Ekol major vs Cometa 300

Poslednji dan mog godisnjeg lepo iskoriscen.Posle jutrosnjeg izleta sa decom naslo se malopre vremena i za pucanje😁.Moram da kazem da je Cometa ,,legla,,.Krenuo sam sa sport s dijabolama jer su najeftinije i najlakse ih mogu naci pa nije ni steta da se sa njima vezba.Iako su odlicne bar sto se Ekola tice.Ali da se vratim na Cometu.Legne neka grupa pa onda saranje pa opet legne i tako u krug.Primetim malo masti na ulazu u cev i ustvari mast izlazi iz rupice odakle izlazi vazduh.Ocistim prsnem malo ulja u komoru.Napominjem sasvim malo.Dva tri filcana cepa ispalim da se procisti cev i nastavim dalje.Malo dizelinga malo mirisa ulja klasicna springerica.Grupe se smanjuju.Juce sam prsnuo i malo ulja u okidacki mehanizam.Neverovatno ali se sad oseca jasno prvi stepen okidaca.Verovatno je i mehanizmu samom bilo masti.Vec sada je i odbravljivanje lako i zabravljivanje isto tako.Puska sama je tisa ali ono cemu sam se posebno obradovao je da sam sa nekoliko vrsta dijabola spakovao neke ,,grupe,,Probao razne hvatove ako se tako kaze i nasao ono sto joj odgovara.Na okidac se navikavam ali bice to sasvim ok.Vec sam uhvatio gde ,,hvata,,i kad okida i kako.Mogu da kazem da je ova Cometa zanimljiva.Najverovatnije je trebalo rasturiti komplet ocistiti i sve bi bilo mnogo lakse i brze.Jer se 90 % javljao dizeling zbog viska ove fabricke masti koja je ulazila u cev i samim tim dijabole nisu imale konstantan let.Bar moje misljenje.Nakon svega ovoga napravila je neke grupe jos nije to to jer sam se iskreno i umorio ali me je nesto odusevilo sto cu pokazati na slici ispod.I da Cometa je jaca od Ekola iako se vode kao da su iste brzine odnosno snage.To znam jer je izbusila drvenu kutiju koju sam stavio iza mete kao neki hvatac dijabola.Sa Ekolom se mozda neka zabije malo ali ova je izbusila.Mozda i gde je nova jos mada sam je postavio i kad je Ekol bio relativno nov

Prva slika vezbanje sa sport s dijabolama.Cetiri vrste sport s.Vidi se saranje po meti a vidi se i u kom trenutku je puska dobila ujednacenost tako da cu sve sport s ponoviti ponovo da vidim sada kako joj koja odgovara

Attachments

• IMG_20240512_184830.jpg
    IMG_20240512_184830.jpg
    138.2 KB · Views: 13
E sad uzeo i malo ,,stranih dijabola,,3 vrste jer iskreno umorio se i ja umorilo se i oko.Po 10 komada u svaku.Ja ovo prvi put vidim sa mojim gadjanjem iako je naravno daleko od dobrog.Geco dijabole sa spicastim vrhom.10 komada ispalio.Grupa je takva da sam trazio po meti nisam li toliko promasivao ali izgleda da cometi ovaj Geco lezi

Da nisam ona 2 podigao malo gore nebi nikad objavio sliku jer i sam nebi verovao.Bice ova Cometa zanimljiva

Inace nisam napisao 12 metra sedeci sa prednjim osloncem

Attachments

• IMG_20240512_185040.jpg
    IMG_20240512_185040.jpg
    255.4 KB · Views: 31
Nema tog okidaca koji se ne moze, koliko-toliko, "nastelovati" jednostavnim poliranjem delova koji neposredno zapinju/odapinju "egzekutivni" element (u slucaju springerice to su zaponac iliti "sear" i klip). Ali, oprez - upusti se u to samo ako znas sta radis ili prepusti posao serviseru da ne bi nesto krenulo po zlu...

