Ft saveti za dvorišnu ili vežbu na otvorenom

nesaceh

Well-known member
Poštovane kolege strelci,
mislim da bi ovo bila interesantna tema, gde bi uznapredovale FT kolege mogle dati neki koristan savet po pitanju treninga što preciznosti iz različitih stavova, određivanju distance tako i izboru optika, težina diabola itd... Mnogi strelci, sa željom da se oprobaju u FT, ne znaju koji je to neki zadovoljavajući rezultat na početnika. Po neki, čak i dobri strelci, imaju strah od lošeg rezultata na takmičenju. Lično ih poznajem😂. Ne bi bilo loše da iskusnije FT kolege daju neke smernice u vidu neke preciznosti ili pogađanja određene dimenzije meta na različitim daljinama( na otvorenom ili u zatvorenom da se naglasi).
Ako organizatori FT skupova očekuju bolju posećenost mislim da bi i oni mogli da daju neki savet. Na takmičenje ma kakvo ono bilo, barem ja, idem samo kada sam pristojno spreman( neću se osramotiti sam pred sobom). Za FT bi smatrao oko 20 od 50 pogodaka OK za početak.
Čekajući točak paralakse za x503 ( nebo i zemlja u odnosu na probane jeftinije optike cenovnog ranga od 200-500e) igrao sam se sa pokušajima preciznosti iz stojećeg, klečećeg i slobodnog stava na 10m.
Iz slobodnog, odnosno sedećeg stava u 99% slučajeva na 10m imam pogodke u 10 i po neki X. ( pucano u br metu za 25m).
Da li je to dovoljno precizno i da li će dati zadovoljavajuće rezultate na većim daljinama ( naravno ukoliko se dobro proceni udaljenost mete, vetar, temperaturna oscilacija.... ). Trenutno mi je uskraćena daljina na 21m jer je majci poraslo neko tamo cveće. 😔
Klečeći i iz stojećeg stava je to katastrofa ali ne izlazi iz plave zone.
Za stojeći stav me zanima, da li vežbati olimpiski stav i tehniku ili tražiti nešto prilagodljivije jer se u metu puca pod različitim uglovima?
Za klečeći bi mi bio koristan bilo koji savet. Klatim se kao pijana ženska osoba sumnjivih moralnih normi.
Hvala unapred svima

Mnogouvaženi kolega nesaceh,
Podržavam svaku ideju da se narod ohrabri i okuša se u ovom zanimljivom delu streljaštva.
Kao prvo i sopnovno ne treba se preterano zamarati brojem pogodaka na terenu. Ovde se svako pre svega takmiči sa samim sobom. Da li će meta biti pogođena zavisi od mnogo faktora. (precizno određena daljina, vetar, senka, koncentracija..)
Meni se čini da je najvažnije da svako nađe po sebi balans koji mu odgovara (svi smo mi različito građeni). Da nađeš najmanje neudoban stav pa makar i ne bio savršen ali onda ternirati da se dovede do savršenstva.
Što se tiče samog broja pogodaka na 10m, to je odlično. Ja mislim da nikada nisam to uspeo. Uvek izađem iz 10 garantovano.
A što se tiče određivanja daljine, naravno da što je bolja oprema, tj prilagođena disliplini da će više vredeti.
Ukoliko i nema te opreme treba probati sa onim što imamo na raspolaganju i probati druge tehnike određivanja daljine (bracketing) tj koliki deo mete pokriva određene dotove na optici. Half mil dot končanice mogu lepo posulužiti za ovu svrhu.
Što se tiče klečanja, dosta može pomoći i onaj rolat što se stavlja pod nogu da bi smanjo bolove.
meni je što se tiče klečanja najviše pomogao ovaj video.
Kada je u pitanju stoječi stav, svi znamo da se puška može dosta podići ili spustiti pomeranjem desne noge bliže ili dalje od leve, što mislim može pokriti i više mete.

Po meni je najvažnije je da čovek pristupi otvorenog uma, spreman da nauči, da ne pravi sebi pritisak da mora da pogodi, i da naravno uživa u tome.

Dobara video školica klečećeg stava. Koliko sam ga ukapirao, traži balans pozadi na zadnjoj nozi i sa nisko postavljenim težištem a ne kao ja na prednjoj. Probaću kako je objašnjeno ali ne danas. Već sam jednom bio mokar. Pakao je napolju.

