Drveni rukohvat

Trifke

Well-known member
Ako moze mala pomoc od iskusnijih kolega. Naime, krenuo sam da pravim rukohvat od drveta za FX Impact i sve sam lepo (da je lepo i nije, al' je meni srce puno sto sam ja to napravio i sto je jedinstven) uradio i obradio, ali, jbg dodje danak neiskustvu, kada sam trebao da probusim rupu kroz rukohvat, a kroz koji inace prolazi sraf, zajebem se zestoko i omasim ugao!!! E onda nastupa ludilo i toliko je razbusim da mi sada ceo sraf sa glavom prodje celom duzinom rukohvata! Da li neko ima ideju, kako da suzim rupu na vrhu sa nekih 11mm na 6mm, ali to mi treba suzenje samo na vrhu, tj.na delu koji se pricvrscuje za pusku, precnik ostatka rupe mora da ostane 11mm jer je tolika glava od srafa. U prilogu su slike

Attachments

• 20250517_191328.jpg
    20250517_191328.jpg
    135.4 KB · Views: 30
  • 20250517_191338.jpg
    20250517_191338.jpg
    131.9 KB · Views: 30
  • 20250517_191357.jpg
    20250517_191357.jpg
    110.7 KB · Views: 30
Bravo, palo mi je na pamet, ali nisam bio siguran da bi tako nesto bilo pametno? Ali sada, kada imam potvrdu od coveka koji zna, e sada je vec druga prica :)

Можда ти је једноставније да попуниш са епокси двокомпонентним ''пластелином''. Поприличну си деру направио, тешко ћеш одељати дрвену испуну тог облика...

Pazi, ne treba meni da se ispuni cela rupa, meni treba samo na vrhu gripa da bude popunjeno, nekih 5mm, cisto da ne moze glava srafa da prodje, a opet da to bude cvrsto i da kada zategnem taj sraf, da to drzi grip, a ne da mi ostane u ruci :)

E sada, ako bih drveni tipl nabijao, on bi morao biti veci, pa bih ga onda busio pod uglom koji treba. Imam nekakav dvokoponentni lepak, koji kada se stegne, mozes da ga brusis brusilicom, pa sam mislio da nabijem tipl i zalijem tim lepkom. Samo bih u tom slucaju, morao rupu da busim burgijom za metal :)

Nemam pojma ni sam, zajebao sam stvar na kraju, a da ponovo pravim, nesto nemam volje da gutam opet tonu drvene prasine!

Ne mora taj lepak ko metal tvrd... uzemes neki PVA ili Titebond, kad se osusi jaci od drveta, ali normalno se busi I obradjuje

Неће ти бити довољно 5mm да држи, велико је оптерећење на том делу. Боље узми и повећај рупу да буде четвртаста, убаци и залепи добар комад дрвета и кроз њега пробуши рупу за шраф (ако хоћеш да буде добро и да држи).

Toga se i plasim, da ne popusti u nekom trenutku. Hvala na predlozima, pokusacu nesto da izvedem.

Možeš rupu i novo drvo da napraviš da budu konusni tako da novo parče ne može da prođe kroz rukohvat čak i ako lepak popusti nekim čudom.
Može rukohvat da se rasklima ali neće otpasti.

To bi bilo idealno, samo trebam da napravim konusnu rupu. Mogu probati sa alatom koji imam, pa ako uspe-uspe. Ipak nisam ja profesionalni stolar, ja sam amater, koji voli sebi da pravi probleme :):):)

Zlatno pravilo stolarije-sve rupe bušiti pre nego što se krene u menjanje oblika dreveta koje se obradjuje (važi i u slučaju posedovanja cnc mašine)....sve naknadno vuče u greške kojes si napravio...više puta sam imao slične situacije, veruj mi, to što ćeš sada da budžiš...oznojićeš se ozbiljno, a pitanje je da li ćeš biti na kraju zadovoljan....možda da kreneš ispočetka, ali sa obrnutim redosledom...

Ahahahahahha...da ne poverujes, ali to sto si ti sada meni napisao, to je meni prvo proslo kroz glavu, da prvo probusim rupu i vidim da li to hvata kako treba!
Ali, uvek ono sudbonosno ALI, covek ne bi bio covek, da nije govedo! Kada bi uradio onako kako ga vodi intuicija, a ne da se sam sebi inati, sve bi bilo extra i...macka bi bila ziva i dalje :):):)

U pravu je Srpche, bolje da krenes iz početka. Već imaš iskustva i lakše ćeš oblikovati spoljni deo a i za rupu sad znas kako treba.
Taj prvi rukohvat uvek može da posluži za razna eksperimentisanja...

Može i ovako kako Voja predlaže ako imaš više alata. Ako imaš čime može na mnogo načina da se reši.

Krenuo sam novi da pravim, rupu sam pogodio :):):) sada mi samo treba duzi sraf za nekih 15 mm i da posle obradjujem, to su posle finese sa puno prasine :)

Users who are viewing this thread

Back