FT trening Arizona

kircan

Administrator
Staff member
Imam nezahvalan zadatak da odmenim Jocu u pisanju i znam da neće biti ni blizu ali ću ipak probati. Juče se baš mala grupa FT entuzijasta okupila u Arizoni, dosta članova je izostalo iz opravdanih razloga, zbog vremenskih prilika....
Ali ono što nam je išlo na ruku su meteo uslovi. Vetra nije bilo uopšte. To smo iskoristili na najbolji mogući način, kad kažem mi - mislim na nas malobrojne strelce kao i na armiju komaraca koja nas je opsedala. Kada je stigao Fric, bilo je malo lakše jer su onda svi presli na njegovu vrelu krv.
Prvo smo setovali optike gde smo naučili još jednu veoma bitnu stvar. Kada se obeležava optika u metrima, ne treba meriti daljine u jardima.
Ja sam prvi put probao da gađam sa sentinelom, i posle malo psovanja, nervoze, sve je leglo na svoje mesto.
Rezultati su mnogo bolji nego prošli put, jer skoro da nije bilo.
Kolega Zsolt je opet pokazao da odlično gađa sa 7,5J i da je u stanju da pogađa i najdalje FT mete bez problema. On se pokazao ne smao kao sjajan lik i strelaci već i kao fantastičan proizvođač FT meta. Ako nekoga zanimaju mete nek mu se obrati.
Fric i GK su više rekreativno gađali FT mete, kolega Beretta je gađao benchrest dok smo Lane i ja po običau zagrizli FT udicu.
Meč je ušao u neizvesnu završnicu i rezultat je bio 18/24 kod obojice.
U tie break-u Lane je pogodio stojeći metu na oko 25m i odneo zasluženu pobedu. Kuriozitet je da je vež spakovao svoju pušku pa je gađao iz moje - To samo pokazuje da FT ne bije oružje već junak.
Sve u svemu prijatan dan proveden sa dobrom, opušenom ekipom, krpeljima, komarcima i kerovima.
A sada nešto slika
111.jpg112.jpg113.jpg114.jpg115.jpg116.jpg119.jpg120.jpg111.jpg112.jpg113.jpg114.jpg115.jpg116.jpg119.jpg120.jpg

Mnogo mi je žao što nisam mogao da dođem, viša sila je bila u pitanju, ali se nadam da ćemo se sledeći put okupiti u punom sastavu. Kako god, bitni su druženje, positive vibe (da se moderno izrazim) i pucanje

Drugari kolega @BurekUSvemiru i ja zajedno sa nasim celokupnim arsenalom bi voleli da dodjemo u Arizonu u nedelju 17.11. Da li je neko jos zainteresovan za druzenje? :) Citam bice lepo vreme

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poštovane kolege ja neću biti u mogućnosti da se narednog vikenda družim sa vama ali mogu da vam iz nekog svog iskustva dam po neki savet. Ovaj je vezan za kvalitetno i sveobuhvatno testiranje v. p na otvorenom. Mislim da je nemoguće u jednom danu, pogotovo kratkom zimskom, uspešno iztestirati više od 2 puške. Potrebno je pripremiti teren, postaviti mete i sto. Nakon toga nije na odmet ispucati više serija diabola, barem po 20-50 kom.( lagano) ,da bi se dobila neka predstava šta su puška i strelac u mogućnosti da postignu. Ako se uzme u obzir da je vreme držanja koncentracije ograničeno čak i za utrenirane kolege na 2-4 sata, matematika kaže otprilike te neke 2 puške.
Preporučio bih da puške budu slične po pitanju snage i ergonomije eventualno okidača jer svaka promena nosi sa sobom i potrebno vreme ( par hitaca) za prilagođavanje.
U svakom slučaju želim vam lepo druženje i uspešno testiranje. Ovo je samo bio pokušaj dobronamernog saveta koji bi vam mogao biti od pomoći.
Sportski pozdrav