Prvi preduslov je da se osoba oseća prijatno a to po ovom vremenu nikako nijemoguće. Treba sačekati malo prijatnije klimatske uslove, onda će se bolje videti šta stvarno prija a šta ne.

Nije loše malo vežbe i po ne uslovima. Nikada se nezna kada će zatrebati. To samo jača sportski duh😉. Koliko se sećam i prvi put na Topgun strelištu u Zrenjaninu je bilo slično vreme. I ako nisam učestvovao već samo sedeo i kafenisao bilo je pakleno.

Drago mi je pre svega da vidim da se jos neko zainteresova za FT koji je kod nas jos uvek u povoju. Iskusnih FT strelaca kod nas jos uvek nema jer smo tek drugu godinu zapoceli sa disciplinom. Sta ja mogu pomenuti oko tvojih pitanja je pre svega da ne treba se opterecivati sa brojem oborenih meta. Pre svega bih preporucio da ko god je zainteresovan za FT dodje na neko takmicenje i vidi o cemu je zapravo rec, Svakako ce naici na veliki broj ljudi koji su spremni da pomognu i dali bilo koji vid informacija o ovom po meni predivnom sportu, Od opreme da kazemo da je potrebn vazdusna puska snage od 16j i pozeljna je optika, sada oprema se moze naci i jeftina i skupa ali proizvodjaci optika su prepoznali ovajsport i napravili razne vrste optika koje se mogu korisitit, Sada vec ima vise pogodnih optika za odredjivanje daljina mera a da se pri tome ne optereti previse dzep, sto se tice puske ima 2 kategorija springerice i PCP i tu ima da se nadje podosta pusaka za aplikaciju koje ce zadovoljavati potrebe.
Naravno da ima i opreme koja je po par hiljada evra ali vecina nas ne koristi ili nije u mogucnosti da koristi tako skupu opremu.
Bolja oprema ce svakako olaksati pucanje ali ne znaci da ce od vas napraviti pobednikom.
Sto se tice dijabola tu je situacija poprilicno jasna, koriste se premium zaobljene dijabole, neki su se nasli dobro sa H&N neko sa kineskim i vecina je nasla kao najbolju dijabolu JSB, tezina dijabole zna da igra jako bitnu ulogu posto smo ograniceni snagom mozemo da biramoda li ce da budemo jako precizni sa odredjivanjem paralaxce i koristiti tezu dijabolu i manje brinuti o vetru ili cemo ici na tlaksu dijabolu gde odredjivanje daljine mozemo malo i da pogresimo ali da ostanemo u kill zoni i voditi vise racuna o odredjivanju intenziteta vetra. Tu sada postoje neke teorije u koje jedni veruju da je bolje ici sa tezom dok drugi veruju da je bolje ici sa lakso dijabolom misljenja su podeljena i svi su u pravu.
Stavovi su isto tema za razmatranje i diskusiju i pre svega treba prilikom koriscecnja nebitno kog stava dovesti telo da kada se nisani ne dolazi do nekog neprijatnog polozaja koji ce opterecivati neke misice vise a neke manje, Za stojeci stav jako pomaze streljacka jakna dosta smiruje strelca i povecava ucinak na meti, za klececi stav onaj roler koji se odmece na zadnju nogu mnogo pomaze i smiruje takodje stav, kod sedeceg stava je bitno namestiti se takoda telo bude sto opustenije i meni licno je pomogla sugetija strelaca iz Bugarske (kada su dolazili na prvi benchrest takimicenje u Srbiji) a to je da pusku oslanjam na obe noge

Za stojeci stav jako pomaze streljacka jakna dosta smiruje strelca i povecava ucinak na meti, za klececi stav onaj roler koji se odmece na zadnju nogu mnogo pomaze i smiruje takodje stav, kod sedeceg stava je bitno namestiti se takoda telo bude sto opustenije i meni licno je pomogla sugetija strelaca iz Bugarske (kada su dolazili na prvi benchrest takimicenje u Srbiji) a to je da pusku oslanjam na obe noge
Hvala na konkretnim savetima. Ovo može da mi uštedi vreme i da nove smernice.