Nema tog okidaca koji se ne moze, koliko-toliko, "nastelovati" jednostavnim poliranjem delova koji neposredno zapinju/odapinju "egzekutivni" element (u slucaju springerice to su zaponac iliti "sear" i klip). Ali, oprez - upusti se u to samo ako znas sta radis ili prepusti posao serviseru da ne bi nesto krenulo po zlu...
Naravno sve je moguce ,,doraditi,,Za sada cu pustiti da se i sami malo istrose pa ce verovatno biti i okidanje drugacije.A i da vidim naravno kako ce ceo sklop puske raditi nakon nekog vremena.Tek sam ispalio oko 400 dijabola tako da utiske kompletne tek posle malo vise ispucanih dok sve ,,nalegne,,A sto se tice samog okidaca morao bi da probam jos nekoliko springerica da bi uporedio.Probao sam onako laicki da objasnim kako se ponasaju na ove dve koje sam pucao.Kod Ekola se oseti na prstu kada ce doci do okidanja bas izrazeno.Kod Comete nije da je pretesko ali okidac treba umesto umerenog pritiska da se vise ,,cimne,,Nego napravih ja filozofiju od okidaca kod jeftinih pusaka😄

Jos jedan ,,hobi,,Skupljanje ovih limenih i plasticnih kutijica raznih boja.🤦

Attachments

• IMG_20240515_104606.jpg
    IMG_20240515_104606.jpg
    496 KB · Views: 27
Vezba se Cometom povremeno.Mogu da kazem da sve sto sam u pocetku nasao kao neku ,,zamerku,,leze na svoje mesto.Nema vise ,,sejanja,,dijabola.Odbravljivanje je postalo kako treba bez ,,udaranja,,u cev,zabravljivanje bas kako treba.Srafovi su na svom mestu i osim jednog kog okidaca nije bilo potrebe dotezati ih.Jako je osetljiva na promenu dijabola razlicitog oblika i potrebno je ispucati nekih 5-6 komada da bi se cev prilagodila na novu vrstu.Kod dijabola istog oblika nema nekih vecih odstupanja.Mogu da kazem da uzivam u vremenu kada imam prilike da pucam sa njom.Sto se tice same preciznosti zadovoljan sam sto cu kad nadjem malo vise vremena i objaviti.I jako je osetljiva na sam hvat i varijacije u hvatu se znaju lepo odraziti.Ali kada se konstantno ponavlja isto prijatno iznenadi.Optika Norica airking se pokazala kao solidna za ovu prelamacu i nisam imao problema sa klizanjem optike ili gubljenjem nule.Iako kao sto znate Cometa 300 nema ni stoper a ni rupe za sprecavanje klizanja optike.Doduse na samom nosacu su srafovi stegnuti i stavljen je plavi locktite i pokazalo se kao dovoljno bar za sad.Sto se tice same cevi evo dve uhvacene dijabole u improvizovani skupljac dijabola ispaljene iz Comete.

