DIY Kombinovani nosac meta

kircan said:
NemanjaGt said:
5246.jpg
Ja sam sebi pravio od ovoga, u JYSK-u 1350 din, rasklopiv na sve moguce komade, laka montaza-demontaza sa jednim inbus kljucem za 2 minuta, sto je najvaznije lagan je i malo mesta zauzima, tako da je pogodan i za transport, mada meni uvek stoji rasklopljen napolju, na gornju sipku sam okacio metalne krugove raznih precnika povezanih sa tankom(nazaovimo armaturom), nemam slike kako sam sve uradio, nadam se da sam iole pojasnio da razumete o cemu pricam, plus i papirne mete mogu da se kace na gornju sipku, tako da mislim da je funkicionalno i nije skupo :D :D :D

fantasticna ideja, idem da kupim
Hahahahha :D samo gassss :) ja sam svoju razvalio od pucanja u cevi :D hahahah imam drugu u rezervi :D

beretta said:
Ne znam koliko je pametno lepiti mete na metalnu plocu, nece doci do probijanja, eventualno ce da pocepa malo papir. Jedino one mete sto im se skida crna farba, a ispod su zelene.

Takve su bile moje prve mete (samo metalna ploča). Šta je mana? Dijabole rasprskavaju pri udarcu i cepaju papir po svim pravcima i za jedan hitac je teško odrediti mesto pogotka a za više njih... nemoguće. Sem toga raspadnuti parčići olova rikošetiraju 360 stepeni u krug u odnosu na lice mete. Prvo sam primetio kanal ispod mete koji su iskopale rikošetirane dijabole, kasnije smo primetili ožiljke i na automobilima parkiranim blizu meta.

Ja uvek stavljam na debelo drvo mete, pa kada ga negde izjedem dijabolama, dodam osb plocu, pa jos jednu...

kircan said:
Ja uvek stavljam na debelo drvo mete, pa kada ga negde izjedem dijabolama, dodam osb plocu, pa jos jednu...

Greota je kolega unistiti više decenija staro drvo...ipak se ono hrani preko kore :?
Najbolje je da svi napravimo i hvatače dijabola da ne rasipamo po prirodi olovo.

Onaj stalak iz Jysk-a mi deluje super, vidim da ce da bude nestasica uskoro tog stalka :)

wooyadeen said:
beretta said:
Ne znam koliko je pametno lepiti mete na metalnu plocu, nece doci do probijanja, eventualno ce da pocepa malo papir. Jedino one mete sto im se skida crna farba, a ispod su zelene.

Takve su bile moje prve mete (samo metalna ploča). Šta je mana? Dijabole rasprskavaju pri udarcu i cepaju papir po svim pravcima i za jedan hitac je teško odrediti mesto pogotka a za više njih... nemoguće. Sem toga raspadnuti parčići olova rikošetiraju 360 stepeni u krug u odnosu na lice mete. Prvo sam primetio kanal ispod mete koji su iskopale rikošetirane dijabole, kasnije smo primetili ožiljke i na automobilima parkiranim blizu meta.
Meni taj stalak stoji otp pola metra ispred zida od cigala, a kad gadjam u papir gadjam da prolazi kroz papir da se tacno vidi samo rupica od dijabole, jer iza dijabola udara u cigle, okolo nema nigde nicega cemu bih mogao da naudim, sve one grupe sto sam kacio je sa tog stalka :) :) :)

beretta said:
kircan said:

Greota je kolega unistiti više decenija staro drvo...ipak se ono hrani preko kore :?
Najbolje je da svi napravimo i hvatače dijabola da ne rasipamo po prirodi olovo.

Onaj stalak iz Jysk-a mi deluje super, vidim da ce da bude nestasica uskoro tog stalka :)
Ne,ne, ne. Ne zivo drvo, vec colovne daske iki dvocolovne. U obliku kvadrata, da hvatam dijabole

Sent from my Smartphone6.1 using Tapatalk

Onda bolje uloziti novca u zivu gumu i hvatati dijabole,onda uvek mozes da premesis zivu gumu ,a olovo recikliras.Samo sto to nije naj mobilnije resenje zbog tezine.Sto se mene tice mobilna meta do nekih 75 metara moze da bude i manja od A4 formata ako se gadja papir,jer na nekih 55m na koliko uglavnom gadajam grupisem uglavnom sve u papirnu metu 40x40mm.Uostalom kolege Kircan i NemanjaGt ce se i sami uveriti o cemu pricam sa svojim naoruzanjem. :D

Jeste. Verovatno, ali ovo su sve neki ostaci drveta koje koristim. Rerciklaza. Planiram da napravim stalak od onog iz jyska i iza da stavim gumu od vojnih vreca za vodu.