Ja sebe ne smatram nikakvim spektakularnim strelcem.Ja sam samo opsesivno kompulzivni pripadnik FT sekcije AGS :). Uglavnom dobacim preko pola meta i uvek se dobro zabavim. Moja oprema i nije neka skupoca. Pri tome moj Streamline nije uopste zamisljen za FT, cak sam i kundak koji je prvenstveno za BR prilagodio hamsterom za FT...kundak ima tezinu(bitno za stabilnost),podesivu obrazinu i to, po meni, dosta doprinosi komfornom pucanju kroz stavove. Pogotovo kad 'oce vetar da te oduva. Pucao sam JSB exact,Heavy i Baracuda Light na takmicenju. Probao sam svasta jos, ali sam ostao na Exact-u. Nemam zivaca da se prilagodjavam stalno raznim dijabolama, jer to vuce promenu klikova i svasta nesto u korigovanju hica. Ostao na Exact i vezbam sve ostalo( kad stignem).
Msm da je najkorisnije ono sto je vec receno: doci na dogadjaj. Ponesi pusku koju god imas, probaj na licu mesta kako to izgleda, svako ce svakom pomoci i svako tada najbolje moze osetiti da li mu se FT uopste svidja, a ako se primi, sta mu nedostaje da bude efikasniji. Nas Miljan alias @Bull je tehniku doveo do perfekcije, bez obzira na rezultat, jer ima rutinu. Ja sam najvise naucio pucajuci sa njim u paru. Na stranu sto se i dobro zabavimo. Dakle, sve se najbolje uoci i shvati kad se radi na terenu. E sad, ima ljudi koji sve ovo dozivljavaju preozbiljno, pa namecu sebi osecaj nesigurnosti, ogranicenja, bruke i sramote (potpuno neosnovano) i kojekave druge vidove nekakve blamaze pred ostalih ucesnicima, sto ih potpuno odvuce od sustine ove igrarije i nateraju na odustajanje cak i od pokusaja. A sustina ove igrarije je u krajnjem, samo dobro zezanje....

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Apsolutno se slažem da je suština amaterskog streljaštva uživanje i zabava. Ipak mislim da nije dovoljno samo doći na amatersko takmičenje ukoliko se želi neki napredak. Obično se kolege skupe , upucaju ljuto oružije i kreće prvi krug. Pucanje obično prolazi u tišini i nakon prvog kruga a nekada i na kraju drugog ide neki mezetluk. Nakon takmičenja se proglase rezultati , neko se smeška a neko baci šešir😅. Nakon toga se narod raziđe. Ponekad se dogodi da se puca u paru sa iskusnim kolegom pa se nešto i nauči.
Ja lično, ako se takmičim, pa i amaterski, želim da postignem neki rezultat. Tako sam se ponašao i kada sam igrao mali fudbal. Naravno, nakon odmeravanja snaga, uvek idu čestitke kolegama na dobroj i fer igri i odlazak na pivce.
Mislim da nisam jedini koji takmičenje doživljava na taj način. Za razbibrigu mogu sa dvoje troje kolega ba pucam gde god i dobro da se zabavim.
Upravo iz navedenih razloga sam i zamolio za savete vezano za neki oblik treninga u dvorišnim uslovima. Samo tako se može napredovati, a meni je pored naravno dobre zabave i to bitno.
Poštujem i druge stavove i mišljenja bez želje da na njih utičem

@nesaceh optiku već imaš adekvatnu i po meni je optika koja je sposobna da odredi daljinu paralaksom i čiji su tureti tačni i ponovljivi (a ne moraju biti taktilni i čujni)najbitnija stavka za uspešno upražnjavanje ovog hobija.Puška može biti raznih cenovnih rangova i pored snage i kalibra da ispunjava neku preciznost na 50m barem konstantnih 20mm po nekim mirnim vremenskim uslovima.
Što se stojećeg stava tiče treba naći onaj koji ti najviše odgovara jer mete znaju biti na raznim visinama ,a podloga gde stojiš je često neravna i ume da ima nagib.Tako da klasični olimpijski stojeći stav može biti samo dobra osnova za dalju nadogradnju.Moja malenkost je loš FT strelac,ali polako napredujem.Što se stojećeg stava tiče sada mi je prosek preko 50% ovorenih iz istog.Uvećanje kojim gađam je u zavisnosti od daljine između 12-16x i trudim se da dovedem centar končanice iznad kill zone pa da spuštam na isti gde okidam kada sam negde na centru.Tako radim jer nisam u stanju da dovoljno smirim pušku.
Kolega @Bull je lepo napisao da ovde nema iskusnih strelaca po pitanju FT,ali ima onih koji imaju za kratko vreme već popriličan broj takmičarskih dana na ozbiljnim terenima i takmičenjima ,a uz to dosta toga se naučilo što je i bio i ostao jedan od primarnih ciljeva tih ljudi.
Iskreno iako nikada neću biti vrhunski FT strelac🤣,a i godine me polako gaze,stava sam da ako pucam FT onda da to radim na ispravan način i da vežbajući popravim moje rezultate.
Srećom ove godine pored već 7 takmičarskih dana bilo je prilike da se i vežba malo,a biće još takmičenja.
Pošto sam najtanji u sedećem stavu često pucam i u papir da bi poboljšao taj stav.
IMG-bf1f33f31f1f38b81ecb779ae8712056-V.jpg
Evo ovde svi upražnjavaju BR ,a ja sedeći na 25m.

