Diana Mod. 100 Ssp

SteffAirguns

Well-known member
Pozdrav, kolege

Već neko vreme sam vlasnik ove puške i red je da joj otvorim topic — Diana Model 100.

Moj model je Diana mod. 100 MkII i ima par blagih poboljšanja u odnosu na MkI.

Ovo je poslednji model one stare, legendarne i beskompromisno kvalitetne Diane kakvu svi pamtimo. Model 100 je došao posle čuvene Diane 75, verovatno najkomplikovanije i tehnički najambicioznije springerice ikada napravljene.

Za Dianu 100 se slobodno može reći da je vrhunac svega što je Diana tada znala i mogla. Uložili su ogromna sredstva, znanje i resurse da naprave najbolju Dianu ikada. Toliko su dali sebe u ovaj model da se po forumima i danas može pročitati da je upravo Model 100 finansijski “dokrajčio” fabriku. Previše savršena, preskupa za proizvodnju i jednostavno neisplativa u tom trenutku.

Nažalost, posle ovog modela, zbog lošeg vođenja, tržišnih okolnosti i ko zna čega još, Diana polako izlazi iz tog legendarnog kruga nemačkih proizvođača. Posle Modela 100, to više nije bila ona Diana koju svi pamtimo.

Ovo je Dianin prvi i poslednji SSP model.

Što se mog primerka tiče naravno, nije moglo bez male drame...
Imao sam peh sa originalnom gumenom ručicom, koja se vremenom potpuno raspala. Uz pomoć dobrih prijatelja, rešili smo problem i napravljena je nova ručica od oraha, koja se, iskreno, savršeno uklopila uz ostatak puške.

Na pušku sam montirao i optiku, čisto iz praktičnih razloga jer na 10 metara sve dijabole prolaze kroz istu rupu, pa jedva čekam prvu priliku da je ozbiljnije testiram na 25 m i vidim šta zaista može.

O ovakvim puškama je teško pisati kratko. Ovo je komad istorije, period kada se pravilo bez kompromisa i bez kalkulacije.

Uskoro više detalja i utisaka

Pozdrav svima

f4888619b5003d53b14e62a51d47707b.jpg

d41a957a5b02989e33750b97a9c686ab.jpg

6af7e241e842ec8d1d14719d62cde5f0.jpg

64fb494970793fe23666e6b8a9781181.jpg

38d4f973efc1e76703daf106ae64f590.jpg

b33d4192549a235c6aeb9e8a993ba88c.jpg

76bf32fc058371b014ff0fc7c686ae89.jpg

5e45b1209d4390cab6c187cc1235336d.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited:
Ja se iznova oduševljavam tvojoj posvećenošću istoriji ovog sporta i oružju.

Ne znam da li iz mene progovara moja opsesija kvalitetom, ali nekako je mnogo posebniji osećaj pucati iz puške koja je i posle 50 godina u savršenom stanju i kompetitivna, nego iz čuda tehnike koja samo što nemaju sisteme za navođenje dijabole :)

Jedva čekam da isprobam dianu :)

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Lekcija iz sta bude kad se jurca za perfektoscu... Tu cackanje nije trebalo.

Zato to Weihrauch radi malo drugacije I ostavlja finalnu doradu etuzijastima 😁

Sigurno ovo vec znas, ali ipak da napomenem: natezni sistem ima duple zupcanike, pa kad krenes da je nategnes, taj pokret mora biti zavrsen, u suprotnom svako pokusavanje da se mehanizam zatvori na pola natezanja , rezultirace ostecenim zupcanicima I laku noc.
Natezni sistem I zupcanici moraju biti dobro i redovno nauljani.

Last edited:
@Webley & Scott druže, hvala ti što brineš i što mi skrećeš pažnju. 👌
Siguran sam da bi se neko ko nije bio upućen baš neprijatno iznenadio kad bi nešto riknulo.😆
Ja sam, srećom, na vreme pročitao uputstvo, malo se informisao, pa mogu mirno da spavam i još mirnije da pucam...
Delovi su podmazani FWB mašću, sve je lepo servisirano, tako da sam po tom pitanju potpuno miran. Jedino mi ostaje da od Waffena uzmem novi breach-seal, čisto da sve bude tip-top i u još boljem stanju.

Šta ćeš…Ljudi iz Diane su se stvarno potrudili, ali su malo zakasnili i malo preterali s cenom i eto, ode sve u istoriju.

A inače, momci, jel vam sad jasno zašto stavljam TBT u sve HW puške? 🤣

Dobre su one i bez toga, ali im fali baš taj poslednji korak da budu savršene. A i valja se sve polirati i skinuti oštre ivice... Jednako volim da ih pucam koliko i da ih rasturam i sam sredjujem! 😆

Users who are viewing this thread

Back