goxy said:
Onda bolje uloziti novca u zivu gumu i hvatati dijabole,onda uvek mozes da premesis zivu gumu ,a olovo recikliras.Samo sto to nije naj mobilnije resenje zbog tezine.Sto se mene tice mobilna meta do nekih 75 metara moze da bude i manja od A4 formata ako se gadja papir,jer na nekih 55m na koliko uglavnom gadajam grupisem uglavnom sve u papirnu metu 40x40mm.Uostalom kolege Kircan i NemanjaGt ce se i sami uveriti o cemu pricam sa svojim naoruzanjem. :D
Znam ja to sve, ja sam ih grupisao na 42m u 3 cm najsire sa proslom puskom, samo sam naveo stalak kao primer ovo je sve relativno i pusteno masti na volju😂

Eee, ja imam metu 30 x30 milimetara , grupe su mi manje od precnika dijabole metu nosim na streliste u malom dzepu od farmerki a gadjam iskljucivo 150 metara , ajd sad ko moze bolje 🤓🤓🤓🤓😜😜😜😜 he he he he...

skorpio said:
Eee, ja imam metu 30 x30 milimetara , grupe su mi manje od precnika dijabole metu nosim na streliste u malom dzepu od farmerki a gadjam iskljucivo 150 metara , ajd sad ko moze bolje 🤓🤓🤓🤓😜😜😜😜 he he he he...

pa da, ja uglavnom zabodem novcic od 50 para u zemlju do pola i gadjam ga sa 3000m a zakrivljenost zemlje ne uzimam u obracun posto verujem da je zemlja ravna ploca

kircan said:
skorpio said:

pa da, ja uglavnom zabodem novcic od 50 para u zemlju do pola i gadjam ga sa 3000m a zakrivljenost zemlje ne uzimam u obracun posto verujem da je zemlja ravna ploca
:lol: Eee jeeste odakle ti novcic od 50para.Da nisi jos i numizmaticar! :lol:

Pa sve i da je zemlja i okrugla,zakrivljenost bi se anulirala,jer ti je toliki pad dijabole na 3000m.

kircan said:
beretta said:
kircan said:

Ne,ne, ne. Ne zivo drvo, vec colovne daske iki dvocolovne. U obliku kvadrata, da hvatam dijabole

Sent from my Smartphone6.1 using Tapatalk

Nesporazum onda, ja se izvinjavam adminu :)

nema problema, ni ja se nisam bas najbolje izrazio. imam kutiju 50*50 a unutra su stara parcad daski, letvi , gredica i kojecega vec. i onda kad gadjam mete to sve lepo stavim u tu kutiju i onda kad se nakupi dijabola sve lepo ispraznim. dosta uredno, cak je i najbolja supruga na svetu zadovoljna, mislim hvatanjem dijabola, ne uopsteno srecna...

Mobilna kućica za "olovne" ptičice, odnosno nosač mete za VP sa postoljem. Gornji deo fiksiran maticama za postolje, pa je obezbeđena laka i brza demontaža i prenos sa mesta na mesto, po potrebi. Ideja dobijena sa YouTuba.

Ja na žalost nisam realizator, jer imam dve leve ruke, čak i za najjednostavnije projekte :D

Attachments

• 1.jpg
    1.jpg
    174.6 KB · Views: 3,437
  • 2.jpg
    2.jpg
    190.1 KB · Views: 3,437
  • 3.jpg
    3.jpg
    227.7 KB · Views: 3,437
Meta (ili bar delovi u koje će udarati dijabola) mora biti od metala. Ovu će dijabole brzo iskruniti. Moje prve mete su bile drvene. Pa sam napravio od 3mm lima, ali dijabole (iz jačih pušaka) krive i otkidaju zavareni flah. Trenutno mi je ideja da za frontove (onaj ram na koji leže meta) stavim firiket 10x10 i mislim da će to izdržati.

Ma ja imam neku stariju pušku koja nije jaka, napuniću ovu kutiju nekim krpama itd. pa će valjda da izdrži, čisto malo da se proba, a svakako je u planu neka bolja varijanta.

Wooyadeene , totalno si u pravu , ali ljudi iz administracije su vise u svom okruzenju u dodiru sa drvenim, nego metalnim namestajem u kancelarijama pa im je iverica nekako bliza......mada....nekada ni lim nije resenje, narocito kada kao brat pani pucas iz haubice :lol: :lol:

Panijev hvatac dijabola :cool:

20190317_162500.jpg

Fico, oblozis iznutra sa limom,nebitna debljina posto ne pucas iz 'jake' puske , i svu unutrasnjost napunis zguzvanim starim krpama,majcama.... i rokaaaas :D :D
Ja sam koristio isti princip za mog Maxu u .25cal , samo sto sam koristio obicnu ambalaznu kutiju gde je redosled materijala izgledao ovako-od lica mete ka nazad :

1. lice mete ,
2. komad kartona kao podloga
3. sloj od 15ak cm starih majci
4. stari peskir slozen u kocku(kao u vojsci)
5. stara daska za lupanje mesa

Kada kutija pocne da 'cveta' i kopni(, zamenim kutiju i po potrebi dodam koju majcu/krpu, preslozimsve to istim redosledom u novu i opet rokam :D :D
15537683380631461131774.jpg
Evo moje stare 'fatacice' dijabola, to mi uspomena na Maxu :mrgreen:

Users who are viewing this thread

Back