Postovana gospodo i strelci bicu slobodan da vam predstavim svoju novu optiku. Narucena pre dva meseca preko aliexspres-a,posle raznoraznih problema epskih razmera konacno je stigla pre neki dan. Trebala mi je optika za FX Maverick sniper u cal.0,30. S' obzirom na prvenstveno finansije i mogucnost nabavke nesto poput Element,Arken,NF,Riton i sl.te klase mi je bilo nedostupno. Ceprkajuci po net-u i YT izbor je pao na ovaj model Discavery-ja. Utisci. Nisan je upakovan fabricki kao novorodjence. Ususkan u tvrdi sundjerasti ulozak sa stitnikom za sunce i dvodelnim nosacima u posebnoj kutijici. Sa nosacima dolaze i plasticni ulosci da bi se i nisani sa tubusima 25,4 i 30mm mogli koristiti. Optika je montirana na pusku , nivelisana libelama, ali nije za sada upucana na strelistu. Sve nadalje cu opisati svojim recima onako kako sam ja doziveo prvi susret sa ovim Kinezom. ,,Mane'': Paralaksa ,,radi' tek preko 20-ak i neki m, prsteni za nju, za uvecanje slike i promenu dioptrije su veoma tvrdi.Ovaj za paralaksu se mora zestoko stegnuti prstima da bi se okrenuo. Ovo je zadnja varijanta ovog modela sa kratkim delom tubusa iza tureta pa je malo bio problem montirati ga na Maverick-a, a da mi bude na odgovarajucoj udaljenosti od oka prilikom nisanjenja. Osvetlenje koncanice je u 6 koraka, ali je prejako cak i u najslabijoj varijanti. Idealno je u sumrak kada je funkcionalno negde do 4-og koraka. U potpunom mraku osvetlanje ja prakticno neupotrebljivo, jer se ,,razmazuje'' po slici i osvetljuje je. Na najmanjem uvecanju(5-9 otprilike)koncanica se jedva vidi(veoma je tanka) cak i sa svetlom pozadimom. Dobre strane : Nisan je uradjen kao za armagedon. Sa tubusom od 34mm , velikim turetima zaista izgleda impresivno. Svi prstenovi stoje nepomicno , nista nije labavo niti se klati. Tureti se sami zakljucavaju pritiskom nadole i imaju vrlo odsecne i jasne klikove koji se osecaju pod prstima i cuju prilkom okretanja. Bez stege sam ucvrstio pusku koliko sam mogao prirucnim sredstvima, nanisanio jednu tacku u daljini i izvrteo oba tureta max. u obe strane, vratio ih u pocetni polozaj na nulu i koncanica je bila tacno na meti. Dioptriju sam bez problema podesio na -3,75 kolika je moja dioptrija na oku sa kojim nisanim. Uvecanje je zaista 30 kao sto proizvodjac i tvrdi , jer kad ga uporedim na istoj meti i daljini sa mojim Hawke vantage 6-24x 50 definitivno ima vece uvecanje slike. Slika na uvecanjima iznad 10 je po meni izvanredna. Cista i kristalno jasna bez imalo degradacije boja. Posebno sam obratio paznju na najvecem uvecanju od 30 i stvarno nisam uocio neko izoblicenje slike ni po ivicama ni nigde. Po mraku sa slabim ulicnim osvetlenjem slika je i dalje odlicna, sve je cisto i bistro i definitivno daje svetliju sliku nego Hawke. Nosaci za nisan su ok za ove pare precizno su uradjeni sa dobrom zavrsnom obradom bez ostrih ivica , mada su mogli sa unutrasnje strane ka optici da imaju neku tanku gumu ili tkaninu da ne nalezu direktno na telo nisana. Drugovi strelci nastojao sam da budem realan u ovom opisu, verovatno sam nesto preskocio i lose i dobro, ali kad posle upucavanja probam kineza na delu predstavicu vam detaljne i njega i Mavericka. Prilazem i par slika radi kompletnijeg utiska .