"Za razbibrigu mogu sa dvoje troje kolega ba pucam gde god i dobro da se zabavim"

Dakle, nismo se razumeli. Nije razbibriga ako se dodje na skup da bi se treniralo. Moze se zrtvovati jedno takmicenje,pa se iskoristiti kao trening. Osim toga FT sekcija se relativno cesto skuplja u Zrenjaninu i trenira. Nas dvojica smo ti ovde savetovali da je najkorisnije doci na takve skupove i trenirati. U Engelskoj postoje klubovi gde se zajednicki trenira. Mi to nemamo,kao sto ni mnogi od nas nemaju uslova ni terena,gde ovakva nasa razbibriga okupljanja predstavljaju idealno mesto.

"Upravo iz navedenih razloga sam i zamolio za savete vezano za neki oblik treninga u dvorišnim uslovima"
Evo konkretnih saveta:
-treba ti dvoriste 50m duzine. Ako nemas,onda koliko imas. Ako je samo 10m onda nema nista od treninga
-celom duzinom tog dvorista pobodes improvizovane nosace za papirne mete na razlicitim proizvoljnim daljinama i na njih postavis mete sa 1,5, 2.5 i 4cm sirinom centra...a mozes i sve na 4cm.
- sednes u slobodan stav (imas na netu kolko oces prikaza kako se zauzima) i odaberes metu. Odredis daljinu preko paralakse (koju si pre toga bazdario na svojoj optici tako sto si opet nasao teren od 50m, postavio mete na po pola ili jedan metar rastojanja i za svaku obelezio vrednost na tocku paralakse,a potom pucao u svaku metu sa stola da odredis za koliko moras da korigujes hitac klikovima ili dotovima i napravio tablicu korekcije) i pucas.
-zauzmes klececi stav (ima na netu objasnjeno kako se sve moze zauzeti),odaberes metu,odredis distancu i pucas
-zauzmes stojeci stav koji ti odgovara (ima na netu objasnjeno kako se moze zauzeti u FT),odaberes metu,odredis distancu i pucas.
I tako dokle ti dusa iste.
Ako nemas 50m,onda kolko imas. Manje od 15m nema smisla, oko 20 25m je korisno,sve preko toga je optimalno.
Sve ovo mozes sam,a mozes i u drustvu,o cemu smo vec pricali,jer u drustvu ti neko skrene paznju da li ti je stav pravilan, da li taj neko ima svoj neki laksi model i sl. I plus imas svrake za trening,koje nemas u dvoristu.
Ja od ovoga konkretnije ne umem...

Veliko hvala kolegama Bul, Kircan i Goksi na konkretnim savetima. Dobro su mi došli i za uštedu vremena i kao dobre smernice za dalji napredak.

Vracanje na temu,
ko god zeli da proba da se bavi bilo kojim vidom streljastva , moja je filozofija da je išta bolje nego ništa.
treba probati sa bilo kojom opremom, a onda videti gde sve to vodi.
ako imamo volje da se posvetimo treninzima imamo vremena pre svega za tako nešto i napokon ako nam ekonomska situacija omogućava možemo kupiti i bolju opremu. ali mislim da je ovo redosled
1. volja
2. vreme
3. oprema

Da li će se neko zadovoljiti samo učestvovanjem i druženjem ili pak želi da dokaže sam sebi nešto a možda i drugima je sasvim druga priča.
Bitno je poštovanje drugih

@nesaceh i @SrpcheTheGreat razmenicete iskustva u arizoni pa verujem da ce biti boljeg razumevanja

