DISCOVERY FFP HD 5-25X50SFIR

zuxbg

Active member
Konačno je stigla iz Kine preko Hrvatske za $250+$90 (carina, porez, pošta).

http://www.discovery-optics.com/index.php?m=Product&a=show&id=192

Magnification: 5-25X
objective Dia.: 50mm
Tube Diameter: 30mm(1.1inch)
Length: 34.2cm(13.46inch)
Weight: 798g(27.80oz)

Reticle: DLTW FFP IR-MIL
Focal Plane: First Focal Plane
True Mil at: 10X
Illumination: YES(R&G with 5 positions)
Adjust Focus: Side Parallax
Side Parallax Adjustment (Yds): 10Yds-Infinity
Field Of View@100yards(ft): 24.1-4.82
Eye Relief: 3.5in-4.0in(89mm-102mm)
Zero Reset: YES
Zero Stop: NO
Revolution Indicator: NO
Zero Lock: YES(Lock=Down)
Click Adjustment Value: 1/10MIL
Adjustment Per Revoultion: 6MIL
Elevation Adj. Range: 60MOA
Windage Adj. Range: 60MOA

Slike su snimljene posle 20h po oblačnom vremenu, "meta" na 220m, jedna na 5x i jedna na 25x. Montaža na Artemis za 10 dana pa testiranje.

20190620_194933.jpg

20190620_204439.jpg

20190620_204426.jpg

20190620_200910.jpg

20190620_200821.jpg

Na slikama se bas i ne vidi koliko je jasna slika, zbog aparata i odsjaja, ali verujem da je uzivno puno bolje od ovog. cena je dobra.

Odlična cena za navedene karakteristike. Baš me zanima kako će proći detaljniji test. Kako se naručuje? Ima li je na Aliju?

Narucena je preko ebay-a sa isporukom u Hrvatsku, stigla za mesec dana. Prodavac kaze da za ovakve optike cekaju izvoznu dozvolu (sumnjam, pre bih rekao da je izgovor). Ima i na Aliju.

Prvo sam razmisljao o Vector Optics ili Visionking, ali na YT sam video da Discovery ima bolje ocene od istih ljudi. Kazu da Discovery nema zamucenje na visokim uvelicanjima.

Ove dve fotografije su slikane iz ruke mobilnim bez podesavanja uvece posle 8h, posle nevremena. Samo su tu da vidim da li ima neke razlike na 5x i 25x (nisam primetio).

FFP i HD opcije dizu duplo cenu. HD znaci da je japsnska optika.

Gledao sam kroz jednu takvu optiku i na moje prijatno iznenadjenje bila je odlična(nisam gledao kroz mnogo optika).Končanica mi se ne svidja i tureti i paralaksa zahtevaju veći napor da se pokrenu,ali mozda se vremenom ,,razrade'',jer je optika bila nova.
Moj utisak je da je odlična za te novce,a i deluje kvalitetno.

zuxbg said:
Kazu da Discovery nema zamucenje na visokim uvelicanjima.

Stavljam ruku na panj da je ovo teška laž. Čak i najskuplje optike imaju neki vid zamućenja pri max uvećanju. Ko to ne vidi, ima problema sa vidom, ne zna šta da gleda ili je plaćen da laže.

zuxbg said:
HD znaci da je japsnska optika.

Ako je HD oznaka za zemlju a ne za High Definition, onda je to sigurno optika iz Hondurasa :lol:

Šalu na stranu, da te dobro služi, da budeš zadovoljan i da nam pokažeš još koju sliku :)

wooyadeen said:
zuxbg said:
Kazu da Discovery nema zamucenje na visokim uvelicanjima.

Stavljam ruku na panj da je ovo teška laž. Čak i najskuplje optike imaju neki vid zamućenja pri max uvećanju. Ko to ne vidi, ima problema sa vidom, ne zna šta da gleda ili je plaćen da laže.

zuxbg said:
HD znaci da je japsnska optika.

Ako je HD oznaka za zemlju a ne za High Definition, onda je to sigurno optika iz Hondurasa :lol:

Šalu na stranu, da te dobro služi, da budeš zadovoljan i da nam pokažeš još koju sliku :)

HD im je linije proizvoda za koju sam mislio da koriste japansku ED FCD100 HOYA optiku. Napisao sam napamet, to važi za ED liniju optičkih nišana.

http://www.discovery-optics.com/index.php?m=Product&a=index&id=80

Montirao, upucao, prvi utisci...

Malo se teze okrecu komande, pre svega zum. Razradicu ih. Opticki je na nivou mog sad vec polovnog Hawke Vantage-a. Fokus na 100m vrlo "uzak", ali kad se namesti lepo se vide pogoci (rupe ili vec sta). Koncanica optimizovana za LR. Sinoc sam u mraku testirao osvetljenje koncanice i moze biti korisno za gadjanje u sumrak. Naravno nije to lovacka optika za sumrak - nema pojacanja svetlosti (nema vrhunske premaze protiv refleksije).

Ne umem bolje slikati kroz okular. Imaju adapter za mob za 40$, ne treba mi. Slike nisu relevantne.

Sve u svemu OK optika, daje sigurno vise nego sto meni treba. Da li vredi te pare? Za duplo manje pare isti proizvodjac ima slicne proizvode sa SFP. Voleo bih da vidim to poredjenje 1 na 1.

IMG_29062019_112726_(1024_x_768_pixel).jpg

IMG_29062019_112648_(1024_x_768_pixel).jpg

zuxbg said:
Montirao, upucao, prvi utisci...

Malo se teze okrecu komande, pre svega zum. Razradicu ih. Naravno nije to lovacka optika za sumrak - nema pojacanja svetlosti.
Kao što sam i napisao moj prvi utisak je bio da se teze pokreću tureti,zum,paralaksa.
Ali pošto je bilo predveče činilo mi se da optika dobro ,,upija''svetlost i slika je bila prilično bistra i svetla obzirom da se smrkavalo.Pretpostavljam da je slika u sumrak bolja na Discovery-ju nego na Hawke vantage.Ovo je poprilično bitno kada si na primer u šumi ili nekim sličnim senovitim mestima.Ja lično nisam ljubitelj osvetljene končanice.
Hajde testiraj pa nam javi :D

vjeruj da je bolje što su utegnuti zum , paralaksa.............nemoj ih ti dome moj razrađivati to ti želim.................

longrifle said:
Kakvi si klikovi i tacnost istih?

Nisam probao "kvadrat" test. Ima test na YT, tu je prosao bez problema.

Tureti su sportski, podignu se za 1 mm da bi se okretali. Klikovi su priguseniji nego kod optike koja ima poklopac tureta. Tureti mogu da se odvrnu da bi se resetovali.

Gadjao sam u sumrak i OK je sa srednjim nivoom osvetljenja koncanice.

Na vecem zumu ima zamucenja po obodu slike (10% uz ivicu).

Sledeci test cu da probam preko 100m.

Users who are viewing this thread

Back