Rws training i Hn spitzkugel

Attachments

• Screenshot_2024-05-17-17-37-32-905_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2024-05-17-17-37-32-905_com.miui.gallery.jpg
    153.9 KB · Views: 20
  • Screenshot_2024-05-17-17-37-40-702_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2024-05-17-17-37-40-702_com.miui.gallery.jpg
    119 KB · Views: 21
  • Screenshot_2024-05-17-17-37-46-209_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2024-05-17-17-37-46-209_com.miui.gallery.jpg
    116.9 KB · Views: 21
  • Screenshot_2024-05-17-20-30-25-859_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2024-05-17-20-30-25-859_com.miui.gallery.jpg
    118.4 KB · Views: 20
Pozdrav.Ovako posle nesto vise od 1000 dijabola iz Comete sada mislim da mogu da svedem utiske i da zavrsim sa ovom temom Ekol vs Cometa i razlici izmedju njih.Ukratko o Cometi nakon prvih nekoliko dana moji bar utisci nisu bili previse optimisticni.Smetao mi je okidac.nepreciznost donekle,probirljivost dijabola tesko odbravljivanje a iskreno me odusevio kvalitet izrade kundaka posebno.Lezanja u ruci,Samog nacina pucanja sa njom.Zvuka koji ima.Ali potvrdilo se staro pravilo vezano za springerice.Treba vremena da ,,nalegne,,I mogu da kazem da se upravo to desilo i da sam jako zadovoljan.Sve bi bilo mnogo brze da sam je rasturio ocistio od viska fabricke masti ali dobro sad kako bi bilo zanimljivo.Sa Cometom je jako prijatno pucati.Preciznost je na ovoj daljini na kojoj ja pucam od nekih 12 metara odlicna.Ne objavljujem slike jer nema svrhe iskreno.Rupa od prve dijabole se samo prosiri naravno sedeci stav sa prednjim osloncem i sa optikom.Okidac je postao predvidljiv, trzaja skoro da nema na sta utice i sama tezina drvenog kundaka i raspodela mase.Probirljiva je sto se tice dijabola ali kad se nadju prave nema greske.Verovatno kad budem povecao daljinu gadjanja i budem probao na malo vecim daljinama objavicu i slike preciznosti ili otvoriti posebnu temu.Ukoliko neko planira da je kupi moja preporuka i samo pucajte sve ce doci na svoje.Ne odustajte od bilo koje puske jer nekima treba malo vise nekima manje vremena da budu to sto treba.Sto se tice Ekola dali je razlika u ceni od skoro duplo opravdana?Da.Jeste.Iako se vode kao isto.Cometa je jaca.Brza.Brze dodje do ispaljenja.Neverovatno ali se jako oseti sam hod klipa.Kod Comete ide kratko kod Ekola se tacno oseti putovanje samog klipa.Ne zelim da ga kudim ni malo.Zadovoljan jako sa njim.Ali nakon nekoliko dana sa Cometom kad sam uzeo Ekola ufff oseti se itekako razlika.Mozda i zbog plasticnog kundaka ali kako god.Sve u svemu eto mojih dveju jeftinih springerica.

Attachments

• IMG_20240509_101618.jpg
    IMG_20240509_101618.jpg
    202.2 KB · Views: 19
  • IMG_20240508_104651.jpg
    IMG_20240508_104651.jpg
    467.1 KB · Views: 19
  • IMG_20240508_064310.jpg
    IMG_20240508_064310.jpg
    384.7 KB · Views: 19
Koliko sam razumeo, Cometa je "C" kategorija a Ekol Major (oznaka mu je, verovatno, "ES450") spada u kategoriju "D". Mada ti napisa da se "vode kao da su iste snage i brzine"... No, posto je Cometa "jaca", postoji i razlika u percipiranju kretanja klipa (klip jace puske ce, uglavnom, brze preci rastojanje koje ga deli od transfer porta). Osim toga, pitanje je imaju li obe istu "tehnologiju" (spring vs gas ram)? Ovo takodje, itekako, utice na utisak o kretanju klipa. Ne bi bilo lose da kupis ili pozajmis hronometar i dobijes tacne podatke o "snazi" (energiji).
Sto se kundaka tice, jedna mala napomena: plastika je, po pravilu, savitljivija od drveta, t.j. bolje naleze na celik (dok drvo "bezi" od metala), pa je tendencija labavljenja spoja kundaka sa metalom (na springericama) manje izrazena, tako da ce se ona tri srafa (dva napred, jedan ispod okvira okidaca) na "drvenjaci", verovatno, cesce labaviti nego na plastikaneru. U principu, i tu bi trebalo staviti "plavi loktajt", ali, o tom po tom).

