FT / HFT Skup - takmičenje - trening - uvodni kurs

Dakle, došao je i taj dan i sada kada je takmičenje završeno mogu samo da kažem da mi je puno srce. Zato što smo, posle više uvodnih skupova i druženja, konačno organizovali prvi zvanični FT skup i takmičenje u Srbiji, ali još više zato što se okupila ekipa sjajnih ljudi, punih pozitivne energije, elana i volje, da se do maksimuma posvete ovoj zanimljivoj disciplini.
Moram malo da se odmorim i dođem sebi, ali i da pripremim fotografije i sumiram utiske, pa pišem kasnije sve detaljno. Od samog početka, do dodele medalja, imena pobednika i sve ostalo po redu.

Hajde da krenemo od početka...
Skup svatova je počeo već oko 8.30h ujutru. Prvo su proverene mete, da vidimo li dobro stoje i da li su funkcionalne.

20230716_080824.jpg

Do 9h se već okupila većina strelaca. Posle obavezne jutarnje kafice, soka i doručka, malo smo razmenili misli i proćaskali.
Od 9.30h smo krenuli da upucavamo puške, a za tu priliku smo napravili poseban odvojen deo strelišta.

20230716_091943.jpg

Posle upucavanja, usledila je pozdravna reč druga sekretara Kircana, a zatim su Lane i Srba uz Bull-ovu manekensku pomoć, obasnili prisutnima pravila, stavove za gađanje i kako se popunjava formular sa pogocima.

20230716_095617.jpg
20230716_100153.jpg
20230716_100534.jpg

U 10h je konačno počeo trakmičarski deo. Strelci su se podelili po parovima i polako počeli da zauzimaju pozicije za gađanje. Vetar je na Arizoni svakodnevna pojava, pa je tako bilo i danas. Na sreću, nije bio jak, uglavnom oko 1,5m/s, sa povremenim naletima do 3,5m/s

20230716_101246.jpg

Treba napomenuti da su takmičari psovali vetar kada su bili na liniji za pucanje, ali im je istovremeno izuzetno prijao u pauzama, kada nas je rashlađivao na prijatnih 37C.

20230716_102141.jpg
Drug sekretar u akciji

20230716_102824.jpg
Gađanje u ponom jeku...

20230716_102849.jpg
Podešavanje paralakse...

20230716_102952.jpg

Parovi su se tokom celog takmičenja bodrili, davali savete i korigovali jedan drugog. Na slici Goxy i naš gost iz Hrvatske Tiho.

20230716_104153.jpg
Upisivanje i kontrola rezultata.

20230716_104225.jpg20230716_104421.jpg
Koncentracija...

20230716_112048.jpg
Jedan deo strelišta nije bio pod nadstrešnicom, pa smo postavili suncobrane, ali samo mi koji smo bili prisutni znamo kako je gađati na suncu na 37C u hladu.

20230716_114208.jpg
U jeku najljuće borbe, ja sam se u jednom čošku malo bavio ovom zverkom od Impacta M3 u kalibru 7,62, nabudženu na preko 100J, sa dve boce od 600ccm, Saber Tactical Top Rail Support-om, pikatini šinom, Accu Tac bipodom i Elelement Theos optikom. Šta reći osim da se radi o vrhunski tjuniranoj puški, koja je oličenje čiste snage i robusnosti. Za one koji vole ovakve puške, prava poslastica.
No, da se mi vratimo našem Field Tagretu...

20230716_114532.jpg
20230716_114543.jpg
20230716_115726.jpg

Tačno u podne završili smo prvi krug takmičenja i gladni kao risovi navalili na gulaš iz kazana koji nam je pripremio naš domaćin. Šta reći osim da je gulaš bio preukusan!

20230716_124712.jpg
20230716_124736.jpg

Last edited:
Oko 13.30h smo krenuli da pucamo drugi krug, što nije bilo baš lako posle fantastičnog ručka iz kazana na 37C, ali želja za pucanjem je bila jača.

20230716_141253.jpg
20230716_144145.jpg
20230716_150858.jpg
20230716_151749.jpg

Završne konsultacije...

