Ekol Ultimate ES450

maher85

Member
Pozdrav svima!

Eto konačno nađoh vremena da napišem utiske o Ekol vazdušnoj pušci koju imam. Posle par meseci pucanja iz nje i ispaljenoh oko 2000 dijabola zapažanja su sledeća.

Puška je springerica, kalibra 4.5mm, pripada "D" kategoriji, sa deklarisanom brzinom na ustima cevi od Vo 190 m/s(7.5J). Što se tiče završne obrade puške nije baš na zavidnom nivou, ali ništa nije gora od pušaka tog cenovnog ranga pa čak i skupljih koje sam imao prilike da držim u rukama. Na ustima cevi postoji plastično proširenje koje liči na "prigučišvač" pucnja ali je u pitanju samo ukras od plastike koji, osim estetske funkcije, ima možda jedinu svrhu prilikom prelamanja cevi, a to je da ne morate da hvatate znojavim rukama metalni deo cevi prilikom prelamanja (ako je to uopšte nekome bitno). :cool:

Što se tiče jačine opruge, posle ispaljenih 2000 dijabola, nije izgubila snagu, bar ne primetno. Takođe svi šrafovi su joj na "mestu", nije se rasklimala ili nešto slično, za sada je utegnuta kao i prvog dana kada sam je kupio.

Ono što mi se jako dopalo kod ove puške je što odlično leži u ruci i u zglobu ramena pa se u stojećem stavu jako lako formira nišanska slika. Puškom mogu da se naprave solidne grupe na daljinama od 10-15 metara, a imajući u vidu njenu "snagu" i nije za veće daljine. U attach-u je fotografija grupe na 15m sa dijabolama Sport S Match (nekako mi se čini da je sa njima je najpreciznija). Dugačka je 1.155mm, a teška je 2.750g, pa zbog gabarita i nije baš zgodna za najmlađe ljubitelje vazdušnog oružja (moj sin od 8 godina je sa dosta muke drži u stojećem stavu).

Ono što možda mogu da navedem kao manu je tvrdoća okidača i ne postoji mogućnost štelovanja osim nekog tunninga u vidu prepravke (koliko sam ja upoznat), mada sam nailazio na neke informacije da može da se šteluje, ali iskreno nisam ni proveravao, pa eto to neka to ostane da se dopuni kao info. Poseduje manuelnu kočnicu ispred okidača. Plastični nišani su već klasika kod ovakvih pušaka, ali su opreljemni fiber-om. Prednji nišan je fiksni i oklopljen je zaštitom, dok zadnji nišan se može podešavati po pravcu i po visini mikrometarskim zavrtnjima koji nisu baš precizni prilikom štelovanja, odnosno ne "drže" nišan kako je podešen pa se posle nekoliko desetina dijabola mora ponovo upucaviti (bar na ovom modelu koji ja imam). Na gornjem delu cilindra ima šinu od 11mm za montažu optike.

Sve u svemu, moj generalni zaključak je da je odnos cena/kvalitet i više nego povoljan. Puška je dobar izbor za vikend gađanje, plinking i rekreaciju, kao i za one koji kupuju prvu pušku iz radoznalosti.

Nadam se da sam uspeo da prenesem svoja iskustva o ovom modelu i da dam svoje skromno mišljenje......

Možda nekom bude od koristi link ka sajtu proizvođača: http://www.blank-pistol.com/urun.asp?islem=detay&urun=ht21&id=260

Pozdrav!

Attachments

• 20180414_145745.jpg
    20180414_145745.jpg
    1.5 MB · Views: 5,780
Bravo za opis, deluje dosta bolje od moje diane eleven. doduse diana eleven je model za decu po gabaritima. Jedino sto se njoj nisani ne pomeraju kad se podesi, posto ima tockice za stelovanje.
Uglavnom svaka cast kolega i puno srece i 10 u gadjanju.

Hvala kircan. Što se zadnjeg nišana tiče, ti mikrometarski zavrtnji i jesu "točkići", ali jednostavno posle malo dužeg gađanja se razšteluju....

Pozdrav, imam pitanje u vezi Ekol Major es450 (190 m/s), uzeo sam je skoro i to mi je prva puska i nemam nekog velikog iskustva sa vazdusnim puskama tako da molim za razumevanje :) Zadovoljan sam jer sam je uzeo za rekreativno gadjanje ali imam problem sa dijabolama Gamo Lethal sa bakarnim vrhom, jedva je uglavim u cev kao da je veca od ostalih i neku ispali a neku zaglavi unutra, inace uz njih koristim i Sport S dijabole sa kojima super radi, a i probao sam jos nekoliko vrsta isto dobro radi. Da li je nesto do puske ili su dijabole takve i nisu predvidjene za ovu pusku ?

Svaka puska (cev)voli odredjene dijabole , samo treba otkriti koje .
Ako zaglavi dijabolu u cevi tu nesto ne valja i svaki put kad se to desi puska trpi neko ostecenje .

Users who are viewing this thread

Back