Last edited:
Koliko sam razumeo, Cometa je "C" kategorija a Ekol Major (oznaka mu je, verovatno, "ES450") spada u kategoriju "D". Mada ti napisa da se "vode kao da su iste snage i brzine"... No, posto je Cometa "jaca", postoji i razlika u percipiranju kretanja klipa (klip jace puske ce, uglavnom, brze preci rastojanje koje ga deli od transfer porta). Osim toga, pitanje je imaju li obe istu "tehnologiju" (spring vs gas ram)? Ovo takodje, itekako, utice na utisak o kretanju klipa. Ne bi bilo lose da kupis ili pozajmis hronometar i dobijes tacne podatke o "snazi" (energiji).
Sto se kundaka tice, jedna mala napomena: plastika je, po pravilu, savitljivija od drveta, t.j. bolje naleze na celik (dok drvo "bezi" od metala), pa je tendencija labavljenja spoja kundaka sa metalom (na springericama) manje izrazena, tako da ce se ona tri srafa (dva napred, jedan ispod okvira okidaca) na "drvenjaci", verovatno, cesce labaviti nego na plastikaneru. U principu, i tu bi trebalo staviti "plavi loktajt", ali, o tom po tom).
Cometa 300 se vodi kao D kategorija 195 m/s.Kao i Ekol isto.Da Ekol je es450.Cometa 300 kod nas u Srbiju dolazi kao D kategorija stim sto uz nju se dobija jos jedna fabricka opruga koja po navodima kada se stavi puska dobija brzinu od 250 m/s.Ali se kod kupovine dobija potvrda da je D kategorija i da se ne prijavljuje mupu.Verovatno kod nas dolazi sa oslabljenom ili skracenom oprugom zbog samog trzista.

Cometa 300 se vodi kao D kategorija 195 m/s.Kao i Ekol isto.Da Ekol je es450.Cometa 300 kod nas u Srbiju dolazi kao D kategorija stim sto uz nju se dobija jos jedna fabricka opruga koja po navodima kada se stavi puska dobija brzinu od 250 m/s.Ali se kod kupovine dobija potvrda da je D kategorija i da se ne prijavljuje mupu.Verovatno kod nas dolazi sa oslabljenom ili skracenom oprugom zbog samog trzista.
Gde si kupio Cometu 300?
Meni u Banovcima niko nije ni pomenuo da ću dobiti još jednu jaču oprugu uz pušku kada sam se raspitivao...

Gde si kupio Cometu 300?
Meni u Banovcima niko nije ni pomenuo da ću dobiti još jednu jaču oprugu uz pušku kada sam se raspitivao...
U Nisu.Prodavnica Ritam plus.Ali gledajuci na nekoliko sajtova za prodaju pominje se jaca opruga koja ide uz pusku.To je ustvari fabricka opruga sa kojom cometa 300 i ide u vecini zemalja.I po samim navodima na sajtu Comete puska ima brzinu od 250 m/s.I tako ide i po snazi linija Comete.100,220,300 i najaca je serija 400.Verovatno zbog veceg udela u trzistu se smanjuje po potrebi snaga zavisi od trzista do trzista.Zato i Cometa 220 ustvari ima vecu brzinu od tih 195 m/s.A i ova moja 300.Raspitaj se za oprugu pre kupovine ali bi trebalo da dolazi sa njom.Jos veci razlog sto je dobra rezervna opruga je taj jer Cometa smanjuje snagu tako sto skrate oprugu vrlo lose.Otuda i problemi sa ,,fabrickim,,oprugama koje su se deformisale ili pucale jer su samo odsecene i neobradjene.Ova koja dolazi kao rezervna uz pusku je bas kako i treba da bude i vrlo verovatno cu je staviti i ja.Raspitaj se

Attachments

• IMG_20240526_083513.jpg
    IMG_20240526_083513.jpg
    288.7 KB · Views: 14
Generalno opruga je sama po sebi potrosna stvar i nije neka investicija sama po sebi.Meni je bilo bitnije da je sama puska ustvari napravljena da ,,trpi,,tu jacu oprugu i da je ustvari tako i planirana da bude

Sad cu ja ko iskusni strelci.Slabo svetlo bilo,nesortirane dijabole,duvao vetar,zvonio mi telefon,deca me zvala da igramo fudbal😄.Salim se naravno_Ostao duzan bar jedne slike gadjanja sa Cometom.Daljina 12 m.Sedeci sa osloncem. Jsb exact 0.54 grama.Ukupno 36 dijabola.Pucano u svaku tacku po jednom sa leva na desno i tako u krug.Nesto mi nije zanimljivo da pucam 10 odjednom u isto mesto svaki put.Ima flajera verovatno prebrzo okinem ili prekasno kako god.Meni zanimljivo

Attachments

• IMG_20240526_165505.jpg
    IMG_20240526_165505.jpg
    97.4 KB · Views: 29
Cometa krenula da seje dijabole.Prelako zapinjanje.Uzasna preciznost.I evo stanja opruge nakon nepunih 2000 dijabola