20230716_151754.jpg

Konačno, nešto posle 15h takmičenje bilo gotovo, kada su svi strelci ispucali sve pozicije. Tada se pristupilo sabiranju bodova i proglašenju pobednika. Te slike nemam, jer je moja malnekost proglašavala pobednike i dodeljivala medalje i zahvalnice, pa će ih objaviti neko do kolega.
Samo ću navesti imena pobednika po kategorijama:

Klasa PCP 16J:

1. Bull
2. Kircan
3. Goxy / Lane (imali su isti broj bodova i pošteno podelili treće mesto)

Klasa PCP 7,5J:

1. Zsolt

Klasa PCP 10J:

1. Srpche the Great

Evo od mene i jedne zajedničke slike na kraju ovog prelepo provedenog dana:

viber_slika_2023-07-16_20-57-00-690.jpg

Šta reći na kraju?
Po meni, najvažnije je da smo, što se kaže, probili led (na 37C u hladu). U budućnosti planiramo još skupova, na nekim novim terenima, u skladu sa situacijom i mogućnostima, ali i dodatno sticanje iskustava za naredna takmičenja. Ipak je ovo bilo prvo takmičenje, pa su neki sitni propusti razumljivi i očekivani. Ali generalno, svi smo prezadovoljni, što je najvažnije.

Last edited:
Joco svaka čast za izveštaj , i slova i slike dovoljno da dočara situaciju kao da sam i sam bio tamo .
Topgun strelište u prelepoj banatskoj ravnici vetar deli šakom i kapom i retki su dani kada je bez njega . Vlasnik je čovek ipo , hvala mu što ima razumevanja za nas i naš hobi .
Prelepo mesto za odmor duše , Arizona .
čestitam svima koji su bili tamo , svi su pobednici .

Poštovani prijatelji foruma, strelci, poštena inteligencijo
Samo da vam pred spavanje postavim rezultate a sutra će se pričati naširoko o svemu.
rez 2.jpgrez 3.jpgrez 4.jpgrez 5.jpgrez 6.jpgrez 7.jpgrez 8.jpgrez1.jpg

I od moje malenkosti hvala svima koji su došli na ovo takmičenje, pre svega MIljanu, koji je taj dan prešao 500+ kilometara tamo-vamo da bi učestvovao i Tihu koji je prešao isto toliko, sa sve granicama. Takmičari su imali puno razumevanja za sve sitne propuste koje smo imali, s obzirom da nam je prvi put da ovako nešto napravimo. Atmosfera, i pored čuvenih skoro 39 u drugom krugu pucanja je bila odlična. Meni je srce puno. Kontaktirali su me još neki zajednički poznanici i prijatelji ovog foruma i njavaili proces pridruživanja. Imali smo u prvom delu malih tehničkih problema sa metama, uglavnom u smislu pomeranja iz početnog položaja, što je iziskivalo da odredjene pogotke prekontrolišemo nakon pucanja, videli smo gde su ti manji problemi za sledeći put će sve to biti rešeno. Ono što je najbitnije, sve te mete nastale su u underground radionicama kod Sekretara i Žolta i perfektno su se pokazale. Što se mene lično tiče, ako me se sete za dan bezbednosti....šalu na stranu...nisam spavao prethodnu noć, vrteo u glavi da li smo nešto zaboravili, sanjao da sam izgubio pušku i svašta nešto...kad tako počne, uvek se dobro završi. Posebno mi je drago, što mi se Boki, u senci suncobrana, na 100 stepeni otvorio svim srce i rekao: Vidi Srpce, ovo je stvarno interesantno...nema većeg zadovoljstva, nego kad ti to kaže ozbiljno dobar benchresista... i btw, fantastično je pucao tog dana, s obzirom da je prvi put seo na majku zemlju. Gledaoci su jednako aktivno učestvovali u celom takmičenju, posmatrali, komentarisali, mislim da će sledeći put iz lože za posmatranje preći na liniju gadjanja. Sve u svemu, jedan jako lepo proveden dan, bez obzira na famoznih 39. Kako je najavio drug sekretar, sledeći skup možda sredinom avgusta, pa ko god je za, nek polako razmišlja...sportski pozdrav

Da napišem i ja koji redak, da probam da dodam nšto što već kolege nisu napisale.

1. Prvo i najvažnije je da je sve proteklo izuzetno bezbedno i bez ikakvih incidenata. Svi učesnici su se ponašali odgovorno, puške sa otvorenim zatvaračem, prazne između linija. Tek kada se zauzme pozicija punile su se puške. Policija je došla da proveri skup i uverili su se da se sve odvija po propisima.