Isto sam zaboravio da pomenem dok treniram obavezno pucam po nekoliko BR meta iz sedeceg stava. To jako puno pomaze smirivanju koncanice na meti, poboljsava tajming pucnja, naravno okidanje i celokupnu kondiciju. Svakako preporucujem da se na svakom treningu ispuca po koja meta,
I drugu stvar koju nisam pomenuo je to da dok treniram uvek pucam u padajuce mete sa reducirima, cesto na 50m gadja mete koje su 25 i 15 milimeta. Tome ne samo da povecavam svoju preciznost nego i lakse vidim promasaje

Pre nego sto sr nadjemo @nesaceh i ja u Arizoni,posto nisam najbolje razumeo sta mu je najinteresantnije,probacu ovako. Dakle stavovi(iz mog ugla)...
Sedeci stav (govorim samo u svoje ime) - imao sam problem jer su mj slabi trbusni misici i primicaci nogu. Poceo da radim vezbe jednostavne svaki dan. Sada osecam da mogu da odrzim sedeci stav prilicno dugo. Kako on izgleda: sedim na svom jastuku koji je oko 15cm visine kad padne moje zmijsko telo na njega. Da je nize,imao bih problem da duze sedim jer zahteva puno snage u trbusnjacima. Dakle, na toj visini, noge polusavijene, rasirene tako da mi je leva ruka komotno na kolenu leve noge,a lakat desne ruke na kolenu desne noge. Posto mi je montaza optike takva da namece kosi polozaj glave pri oslanjanju na obrazinu, ovaj stav zahteva da se uvek celim telom povijam malo prema napred. E zato su mi potrebni jaci trbusnjaci. Dakle,leva ruka podlakticom na kolenu leve noge( koristim stitnike, koji kod visokih meta podizu prednji deo puske za malo,ali dovoljno da mogu lakse ceo da se iskosim kada pucam iznad horizontale), desna ruka laktom oslonjena na desno koleno. Ukupna stabilnost polozaja mora da se trazi tokom zauzimanja stava,i ona je strogo individualna.
Klececi stav - nocna mora. Posto me hvata reuma polako, oslonac na desnoj nozi kada klecim,i sa jastucetom i bez (Kircanovim rolerom) prouzrokuje kod mene vrlo.brzo bol u prstima desnog stopala, a kasnije i u celon desnoj nozi na kojoj klecim. To uslovljava da ovaj stav moram brzo.da zavrsim. Stabilnost u njenu je vrlo upitna
Mladjim takmicarima, koji nemaju ovih 'starackih' problema,moguce je da nije zamoran. Moja stabilnost u ovom polozaju iskljucivo je narusena potencijalnim bolovima. Zbog toga koristim desnu,oslanjajucu, nogu koliko god mogu "siroko" sa osloncem, a to znaci da se oslanjam na podkolenicu maksimalno koliko mogu. Video sam da neki takmicari bez problema koriste dve tacke, dakle kolenk i prste iste noge, ja blago nasednem i na samu podkolenicu,drugacije ne bih mogao da odrzim stav.
Stojeci stav- koliko sam video na YT sve je dozvoljeno. Probao sam 'lovacki', dakle slobodna podlaktica leve ruke,bez oslonca (slobodna u vazduhu) , ako ne opalim u 2-3 sekunde, ode cevka u vrtlog i nema vise mirnoce. Dakle,trudim se da stojeci stav bude sto priblizniji takmicarskom za 10m,ali je to naruseno.vrlo cesto.konfiguracijom terena. Vrlo bitna razlika- 10m stojeci se izvodi na idealno ravnoj podlozi u zatvorenom prostoru. Stojeci u FT se izvodi na livadi,gde leva i desna noga mogu imati.potpuno razlicite osecaje stabilnosti pod nogama, zbog neravnina,i po meni tu svako treba da prilagodi stojeci prema sebi. Za sce stavove nema univerzalnog modela stabilnosti,svako individualno mora da podesi prema sebi. Moj recept vezbe se sastoji u tome da jedan stav ponavljam bar deset puta (citaj meta). Nikada se toliko ne zadrzavamo u jednom stavu na takmicenju. Time se uvezbava izdrzljivost. I pored toga,meni je klececini dalje veliki problem.

Last edited:
Jos jedna vrlo bitna stvar vezana je za sve stavove. Sto je stav koji se zauzima vise prenapregnut,odnosno ukljucuje veliki broj misica u njegovom odrzavanju u stanju velike prenapregnutosti,to je veci prenos srcanog rada na telo u celini,pa telo 'otkucava' u srcanom ritmu. To dovodi do oscilacija puske do te mere da se meta promasi i na 10m sa otvorom 4cm bez problema...

Users who are viewing this thread

Back