ENgejac

MilošDamljanović

Active member
Većina nas kada smo bili klinci maštali smo da pored vazdušne puške imamo i nešto ovako, EN -gejac. Ko je imao sreće roditelji su mu kupili tulumbaš koji je proizvodio Unis Sarajevo, a oni više srećni imali su ili italijanski ili čehoslovački model sa šanžerom. Ja sam sad pod stare dane 😁 nabavio jedan Rohm RG3S, nekorišćen. Prelep je osećaj držati nešto ovako u rukama i prisetiti se nekih davnih sretnijih vremena. FB_IMG_1685952128174.jpg

Prelep, odavno nisam video neki tako lep.
Imam ja crni Mondial italijanski na šanžer ali je na kutiji pored natpisa Mondial i Unis i Pobjeda Goražde.
Kakvo je to cudo bilo u to vreme .

E to je jedna od stvari koju nismo mogli da nađemo na dalekom jugu osamdesetih i devedesetih godina. Ja sam imao sreću da posedujem standardni revolver "plašljivac" a ova bebica mi je ostala neispunjena želja iz ranog detinjstva.

Moj je kupljen u prodavnici "Lovac" 80 i neke, sećam se kao da je ne juče nego pre pola sata bilo :) . Jeste tih sa šanžerom bilo mnogo manje u prodaji ali "klasičnih" tulumbaša je bilo po sportskim prodavnicama. Jedino što nemam nikakvu predstavu koliko su koštali u odnosu na tadašnje plate ili neke druge proizvode.

Jeste tih sa šanžerom bilo mnogo manje u prodaji ali "klasičnih" tulumbaša je bilo po sportskim prodavnicama.
Ja sam moj prvi tulumbaš (tako smo ih kao klinci zvali) dobio na poklon kada sam krenuo u prvu godinu srednje škole, davne '89 - e. Revolver Unis Sarajevo i municija Pobjeda Goražde. Kupljen u prodavnici "Autotehna". Svačega je imalo u toj radnji, od engejaca, vazdušnih puški, vatrenog oružja, televizora, gramofona, bele tehnike, auto delova... Danas na mestu te prodavnice je kineska robna kuća. 😔

Dok ne pribavim sebi neki komad vazdušnog, nabasah na stari dedin engejac.

Imam par pitanja, ako neko moze da mi pomogne.

• Čime je najbolje očistiti metalne delove, opruge?
  • Čime očistiti plastični rukohvat?
  • Čime podmazati mehanizam i šaržer?
  • Koji bi ovo bio kalibar, kakve dijabole ili municija ovde ide?
  • Koja je ovo kategorija i da li se sme slobodno držati?
Hvala vam svima na odgovorima.

Edit: Dodao sam fotke.

Attachments

• IMG_1513.jpeg
    IMG_1513.jpeg
    470.1 KB · Views: 27
  • IMG_1515.jpeg
    IMG_1515.jpeg
    463.1 KB · Views: 27
Last edited:
Koliko se ja secam iz svoje daleke mladosti, taj ne koristi dijabole, vec kapisle 6mm (mislim, nemoj da me drzis za rec). Kada sam bio mlad, ja sam vise preferirao onaj kolutas (tako smo ga zvali :)), sa burencetom. I sada njih ima u prodaji i koriste ih kao start pistolje, za dresure pasa i tako to. To su takozvani plasljivci i nisam siguran da podlezu ikakvoj prijavi, tako da msm da sme da se drzi slobodno za kucne potrebe...ali, to ne znaci da smes i da ga nosis za pojasom po gradu :). Opet kazem, msm za sve sto sam naveo, nisam 100% siguran, vrv ce se javiti neki kolega koji ima 100% tacnu informaciju.
Ps: brate, resetovao si me sa ovim na fabricko podesavanje i na bezbrizne godine, kada smo se igrali kauboja i indijanaca :):):), sada msm da klinci i ne znaju ko su indijanci i na kom kontinentu zive uopste :)

Не користи дијаболе јер је цев изнутра назубљена, на сврху цеви се навртао додатак за испаљивање сигналних ракета.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Koliko se ja secam iz svoje daleke mladosti, taj ne koristi dijabole, vec kapisle 6mm (mislim, nemoj da me drzis za rec). Kada sam bio mlad, ja sam vise preferirao onaj kolutas (tako smo ga zvali :)), sa burencetom. I sada njih ima u prodaji i koriste ih kao start pistolje, za dresure pasa i tako to. To su takozvani plasljivci i nisam siguran da podlezu ikakvoj prijavi, tako da msm da sme da se drzi slobodno za kucne potrebe...ali, to ne znaci da smes i da ga nosis za pojasom po gradu :). Opet kazem, msm za sve sto sam naveo, nisam 100% siguran, vrv ce se javiti neki kolega koji ima 100% tacnu informaciju.
Ps: brate, resetovao si me sa ovim na fabricko podesavanje i na bezbrizne godine, kada smo se igrali kauboja i indijanaca :):):), sada msm da klinci i ne znaju ko su indijanci i na kom kontinentu zive uopste :)
Podsetio si me na taj sa burencetom koji je baš bio dobro urađen.Fino smo se zezali neko vreme,dak nismo svi dobili batine od matorih.Kvaka je bila u tome da se neko setio da opaljenu dijabolu ubaci u cev.Pogađali smo stvari na 20 m sa tolerancijom 70 cm do 1 m.Tako ispaljene kapisle su imale neki blesav zvuk dok se tumbaju kroz vazduh.Gde ćeš zanimljivije...

To, to...sta je moglo nama sve da padne na pamet...meni je cak jednom prilikom takva jedna zavrsila u vratu, tj. Njeni delovi, drugar na nekih 5, 6m od mene udarao neiskoriscene sa kamenom i ona zavrsi u mom vratu, da ne poverujes! Ajde sto je to bilo, nego sto me uciteljice istukla za sve pare, sto sam upao u trnje (da ne odam prijatelja, ja rekao da sam uleteo za loptom u trnje), nego dodjem kuci, pa me onda i keva ubila od batina, sto me uciteljica tukla :), na sve to, posle dva dana, zavrsim kod doktora, jer je to pocelo da gnoji, covek izvadi dva dela kosuljice iz vrata iiiiiiii...onda Jovo nanovo, kuci dodjem, keva ponovo batine, kao konja me ubila....eeeeee...jeste bilo detinjstvo :):):)

Saznao sam zašto u Srbiji nema signalnih raketa i vatrometa za signalne pištolje - zakon ih smatra nadogradnjom oružja, a to je zabranjeno.

Users who are viewing this thread

Back