2. Novajlije, koje su po prvi put probale ovaj sport su imale sjajne rezultate, moj brat Tihomir koji je pucao iz moje puške po prvi put, uz moje savete (koji su mu valjda pomogli a ne odmogli) je imao sjajnih 29 pogodaka, zatim Duško, Csaba, VladimirT....

3. Ovaj sport je za svakoga i za svaku vrstu opreme, mislim da je najzastupljenija marka optika bila Vector (cenovni rang do 200e). Ja sam pucao iz Steyr puške sa optikom vector sentinel i to na dotove, znači nisam klikovima tražio POI, i uspeo sam da osvojim drugo mesto. Jos mi je točkić na optici bio ugrubo obeležen sa crtama "markerom" na 20, 30, 40 , 50. Prilično rudimentarno ali je radilo posao. Najvažnija stvar je svakako vežba, rutina, i dobro poznavanje svoje opreme., čitanje vetra (koliko je moguće) onda dolazi kvalitet opreme, fizička sprema...

4. Pozitivna atmosfera, svakako da je bilo nedostataka ali nismo dozvolili da to poremeti takmičenje. Naravno to sve treba uzeti u obzir sledeći put kada se sastanemo. Da probamo da ispravimo nedostatke i da dodamo još koju metu.

Sada ono što baš i nije bilo najbolje.
  • mete su mogle biti bolje obležene, da pored same mete stoje njihovi brojevi koji će odgovarati onima na liniji.
  • traka ispred pucačke linije da bude niže postavljena.
  • da kanap kod meta ne bude zategnut jer to onemogućava obaranje mete
  • da mete budu obeležene brojevima od 1 do 25 a ne linija 1 pa meta 1 i2.
  • hrana da ne bude tako jaka i da bude manje sunca
to mi sada pada na pamet, ali siguran sam da je bilo jos nedostataka, pa će se već kolege javiti i dodati šta još može da se ispravi.

Ja cu biti kratak.
Organizacija je bila odlicna, par stucavica sa metama ostalo je bilo super.
Ekipa na broju i nivou i muski izdrzala visoke temperature.
Jedno pitanje jel se javio Tiho da je stigao u kompletu sa opremom???😄😄😄

Kao što je Srba već spomenuo, meni je Bokijevo gađanje bilo jako prijatno iznenađenje. Prvi put u životu je pucao FT i to sa puškom i optikom koji su setovani za BR, ali se odlično snašao i imao u prvom krugu procenat uspešnosti 50%, što je stvarno vredno da se zabeleži. Nadam se da mu je moj hamster (koji sam slučajno poneo), bar malo pomogao, a uz to se odlično vizuelno uklopio sa njegovim Anšicom. :) Tako da sad ima novu stavku na svom spisku opreme koju će sledeću nabaviti...😁

Last edited:
Kao što je Srba već spomenuo, meni je Bokijevo gađanje bilo jako prijatno iznenađenje. Prvi put u životu je pucao FT i to sa puškom i optikom koji su setovani za BR, ali se odlično snašao i imao u prvom krugu procenat uspešnosti 50%, što je stvarno vredno da se zabeleži. Nadam se da mu je moj hamster (koji sam slučajno poneo), bar malo pomogao, a uz to se odlično vizuelno uklopio sa njegovim Anšicom. :) Tako da sad ima novu stavku na svom spisku opreme koju će sledeću nabaviti...😁
Dobar je Boki,samo kad sedne,teško ustaje. :LOL: Što se hamstera tiče,stvarno je lepo čučnuo.

Taman da iskoristim da pitam za iskustva ljudi po onako toplom danu.Kako su se optike ponašale,da li je bilo nekih velikih odstupanja?
Da mi neko nije okrenuo turet za jednu citavu elevaciju optika bi radila savrseno , kao i ja..ovako prvi krug 4, u pauzi prepodesio i drugi 19 od 25..sta reci..ja sam zadovoljan, koliko (ne) vezbam fenomenalan sam

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Ne elevacije vec revoluciju, greska..
Ali zato sledeci put puska bez nadzora samo pod kljucem.
Izmedju ostalog gadjao sam sa najgorom dijabolom za ovaj sport, najlaksa, AA express ali kuj ga ebe, imam najbolju pusku i cev tako da cu se ispeglati, mlad sam

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Users who are viewing this thread

Back