Poštovane kolege ja neću biti u mogućnosti da se narednog vikenda družim sa vama ali mogu da vam iz nekog svog iskustva dam po neki savet. Ovaj je vezan za kvalitetno i sveobuhvatno testiranje v. p na otvorenom. Mislim da je nemoguće u jednom danu, pogotovo kratkom zimskom, uspešno iztestirati više od 2 puške. Potrebno je pripremiti teren, postaviti mete i sto. Nakon toga nije na odmet ispucati više serija diabola, barem po 20-50 kom.( lagano) ,da bi se dobila neka predstava šta su puška i strelac u mogućnosti da postignu. Ako se uzme u obzir da je vreme držanja koncentracije ograničeno čak i za utrenirane kolege na 2-4 sata, matematika kaže otprilike te neke 2 puške.
Preporučio bih da puške budu slične po pitanju snage i ergonomije eventualno okidača jer svaka promena nosi sa sobom i potrebno vreme ( par hitaca) za prilagođavanje.
U svakom slučaju želim vam lepo druženje i uspešno testiranje. Ovo je samo bio pokušaj dobronamernog saveta koji bi vam mogao biti od pomoći.
Sportski pozdrav

Kolega hvala na pametnom i iskrenom savetu. Moj cilj nosenja toliko puska ovaj put i prvi put je da bi se kolege druge ,a i ja cisto eto isprobali sve sto nam se probati hoce i moze. Da vidimo razlike i da iskomentarisemo sve i onda dace Bog naredni put kao sto ti kazes 1-2 dve puske i udri precizno i kvaliteto testiranje. Ipak je ovo prvi moj put na ovakvom nekom strelistu pa bi da se nakupim sto vise tudjih misljenja i saveta :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Juče smo se malo okupili da treniramo za predstojeću sezonu. Nije nas bilo mnogo jer je subota nekima radna, neko slavi....
Dan je svakako bio uspešan jer je dosta nas podešavalo paralakse i proveravalo klikove, neko sedeći a neko sa stola.
Jeste da je lakše sa stola ali pošto mi klikovi na springerici ne budu isti iz "ručnog" hvata i sa resta ja sam morao da se uzemljim i tako odradim što je baš nezgodno jer ja ne pogađam uvek gde nišanim, tj ne nišanim tamo gde bih hteo jer sam van forme totalno.
Vetra je bilo u početku baš dosta a posle se malo smirio.
Uskoro ćemo najaviti prvo ovosezonsko okupljanje pa izvolte ko želi da se oproba.

Attachments

• 66666.jpg
    66666.jpg
    187.4 KB · Views: 39
  • 444.jpg
    444.jpg
    227.9 KB · Views: 38
  • 333.jpg
    333.jpg
    229.7 KB · Views: 40
  • 222.jpg
    222.jpg
    238.4 KB · Views: 41
  • 11.jpg
    11.jpg
    232.6 KB · Views: 40
  • 44455555.jpg
    44455555.jpg
    228.8 KB · Views: 43
  • 5555.jpg
    5555.jpg
    234.3 KB · Views: 40
  • 7777.jpg
    7777.jpg
    205.4 KB · Views: 40
Juče smo se malo okupili da treniramo za predstojeću sezonu. Nije nas bilo mnogo jer je subota nekima radna, neko slavi....
Dan je svakako bio uspešan jer je dosta nas podešavalo paralakse i proveravalo klikove, neko sedeći a neko sa stola.
Jeste da je lakše sa stola ali pošto mi klikovi na springerici ne budu isti iz "ručnog" hvata i sa resta ja sam morao da se uzemljim i tako odradim što je baš nezgodno jer ja ne pogađam uvek gde nišanim, tj ne nišanim tamo gde bih hteo jer sam van forme totalno.
Vetra je bilo u početku baš dosta a posle se malo smirio.
Uskoro ćemo najaviti prvo ovosezonsko okupljanje pa izvolte ko želi da se oproba.

Uzivanje nema sta

SM Spring-meister

Bice novo druzenje u petak 18.04. ako je neko zainteresovan neka mi se javi u privatnoj poruci.

Verovatno nece biti okupljanja sutra zbog lose meteo situaciju u regionu.

Danas sam izveo mali eksperiment na strelištu u Arizoni. Poređao sam papire sa metama na 10, 20, 30, 40 i 50 metara i gađao sam 0 na 25m da vidim koliko će dijabola ići ispod na nižim daljinama i koliki će biti pad posle 25m. Razultati su donekle iznenadjujući.

