E ovako kao neko ko je prošle godine aplicirao za uk turističku vizu,( za posetu od 5 dana ) moram da vam kažem da krenete sa papirologijom 6 meseci unapred. Iako na sajtu piše 6 do 7 nedelja ( ja verovao kao natpisu na tarabi ), procedura je mnogo duža. Kako kod njih piše na sajtu " poželjna dokumenta ".
Treba oko 4h da se online sve popuni i spremite se na pitanja kad su tata i mama rodjeni, kolike su im penzije, bivši supružnici, u koje škole deca idu, lična dokumenta od svih, da li imaju nekretnine, i slično. Ima minimum oko 150 pitanja na koje treba dati odgovor.
Kao plus kupio sam avio kartu, platio hotel i priložio da idem kao pratilac u diplomatskom timu Srbije. Naravno da 16000 dinara mora bespovratno da se uplati ili se ne moze prijava zatvoriti. Sva dokumenta moraju biti skenirana u željenom formatu i uploadovana na sajt ( to je još 1.5h vremena pošto ne radi kako treba-namestili su to tako da ne možeš da se snadjes pošto naša agencija to naplaćuje extra 100£ ). Onda se zakazuje u privatnoj agenciji koja je u airpost city u Beogradu datum i vreme za razgovor. Tu se mora ostaviti pasoš kod njih i uzimaju biometriju. Sken zenice, otiske svih prstiju, potpis, fotografije kao i snimak glasa. Put na koji sam trebao da odem bio je 8 nedelja po prijemu dokumenata. Posle 14 nedelja još uvek mi nisu uzeli zahtev u razmatranje. Telefonom se ne može dobiti nikakva informacija. Dokumenta su elektronski prosleđena u Liverpul u imigracionu službu i ima br telefona iz UK. Pa ko voli nek zove. Bila je opcija za za 100 i nešto funti ubrzaju izdavanje. Al nista od toga. Kako mi je propala karta i hotel kao i sam put. Otišao sam da uzmem pasoš i da tražim refundaciju pošto mi u roku koji su sami naveli nisu izvršili uslugu.
1. Nisu hteli da me prime.
2. Onda sam popizdeo i počeo da se ispred lokala neprimereno ponasam dok me nisu pustili unutra. Da bi mi vratili pasoš daju mi obrazac na kojem je pisalo da se odričem sredstava koja sam uplatio i prekidam proces izdavanja. Onda je krenula svađa i pretnja policijom od moje strane. Odande sam krenuo u Pu Zemun da ih prijavim za nezakonito zadržavanje pasoša i da ih tuzim zbog neizvršenje usluge u datom roku.
Nisam stigao do stanice, stigne e-mail iz Liverpula da sam odbijem i da kako piše prilikom podnošenja zahteva da nisu u obavezi da mi obrazlože odluku. I da sad mogu po pasoš.
Tako sam ja prošao.
Napomena agencija koja vrši uslugu u airport city je dno dna. Ko hoće da ide da se spremi za krajnje poniženje stajanja satima napolju zajedno sa 100 Indusa 50 pakija I svim iz zemalja zapadnog Balkana koji podnose iseljenike vize za uk i nemačku. Moj termin je bio u 9 h ( kao i za još oko 150 ljudi ) nema ulaza unutra već se stoji na suncu kao poslednji bednici.
Ovo nije jedan primer. Kuma moja profesor arheologije je prošla Isto ovako. Imala je pozivno pismo je Kembridža da tamo kao glavni predavač dolazi. Ma kakvi za njih smo mi dno dna i shljam i maltretiranje svako mora da prođe.
Najiskrenije ne vredi tog poniženja. A ko voli nek izvoli.
Sent from my M2102J20SG using Tapatalk