Attachments

• IMG_20240616_150831.jpg
    IMG_20240616_150831.jpg
    445.9 KB · Views: 21
Stavljena rezervna opruga.Sve ocisceno i podmazano.Stanje unutar cilindra blagi uzas.Pun neke prljavstine koja podseca na blato.Sto se tice dihtunga klipa deluje mi da je u ok stanju mada sam trebao i njega da zamenim.Nakon zamene opruge uzeo dijabole Hn baracuda light 0.67 grama koje su pre bile misana imenica da se puca iz comete .Preteske su bile i svaka letela na svoju stranu.Sada je malo drugacije.Vidi se i bas oseca da je ova opruga mnogo jaca.Potrebna mnogo veca sila da se puska ,,napne,,Sto se tice stare opruge nemam komentara na kvalitet i uopste na prodaju pusaka sa ovakvim optugama.

Stavljena rezervna opruga.Sve ocisceno i podmazano.Stanje unutar cilindra blagi uzas.Pun neke prljavstine koja podseca na blato.Sto se tice dihtunga klipa deluje mi da je u ok stanju mada sam trebao i njega da zamenim.Nakon zamene opruge uzeo dijabole Hn baracuda light 0.67 grama koje su pre bile misana imenica da se puca iz comete .Preteske su bile i svaka letela na svoju stranu.Sada je malo drugacije.Vidi se i bas oseca da je ova opruga mnogo jaca.Potrebna mnogo veca sila da se puska ,,napne,,Sto se tice stare opruge nemam komentara na kvalitet i uopste na prodaju pusaka sa ovakvim optugama.
Koje su dimenzije opruge koja je unutra kada se kupi puška?
Mislim na spoljni prečnik, debljinu žice i broj namotaja.I dužinu opruge u radnom stanju(sada posle 2000 dijabola).
Interesuje me jer imam nekih novih opruga raznih dimenzija a planiram da kupim tu Cometu ovih dana.
Bilo bi dobro da izmeriš brzinu sa pojačanom oprugom sa nekim hronometrom ako ti je pri ruci...
Pozdrav

Cometa krenula da seje dijabole.Prelako zapinjanje.Uzasna preciznost.I evo stanja opruge nakon nepunih 2000 dijabola
Mora i prednja plastična ili mesingana vođica da se stavi.Kada se puška napne prednja i zadnja vođica bi trebalo sa se sastanu na bukvalno knap da ne dozvole opruzi da se izvitoperi tako.I ako je iseku a ne obrade vrh lepo uvek beži ukoso i kida dihtung itd.Više vremena rasklapamo i sklapamo nego što pucamo 😀🙄

Koje su dimenzije opruge koja je unutra kada se kupi puška?
Mislim na spoljni prečnik, debljinu žice i broj namotaja.I dužinu opruge u radnom stanju(sada posle 2000 dijabola).
Interesuje me jer imam nekih novih opruga raznih dimenzija a planiram da kupim tu Cometu ovih dana.
Bilo bi dobro da izmeriš brzinu sa pojačanom oprugom sa nekim hronometrom ako ti je pri ruci...
Pozdrav
Nazalost hronometar nemam.Jutros sam hteo ponovo da proverim da nije do mene nepreciznost ali kad sam video da dijabola u obicnu letvicu ne ulazi nego se odbije onako od nervoze rasturim sve da vidim sta je problem.Duzina ove opruge koju sam skinuo je ovako izuvijena 22 cm.Debljinu zice nazalost nemam cime tacno da izmerim.Jedino cime sam mogao da uporedim snagu je prema nacinu na koji se puska zapinje i uzeo najteze dijabole koje imam sa kojim pre i kad sam je uzeo nije imalo sanse da se puca.To su 0.67 grama

Evo sada sa mehanickim nisanima na 12 metra dok sam probao jesam li sve ok sastavio.Hn baracuda 0.67 grama

Attachments

• IMG_20240616_154318.jpg
    IMG_20240616_154318.jpg
    115.4 KB · Views: 15

Users who are viewing this thread

Back