Na 10m sam bio ispod centra 2,5 do 3cm
na 20m 1.5 do 2cm
na 30m oko 2cm
na 40 m to je već iznosilo 5.5cm
a na 50m je bilo užasnih 13cm!

Gađao sam sa hw97, sedeći i uzimao sam centar grupe kao udaljenost od centra.
Koristio sam falcon dijabole - (JSB RS) koji se pravi za brand air arms.
Puška sa njima ima oko 12.5J
Zanimljivo je da sa JSB exact 12.3J

Kod slike za 30m grupa je čudna, prve tri dijabole su spojene a onda sam dobio neki uzasan flajer desno i još jednu koja je malo manje pobegla. Iako nisam imao osećaj da sam ja baš toliko zabrljao kod tog flajera.

Na 50m sam bio šokiran kako idu nisko pa sam onda izvrteo klikove i ispucao grupu koja je završila uglavnom desno od mete zbog vetra.

Nakon obavljenog zadatka sam rešio da malo preradim hamster da bi više odgovarao mom stavu i spustio sam ga malo niže a onda sam i uvkao podesivi butpad još malo u kundak koristeći sofisticirane alate koje su mi posudili iz cerna i nase.

Tu je i slika korišćenog alata.

Sportski pozdrav

Attachments

• g12121.jpg
    g12121.jpg
    173.4 KB · Views: 23
  • g141414.jpg
    g141414.jpg
    181.3 KB · Views: 22
  • ggg1616161.jpg
    ggg1616161.jpg
    169.2 KB · Views: 20
  • gggg15151.jpg
    gggg15151.jpg
    161.9 KB · Views: 21
  • ggggg13131.jpg
    ggggg13131.jpg
    201.6 KB · Views: 21
  • ggg6.jpg
    ggg6.jpg
    74.2 KB · Views: 21
  • gggg5.jpg
    gggg5.jpg
    74.6 KB · Views: 23
  • ggg7.jpg
    ggg7.jpg
    220.8 KB · Views: 24
  • gggg8888.jpg
    gggg8888.jpg
    247.6 KB · Views: 23
  • gggg9999.jpg
    gggg9999.jpg
    231 KB · Views: 25
Nije to tako iznenadjujuće, odnosno bilo je dok nisam uočio da parabola kod springerice ne ide kao kod pcp koje smo koristili, prvenstveno zbog manje snage springerice. Obojica imamo iskustva sa pcp puškama, medjutim imamo iste HW i iste snage. Nedavno sam što se kaže na pravilnom srpskom "rendžirao" optiku i odredjivao klikove korekcije pada dijabole do 50m, JSB exact. Ako se malo pažljivije pogleda, mogu se videti veći padovi posle nekih 44m u odnosu na npr 10m. Ranije, kod pcp na 16J imali smo ujednačenije padove do 15 i posle 35m. Ovo sa 12-13J daje drastičnije promene putanje dijabole, pa su daleko veći padovi posled 35, nego do 15m.
Evo ovde su moji klikovi korekcije do 50m, pa npr na 10m korigujem 14 klikova a na 50 22. Kad sam pucao sa 16J to je bila približno ista vrednost klikova na tim distancama tj. nije bila tolika razlika i nula je bila na 25m. Sada mi je nula na 24m, tako sam prosto namestio...svejedno, ništa ne mari, mari samo trzaj...al vežbaćemo...
10m 14click, 12m 11click, 14-16m 6click, 18m 4click, 20-22m 2click, 24m 0click, 26-28 3click,30-36 6click, 38m 8click,40-42m 12click, 44-46m 16click, 48m 20click, 50m 22click
u ovoj paraboli "gadjaju" mi se 14-16m i 30-36m, tu imam 6 klikova u oba slučaja...
eto...

Tačno tako. Ovo sa 12j je bliže paraboli koju imam sa fwb300s nego onoj koju sam imao sa steyr. Ja ne brojim klikove jer mi je to malo problematično nego koristim brojeve na točku za elevaciju a na 25 je to 8.75 tj neka približna vrednost jer je MOA turet te je svaka crtica 1.25. Proklete bile imperijalne mere, sve imperije i carstva. Sloboda, jednakost, bratstvo i SI mere.

Users who are viewing this thread

Back