 16 džula.Naravno,to za springerice važi.14-16 džula,bombona.Da napomenem opet,14-16 džula sa proverenom dijabolom,koja odgovara pušci.

Mislim da gresis Srdjane, kada smatras da ce laksa dijabola uz vecu brzinu na ustima cevi imati vecu energiju od teze dijabole uz manju brzinu. Evo primera dobijenog na testiranju koje sam licno izveo pre nekoliko dana (ista prostorija, temperatura vazduha itd., isti hronograf, isti polozaj puske kao i odstojanje od hronija): Diana 250, 4.5 mm, sa JSB Exact tezine 0.547 g, brzina=246 m/s, energija=16,55 J; iz iste puske, dijabola RWS Power Bolt, teska 0,92 g izlece brzinom od 200 m/s i sobom nosi energiju od 18.4 J.
I ne samo tezina, nego i dizajn dijabole - njena aerodinamicnost (oblik, zaobljenost glave itd.), cvrstina prianjanja uz "oluk" (rifling) unutar cevi...imaju itekakvog uticaja (i) na energiju koju ce dijabola "izneti" iz cevi.

Last edited:
@Šime - Hvala!

Internet je pun "energy calculator" aplikacija za PC:
t.ly/fki39

A eno gi i "Bullet energy calculator" (proracunava i konvertuje metricke jedinice u "imperijalne" i obratno) za mobilne fonove, od Bokija ("Bokili Production") koji se povremeno javlja na nasem Forumu. Tu je i "My shooting", program za temeljiti graficki i tekstualni prikaz izbusenosti mete.

Last edited:
Na Novu Dianu, nisam ispalio ni 30 diabola, ispade danas šaraf isped obarača koji spaja kundak sa sandukom?!! Made in Germany

Users who are viewing this thread

Back